Περαιτέρω αύξηση των επιτοκίων, χωρίς ωστόσο να προσδιορίσει το ακριβές μέγεθος της, προανήγγειλε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία εμφανίστηκε απαισιόδοξη για την πορεία του πληθωρισμού.
Στο μεταξύ, σήμερα η ΕΚΤ αναμένεται να ανακοινώσει τα πρώτα μέτρα για τον περιορισμό της ρευστότητας. Στο πλαίσιο αυτό, θα προσδιορίσει πόση από την ρευστότητα που έχουν λάβει ήδη οι τράπεζες από το μηχανισμό TLΤRO θα πρέπει να επιστυραφεί.
Μιλώντας σήμερα το πρωί στο European Banking Congress ανέφερε ότι «αναμένουμε περαιτέρω αύξηση των τιμών - και η απόσυρση των μέτρων ποσοτικής χαλάρωσης ίσως να μην είναι αρκετή. Τελικά, θα αυξήσουμε τα επιτόκια σε επίπεδα που θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στον μεσοπρόθεσμο στόχο μας έγκαιρα. Το πόσο μακριά πρέπει να πάμε και πόσο γρήγορα θα καθοριστεί από τις προοπτικές για τον πληθωρισμό.»
Η επικεφαλής της Κεντρικής Τράπεζας υποστήριξε ότι τα επιτόκια είναι, και θα παραμείνουν, το κύριο εργαλείο για την προσαρμογή της πολιτικής μας. Ωστόσο, όπως εξήγησε, θα πρέπει να γίνει η ομαλοποίηση των άλλων εργαλείων πολιτικής μας.
Όπως είπε οι αγορές ομολόγων που έκανε η ΕΚΤ σε ευρεία κλίμακα ήταν απαραίτητες καθώς όταν τα επιτόκια ήταν κοντά στο κατώτερο όριο. Όμως στο τρέχον περιβάλλον, είναι σκόπιμο ο ισολογισμός να ομαλοποιείται με μετρημένο και προβλέψιμο τρόπο.
Η ίδια επικαλούμενη την ιστορική εμπειρία προέβλεψε ότι ο πληθωρισμός δεν θα μειωθεί σημαντικά σε βραχυχρόνιο ορίζοντα. Για το λόγο αυτό όπως είπε η ΕΚΤ αναγκάστηκε να προχωρήσει σε τόσο μεγάλες αυξήσεις των επιτοκίων με τέτοιο ρυθμό μάλιστα. Υπενθυμίζεται ότι ήδη τα επιτόκια έχουν αυξηθεί κατά 2%.
Αναφερόμενη στις οικονομικές προοπτικές υποστήριξε ότι θα εξαρτηθούν από την ευθυγράμμιση μεταξύ της νομισματικής πολιτικής και άλλων παραγόντων. «Βραχυπρόθεσμα, η δημοσιονομική πολιτική είναι σημαντική. Στο σημερινό περιβάλλον υψηλού πληθωρισμού, η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να είναι στοχευμένη», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για το μέλλον συνέστησε να εντείνουμε τις επενδύσεις στην καθαρή ενέργεια. Δεύτερον, η ατζέντα «στρατηγικής αυτονομίας» της Ευρώπης θα είναι το κλειδί για να καταστεί η ανάπτυξη πιο ανθεκτική. Τρίτον, πρέπει να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα χαμηλής παραγωγικότητας της Ευρώπης ενισχύοντας την καινοτομία.
Πηγή: news247.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις