ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νίκος Νουρής: Παρουσίασε στο Λονδίνο τις πρωτοβουλίες για προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο

Νίκος Νουρής: Παρουσίασε στο Λονδίνο τις πρωτοβουλίες για προσέλκυση ξένων επιχειρήσεων στην Κύπρο

Τις πρωτοβουλίες και τις πολιτικές της Κυβέρνησης που αναδεικνύουν την Κύπρο ως «ιδανικό προορισμό» για ξένες επιχειρήσεις και ταλέντα παρουσίασε στο Λονδίνο ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.

Ο κ. Νουρής απευθυνόταν στο ακροατήριο του διεθνούς επιχειρηματικού συνεδρίου με τίτλο «Επιχειρηματικός προσανατολισμός Κύπρος 2022», που φιλοξενείται από το πρωί της Δευτέρας σε ξενοδοχείο της βρετανικής πρωτεύουσας.

«Σε αυτή τη χρονιά των προκλήσεων και των δεδομένων που έχει δημιουργήσει η πανδημία και με τις συνέπειες της πρόσφατης οικονομικής κρίσης να είναι ακόμα νωπές, είμαστε βέβαιοι ότι οι νέες πρωτοβουλίες μας και οι πολιτικές για την προσέλκυση επιχειρήσεων και ταλέντων δημιουργούν πραγματικές νέες ευκαιρίες για την Κύπρο. Η Κυβέρνηση και το Υπουργείο Εσωτερικών θα συνεχίσουν να εργάζονται άοκνα για να προβάλλουν την Κύπρο ως ιδανικό προορισμό για την ίδρυση και ανάπτυξη επιχειρήσεων. Οι βασικές μας προτεραιότητες είναι η μείωση της γραφειοκρατίας με υιοθέτηση γρήγορων και ομαλών διαδικασιών, η αποτελεσματικότητα, η ψηφιοποίηση και η βελτιστοποίηση», συνόψισε ο Υπουργός.

Στην παρουσίασή του στάθηκε μεταξύ άλλων στη λειτουργία της Μονάδας Διευκόλυνσης Εταιρειών που πλέον λειτουργεί ως σημείο επαφής για τις ξένες επιχειρήσεις. Ανέφερε ότι 1.200 εταιρείες έχουν εγγραφεί στην Κύπρο μέσω της μονάδας αυτής, πολλές εκ των οποίων από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Παρουσίασε στο πλαίσιο αυτό τα «ευρεία και ελκυστικά» φορολογικά κίνητρα που προσφέρει η Κύπρος, καθώς και τις αναθεωρημένες πολιτικές ως προς την εγκατάσταση στην Κύπρο ξένων υπαλλήλων των εταιρειών αυτών.

Σημείωσε δε ότι έχουν επίσης χορηγηθεί 147 βίζες σε «ψηφιακούς νομάδες» από χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στη συνέχεια ο κ. Νουρής αναφέρθηκε στην επιταχυμένη διαδικασία για την έκδοση αδειών δόμησης τόσο για οικιακή όσο και για εμπορική χρήση, όσο και για εγκατάσταση ή μεταφορά επιχειρηματικής έδρας στην Κύπρο, στο νομοσχέδιο για την επιτάχυνση των διαδικασιών έγκρισης στρατηγικών επενδύσεων και στη μεταρρύθμιση για μείωση της γραφειοκρατίας σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης.

Στάθηκε επίσης στην αύξηση των συμβολαίων πώλησης ακινήτων το 2022, κατά 36% σε σχέση με πέρυσι και κατά 26% σε σχέση με το 2019, δηλαδή πριν από την πανδημία, στην αναγέννηση και αναζωογόνηση της παλιάς πόλης της Λευκωσίας και στην αναβάθμιση των Εμπορικών Κέντρων των κυπριακών πρεσβειών σε 42 χώρες.

Τέλος, έδωσε έμφαση στα έργα υποδομών ανανεώσιμης ενέργειας και στην επιτάχυνση της «πράσινης μετάβασης» με αύξηση της διεθνούς συνδεσιμότητας της Κύπρου ως προς τη μεταφορά ηλεκτρισμού και φυσικού αερίου και με απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας.

Ο Αρχιεπίσκοπος Θυατείρων και Μ. Βρετανίας κ. Νικήτας που απηύθυνε χαιρετισμό στο συνέδριο είπε πως στην Κύπρο τα πράγματα μοιάζουν «να λειτουργούν», επισημαίνοντας τις ευνοϊκές συνθήκες για επενδύσεις στη χώρα.

Δεν παρέλειψε να πει πως η διεθνής κοινότητα πρέπει να στηρίξει την Κύπρο όπως έχει στηρίξει την Ουκρανία.

Ο Αναπληρωτής Ύπατος Αρμοστής Σπύρος Μιλτιάδης επισήμανε τους ισχυρούς οικονομικούς, εμπορικούς και επιχειρηματικούς δεσμούς μεταξύ Κύπρου και Ηνωμένου Βασιλείου.

Το συνέδριο που διοργανώνει ο Επιχειρηματικός Σύνδεσμος Μ. Βρετανίας-Κύπρου εξετάζει μέσω παρουσιάσεων και πάνελ συζήτησης τις ευκαιρίες και συνθήκες επενδύσεων σε διάφορους τομείς της κυπριακής οικονομίας.

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top