ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ανάλυση: Τι άφησε το πρώτο μεγάλο debate - Αντιπαραθέσεις και ο νικητής

Ανάλυση: Τι άφησε το πρώτο μεγάλο debate - Αντιπαραθέσεις και ο νικητής

Οι αντιπαραθέσεις των Αβέρωφ Νεοφύτου και Νίκου Χριστοδουλίδη κυριάρχησαν στο πρώτο τηλεοπτικό debate που μετέδωσαν οι τέσσερις ιδιωτικοί σταθμοί το βράδυ της Πέμπτης, σε μια συνάντηση από την οποία δεν προέκυψε κάτι που θα διαμορφώσει την πολιτική ατζέντα το επόμενο διάστημα.

Αν υπάρχει κάτι που ακούστηκε για πρώτη φορά, ήταν η θέση του Αβέρωφ Νεοφύτου ότι σε περίπτωση εκλογής του Νίκου Χριστοδουλίδη ο ΔΗΣΥ θα είναι στην αντιπολίτευση, γιατί εκεί θα τον κατατάξει η ψήφος του λαού. Από την πλευρά του ο Νίκος Χριστοδουλίδης επανέλαβε με έμφαση ότι σε περίπτωση που ο λαός τον τιμήσει με τη ψήφο του, θα συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας στην οποία θα περιλάβει και στελέχη του ΔΗΣΥ όπως και από τα υπόλοιπα κόμματα και τους ανέντακτους. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου επιτέθηκε στον Νίκο Χριστοδουλίδη στο θέμα των προσπαθειών που κατέβαλε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης για να λύσει τις διαφορές τους σε σχέση με τις προεδρικές. «Λες ψέματα» του είπε όταν ο τέως υπουργός διέψευσε ότι ο Πρόεδρος ετοίμασε και σχετική δήλωση. Η αντιπαράθεση αυτή ήταν ουσιαστικά και η εντονότερη στην τηλεμαχία, στην οποία οι τρεις υποψήφιοι ακολούθησαν ο καθένας τη δική του στρατηγική, ως εξής:

Αβέρωφ Νεοφύτου: Δίκτυα σε συναγερμικούς

Ανέδειξε την ανάγκη για μια κυβέρνηση με συγκεκριμένες θέσεις και πλάνο, που θα μπορεί να αποφασίζει στα δύσκολα. Εκανε λόγο για μωσαϊκό δυνάμεων που υποστηρίζει τον Νίκο Χριστοδουλίδη, τον οποίο κατηγόρησε ότι είναι ο υποψήφιος των δυνάμεων που πολέμησαν τον ΔΗΣΥ. Η στρατηγική του Αβέρωφ Νεοφύτου αποσκοπεί στη συσπείρωση του ΔΗΣΥ με την ανακοπή των διαρροών προς τον Νίκο Χριστοδουλίδη, και αυτό φάνηκε από το γεγονός ότι άφησε στο απυρόβλητο τον Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Νίκος Χριστοδουλίδης: Πρόεδρος όλων των Κυπρίων

Εμφανίστηκε ως ο φορέας των συγκλήσεων και των συνεργασιών, επαναλαμβάνοντας ότι θα συγκροτήσει κυβέρνηση εθνικής ενότητας και θα είναι πρόεδρος όλων των Κυπρίων. Συντηρώντας τις γέφυρες με τον κόσμο του ΔΗΣΥ και την καλή εικόνα που καταγράφει σε ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, στοχεύει στη διατήρηση της πρωτιάς που καταγράφει σε όλες τις δημοσκοπήσεις, ώστε να μπει στην τελική ευθεία των εκλογών με πλεονέκτημα την απόσταση ασφαλείας που φαίνεται να έχει έναντι των ανθυποψηφίων του.

Ανδρέας Μαυρογιάννης: Σχεδόν απαρατήρητος

Πέρασε ένα πολύ ήσυχο βράδυ αλλά αυτό δεν είναι πάντα καλό, γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις ήταν σχεδόν απαρατήρητος. Ηταν ετοιμόλογος και μελετημένος παρόλον ότι υπήρξαν φορές που επαναλάμβανε την αντιεπικοινωνιακή συνήθεια να διαβάζει από γραπτό κείμενο. Επέκρινε τους δύο ανθυποψηφίους του ότι είναι οι εκφραστές της ίδιας αποτυχημένης πολιτικής.

Kαλή η αρχή αλλά…

Το πρώτο τηλεοπτικό debate των τεσσάρων ιδιωτικών σταθμών είχε ενδιαφέρον αλλά το προχωρημένο της ώρας το έκανε κουραστικό, αφού τελείωσε στις 12:45. Κουραστικό ήταν και το στήσιμο της δομής που ακολουθήθηκε, κυρίως εξαιτίας της έλλειψης συγκεκριμένης θεματολογίας. Ο κάθε δημοσιογράφος μπορούσε να ρωτά για οποιοδήποτε θέμα επιθυμούσε, από το Κυπριακό και την οικονομία, μέχρι τη διαφθορά και άλλα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης, γεγονός που δεν επέτρεψε να υπάρξει μια συνοχή, και βεβαίως, ήταν έδιδε την ευκαιρία στον κάθε υποψήφιο να αποφεύγει την ουσία της ερώτησης. Αδύνατο σημείο είναι το γεγονός ότι οι υποψήφιοι δεν έχουν το δικαίωμα να υποβάλλουν ερώτηση ο ένας στον άλλο. Σε επίπεδο εικόνας, το όρθιο setup για τους υποψήφιους δεν ήταν και το καλύτερο, ιδιαίτερα μπροστά στους καθήμενους δημοσιογράφους, Μιχάλη Παυλίδη του Omega, Γιάννη Καρεκλά του Σίγμα, Νικήτα Κυριάκου του Ant1 και Γιώργου Κασκάνη του Αλφα. Το επόμενο debate θα μεταδοθεί την 1η Δεκεμβρίου ενώ θα ακολουθήσουν άλλα δύο (11-1-2023 και 3-2-2023). Στις 9 Φεβρουαρίου θα μεταδοθεί το debate με τους δύο μονομάχους του δεύτερου γύρου. Το ΡΙΚ θα μεταδώσει δύο δικές του τηλεμαχίες, μία την 1η Φεβρουαρίου 2023 πριν τον πρώτο γύρο και μια, στις 10 Φεβρουαρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top