ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανθούση: Εγκρίθηκαν για μηνιαία επιδότηση 6.552 παιδιά για το Σχέδιο Επιχορήγησης Διδάκτρων

Ανθούση: Εγκρίθηκαν για μηνιαία επιδότηση 6.552 παιδιά για το Σχέδιο Επιχορήγησης Διδάκτρων

Έχουν εγκριθεί για μηνιαία επιδότηση 6.552 παιδιά, με συνολική μηνιαία επιδότηση ύψους €1.034.575, στο πλαίσιο του "Σχεδίου Επιχορήγησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών", ανέφερε η Υφυπουργός Κοινωνικής Πρόνοιας, Αναστασία Ανθούση, σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, όπου παρουσιάστηκε το Σχέδιο. Μέχρι στιγμής, στο Σχέδιο συμμετέχουν 342 βρεφονηπιακοί σταθμοί και νηπιαγωγεία που αντιπροσωπεύουν το 90%, πρόσθεσε.

Την ομιλία της Υφυπουργού διάβασε η Αν. Γενική Διευθύντρια του Υφυπουργείου, Μαρίνα Ιωάννου-Χασάπη, καθώς η Υφυπουργός δεν μπόρεσε να παρευρεθεί λόγω κωλύματος. Παρούσα στη συνέντευξη ήταν εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η Αντριάνα Σούκοβα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Η Υφυπουργός σημείωσε ότι το Σχέδιο Επιχορήγησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών σχεδιάστηκε με γνώμονα την ενίσχυση των παιδιών και του θεσμού της οικογένειας και προβλέπει τη διάθεση ποσού ύψους 16 εκατομμυρίων ευρώ ετησίως για τη χρηματοδότηση ποσοστού μέχρι 80% του ύψους των τροφείων παιδιών μέχρι 4 ετών που φοιτούν σε ιδιωτικούς και κοινοτικούς βρεφονηπιακούς σταθμούς και νηπιαγωγεία, με μέγιστο ποσό που κυμαίνεται από €100 μέχρι και €350 μηνιαίως για κάθε παιδί, με ιδιαίτερα αυξημένη επιδότηση για παιδιά ηλικίας μέχρι και 2 ετών, καθώς και για μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες.

Πρόσθεσε ότι δικαιούχες είναι οι οικογένειες που έχουν παιδιά μέχρι 4 ετών και λαμβάνουν επίδομα τέκνου. Η επιδότηση δίνεται στη βάση κριτηρίων εισοδήματος της οικογένειας, της σύνθεσης της οικογένειας, της ηλικίας του παιδιού, αλλά και του ωραρίου φοίτησης. Παράλληλα, στο Σχέδιο λήφθηκε υπόψη το ωράριο παραμονής των παιδιών στις δομές, με επιπρόσθετη επιδότηση €50 τον μήνα για τα παιδιά που θα φοιτούν και το απόγευμα (μετά τις 3:30 μ.μ.), με σκοπό να διασφαλιστεί η φροντίδα των παιδιών και τις απογευματινές ώρες και, κατ’ επέκταση, η πρόσβαση των γονέων στην εργασία.

Το επίδομα καταβάλλεται απευθείας στους παρόχους και όχι στις οικογένειες, ενώ ως ασφαλιστική δικλείδα, στο Σχέδιο έχει περιληφθεί απαραίτητη προϋπόθεση ότι οι πάροχοι που θα συμμετάσχουν θα διατηρήσουν τα δίδακτρα σταθερά και δεν θα προβούν σε αυξήσεις πέραν των €10. Το Επίδομα παρέχεται αθροιστικά για κάθε παιδί της οικογένειας ηλικίας μέχρι 4 ετών. Αφορά την περίοδο μέχρι την ολοκλήρωση του σχολικού έτους εντός του οποίου το παιδί συμπληρώνει την ηλικία των 4 ετών. Η ημερομηνία έναρξης καταβολής του Επιδόματος αρχίζει από τον μήνα υποβολής της αίτησης (όχι νωρίτερα από τον Σεπτέμβριο του 2022).

Πρόσθεσε ότι για την εκπόνηση του Σχεδίου αξιοποιούμε κονδύλια από εθνικούς πόρους, αλλά και τις δυνατότητες που μας προφέρει το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, στο πλαίσιο του Προγράμματος ΘΑΛΕΙΑ 2022-2025.

Η κ. Ανθούση είπε ότι από τον πρώτο μήνα εφαρμογής του Σχεδίου έχουν εγκριθεί για επιδότηση 6.552 παιδιά που αποτελούν το 49% των δυνάμει δικαιούχων παιδιών κατά τον μήνα αυτό. Σημειώνεται ότι ο αριθμός αυτός αυξάνεται κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς καθώς περισσότερα παιδιά γεννιούνται ή και αρχίζουν τη φοίτησή τους σε βρεφονηπιακούς σταθμούς, εφόσον η ημερομηνία αναφοράς για το ηλικιακό όριο των 4 ετών παραμένει σταθερή ως η 31η Αυγούστου 2022.

"Πιστεύουμε ότι η επιτυχία αυτή του Σχεδίου θα ωθήσει την Κύπρο για να πετύχει τους Στόχους της Βαρκελώνης του 2022 για 33% συμμετοχή των παιδιών ηλικίας 0-3 ετών σε δομές προσχολικής εκπαίδευσης και ακόμη περισσότερο, θα θέσει τις βάσεις ώστε τα επόμενα χρόνια η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει ουσιαστικά προς τους αναθεωρημένους Στόχους της Βαρκελώνης που αυτή την περίοδο βρίσκονται στο τραπέζι των συζητήσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, τόσο ως προς τους ποσοτικούς στόχους για το ποσοστό συμμετοχής, αλλά και όσον αφορά σε ποιοτικούς στόχους που πολύ ορθά θα περιληφθούν στην υπό διαμόρφωση πρόταση προς την Επιτροπή", σημείωσε η Υφυπουργός.

Οι 342 βρεφονηπιακοί σταθμοί και νηπιαγωγεία που συμμετέχουν στο Σχέδιο αντιπροσωπεύουν το 90% των αδειοδοτημένων βρεφονηπιακών σταθμών και νηπιαγωγείων στην Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε.

Η Υφυπουργός είπε ότι στις 10 Οκτωβρίου 2022 καταβλήθηκε η επιδότηση των παιδιών απευθείας στους βρεφονηπιακούς σταθμούς, για την περίοδο 1-30 Σεπτεμβρίου 2022, και καταβλήθηκαν €902 χιλιάδες για επιδότηση Σεπτεμβρίου για 5.436 παιδιά. Επανέλαβε ότι στο Σχέδιο έχουν εγγραφεί και εγκριθεί 6.552 παιδιά με συνολική μηνιαία επιδότηση ύψους €1.034.575.

Στόχος είναι η διασφάλιση των αναγκαίων υπηρεσιών και ίσες ευκαιρίες για όλα τα παιδιά από την πρώιμη ηλικία, χωρίς διακρίσεις, έτσι ώστε να αναπτυχθούν ομαλά και δίκαια και, την ίδια ώρα, να διευκολύνεται η ένταξη των γονέων στην αγορά εργασίας, είπε η Υφυπουργός, σημειώνοντας ότι η υλοποίηση του Σχεδίου ήδη από τη φετινή χρονιά έχει πολλαπλά οφέλη και συμβάλλει στην εφαρμογή πρόσθετων σχετικών πολιτικών που προωθεί η Κυβέρνηση.

"Ενδεικτικά, η εφαρμογή του Σχεδίου υποστηρίζει την ευρύτερη δημογραφική πολιτική του κράτους, και θα συμβάλει στη μείωση του κινδύνου φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού, κυρίως για τα παιδιά", ανέφερε στην ομιλία της.

Η εφαρμογή του Σχεδίου ενδυναμώνει την προσπάθεια που γίνεται για αύξηση των επιλογών για δωρεάν ή χαμηλού κόστους προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, που επιβαρύνουν δυσανάλογα τον οικογενειακό προϋπολογισμό, ιδιαίτερα τις οικογένειες με χαμηλά ή και μεσαία εισοδήματα, ανέφερε η Υφυπουργός. "Έχει παρατηρηθεί ότι συχνά η έλλειψη οικονομικά προσιτών επιλογών για την προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα υποχρεώνει έναν εκ των δύο γονέων, συχνότερα τη γυναίκα, να αναλαμβάνει τη φροντίδα των παιδιών και να μένει εκτός της αγοράς εργασίας", είπε, με αποτέλεσμα τη δημιουργία μεγάλου χάσματος στο ποσοστό απασχόλησης μεταξύ των φύλων, με τα στοιχεία να δείχνουν ότι για το 2019 το ποσοστό απασχόλησης των γυναικών σε σχέση με τους άντρες ήταν 11,7 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερο, ανέφερε.

