Η επαφή με τις γάτες αποδεικνύεται ευεργετική για την ψυχική υγεία ατόμων με ανεπτυγμένη συναισθηματικότητα, ένα από τα πέντε βασικά χαρακτηριστικά της προσωπικότητας το οποίο ταυτίζεται με τον νευρωτισμό, χωρίς όμως το αρνητικό φορτίο που φέρει ο τελευταίος.
Πρόκειται για την ιδιότητα του ατόμου να βιώνει έντονα συναισθήματα και αποκρίνεται σε αυτά, «ένα αρκετά σταθερό χαρακτηριστικό που δεν παρουσιάζει διακυμάνσεις» όπως το περιγράφει η Patricia Pendry, καθηγήτρια στο Τμήμα Ανθρώπινης Ανάπτυξης του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον και μέλος της ερευνητικής ομάδας που δημοσίευσε το σχετικό εύρημα στο Anthrozoös.
Σκύλοι ή γάτες
Οι ερευνητές θέλησαν να διαπιστώσουν την επίδραση που θα είχαν τα οικόσιτα αιλουροειδή στους συμμετέχοντες ειδικά διαμορφωμένων προγραμμάτων που εκπονούν τα Πανεπιστήμια για την καταπολέμηση του άγχους σε φοιτητές. Οι συγκεκριμένες δράσεις αξιοποιούν τις αγχολυτικές ιδιότητες της επαφής με τα κατοικίδια, η οποία ωστόσο έχει περιοριστεί σε ποσοστό άνω του 85% στη χρήση σκυλιών καθώς «οι περισσότεροι φοιτητές δεν ενδιαφέρονται για αλληλεπίδραση με γάτες» σχολίασε σκωπτικά η επικεφαλής ερευνήτρια Joni Delanoeije από το Πανεπιστήμιο του Λέβεν στο Βέλγιο για την τη θεωρία που αποδεικνύεται ανεδαφική.
Η ερευνητική ομάδα πραγματοποίησε μια μεγάλη δημοσκόπηση σε περισσότερους από 1.400 φοιτητές και εκπαιδευτικό προσωπικό από 20 πανεπιστήμια, η οποία ανέδειξε τη σύνδεση του συγκεκριμένου τύπου προσωπικότητας με την προθυμία αλληλεπίδρασης με γάτες ανεξαρτήτως παραγόντων όπως η προθυμία για συμμετοχή σε πρόγραμμα επίσκεψης σκύλων ή η υφιστάμενη κηδεμονία γάτας και το φύλο του κηδεμόνα. Οι ερευνητές συνυπολόγισαν τέλος παράγοντες αρνητικής επιρροής όπως η αλλεργία ή η φοβία στις γάτες.
Περισσότερες επιλογές, μεγαλύτερη συμμετοχή
Η μεγάλη διαθεσιμότητα σκύλων για τα ψυχοθεραπευτικά προγράμματα και η πεποίθηση ότι οι γάτες είναι ακατάλληλες για τέτοιες παρεμβάσεις, εξηγούν σύμφωνα με τη Δρ Pendry την απουσία των αιλουροειδών από τις θεραπευτικές δράσεις. «Υπάρχει η αντίληψη ότι οι σκύλοι υπάρχουν για να ευχαριστούν τους ανθρώπους» αναφέρει και προσθέτει πως οι γάτες μπορεί να είναι απαιτητικές και να θεωρούνται εν πολλοίς απρόβλεπτες, απόμακρες ή ιδιότροπες, γεγονός που αποθαρρύνει τη συνύπαρξη μαζί τους.
Οι ιδιαιτερότητες του ζώου εντούτοις δεν έχουν σταθεί εμπόδιο για πολλούς συμμετέχοντες σε προηγούμενες μελέτες που σχημάτισαν ουρές για να περάσουν χρόνο με τις γάτες του προγράμματος, ανακαλεί η Δρ Pendry και σημειώνει πως ήταν ένας λόγος για την εκπόνηση της πρόσφατης έρευνας.
Η δυνατότητα επιλογής μεταξύ γάτας ή σκύλου ή και με τα δύο ίσως αυξήσει τον αριθμό εθελοντών για τις θεραπευτικές συνεδρίες με ζώα, οι οποίες αποδεικνύονται αποτελεσματικό εργαλείο για μείωση του στρες και καλύτερη ψυχική διάθεση.
«Η μελέτη μας δείχνει ότι μπορούμε να προσεγγίσουμε μεγαλύτερο κοινό προσφέροντας παρεμβάσεις που περιλαμβάνουν σκύλους και γάτες. Άτομα με υψηλότερη συναισθηματικότητα ενδεχομένως να προτιμούν τη συμμετοχή σε τέτοια προγράμματα. Η προσθήκη περισσότερων γατών ενδεχομένως να συμβάλει στην επίτευξη του στόχου για ευρύτερη συμμετοχή» καταλήγει η καθηγήτρια.
Πηγή: ygeiamou.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θλίψη στο κυπριακό ποδόσφαιρο - «Έφυγε» ο Σάμπουριτς
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις