Κύκλο επαφών με τις συνδικαλιστικές και εργοδοτικές οργανώσεις, σε μία προσπάθεια να διατηρηθεί η εργατική ειρήνη, ξεκινά σήμερα Δευτέρα (14/11) ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Κυριάκος Κούσιος.
Οι συναντήσεις στο επίκεντρο των οποίων θα είναι η ΑΤΑ, αρχικά θα είναι ξεχωριστές με κάθε συνδικαλιστική και εργοδοτική οργάνωση, ενώ εντός της άλλης εβδομάδας θα επιδιώξει κοινές συναντήσεις με κάθε πλευρά.
Όπως ο ίδιος δήλωσε την Παρασκευή (11/11), κατά τις συναντήσεις θα επιδιώξει να αποκομίσει την πληροφόρηση που χρειάζεται, για να μπορέσει να συγκαλέσει νέα συνεδρία των κοινωνικών εταίρων και κατά πόσον θα μπορεί να κάνει τις παρεμβάσεις που θα ήθελε για να υπάρξει μία κατάληξη και να επέλθει συμφωνία για την ΑΤΑ.
Η πρώτη συνάντηση του Υπουργού Εργασίας έχει οριστεί για σήμερα στη 1 το μεσημέρι. Από το γραφείο του κ. Κούσου αυτή τη βδομάδα θα περάσουν για να συζητήσουν το θέμα η ΣΕΚ, η ΠΕΟ, η ΔΕΟΚ, η ΟΕΒ και το ΚΕΒΕ.
Εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις
Υπενθυμίζεται πως, κατά τη τελευταία κοινή συνάντηση όλων των πλευρών στις 7 Νοεμβρίου, διαφάνηκε ότι δεν υπάρχουν προοπτικές για κατάληξη σε συναινετική συμφωνία, αφού οι εργοδοτικές και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις εξέφρασαν εκ διαμέτρου αντίθετες απόψεις.
Από τη μία, ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ αξίωσαν και αξιώνουν την πλήρη επαναφορά της ΑΤΑ, ενώ από την άλλη ΟΕΒ και ΚΕΒΕ διατύπωσαν το πάγιο τους αίτημα για κατάργηση του θεσμού, τον οποίο χαρακτηρίζουν, μάλιστα, αναχρονιστικό.
Υπό αυτά τα δεδομένα, η προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στις δύο πλευρές θα είναι αρκετά δύσκολη για τον Υπουργό Εργασίας, ο οποίος, όπως πληροφορούμαστε, επιθυμεί να υπάρξει συμφωνία σε μία αμοιβαία και κοινά αποδεκτή λύση που θα ικανοποιεί όσο το δυνατόν περισσότερο όλα τα μέρη.
Πάντως, ο Υπουργός Εργασίας μετά τη συνάντηση της 7ης Νοεμβρίου, είχε θέσει χρονοδιάγραμμα μέχρι τα Χριστούγεννα για να υπάρξει κατάληξη στο θέμα. Όπως χαρακτηριστικά είχε δηλώσει, «μέχρι και τα Χριστούγεννα θα πρέπει να έχουμε καταλήξει είτε συναινετικά σε συμφωνία είτε σε αδιέξοδο και προτίθεμαι να τηρήσω αυτό το χρονοδιάγραμμα. Αν δεν μπορούμε να καταλήξουμε μέχρι εκείνη την ημερομηνία με σαφήνεια, θα δηλώσω ότι δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία», πρόσθεσε.
Σημειώνεται ότι, η ΑΤΑ είχε παγώσει κατά την κρίση του 2013 και δινόταν μία φορά το χρόνο (αντί δύο) στο 50% του πληθωρισμού. Η διευθέτηση αυτή συνεχίστηκε βάσει της μεταβατικής
συμφωνίας που υπογράφηκε μεταξύ των κοινωνικών εταίρων τον Ιούλιο του 2017, η οποία είχε επεκταθεί μέχρι το τέλος του 2021.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις