Διαμαρτυρία έξω από το Β Δημοτικό σχολείο Μακεδονίτισσας, πραγματοποίησαν γονείς , ως συμπαράσταση στην απαγόρευση, μαθήτριας β δημοτικού , να μπει στην τάξη της, καθώς η Κεντρική επιτροπή του ΥΠΑΝ να φοιτήσει σε ειδική μονάδα.
Σύμφωνα με όσα αναφέρει η μητέρα της μαθήτριας στο ThemaOnline όπως και η κ.Γιούλα Πιτσιαλή η Κεντρική Επιτροπή του Υπουργείου Παιδείας πήρε απόφαση χωρίς να μελετήσει την έκθεση του σχολείο για την πρόοδο του παιδιού και χωρίς να μιλήσουν με τη δασκάλα.
Μητέρα μαθήτριας στο ThemaOnline « Η κόρη μου ξέρει να διαβάζει, να γράφει , να μιλά»
Όπως αναφέρει η μητέρα της στο ThemaOnline , Νίκη Καραολή η κόρης της, έχει κάνει μεγάλη και σταθερή πρόοδο καθώς ξέρει να διαβάζει, να μιλά και να γράφει: «Η Άννα Μαρία έχει Σύνδρομο Γιάκομπσεν. Είναι πολύ σπάνιο. Νοητικά είναι πάρα πολύ καλά η Άννα Μαρία. Έχει προσαρμοστεί πάρα πολύ καλά στο σχολείο, λειτουργεί πολύ καλύτερα μέσα στην τάξη. Θεωρώ ότι αν βγει από την τάξη δεν θα είναι τόσο συνεργάσιμη και δημιουργική, διότι η Άννα Μαρία είναι κοινωνικό παιδί και της αρέσουν οι προκλήσεις, να μαθαίνει συνέχεια πράγματα, δεν θέλει να διαφέρει από τους άλλους. Για παράδειγμα μου λέει "γιατί μαμά οι άλλοι να γράψουν μια παράγραφο ορθογραφία και εγώ μόνο μια πρόταση".
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αποκλεισμός 8χρονης: «Παραπληροφορεί το ΥΠΑΝ ...δεν επαναξιολόγησαν το παιδί» - «Αυταρχικές και απόλυτα αντιδημοκρατικές διαδικασίες»
Πως θα βγουν στην κοινωνία έξω, όταν αρχίζουν την ζωή τους σε μια μικρή κοινωνία όπως το σχολείο με διάκριση, ότι δεν θα τα καταφέρεις εσύ Πως θα αποδεχθεί ένα παιδί τον εαυτό του. Εν θα νιώθει μειονεκτικά.
Γονείς έρχονταν και μου έλεγαν "γιατί στέλνουμε τα παιδά μας σχολείο , μόνο για να μαθαίνουν πολλαπλασιασμό ; Εμείς θέλουμε να τα μάθουν τις αξίες, να μην διαχωρίζουν το διαφορετικό , να υποστηρίζουν το φίλο τους".
Αυτά τα παιδιά θέλουν το σεβασμό μας , την αποδοχή μας, ίσες ευκαιρίες , ίση μεταχείριση, ίσα δικαιώματα»
«Να ακυρωθεί η απόφαση και να πάει το παιδί αύριο στην τάξη» - Έκλαιγε το παιδί - «Θέλω να πιάσω τωρά την τσάντα μου και να μπω στην τάξη μου»
Στο ThemaOnline μίλησε η Πρόεδρος της Παγκύπριας Οργάνωσης Γονέων και Φίλων παιδιών με εγκεφαλική παράλυση «Αγκαλιά Ελπίδας», Γιούλα Πιτσιαλή αναφέροντας:
«Αίτημα μας είναι άμεσα να ακυρωθεί η απόφαση τους και να πάει το παιδί αύριο στην τάξη . Έχει δυο εβδομάδες το παιδί είναι σπίτι , δεν το γύρεψε κανένας . Κανένας δεν νοιάστηκε τι νιώθει εκείνο το παιδί που τώρα είναι σπίτι του. Σήμερα έκλαιγε η Αννα Μαρία και έλεγε "θέλω να πιάσω τωρά την τσάντα μου και να μπω στην τάξη μου". Έχουμε τόσους θεσμούς , παρακαλούμε την άμεση παρέμβαση τους να πάει το παιδί στην τάξη του.»
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Απαντά για τον αποκλεισμό της 8χρονης μαθήτριας το Υπ. Παιδείας
Πήραν απόφαση χωρίς να μιλήσουν με την δασκάλα του παιδιού
Σε αναρτήσεις της η κ.Πιτσιαλή εξηγεί: «Διαμαρτυρόμαστε για την άδικη απαγόρευση της Άννας Μαρίας , μαθήτριας β δημοτικού , να μπεί στην τάξη της . Διαμαρτυρόμαστε για τον ρατσισμό που επιβάλλει το ΥΠΑΝ προς τα παιδιά με αναπηρία. Η Αννα Μαρία ανήκει στην τάξη της , δεν θέλει να διαχωριστεί από τις φίλες της , δεν θέλει να απομονωθεί στην ειδική μονάδα. Άλλωστε ένα χρόνο που φοιτά στην γενική τάξη οι εκπαιδευτικοί της σημειώνουν την πρόοδο της . Έμαθε να διαβάζει να γράφει και είναι ευτυχισμένη στην τάξη της.
Τα παιδιά της τάξης της την θέλουν μαζί τους , το ίδιο και οι γονείς … μάταια όμως προσπαθεί η οικογένεια εδώ και δύο βδομάδες να μιλήσει με τους υπευθύνους , να βρει το δίκαιο της. Οι πόρτες κλειστές. Η απόφαση πάρθηκε από την κεντρική επιτροπή του ΥΠΑΝ. Βασισμένοι σε αξιολόγηση πριν δύο χρόνια. Δεν μίλησαν καν με την περσινή της δασκάλα που ξέρει το παιδί . Δεν γνωρίζουν καν το παιδί. Δεν του μίλησαν ποτέ , δεν έδωσαν τις εύλογες προσαρμογές που δικαιούται , αλλά πήραν την απόφαση να του στερήσουν ποιοτική εκπαίδευση , να του στερήσουν τις φίλες της , την τάξη της , έτσι απλά.. Η ψυχολογία του παιδιού δεν μέτρησε ούτε η ψυχολογία των άλλων παιδιών που διερωτώνται που είναι η φίλη τους εδώ και δύο βδομάδες ».
Παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις - Το παιδί γράφει , διαβάζει, εκφράζεται
Σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο και την κυπριακή νομοθεσία, η Σύμβαση του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρίες τέθηκε σε ισχύ για την Κυπριακή Δημοκρατία από την 27η Ιουλίου 2011.
Στη Σύμβαση και συγκεκριμένα στο άρθρο 24 αναφέρεται ξεκάθαρα ότι «Τα Κράτη Μέρη διασφαλίζουν ότι τα ΑμεΑ έχουν τη δυνατότητα να έχουν πρόσβαση στη γενική εκπαίδευση, στην τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση, στην ενήλικη εκπαίδευση και στη διά βίου μάθηση χωρίς διάκριση και σε ίση βάση με τους άλλους. Ως προς αυτό, τα Κράτη Μέρη διασφαλίζουν την παροχή εύλογης προσαρμογής στα ΑμεΑ » όπως και ότι «τα ΑμεΑ δεν αποκλείονται από το γενικό εκπαιδευτικό σύστημα λόγω της αναπηρίας».
Στο άρθρο 24 .(1) της Σύμβασης, τα συμβαλλόμενα κράτη πρέπει να διασφαλίζουν την εφαρμογή του δικαιώματος των ατόμων με αναπηρίες στην εκπαίδευση μέσω ενός εκπαιδευτικού συστήματος χωρίς αποκλεισμούς σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες, της προσχολικής, της πρωτοβάθμιας, της δευτεροβάθμιας και της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, της επαγγελματικής κατάρτισης και της δια βίου μάθησης.
Όπως αναφέρει η κ. Πιτσιαλή στην ανάρτηση της «Παραβιάζουν διεθνείς συμβάσεις , παραβιάζουν την νομοθεσία του κράτους. Αυτό το παιδί ΔΕΝ είναι εξαιρετική περίπτωση , αυτό το παιδί φοιτά ένα χρόνο τώρα χωρίς εύλογες προσαρμογές και τα καταφέρνει .. οι εκπαιδευτικοί του λένε για την πρόοδο του, γιατί τώρα αποφάσισε η κεντρική επιτροπή να το αποκλείσει; Το παιδί εκφράζεται , γράφει , διαβάζει .. και του στερούν την εξέλιξη του. Τους φίλους του , την αξιοπρέπεια του. Κάποιος επιτέλους πρέπει να τους σταματήσει , καταστρέφουν τα παιδιά , τα καταδικάζουν στην απομόνωση , σε μειωμένες ευκαιρίες , σε μειωμένη εκπαίδευση. Τους αρνιούνται αυτό που δικαιούται κάθε παιδί , ισότιμη ποιοτική ενιαία εκπαίδευση».
Πήραν απόφαση χωρίς να μελετήσουν την έκθεση του σχολείου για την πρόοδο της μαθήτριας
Σε συνέχεια ανάρτησης της κ. Πιτσιαλή σχολιάζει «Η ΚΥΣΟΑ θεωρεί ότι η απόφαση της Κεντρικής Επιτροπής -τρία και πλέον χρόνια μετά την αξιολόγηση της μαθήτριας, που στο μεταξύ φοιτά χωρίς την ύπαρξη σοβαρών προβλημάτων στην β τάξη του Δημοτικού, να μεταφερθεί σε Ειδική Μονάδα- είναι παράνομη, αναιτιολόγητη, ετσιθελική και προσβάλλει ανεπανόρθωτα την αξιοπρέπεια της μαθήτριας και της οικογένειας της και οδηγεί σε καταστροφή και αδιέξοδα. Η μαθήτρια έχει πλήρως ανεπτυγμένη την ικανότητα της αντίληψης, είναι επιμελής και έχει κανονική ομιλία, επικοινωνεί πλήρως με τους δασκάλους και τους συμμαθητές της και συμμετέχει ανελλιπώς στο μάθημα στη γενική τάξη. Σύμφωνα και με την έκθεση του σχολείου που φοιτά, την οποία δε φαίνεται να μελέτησαν, ούτε καν να την έχουν πάρει ποτέ στα χέρια τους τα μέλη της Επιτροπής που έλαβαν τη λανθασμένη απόφαση αποκλεισμού της μαθήτριας από την τάξη, έχει σημειώσει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά στην ανάπτυξη διαφόρων δεξιοτήτων, συμμετέχει και είναι πλήρες μέλος του συνόλου».
Διαμαρτυρία το πρωί της Δευτέρας - Ζητούν ακύρωση απόφασης - Βίντεο
Στο πλευρό της μαθήτριας, διαμαρτυρήθηκαν γονείς, η ΚΥΣΟΑ, βουλευτές και πολίτες ζητώντας την ακύρωση της απόφασης, όπως και να δοθούν εξηγήσεις για το πως έφτασαν σε αυτή την τελεσίδικη απόφαση, για μια μαθήτρια η οποία μπορεί να προσαρμοστεί διαβάζοντας, γράφοντας με εμφανή πρόοδο.
Δείτε βίντεο απο την διαμαρτυρία στην εκπομπή Πρωτοσέλιδο:
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις