ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αντρη Σπύρου - Μονογονιός στο ThemaOnline : «Η ίδια μου η χώρα με βάζει στο περιθώριο και με αγνοεί υποτιμητικά»

Αντρη Σπύρου - Μονογονιός στο ThemaOnline : «Η ίδια μου η χώρα με βάζει στο περιθώριο και με αγνοεί υποτιμητικά»

Η δική της ιστορία και τα δικά της βιώματα , την ώθησαν να δημιουργήσει την ομάδα "Μονογονιοί Κύπρος" στα social media, μέσα από την οποία προσφέρει με τον δικό της τρόπο στήριξη.


Η Άντρη Σπύρου, διαχειρίστρια και ιδρυτής της ομάδας "Μονογονιοί Κύπρος" στα social media, ξεκίνησε μια προσπάθεια να στηρίξει και να προσφέρει στις μονογονεϊκές οικογένειες, χρησιμοποιώντας την τεχνολογία για ενημέρωση, εθελοντισμό και βοήθεια.

Η κ.Σπύρου μίλησε στο ThemaOnline, και εξήγησε τι ήταν αυτό που την ώθησε να "ανοίξει" την ομάδα "Μονογονιοί Κύπρος".

«Η αρχική ιδέα δημιουργίας της ομάδας ήταν όντας η ίδια μονογονιός η ανταλλαγή απόψεων με άλλους μονογονιούς και η ενημέρωση για τα δικαιώματα, κρατικές παροχές στην Κύπρο. Στην πορεία με την ανταπόκριση του κόσμου, την συνεργασία με υπηρεσίες, οργανισμούς και εταιρείες σιγά-σιγά αρχίσαμε να παρέχουμε την βοήθειά μας στην κάλυψη βασικών αναγκών σε άπορες μονογονεϊκές οικογένειες παγκύπρια».

«Πολλά και αλυσιδωτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Μονογονεϊκές οικογένειες »

Μια ιδιαίτερα ευαίσθητη κοινωνική ομάδα είναι οι μονογονεϊκές οικογένειες οι όποιες σύμφωνα με την κ.Σπύρου : «Τα προβλήματα που οι μονογονεϊκές οικογένειες αντιμετωπίζουν στην Κύπρο είναι πολλά και αλυσιδωτά. Ο μονογονιός, εκ των πραγμάτων καλείται να αναλάβει την οικονομική κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους των πολλαπλών αναγκών των παιδιών του. Αυτές οι ευθύνες, σε συνδυασμό με την απουσία δεύτερου εισοδήματος γιατί στο μεγαλύτερο μέρος των μονογονεϊκών οικογενειών η διατροφή δεν υπάρχει καθόλου ή αν υπάρχει έρχεται με μεγάλη καθυστέρηση στον οικογενειακό προϋπολογισμό (λόγω των χρονοβόρων διαδικασιών που πρέπει να γίνουν στο Οικογενειακό δικαστήριο) καθιστούν τις μονογονεϊκές οικογένειες στην Κύπρο μια από τις πιο ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού αφού οι περισσότερες ζουν κάτω από το όριο της φτώχιας με ότι αυτό συνεπάγεται»

Υπογράμμισε πως «Τον μονογονιό τον χαρακτηρίζω ΤΙΤΑΝΑ γιατί είναι ένα σώμα, ενα μυαλό, μια ψυχή που πρέπει να κάνει τα πάντα.Ο μονογονίος έχει υπερδυνάμεις απλά δεν τις γνωρίζει ο ίδιος στις πλείστες περιπτώσεις».

 

Ιστορίες που λυγίζουν ... «Η δική μου ιστορία θα μπορούσε να γίνει ταινία»

Αρκετές είναι οι ιστορίες μονογονιών που λυγίζουν. Ερωτηθείς ποια είναι η δική της ιστορία, αρκέστηκε στο να πει : «Η δική μου ιστορία…. Μια ιστορία που άνετα θα μπορούσε να γίνει ταινία χωρίς να θέλω να μπω σε λεπτομέρειες. Μια ιστορία που μου έδωσε το γιο μου ότι αγαπώ περισσότερο και μέσα από αυτόν τα σπουδαιότερα μαθήματα ζωής»

Μέσα από την δική της ιστορία, εξηγεί πως βγήκε πιο δυνατή, ωστόσο υπάρχουν ιστορίες ανθρώπων που την λυγίσαν όπως μια συγκεκριμένη : «Μια από τις ιστορίες που με λύγισε και έκλαψα ίσως γιατί ταυτίστηκα μαζί με την μητέρα λόγω των προσωπικών μου βιωμάτων ήταν αυτή της Γεωργίας που το Οικογενειακό Δικαστήριο με απόφασή του την «ανάγκασε» να παραδώσει τον γιο της στο Αμερικανό πατέρα του για να τον πάρει μαζί του πίσω Αμερική».

«Οι μονογονεϊκές οικογένειες έχουν περιθωριοποιηθεί εντελώς από το Κράτος»

Σε ερώτηση αν η στήριξη του κράτους που λαμβάνουν οι μονογονιοί είναι αρκετή, η κ.Σπύρου απάντησε : «Πέραν του μηνιαίου μηδαμινού μονογονεϊκού επιδόματος των 188 ευρώ (ήταν 183 εύρω και αυξήθηκε 5 ευρώ) τίποτα. Οι μονογονεϊκές οικογένειες κατά την προσωπική μου άποψη έχουν περιθωριοποιηθεί εντελώς από το Κράτος. Τρανταχτή απόδειξη αυτού η μη συμπερίληψη μας στις δικαιούχες ευάλωτες ομάδες πληθυσμού της έκτακτης οικονομικής βοήθειας το δώρο Χριστουγέννων που δίνεται κάθε χρόνο με έγκριση του υπουργικού συμβουλίου σε όλες τις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού εκτός των μονογονεϊκών και αποτελεί μεγάλη ανάσα βοήθειας για τους συμπολίτες μας»

Καθυστερήσεις στις εξετάσεις αιτήσεων και στην καταβολή των επιδομάτων μονογονιού

Όπως αναφέρει η κ.Σπύρου «Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εξέταση ειδικά των νέων αιτήσεων 6-8 μήνες. Όπως αιτήσεις που χάνονται και πρέπει να ξαναγίνουν από την αρχή κ.α».

Υπογράμμισε ότι υπάρχουν περιπτώσεις μονογονεϊκών οικογενειών που δεν έχουν συγγενείς να τους στηρίξουν και αυτό δυσκολεύει περισσότερο την κατάσταση τους μέχρι την εξέταση της αίτησης τους για το επίδομα.

«Αν δεν υπάρχει γονείς να στηριχτεί η μονογονιός μέχρι να εξεταστεί η αίτησή της και δεν εργάζεται κιόλας τότε τα πράγματα δυσκολεύουν πολύ. Πολλές κοπέλες μη μπορώντας να αντεπεξέλθουν οικονομικά επέστρεψαν με τα παιδιά τους στο πατρικό τους σπίτι για να μην έχουν τα έξοδα αυτά , άλλες ζούσαν για αρκετούς μήνες σε σπίτια χωρίς ρευμα, άλλες σε κάπως καλύτερη σχετικά κατάσταση προέβαιναν σε χαμηλό διακανονισμό με την ηλεκτρική για μηνιαίες δόσεις του ποσού που όφειλαν κ.τ.λ»

Απογοήτευση μονογονιών για την απόφαση να μην τους συμπεριλάβουν στην κατηγορία έκπτωσης 25% των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού για την ΑΗΚ

Με ανάρτηση της η κ.Σπύρου στην ομάδα, τις προηγούμενες μέρες έκανε ξεκάθαρη την θέση της, εκφράζοντας την απογοήτευση της όταν διαπίστωσε ότι οι μονογονεϊκές οικογένειες δεν εμπίπτουν στην κατηγορία έκπτωσης 25% των ευάλωτων ομάδων πληθυσμού του καταλόγου δικαιούχων για την ΑΗΚ.

Όπως αναφέρει στο ThemaOnline «Aπογοητεύομαι σαν πολίτης αυτού του Κράτους όταν η ίδια μου η χώρα με βάζει στο περιθώριο και με αγνοεί υποτιμητικά. Κατά την περίοδο της πανδημίας και μετά οι αυξήσεις που έγιναν και η ακρίβεια που επικρατεί σε βασικά αγαθά έχουν φέρει το μονογονεϊκό κόσμο στα όρια του. Επιβαλλόταν λοιπόν να συμπεριληφθούν και οι μονογονεϊκές οικογένειες»

Γιορτές ... και τα άδεια ράφια στο σπίτι... παιδάκια χωρίς δώρα

Πλησιάζουν Χριστούγεννα , μια περίοδος όπου οι ανάγκες αυξάνονται , όπως και τα έξοδα. Δεν είναι λίγες οι φορές που μονογονιοί απευθύνονται για βοήθεια στην κ.Σπύρου, τις γιορτινές μέρες, ώστε να μην στερήσουν από τα παιδιά τους ένα ζεστό φαγητό ή ένα μικρό συμβολικό δώρο από τον Αγιο Βασίλη.

Η κ.Σπύρου εξηγεί τον τρόπο με τον όποιο καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των μονογονεϊκών οικογενειών που αντιμετωπίζουν σοβαρά οικονομικά προβλήματα τις γιορτινές περιόδους.

«Νιώθω ιδιαίτερα μεγάλη χαρά τις μέρες εκείνες γιατί μέσα από διάφορες συλλογές -δωρεές καταφέρνουμε να ετοιμάζονται πακέτα τροφίμων και να παραδίνονται μαζί με κατεψυγμένα προϊόντα με κύριο στόχο όλες οι μονογονεϊκές οικογένειες να έχουν τα απαραίτητα για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι τους και όλα τα παιδάκια να νιώσουν έστω λίγη από την μαγεία των ημερών με τα καινούργια παιχνίδια - δώρα τους που ο Άγιος Βασίλης αφήνει κάτω από το δέντρο τους. Συμπαραστάτες μου στην τεράστια προσπάθεια αυτή είναι το σωματείο της καρδιάς μου όπως λέω που ήρθε στην ζωή των μονογονεϊκών οικογενειών και αγκάλιασε με αγάπη την όλη προσπάθεια παρέχοντας μου μεγάλο μέρος όλων αυτών. Νιώθω έντονα την ανάγκη να ευχαριστήσω δημοσία για αυτό το φιλανθρωπικό σωματείο «Αγκαλιάζω με Αγάπη» τον κύριο Δήμο Αντωνίου και την κύρια Μαρία Αντωνίου που χωρίς την πολύτιμη βοήθειά τους τίποτα δεν θα ήταν εφικτό.»

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σύλληψη 18χρονου στη Λεμεσό: Αυτά βρήκε στην κατοχή του ΥΚΑΝ – Δείτε φωτογραφίες

Πυρκαγιά στην Πάφο: Εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης εναντίον προσώπου – Φαίνεται να έριχνε πυροτεχνήματα

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Kim Kardashian: Η παράξενη απαίτηση από τους βοηθούς της, για να πιει καφέ το πρωί

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top