ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επίτροπος Μιχαηλίδου: To Κράτος να εμπλέκει τα παιδιά στη διαμόρφωση πολιτικής για σεξουαλική κακοποίηση

Επίτροπος Μιχαηλίδου: To Κράτος να εμπλέκει τα παιδιά στη διαμόρφωση πολιτικής για σεξουαλική κακοποίηση

Η σημερινή ευρωπαϊκή μέρα για την Προστασία των Παιδιών από Σεξουαλική Κακοποίηση αποτελεί μέρα επαγρύπνησης και ευθύνης για τη συντεταγμένη πολιτεία και το κράτος πρέπει να εμπλέκει τα παιδιά στη διαμόρφωση πολιτικής, υποδεικνύει η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Δέσπω Μιχαηλίδου.

Σε μήνυμά της με την ευκαιρία της ημέρας, αναφέρει πως η σεξουαλική κακοποίηση συνιστά μια από τις χειρότερες μορφές βίας ενάντια στο παιδί και η σημερινή μέρα είναι μια υπενθύμιση για τα Κράτη, να επαναβεβαιώσουν την προσήλωση τους στην προάσπιση του δικαιώματος του παιδιού για προστασία από σεξουαλική βία και να προβληματιστούν ως προς τον βαθμό που η δέσμευση αυτή μετουσιώνεται σε πράξη.

Η Επίτροπος αναφέρει ότι τα μέτρα πρόληψης, προστασίας και ευαισθητοποίησης που εφαρμόζονται, πρέπει να είναι στοχευμένα και να περιλαμβάνουν συχνή αξιολόγηση των κινδύνων που μπορεί να οδηγήσουν σε σεξουαλική κακοποίηση, εκμετάλλευση, εμπορία, παρενόχληση ή οποιαδήποτε ανεπιθύμητη κατάσταση που μπορεί να επηρεάσει αρνητικά τη σωματική, συναισθηματική και ψυχολογική ευημερία ενός παιδιού.

Η κ. Μιχαηλίδου σημειώνει επίσης ότι οι Αρχές επιβολής του νόμου πρέπει να δημιουργήσουν μηχανισμούς για τον εντοπισμό κάθε παιδιού που υπόκειται σε σεξουαλική κακοποίηση, καθώς και για τον εντοπισμό και τιμωρία του θύτη, υποδεικνύοντας παράλληλα πως η προστασία της ιδιωτικής ζωής και των προσωπικών δεδομένων πρέπει να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, προκειμένου να γίνεται σεβαστή η προσωπική και οικογενειακή ζωή των παιδιών.

Επίσης η κ. Μιχαηλίδου υπενθυμίζει ότι ο Θεσμός που εκπροσωπεί διαχρονικά υποστηρίζει τη συμπερίληψη στα αναλυτικά προγράμματα της υποχρεωτικής περιεκτικής σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης από την προσχολική ηλικία, η οποία να είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη, παιδαγωγικά προσανατολισμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες και την πραγματικότητα που βιώνουν τα παιδιά στην Κύπρο.

Θεωρεί επίσης απαραίτητη την υποχρέωση του Κράτους για επιμόρφωση των γονέων αναφορικά με ζητήματα σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης, ώστε να βρίσκονται σε διαρκή επαγρύπνηση, να διαμορφώνουν μια υγιή επικοινωνία με το παιδί τους, αλλά και να αντιλαμβάνονται τον κρίσιμο ρόλο που έχουν για την ανάπτυξη συναισθηματικών δεξιοτήτων και ενίσχυση της ψυχικής ανθεκτικότητας του παιδιού.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Πασαλιμάνι: Βίντεο ντοκουμέντο λίγα λεπτά μετά την κατάρρευση του κτιρίου - Το φορτηγό που σκοτώθηκε ο αστυνομικός

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο TikΤοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top