Βουλή: Ψήφισε νόμο για εξαίρεση ναυτικών μη μονίμων κατοίκων από υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΓεΣΥ

Βουλή: Ψήφισε νόμο για εξαίρεση ναυτικών μη μονίμων κατοίκων από υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΓεΣΥ

Πρόταση νόμου ψήφισε την Πέμπτη η Βουλή που τροποποιεί τον περί Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμο, ώστε να εξαιρεθούν οι ναυτικοί, μη μόνιμοι κάτοικοι της Δημοκρατίας, από την υποχρέωση καταβολής εισφορών στο ΓεΣΥ.

Η πρόταση κατατέθηκε στη Βουλή από τους βουλευτές Ευθύμιο Δίπλαρο, Σάβια Ορφανίδου, Χαράλαμπο Πάζαρο και Χρύσανθο Σαββίδη. Υπέρ ψήφισαν 25 παρόντες Βουλευτές και κατά 15.

Σύμφωνα με τους εισηγητές της πρότασης νόμου, η κατάθεσή της στη Βουλή κρίθηκε αναγκαία, ώστε να αρθεί η υφιστάμενη αδικία εις βάρος των ναυτικών μη μόνιμων κατοίκων της Δημοκρατίας, οι οποίοι, παρότι δεν μπορούν εκ των πραγμάτων να λαμβάνουν τις υπηρεσίες φροντίδας του ΓεΣΥ λόγω της μη φυσικής παρουσίας τους στη Δημοκρατία, υποχρεούνται να καταβάλουν εισφορές.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαϊδης είπε ότι το κόμμα του καταψηφίζει την πρόταση γιατί θα έχουμε απώλειες στο ΓεΣΥ , δημιουργούμε προηγούμενα και προβλήματα βιωσιμότητας.

Ανέφερε ότι αυτή η πρόταση νόμου συγκρούεται ευθέως με νόμο του ΓεΣΥ που λέει για συνεισφορά από όλους, ανεξάρτητα αν θα λάβουν υπηρεσίες ή όχι. Ο κ. Λουκαϊδης είπε ότι αυτή πρόταση νόμου «είναι πέρα για πέρα αντισυνταγματική και συγκρούεται με την αρχή της ισότητας και με τον ευρωπαϊκό κανονισμό».

Πρόσθεσε ότι αντιλαμβάνεται πως για το ζήτημα "υπάρχουν απειλές από ναυτιλιακές εταιρείες", αλλά, συνέχισε, υπάρχει τρόπος για λύση με παρέμβαση από το κράτος «και όχι με αυτό που επιχειρείται με την πρόταση νόμου».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ουδέν νεότερο για το άνοιγμα νέων σημείων διέλευσης - Στον αναπνευστήρα τα ΜΟΕ ενόψει Γενεύης -Άγνωστες οι επιδιώξεις Γκουτέρες

Ακόμα μια συνάντηση χωρίς αποτέλεσμα για τη διάνοιξη νέων σημείων διέλευσης, είχαν την Πέμπτη οι διαπραγματευτές της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής πλευράς, Μενέλαος Μενελάου και Γκιουνές Ονάρ, ενόψει της διευρυμένης συνάντησης για το κυπριακό, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Μάρτιο, στη Γενεύη.

BEST OF TOTHEMAONLINE