ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι κατηγορίες Αβέρωφ για τα «ψέματα» του Χριστοδουλίδη και το… παράπονο του Μαυρογιάννη - Ολοκληρώθηκε το debate

Οι κατηγορίες Αβέρωφ για τα «ψέματα» του Χριστοδουλίδη και το… παράπονο του Μαυρογιάννη - Ολοκληρώθηκε το debate

Στο πρώτο διακαναλικό debate των τεσσάρων ιδιωτικών καναλιών συμμετείχαν οι υποψήφιοι για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου, Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Το debate είχε διάρκεια δύο ωρών και αναπτύχθηκαν θέματα προς συζήτηση όπως η οικονομία, το Κυπριακό αλλά και τα προγράμματα των υποψηφίων.

Παράλληλα, σε αρκετά σημεία της συζήτησης υπήρξε έντονη αντιπαράθεση μεταξύ Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη, έχοντας ως επίκεντρο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Διαβάστε όσα είπαν οι τρεις υποψήφιοι ανάμεσα σε άλλα

Αβέρωφ Νεοφύτου

«Εμείς στον ΔΗΣΥ ποτέ δεν παίξαμε κρυφτούλι. Όταν έχουμε θέμα δημόσια το εγείρουμε. Στηριζόμαστε σε αρχές και αξίες. Τα συζητήσαμε με τον Πρόεδρο πρώτα δημόσια. Είδατε τις δηλώσεις μου και τις δηλώσεις του ΠτΔ. Λύσαμε το οποιοδήποτε πρόβλημα. Από την ίδρυση του ΔΗΣΥ είχαμε 4 βασικές αρχές. Μάχη για ενότητα, επανένωση για να μην συμβιβαζόμαστε με κατοχή και διχοτόμηση. Δίνουμε μάχη για μια δυνατή οικονομία. Με αυτά κατεβαίνουμε στις επόμενες εκλογές. Καλούμε τους πολίτες να συμπαραταχθούν μαζί μας.

Ο ΔΗΣΥ σας είπα από την ίδρυσή του έχει αρχές και αξίες. Από το 1976 είχαμε απέναντί μας όλους τους υπόλοιπους.

Κατεβαίνουμε με τις προτάσεις και τις ιδέες μας. Ο κ. Χριστοδουλίδης στο ΡΙΚ, όταν κατηγορήθηκε ότι πίεσε τον Πρόεδρο να αποχωρήσει από το Μοντ Πελεράν, είπε πως αυτό ήταν η μεγίστη προσβολή για τον ΠτΔ.

Κύριε Καρεκλά παρόλο που ο κ. Χριστοδουλίδης στάθηκε απέναντι από το κόμμα του και την Κυβέρνησή του για να είναι υποψήφιος των κομμάτων που ύβριζε την Κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ με τον υποψήφιό του είναι σε όλες τις δημοσκοπήσεις στον δεύτερο γύρο. Είναι προσβολή για οποιονδήποτε να λες ότι σε εξαναγκάζει κάποιος να παραιτηθείς. Άκουσα ότι η Βουλή πρέπει να κάνει συνθέσεις. Όταν έχεις μια Κυβέρνηση που το πρωί είναι στα Δικαστήρια και δεν μιλιούνται μεταξύ τους.

Να σημειώσετε αυτά που είπε ο κ. Χριστοδουλίδης. Να το σημειώσετε όπως λέω. Στην πολιτική δεν πρέπει να λέτε ψέματα. Όταν πήγα στην ΕΔΕΚ πήγα με πρόγραμμα.

Ο ΔΗΣΥ πρώτα βγάζει υποψήφιο και μετά συζητά για τις διαδικασίες, με απόλυτα πολιτικό προσανατολισμό. Ο κ. Χριστοδουλίδης είπε απόψε ακόμα ένα ψέμα. Μένω ως εδώ. Είπε ότι είναι υπουργός μιας Κυβέρνησης αλλά δεν έχει ευθύνη. Έκανα και εγώ υπουργός. Πριν πάω Υπουργικό μελετούσα για ώρες όλα τα θέματα. Δεν μπορούμε να βγάζουμε την ουρά μας έξω. Ο κ. Μαυρογιάννης προσβάλλει τον ΠτΔ με αυτό που λέει ο κ. Χριστοδουλίδης. Ας αποφασίσει επιτέλους.

Θα έχουμε νέο Πρόεδρο. Πότε θα μάθουμε τα 18 σημεία που έχουν γίνει αποδεχτά, που είναι ενάντια στο πλαίσιο Γκουτέρες. Πώς μπορούν όλοι αυτοί με τις διαφωνίες να κυβερνήσουν τη χώρα;

Τα είπαμε και θα τα επαναλάβουμε. Κατεβαίνουμε και έχουμε πρόγραμμα και αξίες από το 1976. Καλούμε τους πολίτες να παραταχθούν μαζί μας. Όσοι αποφάσισαν να είναι απέναντι από το κόμμα είναι δικαίωμά τους. Από εκεί και πέρα πιστεύουμε ότι θα τις κερδίσουμε. Σε περίπτωση που ο Νίκος Χριστοδουλίδης κερδίσει, αναλαμβάνει και την ευθύνη διακυβέρνησης της χώρας. Αυτή είναι η Δημοκρατία. Αυτός που εκλέγεται, ευθύνεται.

Με τη μεγαλύτερη κρίση που έχουν στην Αγγλία. Εγώ θέλω δυνατή οικονομία. Ξέρω πώς να χτίζω και να διατηρώ δυνατή οικονομία, για να βοηθήσω. Θα μιλήσω και για τις τρεις βάρκες. Και συναγερμικοί, και ανεξάρτητοι που είναι της μόδας και υποψήφιοι του Κέντρου. Ο κ. Μαυρογιάννης λέει ντροπή για τα κοινωνικά παντοπωλεία. Ντροπή για τη χρεοκοπημένη χώρα. Μας παρέδωσαν μια ανεργία με 18% και τώρα είναι στο 6%. Στηρίξαμε τον κόσμο στην κρίση. Νιώθω περήφανος για την Κυβέρνηση.

Πρέπει να γνωρίζουν ότι μόνο 40% παίρνει η ΑΤΑ. 6/10 εργαζόμενους δεν έχουν ΑΤΑ. Αν θέλουμε να θωρακίσουμε πρέπει να δούμε πώς το κάνουμε. Θέλουμε δυνατή οικονομία για να μπορεί το κράτος στοχευμένα να τους στηρίζει. Μια στραβοτιμονιά του Προέδρου θα την φορτωθεί ο τόπος. Υπεύθυνοι ήμασταν και όταν κυβερνούσε η Αριστερά. Το τιμόνι της χώρας άλλος το κρατούσε. Ηγέτη θα βγάλουμε, ενότητας, οικουμενικές.

Έχετε εξουσιοδότηση να δείτε τα περιουσιακά μου στοιχεία κα των συζύγων μας και για όλους. Πλήρης διαφάνεια. Τρομάζω κύριε καρεκλά για τα θέματα οικονομίας. Ίσως να μην αντιλαμβάνονται τα προβλήματα που έρχονται.

Συμπάσχω με τον εργαζόμενο και τον πολίτη. Πρέπει να έχω δυνατή οικονομία. Και με αυτά που ακούω απόψε ανησυχώ.

Γιατί ένας επιχειρηματίας να δίνει στα κόμματα. Κάναμε πρόταση να απαγορευτεί η εισφορά στα κόμματα. Γιατί με τον ίδιο τρόπο να δίνει στο ΑΚΕΛ ή στο ΔΗΚΟ κλπ; Να καταργήσουμε όλες τις εισφορές. Δεν υπάρχει περίπτωση να υπάρχουν σκιές σε αυτό το θέμα. Προχωρήσαμε με πρόταση νόμου. Ελπίζω τα υπόλοιπα κόμματα να στηρίξουν αυτή την προσπάθεια.

Δεν συμμερίζομαι την άποψη ότι χάθηκε το Βαρώσι. Θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία μας. Αλίμονο να μείνουμε στο μοιρολόι επειδή η Τουρκία είναι αυτή που είναι. Πρέπει να συνεννοηθούμε μεταξύ μας. Πώς θα συνεννοηθεί με αυτούς που είναι ενάντια στην ΔΔΟ. Είναι γνωστή η θέση του κέντρου όσον αφορά το Κυπριακό. Είναι καλύτερα να ρωτήσει ο κ. Χριστοδουλίδης τον κ. Παπαδόπουλο, τον κ. Σιζόπουλο για το πλαίσιο Γκουτέρες. Για μένα τέτοια ερώτηση λέω να μην μου υποβληθεί ξανά.

Να μην αποκλείσουμε κανέναν όσον αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς. Προτιμώ την ασφάλεια του ΝΑΤΟ παρά των τουρκικών εγγυήσεων.

Ακόμα στοιχίζουν όσα έγιναν με τη Λευκορωσία. Από την ώρα του κ. Χριστοδουλίδη είπε 8 φορές να αφήσουμε τον ΠτΔ εκτός συζήτησης. Δεν είμαι πολιτικός που κρύβομαι. Ο ΠτΔ πέτυχε στο Κραν Μοντανά όσα δεν πέτυχε κανένας άλλος Πρόεδρος. Δημόσια δήλωσα ότι για να μην γυρεύουμε το πλαίσιο Γκουτέρες έπρεπε να το προσυπογράψουμε.

Δεν κρυβόμαστε πίσω από την απαράδεχτη θέση της Τουρκίας. Πρέπει να ξεκλειδώσουμε με την αξιοπιστία μας τη λύση για το Κυπριακό. Με την αξιοπιστία μας φτάσαμε στο Κραν Μοντανά. Έχει μεγάλη σημασία ο επόμενος πρόεδρος τι κουβαλά πίσω του. Αν νομίσουμε ότι θα πείσουμε τη διεθνή κοινότητα με τα βέτο στη Λευκορωσία… Με έναν υποψήφιο που δέχθηκε 18 σημεία και δεν μας τα είπε ποτέ. Τα σημεία με τους κυνικούς. Η Κύπρος χρειάζεται αξιοπιστία για να έχει δυνατούς φίλους.

Δεν κλέβει μόνο οράματα Κασουλίδη, αλλά και προτάσεις Αβέρωφ ο κ. Χριστοδουλίδης. Έχουμε μια διαφορά. Είναι η αξιολόγηση των κινδύνων. Δεν είναι φόβος είναι υπεύθυνη προσέγγιση. Πρέπει να έχουμε και χώρα και οικονομία για να τους στηρίξουμε.

Τρεις φορές απόψε ο κ. Χριστοδουλίδης είπε ότι ο ΠτΔ δεν ετοίμασε καμία δήλωση. Αυτό που είπε, το υπογραμμίζω είναι ένα ακόμη ψέμα του κ. Χριστοδουλίδη.

Δεύτερο ψέμα για το ίδιο θέμα, ήταν πρωτοβουλία του ΠτΔ, αυτός ετοίμασε ένα κείμενο σε μια ύστατη προσπάθεια για να μην κρατήσουμε την παράταξη. Συνεχίζει στο πρώτο ψέμα να προσθέτει και δεύτερο. Πρόεδρε είπα, όποια πρωτοβουλία και να κρίνεις σωστή για την ενότητα, εγώ την εγκρίνω όποια και να είναι.

Τρίτο ψέμα, μιλάμε για τον Δεκέμβρη και αναφέρετε στον Γενάρη. Μα αυτός θα είναι ο αυριανός ηγέτης της Κύπρου, ο κύριος Χριστοδουλίδης.

Ο ΔΗΣΥ είναι ένα κόμμα αρχών και αξιών. Είναι πρωτόγνωρα πράγματα που ακούμε και απόψε. Ο Γλαύκος Κληρίδης δεν είχε πρόβλημα να σεβαστεί τις διαδικασίες του κόμματος. Όπως και ο Πρόεδρος Αναστασιάδης. Κάποιοι έδειξαν ασέβεια. Να ισορροπούμε σε δύο με τρεις βάρκες. Αυτό θα είναι πρόβλημα για αύριο για την Κύπρο.

Ενώπιον μας έχουμε μια ενεργειακή κρίση, μια κρίση με το μεταναστευτικό. Ο τόπος θέλει ηγεσία έντιμη να χειριστεί αυτά τα ζητήματα. Ο πρόεδρος πρέπει να πάρει απόφαση για όλα τα ζητήματα. Ο πρόεδρος έπρεπε να έχει εμπειρίες και γνώσεις. Αν έχουμε κρίση στο εθνικό μας ζήτημα πρέπει να πάρεις αποφάσεις. Είμαι αισιόδοξος για τη χώρα μας. Προετοιμαστήκαμε πολλές φορές για τα δύσκολα. Το 2023 όταν βυθίζεται η Ευρώπη σε ύφεση. Ναι έχουμε πρόγραμμα και θέσεις να στηρίξουμε αυτούς που πρέπει να στηρίξουμε. Δεν χωράει αυτό το πρόγραμμα σε μοιρασμένες πατρίδες».

Ανδρέας Μαυρογιάννης

«Με κάθε σεβασμό προς τις δημοσκοπήσεις πρέπει να πω ναι, πολλές δημοσκοπήσεις μας δείχνουν πίσω, κάποιες στην τρίτη θέση αλλά συνολικά θεωρώ ότι η υποψηφιότητα μας κερδίζει έδαφος, αν δεν υπάρχουν εκπλήξεις θα μας οδηγήσει στον δεύτερο γύρο.

Δεν θεωρώ ότι πρέπει να αλλάξω ούτε στιλ ούτε τρόπους.

Δεν θεωρώ ότι η πολιτική είναι ποδόσφαιρο, δεν πρέπει να είναι αρένα και να είμαστε όλοι μονομάχοι. Είμαστε εδώ για να περάσουμε επιχειρήματα και οράματα.

Είμαι πανευτυχής με τους ψηφοφόρους του μεγάλου κόμματος που με στηρίζει του ΑΚΕΛ.

Αυτή την στιγμή προσπαθούμε να κάνουμε ένα απολογισμό για το τι μας έφερε αυτή η 10ετεία

Είμαι ευτυχής που μπορώ να βάλω το μαχαίρι στο κόκαλο και να μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση

Είναι μια θλιβερή δεκαετία διακυβέρνησης.

Είχαμε καταφέρει να φέρουμε το κυπριακό σε μια ανάσα από την λύση, η λύση δεν επιτεύχθηκε και τα τελευταία χρόνια βρισκόμαστε σε μια αδιέξοδο στο θέμα του Κυπριακού.

Πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομα τους, εμένα αυτό είναι κάτι που με χαρακτηρίζει.

Το κυπριακό είναι το εθνικό μας θέμα. Είναι αίσθημα ευθύνης και νομίζω στο κυπριακό κάνεις ότι μπορείς για τον τόπο σου. Έχω υποβάλει τρεις φορές την παραίτηση μου και δεν είμαι σίγουρος αν έκανα καλά.

Δεν προτίθεμαι να πω ονόματα

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παραπληροφορήθηκε  και θεώρησε ότι η συμμετοχή μου σε μια συνάντηση για θέματα ευρωπαϊκής ένωσης με τους εκπρόσωπος της Ε.Ε δεν θα ήταν ικανοποιητικός

Εγώ πιστεύω έκανα την δουλειά μου, δεν θα ήθελα να μπω στο σημείο να πω ονόματα.

Έγινε αναφορά από τον κ. Χριστοδουλίδη για δική ασυνέπεια μου στο Κυπριακό. 

Ποτέ κανείς δεν εξαναγκάζει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, πολλές φορές ακολουθούσε την γνώμη του κύριου Χριστοδουλίδη και όχι την δική μου.

Είμαι ένας ανεξάρτητος υποψήφιος. Με τιμά η στήριξη του ΑΚΕΛ

Είμαστε στο ίδιο χαράκωμα για την ανάγκη που έχει αυτός ο τόπος

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα αποφασίζει, δεν θα αποφασίζει το ΑΚΕΛ. Η δική μου η διακυβέρνηση θέλει να φέρει ρήξη στις κακές πρακτικές του παρελθόντος

Για εμένα όποιος ασχολείται με τα δημόσια πράγματα φέρει ευθύνη. Δεν ήμουν ποτέ μέλος της διακυβέρνησης. Διορίστηκα με τη σύμφωνη γνώμη του Εθνικού Συμβουλίου για να βοηθήσω στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό.

Επανέρχομαι πως ντροπή για τον τόπο είναι μετά από δέκα χρόνια διακυβέρνησης αυτό που έχουμε μπροστά μας που μοιάζει με κοινωνική αναλγησία.

Ελέγχομαι επειδή είπα την αλήθεια από που προέρχομαι.

Είμαι έτοιμος να αναλάβω τη διακυβέρνηση του τόπου. Θα υπάρχουν ικανά στελέχη από όλους τους κομματικούς χώρους και από τον ΔΗΣΥ. Είμαι σίγουρος ότι και ο ΔΗΣΥ και ο κύριος Νεοφύτου θα συμπεριφερθούν υπεύθυνα για το καλό του τόπου.

Είναι μια κυβέρνηση εθνικής ενότητα τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό χαρακτήρα.

Αν πετύχουμε να το λύσουμε αυτό θα ικανοποιήσουμε το σύνολο του Κυπριακού λάου. Αυτό προσπαθεί να κάνει η δική μου υποψηφιότητα.

Ένα από τα μέτρα που θα λάβουμε είναι το καλάθι της νοικοκυράς που περιλαμβάνει βασικά αγαθά όπως ενοίκια, έξοδα διακίνησης, εμείς έχουμε προτάσεις

Είναι συγκεκριμένα μέτρα που τα έχουμε κοστολογήσει και είμαστε σίγουροι ότι θα μπορούν τα νοικοκυριά να τα βγάλουν πέρα.

Δεν είναι σοβαρή η προσέγγιση. Σε περιόδους κρίσεως η ΑΤΑ είναι το μόνο εργαλείο που μπορεί να προστατέψει τους εργαζόμενους και είμαι υπέρ της σε όλους τους εργαζόμενους και την εφαρμογή της στο 100%,

Είναι μια ουδέτερη πράξη στο τέλος.

Προσπαθώ να γίνει μια δικαιότερη κατανομή του πλούτο στη χώρα μας και κυρίως να θωρακίσουμε την χώρα μας στους δύσκολους καιρούς που περνάμε.

Κάνουμε πολιτικές που μεγαλώνουν την στοχοποίηση και αναφερόμαστε σε πλεονάσματα που γίνονται στο ΦΠΑ στα καύσιμα που είναι 19%, ενώ έπρεπε να είναι πολύ πιο χαμηλό.

Δεν έχω υποβάλει κανένα σχέδιο και καμία διακήρυξη. Είχα μια συνάντηση όλη κι όλη και ακολούθως οι άνθρωποι ακολούθησαν τις διαδικασίες τους. Δεν νομίζω ότι το ΑΚΕΛ θέλει να εφαρμόσει το συγκεκριμένο μοντέλο. Μας ενώνει η κοινωνική ευαισθησία και να σταματήσουν τα φαινόμενα που έχουμε σήμερα ενώπιον μας.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει περισσότερη αξιοπιστία από αυτή που μπορεί να έχει η δική μου υποψηφιότητα σε σχέση με τα Ηνωμένα Έθνη σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ένωση

Δεν υπάρχει καμία άλλη επιλογή που πρέπει να γίνει

Θα προστατεύσουμε και διαφυλάξουμε αυτό τον προσανατολισμό αλλά δεν πρόκειται να μπούμε σε αυτό το παιχνίδι με δήθεν μαγικές συνταγές. Η πατρίδα μας έχει σοβαρό πρόβλημα με το Κυπριακό

Συμφωνώ στο πλαίσιο Γκουτέρες , 100%

Η δική μας πλευρά στις 5-6 Ιουλίου του 2017 υπέβαλε γραπτές προτάσεις σε απάντηση του πλαισίου Γκουτέρες.

Εγώ επιμένω σε αυτές τις θέσεις που έχουμε καταθέσει και περιλαμβάνουν όλα αυτά τα στοιχεία

Οι εσωτερικές διαφορές των συναγερμικών υποψηφίων δεν με αφορούν και ούτε νομίζω ότι αφορούν τον κόσμο

Σημασία έχει να δούμε πως θα διαφυλάξουμε τον κόσμο.

Ευχαριστώ πολύ για την αποψινή συζήτηση

Είναι κρίμα να ακούμε τους δυο συναγερμικούς υποψηφίους να ερίζουν περί του Προέδρου μοίρα, εκεί που ο κόσμος περιμένει να ακούσει για τα θέματα που τον καίνε, για όλα όσα απασχολούν την πλειοψηφία της κοινωνίας.

Εμείς με μια ομάδα ειδικών επεξεργαστήκαμε ένα σύνολο προτάσεων που μπορούν να δώσουν λύσεις σε όσα ζητήματα έχει ο κόσμος μας. Θέλουμε να συζητήσουμε αυτές τις προτάσεις. Θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα μέσα από μια ποιοτική αλλαγή με κοινωνική ευαισθησία».

Νίκος Χριστοδουλίδης

«Το ήθος είναι αυτό που ξεκάθαρα δεν έκρυψα από τον κόσμο από που προέρχομαι. Θα κριθώ επειδή λέω την αλήθεια. Προέρχομαι από τον ΔΗΣΥ. Να αφήσουμε τον πρόεδρο εκτός της προεκλογικής εκστρατείας. Είμαι εδώ για να συζητήσω για τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Κυπριακή κοινωνία.

Το βασικό ζητούμενο και εκεί που επικεντρώνεται η δική μου προσπάθεια είναι η αντιμετώπιση των προβλήματα και των προκλήσεων. Με συλλογική προσπάθεια μπορούμε καλύτερα να ανταποκριθούμε στις προσδοκίες του κυπριακού λαού.

Το πρόγραμμα μου δημοσιοποιείται εδώ και καιρό.

Πήγα πρώτα στην κοινωνία και την άκουσα. Όταν ολοκλήρωσα αυτό τον διάλογο το έκανα και με τα πολιτικά κόμματα. Κάποιες προτάσεις τις υιοθέτησα με αυτές που διαφωνούσα δεν τις είχα υιοθετήσεις.

Οι προσεγγίσεις μας είναι δημόσια γνωστές. Ψάχνουμε ένα πρόεδρο όλων των Κυπρίων.

Αν ήμουν στη θέση του κύριου Μαυρογιάννη θα παραιτούμουν, ήταν ένας πολιτικός διορισμός.

Δεν συμφωνώ με τις δηλώσεις του κύριου Μαυρογιάννη μετά την υποψηφιότητα του στις προεδρικές εκλογές.

Κανένας πρόεδρος δεν είχε την πλειοψηφία στη βουλή.

Οι πλειοψηφίες δεν είναι πάντα ίδιες. Είναι διαφορετικές ανάλογα με το θέμα.

Πέρασε ο προϋπολογισμός με τις ψήφους τις ΕΔΕΚ.

Είμαστε εδώ για να διαχειριστούμε την οποιαδήποτε κρίση.

Δεν θεωρώ το οποιαδήποτε κόμμα θα τοποθετηθεί με τρόπο που να τιμωρήσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Δεν μου ετοίμασε δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν συνηθίζει να ετοιμάζει δηλώσεις για άλλους.

Δεν θα επέτρεπα να συνεχίσει να πιέζεται ο Πρόεδρος για ένα τέτοιο θέμα.

Δεν καταλάβω την ανάγκη κάποιων να επικαλούνται τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Όταν συζητείτο το ΓεΣΥ ήμουν κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο ίδιος ο πρόεδρος ανάφερε δημόσια ότι υπήρξε πρόβλημα με τους ελέγχους που γίνονταν με τις πολιτογραφήσεις.

Η Κυβέρνηση οδηγήθηκε στην απόφαση για τερματισμό αυτού του προγράμματος.

Θέλω να είμαι απόλυτα ξεκάθαρος. Η πληροφόρηση που αναφέρει προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κύριος Μαυρογιάννης, δεν ήταν από εμένα.

Γνωρίζω την πρωτοβουλία της ελληνική κυβέρνησης.

Άμεσα μέτρα 5% αύξηση στις συντάξεις των χαμηλοσυνταξιούχων

5% μείωση σε αυτούς που δεν είναι σε φορολογική κατηγορία

Στα θέματα ηλεκτρισμού οι διαδικασίες να απλοποιηθούν και να διευρυνθούν για ευάλωτες ομάδες

Ταμείο ανάπτυξης και ανθεκτικότητας δεν πρέπει να χάσουμε ούτε ένα ευρώ

Δεν άκουσα καμία συγκεκριμένη πρόταση από τον κύριο Νεοφύτου.

Αν μπορούσαμε να πάμε στο 100% της ΑΤΑ θα ήταν ευτυχές έργο.

Μπορεί να γίνει μια συζήτηση χωρίς να επιβαρύνεται ο εργοδότης.

Για σκοπούς άσκησης από 2000 ευρώ και πάνω αντί να παίρνει 50% της ΑΤΑ να παίρνει 30%

Να μην επηρεάζεται ο εργοδότης.

Και για τα 3 θέματα έχω απαντήσει κατ’ επανάληψη. Ο Κυπριακός λαός θα κρίνει στη βάση των συζητήσεων ποιος μπορεί να πάρει τη χώρα μπροστά.

Είναι η πρώτη φορά μετά το δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο που η νέα γενιά στο τόπο μας έχει λιγότερες ευκαιρίες από αυτές που είχαν οι γονείς τους.

Εμπιστεύομαι απόλυτα το κριτήριο του Κυπριακού λαού.

Αυτός ο τόπος αντιμετώπισε σοβαρότατες προκλήσεις. Για να αντιμετωπιστεί η κρίση υπήρξαν συνεργασίες για να περάσουν νομοσχέδια.

Να μην απαξιώνουμε στο σύνολο. Διαφωνώ απόλυτα με τη συνολική απαξίωση.

Δεν θα αφήσω οποιεσδήποτε σκιές.

Είμαι έτοιμος οι λογαριασμοί μου να τύχουν ελέγχου, των θυγατέρων μου της συζύγου μου των συγγενών μου.

Θα ήμουν ανεύθυνος αν δημοσίως τοποθετούμουν σε όλα αυτά που έχετε πει.

Αν δεν επιτευχθεί η μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορούμε να συζητούμε οτιδήποτε άλλο.

Σε περίπτωση που θα είμαι ο ηγέτης θα επιδιώξω τη λύση του Κυπριακού η σημερινή κατάσταση δεν μπορεί να είναι η λύση.

Ναι θα είναι συμβιβασμός αλλά να είναι έντιμος συμβιβασμός.

Το πλαίσιο Γκουτέρες έχει θετικά στοιχεία τα οποία περιλήφθηκαν μετά από δική μας προσπάθεια για πρώτη φορά αλλά έχει και αρνητικά στοιχεία που θα εργαστώ για να τα διορθώσω

Συμφωνώ με τη συμφωνία που έγινε στο Κραν Μοντανά

Πρόσφατα είχα συνάντηση με 30 νέους. Οι 28 μου είπαν ότι αμείβονται με 700-800 ευρώ και αναρωτιόντουσαν πως μπορούν να παντρευτούν να αγοράσουν σπίτι και να κάνουν περισσότερο από 1 παιδί. Είναι ένα υπαρκτό πρόβλημα κυρίως στη νέα γενιά και πρέπει να επενδύσουμε με λύσεις.

Θα πρέπει να συνδέσουμε τη παιδεία μας με την οικονομία μας.

Ήταν μια θετική εξέλιξη η θεσμοθέτηση του κατώτατου μισθού. Δεν είναι ιδανικό αλλά είναι ένα πρώτο βήμα προς την ορθή κατεύθυνση.

Επιμένω σε δημοσιονομική πειθαρχεία.

Είναι σημαντικό η εξοικονόμηση ενέργειας, τα κίνητρα πρέπει να είναι οριζόντια. Η ΑΗΚ να εκσυγχρονίσει το σύστημα της για να μπορεί να έχει περισσότερες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Επιμένω στην απλοποίηση των διαδικασιών και στην αξιοποίηση του φυσικού αερίου.

Ο κύριος Νεοφύτου θεωρεί ότι είναι δικές του οι προτάσεις και δεν μπορεί κάνεις να διαφωνήσει ή να συμφωνήσει.

Στη κυβέρνηση θα συμμετέχουν και άτομα από τον ΔΗΣΥ ναι,  και θα είναι μια κυβέρνηση που δεν θα έχει ούτε κομματικό ούτε ιδεολογικό χαρακτήρα.

Έχω πει δημόσια ότι ο ΠτΔ έκανε προσπάθεια να βρεθεί μια λύση, δεν οδηγηθήκαμε σε αποτέλεσμα.

Δεν δεχόμουνα να βρίσκεται υπό πίεση σε σχέση με το γεγονός ότι δεν αποδεχόμουν άτι που ήθελε ο κύριος Νεοφύτου.

Ήταν συγκεκριμένες αναφορές που ήθελε ο κύριος Νεοφύτου να κάνω εγώ και δεν αποδέχθηκα..

Η συνάντηση έγινε στη Λεμεσό στη κατοικία του στην παρουσία 4 ατόμων, ευτυχώς που δεν ήμασταν μόνοι μας.

Ο κύριος Νεόφυτου ένιωθε ότι δεν είχε την υποστήριξη του Προέδρου.

Εγώ δεν θεωρώ τον κύριο Μαυρογιάννη ούτε τον κύριο Νεοφύτου ούτε τους άλλους υποψηφίους, αντιπάλους μου.

Πιστεύω μέσα από το ξεκάθαρο πλάνο και σχεδιασμό, είμαι σίγουρος ότι θα έχουμε περισσότερη συζήτηση επί των θεμάτων που απασχολούν την κοινωνία.

Μέσα από κυβέρνηση εθνικής ενότητας θα εκπροσωπούνται όλοι οι κομματικοί χώροι. Θέλουμε τους νέους να ψηφίσουν».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top