Η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων κα Αννίτα Δημητρίου συμμετείχε σήμερα στην Πρώτη Κοινοβουλευτική Σύνοδο Κορυφής της Διεθνούς Πλατφόρμας για την Κριμαία, στο Ζάγκρεμπ, κατόπιν σχετικής πρόσκλησης των Προέδρων των Κοινοβουλίων Κροατίας και Ουκρανίας.
Σκοπός της Συνόδου ήταν η εγκαθίδρυση και προώθηση της κοινοβουλευτικής διάστασης της Πλατφόρμας για την Κριμαία (ΠγΚ). Τη Σύνοδο απασχόλησαν θέματα που αφορούν στις προτεραιότητες της ΠγΚ, η οποία έχει ως στόχο την αποκατάσταση της διεθνούς νομιμότητας στην παράνομα κατεχόμενη από τη Ρωσία Χερσόνησο της Κριμαίας και την επαναφορά της υπό τον έλεγχο της Ουκρανίας.
Σε παρέμβασή της, η Πρόεδρος της Βουλής καταδίκασε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και επαναβεβαίωσε την ακλόνητη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ανεξαρτησία, την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της. Συναφώς, σημείωσε το ψήφισμα που ομόφωνα ενέκρινε η Βουλή των Αντιπροσώπων, κατά την πρώτη μέρα έναρξης της εισβολής στην Ουκρανία.
Η Κύπρος, υπογράμμισε η Πρόεδρος της Βουλής, η οποία υπέστη εισβολή από την Τουρκία το 1974 και βιώνει ακόμα, μετά από 48 χρόνια τις συνέπειες της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής τμήματος του εδάφους της από την Τουρκία, γνωρίζει πολύ καλά πόσο τραυματική εμπειρία είναι ο πόλεμος και οι συνέπειές του. Επομένως, τόνισε, έχει έναν επιπρόσθετο λόγο να στέκεται στο πλευρό της Ουκρανίας και του λαού της, στη βάση των ίδιων αρχών που έχουν παραβιαστεί κατάφωρα στην Κύπρο, όπως συμβαίνει τώρα στην Ουκρανία και θα συνεχίσει να το πράττει με κάθε δυνατό τρόπο, παρά το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έτυχε ανάλογης διεθνούς στήριξης.
Στη βάση αυτών των αρχών, επισήμανε η Πρόεδρος της Βουλής, η Κυπριακή Δημοκρατία καταδίκασε απερίφραστα την παράνομη προσάρτηση από τη Ρωσία της Αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας και της πόλης της Σεβαστούπολης το 2014, η οποία αντίκειται στη διεθνή νομιμότητα και δεν παράγει κανένα έννομο αποτέλεσμα.
Η Κυπριακή Δημοκρατία, σημείωσε η Πρόεδρος της Βουλής, από την πρώτη στιγμή έπραξε ό,τι χρειαζόταν και ευθυγραμμίστηκε πλήρως με τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) για την επιβολή περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας. Η Κύπρος, ανέφερε η κα Δημητρίου, καταδίκασε την παράνομη διακήρυξη της Κριμαίας, υιοθέτησε κοινές διακηρύξεις στη βάση των αρχών του διεθνούς δικαίου και διαβεβαιώνει για μία ακόμα φορά για την ετοιμότητά της να προσφέρει κάθε δυνατή βοήθεια και στήριξη στην Ουκρανία και τηνευρωπαϊκή της πορεία.
Την ίδια στιγμή, ως Κοινοβουλευτικοί, τόνισε ηκα Δημητρίου, έχουμε ευθύνη να προστατέψουμε τη δημοκρατία και τη νομιμότητα. Έχουμε ευθύνη να διασφαλίσουμε ότι όλες οι περιπτώσεις κατάφωρων παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου θα τυγχάνουν της ίδιας αντιμετώπισης από τη διεθνή κοινότητα ανεξάρτητα από το ποιος είναι ο παραβάτης.
Η θέση μας είναι ξεκάθαρη και αμετακίνητη, καμία αλλαγή των εθνικών συνόρων με τη χρήση στρατιωτικής βίας και καμία μονομερής πράξη απόσχισης, δεν μπορεί ποτέ να γίνει αποδεκτή, τόνισε η κα Δημητρίου.
Καταλήγοντας, η Πρόεδρος της Βουλής, επαναβεβαίωσε την πλήρη αλληλεγγύη της Κύπρου και του Κοινοβουλίου της στον δίκαιο αγώνα του Ουκρανικού λαού και την ετοιμότητά της να συμβάλει, με κάθε δυνατό τρόπο, στις συλλογικές προσπάθειες για παροχή βοήθειας και στήριξης στην Ουκρανία.
Στην παρέμβαση της κας Δημητρίου, αντέδρασε ο Τούρκος βουλευτής κ. Ahmet Υιldιz, ο οποίος αρνούμενος ότι στην Κύπρο διενεργήθηκε εισβολή και ισχυριζόμενος ότι πρόκειται για διαφορετικές περιπτώσεις, προέβαλε τους γνωστούς τουρκικούς ισχυρισμούς εναντίον της Ελληνοκυπριακής πλευράς και χαρακτήρισε μη αρμόζουσες τις αναφορές στο Κυπριακό στην παρούσα Σύνοδο. Λαμβάνοντας τον λόγο, η Πρόεδρος της Βουλής, υπογράμμισε ότι καμία χώρα δεν έχει το δικαίωμα να εισβάλλει σε ένα κυρίαρχο κράτος και ότι στην Κύπρο εξακολουθούν να σταθμεύουν παράνομα σαράντα χιλιάδες τουρκικά κατοχικά στρατεύματα. Η ελληνοκυπριακή πλευρά επιθυμεί την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων το συντομότερο προς επίλυση του κυπριακού προβλήματος σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, τόνισε η κα Δημητρίου και αν θέλουμε όλοι να εργαστούμε για την ειρήνη, καμία χώρα δεν πρέπει να ερμηνεύει το διεθνές δίκαιο αυθαίρετα και όπως υπαγορεύουν τα συμφέροντά της, κατέληξε.
Η Πρόεδρος της Βουλής θα ολοκληρώσει την επίσκεψή της με διμερείς επαφές στο περιθώριο της Συνόδου και θα επιστρέψειστην Κύπρο αύριο.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Φονικό στη Λεμεσό: Τι κατέδειξε η νεκροτομή - Λύνει άραγε το μυστήριο με τον νεκρό σύζυγο;
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις