ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επιτροπή Εσωτερικών: Συζήτησε τις αυξήσεις τελών από ΣΥΛ και ΣΑΛ

Επιτροπή Εσωτερικών: Συζήτησε τις αυξήσεις τελών από ΣΥΛ και ΣΑΛ

Να ξανασκεφτούν τη χρονική στιγμή επιβολής αυξήσεων στους λογαριασμούς κατανάλωσης νερού και αποχετευτικών τελών, δεδομένης της επιβάρυνσης των νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την οικονομική και ενεργειακή κρίση, ζήτησε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εσωτερικών, Άριστος Δαμιανού, από τους αρμόδιους οργανισμούς. Η Επιτροπή ενημερώθηκε ότι στην Κύπρο, το νερό είναι «από τα φθηνότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ακριβότερη μέθοδο παραγωγής».

Το θέμα των αυξήσεων σε λογαριασμούς κατανάλωσης νερού και αποχετευτικών τελών που εξαγγέλθηκαν από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας συζήτησε η Επιτροπή, έπειτα από εισήγηση του κ. Δαμιανού.

Στην αρχική του τοποθέτηση, ο κ. Δαμιανού είπε ότι είναι μεν κατανοητό γιατί προωθούνται οι αυξήσεις και από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας και το Συμβούλιο Αποχετεύσεων Λευκωσίας για θέματα συντήρησης, αλλά κατανοητό είναι και το θέμα της χρονικής συγκυρίας, καθώς γνωρίζουν όλοι το αυξημένο βάρος που υφίστανται τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω της οικονομικής και ενεργειακής κρίσης. Έθεσε το ερώτημα κατά πόσον θα μπορούσε να επανεξεταστεί αυτή η απόφαση ή κατά πόσον θα έπρεπε να αποταθεί η Βουλή στο κεντρικό Κράτος.

Ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εσωτερικών στο ερώτημα του κ. Δαμιανού, γιατί δεν ήρθε το κεντρικό κράτος να απορροφήσει μέρος των αναγκών, είπε ότι είναι θέμα της νομοθεσίας, καθώς προνοεί ότι τα συμβούλια υδατοπρομήθειας πρέπει να είναι αυτάρκη οικονομικά, οι προϋπολογισμοί τους δεν υποβάλλονται ούτε στο Υπουργικό, ούτε στη Βουλή και δεν έχει δικαίωμα το Κράτος να επιδοτήσει.

Ο Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας, Κωνσταντίνος Παρμακλής, είπε ότι από το πάγιο τέλος που αφορά την υδατοπρομήθεια Λευκωσίας ουδέποτε υπήρχε πρόνοια ώστε μέρος του να καταλήγει για τη συντήρηση του δικτύου, με αποτέλεσμα το δίκτυο να μείνει επί δεκαετίες ασυντήρητο. Πρόσθεσε ότι μελέτη που παρουσιάστηκε από τον ίδιο το 2020 στο Συμβούλιο, έκρουε τον κώδωνα του κινδύνου ότι σε κάποια χρόνια ίσως και να υπήρχε μερική κατάρρευση και το Συμβούλιο ομόφωνα συμφώνησε να μπει αυτό το πάγιο όπως γίνεται και στις άλλες πόλεις, αλλά, όπως είπε, μέχρι να φτάσει να εγκριθεί μια διοικητική πράξη περνούν χρόνια και από το 2020, η έγκριση συνέπεσε με τις υπόλοιπες αυξήσεις οι οποίες όμως, δεν έχουν καμία σχέση μεταξύ τους.

Αυτό που κάνουν τώρα, είπε, είναι να διασφαλίσουν την υδροδότηση των κατοίκων της επαρχίας Λευκωσίας, επιπρόσθετα με τα βελτιωτικά έργα που πρέπει να κάνουν. Ο κ. Παρμακλής είπε ότι όλα αυτά είναι υποδομές πολλών εκατομμυρίων που δεν καλύπτονται από το Κράτος. Είπε συγκριτικά ότι στη Λευκωσία το πάγιο που ήταν €8 θα αυξηθεί στα €11, όπως ισχύει και στη Λεμεσό, ενώ στη Λάρνακα είναι €10,50 και στο Παραλίμνι είναι €20 τη διμηνία.

Αυτό που έκαναν, είπε, είναι εξορθολογισμός της πάγιας χρέωσης για να υπάρχει απρόσκοπτη υδροδότηση πόσιμου νερού και την επόμενη ημέρα. Είπε ακόμη ότι προχωρούν και με τα άλλα συμβούλια στο πλαίσιο της Τοπικής Αυτοδιοίκηση σε διαγωνισμό για ενιαίες κανονιστικές πράξεις, για να υπάρχει ενιαία τιμολόγηση για όλους τους πολίτες.

Ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λευκωσίας, είπε ότι η αύξηση των τελών στα €0.80, είναι δικαιολογημένη διότι το καθορίζει ο νόμος ότι πρέπει να καλύπτουν τα έξοδα συντήρησης του συστήματος. Πρόσθεσε ότι το κόστος του αποχετευτικού είναι πέραν του €1 ανά κυβικό ενώ χρεώνουν €0.55 και ότι τα τελευταία πέντε χρόνια έχουν εξανεμιστεί τα αποθεματικά τους.

Εκπρόσωπος του Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών, είπε ότι οι αυξήσεις «είναι εκτός τόπου και χρόνου» σημειώνοντας ότι γίνονται δέκτες καθημερινά παραπόνων από καταναλωτές που αδυνατούν να πληρώσουν λογαριασμούς για τις βασικές υπηρεσίες. Είπε συγκεκριμένα ότι από την 1η Ιανουαρίου, από τα 319 παράπονα, τα 93 αφορούν αδυναμία πληρωμής τελών υδατοπρομήθειας και αποχετευτικού και ζήτησε να αναθεωρήσουν αυτή τη θέση τους και να μην προχωρήσουν με τις αυξήσεις.

Ο κ. Παρμακλής είπε ότι στην Κύπρο το νερό είναι «από τα φθηνότερα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την ακριβότερη μέθοδο παραγωγής» και ότι εφαρμόζουν κοινωνική πολιτική κι δεν αφήνουν κανένα καταναλωτή χωρίς ύδρευση, αλλά κάνουν ό,τι είναι δυνατό, μέσα από μικρές δόσεις, να παραμείνουν υδροδοτούμενα όλα τα υποστατικά.

Είπε ότι το νερό στοιχίζει για παραγωγή από τις μονάδες αφαλάτωσης €1 το κυβικό και καταλήγει στον καταναλωτή, τα πρώτα 20 κυβικά, €1, ενώ υπάρχει και €1,90 κόστος από τη μονάδα αφαλάτωσης και το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων να μεταφερθεί το νερό μέσα από τους παροχετευτικούς αγωγούς στα υποστατικά.

Κλείνοντας, ο κ. Δαμιανού είπε για το θέμα της υποδομής που αφορά το νερό, ότι αν είναι θέμα ότι δεν το επιτρέπει η νομοθεσία ίσως θα πρέπει να δουν το θέμα της διαφοροποίησης μιας νομοθεσίας σχεδόν 50 χρόνων. Αναφερόμενος στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η κοινωνία, ο κ. Δαμιανού είπε ότι κάνουν έκκληση στους δύο οργανισμούς να ξανασκεφτούν τη χρονική στιγμή που έχει επιλεγεί για να εφαρμοστεί αυτή η απόφαση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top