ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ζαχαρίας Κουλίας: «Αφήνει σημαντική πνευματική παρακαταθήκη και διοικητικό έργο ο Αρχιεπίσκοπος»

Ζαχαρίας Κουλίας: «Αφήνει σημαντική πνευματική παρακαταθήκη και διοικητικό έργο ο Αρχιεπίσκοπος»

Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος αφήνει σημαντική πνευματική παρακαταθήκη και διοικητικό έργο, είπε ο Προεδρεύων της Βουλής Ζαχαρίας Κουλίας, σε αναφορά στην ολομέλεια του Σώματος η οποία τήρησε εις μνήμη του μονόλεπτη σιγή.

Είπε ότι έθεσε από την αρχή το στίγμα της διαδρομής του στην κεφαλή της Εκκλησίας της Κύπρου, με πρώτη προτεραιότητά του τη ριζική αναδιοργάνωσή της και την αλλαγή του καταστατικού της χάρτη με τη δημιουργία νέων αρχιερατικών θρόνων και την απονομή τιμητικών τίτλων επισκόπων και χωρεπισκόπων.

Όραμά του, συνέχισε, ήταν η πληρέστερη λειτουργία της Εκκλησίας και η μετατροπή της Ιεράς Συνόδου σε πλήρη, με την ανασύσταση, μετά από 800 χρόνια, των παλαιών Επισκοπών που είχαν καταργηθεί κατά τη διάρκεια της Φραγκοκρατίας από τους Λατίνους το 1222.

"Επιτεύχθηκε με αυτό τον τρόπο ξανά η πλήρης Αυτοκεφαλία της Εκκλησίας της Κύπρου, η οποία μπορούσε πλέον να συγκαλέσει Μείζονα και Υπερτελή Σύνοδο χωρίς να χρειάζεται η συμμετοχή άλλων Επισκόπων από άλλες Εκκλησίες", είπε ο κ. Κουλίας.

Αναφέρθηκε στην ίδρυση Κεντρικού Εκκλησιαστικού Ταμείου, το οποίο ανέλαβε τη μισθοδοσία των κληρικών, συγκαταλέγεται επίσης ανάμεσα στα σημαντικά του κληροδοτήματα.

Ο κ. Κουλίας μίλησε και για ισορροπημένη διαχείριση της κρίσης του 2013 από τον Αρχιεπίσκοπο, που επέτρεψε στην Εκκλησία της Κύπρου και την Αρχιεπισκοπή ειδικότερα να συνεχίσει το σπουδαίο φιλανθρωπικό της έργο.

Ο Προεδρεύων της Βουλής είπε ακόμη ότι πέρα από τις διοικητικές του αρετές, ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος αφήνει πίσω του και σημαντική πνευματική παρακαταθήκη.

"Η ενίσχυση της ενότητας της Ορθοδοξίας με την ανοιχτή στήριξη της Εκκλησίας της Κύπρου στο Οικουμενικό Πατριαρχείο, η ενίσχυση του διαθρησκευτικού διαλόγου σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, καθώς και η ίδρυση Θεολογικής Σχολής συνοψίζουν την πολύτιμη πνευματική προσφορά του", είπε.

Ανέφερε επίσης πως ο Κύπρου Χρυσόστομος Β΄ διακρινόταν για τον δυναμισμό του και το θάρρος της γνώμης του, προσθέτοντας πως με το ίδιο θάρρος έκτισε γέφυρες διαλόγου και συνύπαρξης τόσο στους κόλπους της Εκκλησίας, όσο και ανάμεσα στους πιστούς.

"Θρηνούμε σήμερα τον πνευματικό μας ηγέτη. Την ίδια στιγμή, μνημονεύουμε τον άνθρωπο", είπε ο κ. Κουλίας, εκφράζοντας τα ειλικρινή συλλυπητήρια του Σώματος προς την οικογένεια και τους οικείους του, προς την Ιερά Σύνοδο και τη μεγάλη οικογένεια της Εκκλησίας της Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top