Τη βεβαιότητα της ότι η Κυπριακή Δημοκρατία κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, τόσο σε θέματα πολιτικής όσο και οικονομίας, καθώς και στις διμερείς σχέσεις της με τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, εξέφρασε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, Τζούντι Γκάρμπερ, υποδεικνύοντας παράλληλα τα προαπαιτούμενα για την προσέλκυση επενδύσεων από Αμερικανούς, στο νησί.
Η κ. Γκάρμπερ ήταν η κύρια ομιλήτρια στο φόρουμ «Investment Realized» που οργάνωσε, το απόγευμα της Τρίτης, η Ernst & Young Cyprus, στη Λεμεσό, με τη στήριξη του ΚΕΒΕ, όπου παρουσιάστηκε η δεύτερη έκδοση της έρευνας για την ελκυστικότητα της Κύπρου ως επενδυτικού προορισμού (EY Attractiveness Survey Cyprus 2022).
«Από τότε που έφτασα στο νησί, οι ΗΠΑ και η Κυπριακή Δημοκρατία έχουν κάνει μεγάλα βήματα μαζί», είπε και πρόσθεσε πως, παρά το ότι μεγαλύτερης επικέντρωσης έτυχε η αναπτυσσόμενη συνεργασία στον τομέα της ασφάλειας, παράλληλα αναπτύσσονται και οι οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών.
Διαβεβαιώνοντας για τη σταθερή προσήλωση των αμερικανικών εταιρειών εξόρυξης υδρογονανθράκων στο έργο που έχουν να επιτελέσουν στην Κυπριακή ΑΟΖ, ανέφερε ακόμη πως υπάρχει αυξανόμενο ενδιαφέρον από αμερικανικές εταιρείες, για την ψηφιακή μεταμόρφωση του νησιού αλλά και για έργα υποδομής, τον τομέα της εκπαίδευσης, τον τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα και τον τομέα της υγείας.
Ίσως ο πιο σημαντικός δείκτης της αυξανόμενης οικονομικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας, συνέχισε, ήταν η επιλογή των Ηνωμένων Πολιτειών ως εταίρου για το πρώτο ολοκληρωμένο σχέδιο στρατηγικής δράσης της Κυπριακής Δημοκρατίας. «Στόχος μας είναι να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο για να προχωρήσουμε τη διμερή οικονομική μας σχέση στο επόμενο επίπεδο», είπε και υπέδειξε ότι η προσέλκυση μιας αγοράς στο μέγεθος των ΗΠΑ και η οικοδόμηση οικονομικών γεφυρών απαιτεί συνέργειες, επιμονή και οργανωμένη προσέγγιση.
Στο ερώτημα τι χρειάζεται για να προσελκύσει η Κύπρος αμερικανικές επενδύσεις, η Τζούντι Γκάρμπερ είπε πως η απάντηση δεν είναι μυστήριο, αφού αυτό που επιζητούν οι επενδυτές είναι ένα προβλέψιμο και σταθερό περιβάλλον με ασφάλεια, «όπου οι συμφωνίες και οι συμβάσεις τηρούνται και λειτουργούν αποτελεσματικά συστήματα επίλυσης διαφορών, είτε μέσω δικαστηρίων, είτε διαμεσολάβησης, είτε διαιτησίας, όταν προκύπτουν κάποιες αναπόφευκτες διαφωνίες».
Λέγοντας ότι η αμερικανική οικονομική διπλωματία θεωρεί πως οι αμερικανικές εταιρείες μπορούν να ανταγωνιστούν οποιεσδήποτε άλλες στην αγορά εάν υπάρχει δίκαιος ανταγωνισμός, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα σημείωσε ότι «ο πιο ύπουλος παράγοντας για την υπονόμευση του θεμιτού ανταγωνισμού είναι η διαφθορά».
«Η Κυπριακή Δημοκρατία έχει διανύσει πολύ δρόμο στην αντιμετώπιση των ζητημάτων κατά της διαφθοράς και της καταπολέμησης ξεπλύματος βρώμικου χρήματος, κάνοντας σημαντικά βήματα για την αποκατάσταση της φήμης της», συμπλήρωσε.
Δίνοντας ωστόσο, συνέχεια σε προηγούμενη αναφορά του Υπουργού Οικονομικών, Κωνσταντίνου Πετρίδη, ότι η Κύπρος είναι θύμα εσφαλμένων αντιλήψεων, η κ. Γκάρμπερ είπε πως είναι γνωστό προς τους επιχειρηματίες ότι «όταν πληγεί αυτή η εμπιστοσύνη, είναι δύσκολο να αποκατασταθεί». Υπογράμμισε, πάντως, ότι «η Κύπρος κάνει σημαντικά βήματα» στον τομέα και «αυτά τα βήματα θα ενισχύσουν την εμπιστοσύνη των ξένων επενδυτών».
Στην ομιλία της, η Αμερικανίδα Πρέσβειρα έκανε νύξη για επενδύσεις που δεν θα πρέπει να είναι επιθυμητές στη σημερινή γεωπολιτική κατάσταση. «Ενδέχεται να προκύψουν ανησυχίες για την εθνική ασφάλεια ανάλογα με την προέλευση μιας επένδυσης ή τον εμπλεκόμενο τομέα», είπε και χαιρέτησε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τη θέσπιση Μηχανισμού Ελέγχου Επενδύσεων, σύμφωνα και με την πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Πιστεύουμε, συνέχισε, ότι αυτό το βήμα θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των Αμερικανών επενδυτών στην Κύπρο και ανυπομονούμε να μοιραστούμε τα διδάγματα που αντλήθηκαν από τις εμπειρίες μας στον έλεγχο των επενδύσεων, καθώς η Κύπρος εγκαινιάζει τον δικό της νέο μηχανισμό.
Αναφέρθηκε ακόμη στην ανάγκη ασφάλειας των εταιρειών από διαδικτυακές επιθέσεις και τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων, ενώ δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη θέση των ΗΠΑ γύρω από την ανάπτυξη του δικτύου τηλεφωνίας πέμπτης γενιάς (5G) στην Κύπρο.
«Οι παροχείς που δημιουργούν και διατηρούν πρόσβαση στο δίκτυο 5G έχουν τεράστια ευθύνη να προστατεύουν την εθνική ασφάλεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και την ιδιωτική ζωή, πέρα από το δικό τους οικονομικό και εμπορικό συμφέρον και το συμφέρον της Κύπρου», είπε και πρόσθεσε ότι «γι' αυτούς τους λόγους, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να ζητούν από την Κύπρο να σταθμίσει προσεκτικά τις επιλογές της για τη δημιουργία του δικτύου της υποδομής 5G, συμπεριλαμβανομένης της απόκτησης υπηρεσιών από αξιόπιστους παρόχους, προκειμένου να διασφαλιστεί η ασφάλεια ολόκληρου του δικτύου και η ασφάλεια των επιχειρήσεων».
Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στην ενθάρρυνση της καινοτομίας και του οράματος για το αύριο μέσα από αναδυόμενες τεχνολογίες και τόνισε ότι «είναι πραγματικά συναρπαστικό να βλέπεις τι συμβαίνει σήμερα στην Κύπρο».
«Βρίσκεστε στην αρχή μιας μεταμόρφωσης και οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την Κυπριακή Δημοκρατία καθώς προχωρά με το φιλόδοξο σχέδιό της για ανάπτυξη του οικοσυστήματος καινοτομίας και ψηφιακής οικονομίας και υποστηρίζουμε τις φιλοδοξίες της να καταστεί τεχνολογικός κόμβος», συμπλήρωσε.
Εξέφρασε, παράλληλα, την ικανοποίησή της για την «ισχυρή στάση αρχής» της Κύπρου στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν, μαζί με την υπόλοιπη ΕΕ, κατά της Ρωσίας. «Αυτό πρέπει να στείλει και συνεχίζει να στέλνει ένα σημαντικό μήνυμα κατά της παράνομης εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία και αυτές οι ενέργειες μιλούν πολύ περισσότερο από τα λόγια για τη νέα πορεία που έχει χαράξει η Κυπριακή Δημοκρατία», ανέφερε η Τζούντι Γκάρμπερ.
Είπε, επίσης, ότι η αμερικανική εθνική ασφάλεια, η κυπριακή εθνική ασφάλεια, και η ασφάλεια και η σταθερότητα της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένες και ότι, καθώς πλησιάζει στο τέλος της θητείας της, είναι βέβαιη πως η Κυπριακή Δημοκρατία «οδεύει προς τη σωστή κατεύθυνση όπως και οι διμερείς σχέσεις ΗΠΑ και Κυπριακής Δημοκρατίας».
Κατά τη διάρκεια του φόρουμ πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις, υπό μορφή πάνελ, με τη συμμετοχή του Υπουργού Οικονομικών, του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής και του Υφυπουργού Τουρισμού, ενώ οπτικογραφημένο μήνυμα έστειλε η Πρόεδρος της Βουλής.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις