ΥΓΕΙΑ

Κατάθλιψη: Νέο πειραματικό αντικαταθλιπτικό δρα σε δύο ώρες

Κατάθλιψη: Νέο πειραματικό αντικαταθλιπτικό δρα σε δύο ώρες

Μια πολλά υποσχόμενη μέθοδο αντιμετώπισης της κατάθλιψης μέσα σε δύο μόλις ώρες ανακάλυψε ομάδα ερευνητών από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο της Ναντζίνγκ στην Κίνα, που ανέπτυξε ένα νέο φάρμακο με άμεση αντικαταθλιπτική δράση. Στο σχετικό άρθρο, που δημοσιεύθηκε στο Science, οι μελετητές περιγράφουν τη νέα προσέγγιση στη θεραπεία της συχνότερης ψυχικής νόσου.

Η χρόνια κατάθλιψη αποτελεί μια από τις κυρίαρχες μορφές ψυχικής ασθένειας, αφορώντας χιλιάδες ανθρώπους ανά τον κόσμο. Η ψυχική υγεία, μάλιστα, φαίνεται να έχει επιδεινωθεί ιδιαίτερα με την εμφάνιση της πανδημίας, προκαλώντας νέα περιστατικά με ταχύ ρυθμό. Όσο επιβαρύνεται η ψυχική κατάσταση των ανθρώπων, τόσο εντείνεται η ανάγκη εξεύρεσης, νέων, πιο άμεσων και πιο αποτελεσματικών μεθόδων αντιμετώπισης των σχετικών παθήσεων.

Έως τώρα, τα περισσότερα φάρμακα που διατίθενται για την αντιμετώπιση της κατάθλιψης δρούν αυξάνοντας τα επίπεδα σεροτονίνης στον εγκέφαλο. Αυτού του είδους τα φάρμακα, ωστόσο, μπορεί να χρειαστούν πολλές εβδομάδες για να δείξουν τα πρώτα αποτελέσματα, ενώ ενδέχεται να συνοδεύονται και από σοβαρές παρενέργειες, όπως η ενίσχυση των τάσεων αυτοκτονίας.

Στο πλαίσιο αυτής της νέας ερευνητικής προσπάθειας, οι μελετητές ακολούθησαν μια καινούρια προσέγγιση. Συγκεκριμένα, αναρωτήθηκαν τι θα μπορούσε να συμβεί εάν η σεροτονίνη αποσυνδεθεί από το ένζυμο nNOS στον εγκέφαλο του ποντικιού (συνθάση νευρωνικού μονοξειδίου του αζώτου, nNOS). Σκέφτηκαν ότι αυτή η αποσύνδεση θα μπορούσε να ισοδυναμεί με μείωση της ποσότητας σεροτονίνης σε ένα μέρος του εγκεφάλου -τον ραχιαίο πυρήνα της ραφής- και να τον αυξήσει σε ένα άλλο, τον έσω προμετωπιαίο φλοιό. Εάν αυτό επιβεβαιωνόταν, οι ερευνητές θεώρησαν ότι θα οδηγούσε σε μια ταχεία βελτίωση των συμπτωμάτων κατάθλιψης.

Θέλοντας να εξετάσουν αυτή τη θεωρία, ανέπτυξαν την ένωση ZZL-7. Εγχύοντάς την, στη συνέχεια, στα ποντίκια, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι προκάλεσε τροποποίηση στους νευρώνες που παράγουν σεροτονίνη στον ραχιαίο πυρήνα της ραφής, με αποτέλεσμα να διακοπούν οι αλληλεπιδράσεις μεταξύ των μεταφορέων σεροτονίνης και του ενζύμου του εγκεφάλου.

Με αυτό τον τρόπο, οι ερευνητές παρατήρησαν πράγματι αυξημένες ποσότητες σεροτονίνης στον έσω προμετωπιαίο φλοιό και μάλιστα σε άμεσο χρόνο. Ακολουθώντας τα ευρήματά τους, οι ερευνητές υποστήριξαν ότι η ταχεία αυτή αύξηση θα πρέπει να είναι αισθητή στους ανθρώπους μέσα σε λίγες μόλις ώρες. Στηρίζοντας περαιτέρω τα ευρήματά της, η ομάδα μελέτης δήλωσε ότι αυτή η θεραπευτική προσέγγιση αποτελεί καλύτερη μέθοδο καταπολέμησης της κατάθλιψης, καθώς δεν συνοδεύεται από τις σοβαρές παρενέργειες που έχουν τα διαθέσιμα φάρμακα.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Black Friday: Ξεκίνησαν δυναμικά οι καταγγελίες - Από χαμένα προϊόντα μέχρι παραπλανητικές εκπτώσεις

• Συγκλονιστικές εικόνες από το σημείο που έπεσε δέντρο και καταπλάκωσε όχημα εγκλωβίζοντας τον οδηγό - Βίντεο

• Εικόνα βγαλμένη από παραμύθι: «Πάγωσαν» τα δέντρα στο Τρόοδος – Η θερμοκρασία άγγιξε τους -5 βαθμούς κελσίου το βράδυ

• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα

• Προσωπικοί γιατροί: Πώς επιλέγουν αν θα εκδώσουν ένα παραπεμπτικό ή όχι - Οι «παραγγελίες» μέσω τηλεφώνου

• Νέο ρεκόρ στις αφίξεις τουριστών: Αυτές οι χώρες προτίμησαν την Κύπρο τον Οκτώβριο - Ο σκοπός του ταξιδιού και οι επιστροφές



Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας στη Λευκωσία - Αναλυτικά το πρόγραμμα

Η Κυπριακή Δημοκρατία θα φιλοξενήσει στις 27 Νοεμβρίου, την Τριμερή Συνάντηση Κορυφής Κύπρου – Ελλάδας – Ιορδανίας, με τη συμμετοχή του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη, του Βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλλα Β’ και του Πρωθυπουργού της Ελλάδας κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top