Το Σχέδιο Επιχορήγησης Διδάκτρων και Σίτισης Παιδιών μέχρι 4 ετών εμπίπτει στον ευρύτερο σχεδιασμό και στοχεύει στην αύξηση των προσφερόμενων θέσεων για παιδιά ηλικίας μέχρι 4 ετών, με μεγαλύτερη επικέντρωση στα παιδιά μέχρι 2 ετών, όπου εντοπίζεται χαμηλό ενδιαφέρον για φροντίδα και εκπαίδευση, τόνισε η Υφυπουργός.

Σύμφωνα με την κ. Ανθούση, ο σκοπός αυτός επιδιώκεται παράλληλα και μέσω σχετικού επενδυτικού έργου που έχει περιληφθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας «Κύπρος Το Αύριο». Συγκεκριμένα, το επενδυτικό έργο, με προϋπολογισμό ύψους 15 εκατομμυρίων ευρώ, αφορά σε σχέδιο παραχώρησης χορηγιών προς Μη Κερδοσκοπικούς Οργανισμούς και Αρχές Τοπικές Αυτοδιοίκησης για τη δημιουργία τουλάχιστον 25 Πολυδύναμων Κέντρων για παιδιά ηλικίας 0 μέχρι 4 ετών και 6 μέχρι 13 ετών και Κέντρων Φροντίδας Παιδιών ηλικίας 0 μέχρι 4 ετών. Το εν λόγω Έργο, σε συνδυασμό με το Σχέδιο Επιδότησης Διδάκτρων, εκτιμάται ότι θα συμβάλει σε μεγάλο βαθμό, ώστε να αυξηθεί ουσιαστικά η διαθεσιμότητα οικονομικά προσιτής προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας.

Από την πλευρά της, η Αντριάνα Σούκοβα, Αναπληρώτρια Γενική Διευθύντρια Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Ένταξης στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είπε ότι πριν ένα χρόνο, η Ευρωπαϊκή Ένωση ενέκρινε μια σύσταση με την οποία ζητούσε από τα κράτη μέλη να προετοιμάσουν μέτρα που θα επιτρέψουν στα παιδιά να έχουν πρόσβαση στην προσχολική εκπαίδευση και φροντίδα, καθώς και ίση πρόσβαση στην εκπαίδευση αργότερα.

«Υπάρχει μια σειρά από επιλογές για κάθε κράτος μέλος να αποφασίσει και να επιλέξει τι θα κάνει, πώς θα στηρίξει τα παιδιά, είτε πρόκειται για φαγητό που παρέχεται στο σχολείο, για βοήθεια με υλικά πριν ξεκινήσουν τη σχολική χρονιά, αλλά και δίνοντας προσοχή σε άτομα με μικρά παιδιά με αναπηρίες ή ειδικές ανάγκες», ανέφερε.

Πρόσθεσε ότι η Επιτροπή λαμβάνει τα εθνικά σχέδια δράσης για το θέμα «και αυτό περιμένουμε από την Κύπρο τις επόμενες εβδομάδες, γιατί πιστεύουμε ότι οφείλουμε στα παιδιά αυτή την προσοχή».

Για το έργο που παρουσιάστηκε την Τρίτη, είπε ότι είναι ένα από τα έργα που θα χρηματοδοτηθούν την επόμενη προγραμματική περίοδο από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο στην Κύπρο, για την υποστήριξη της προσχολικής εκπαίδευσης και φροντίδας, της πρόσβασης για παιδιά κάτω των 4 ετών. «Πιστεύω ότι αυτή είναι μια πολύ σημαντική οικονομική συνεισφορά εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και του ευρωπαϊκού προϋπολογισμού», κατέληξε.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Απόπειρα φόνου: Ανέμεναν εγκληματική ενέργεια οι Αρχές - Φαίνεται ότι είχαν τρίτο συνεργό οι δράστες

Συνεχίζονται οι εντατικές έρευνες των Αρχών, για την απόπειρα φόνου που διαπράχθηκε το μεσημέρι της Τρίτης 23 Απριλίου, στη Λευκωσία, την ίδια ώρα που το θύμα της απόπειρας, ο 34χρονος, συνεχίζει να νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top