ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αρχιεπισκοπικές: Πότε θα εορτάζει ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου – Θα επιστρέψει η σχολική αργία;

Αρχιεπισκοπικές: Πότε θα εορτάζει ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου – Θα επιστρέψει η σχολική αργία;

Οριστικοποιήθηκε την Τρίτη (22/11) ο κατάλογος των υποψηφίων για τις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές, με την επίσημη υποβολή υποψηφιοτήτων από τους ενδιαφερόμενους Αρχιερείς. Όπως ανακοινώθηκε, οι διεκδικητές του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου στις εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου θα είναι 6.

Πότε, όμως, θα εορτάζει τα ονομαστήρια του ο νέος Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου; Θα επαναφέρει την σχολική αργία, την οποία κατήργησε ο μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β;

Σε ό,τι αφορά το πρώτο ερώτημα, σύμφωνα και με τα βιογραφικά των υποψηφίων στις Αρχιεπισκοπικές Εκλογές που παρουσίασε το ThemaOnline, ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου Βασίλειος, άγει τα ονομαστήρια του την 1η Ιανουαρίου, ενώ ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος στις 23 Απριλίου.

Ιανουάριο και δη στις 18 Ιανουαρίου εορτάζει και ο Μητροπολίτης Λεμεσού Αθανάσιος, ενώ ο Μητροπολίτης Μόρφου γιορτάζει στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο Μητροπολίτης Κυρηνείας άγει τα ονομαστήρια την Κυριακή που προηγείται της εορτής της Παγκοσμίου Υψώσεως του Τιμίου και Ζωοποιού Σταυρού, ενώ ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής Ησαΐας στις 10 Σεπτεμβρίου.

Όσον αφορά το κατά πόσον θα επανέλθει η σχολική αργία που ίσχυε για τα ονομαστήρια κάθε Αρχιεπισκόπου και η οποία καταργήθηκε μετά από σχετικό αίτημα του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου Β, αυτό εναπόκειται στον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου που θα προκύψει μετά τις Εκλογές της 18ης Δεκεμβρίου.

Θα είναι Α, Β ή Γ ο νέος Αρχιεπίσκοπος

Το ThemaOnline, έψαξε και σας παρουσιάζει εάν ο νέος Αρχιεπίσκοπος θα είναι ο Α ή ο Β ή ο Γ. Σύμφωνα με την έρευνά μας, μόνο ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου θα είναι ο πρώτος, περίπτωση εκλογής του, Αρχιεπίσκοπος της Κύπρου με το όνομα Βασίλειος.

Εάν εκλεγεί ο Μητροπολίτης Λεμεσού, θα είναι ο 3ος Αρχιεπίσκοπος με αυτό το όνομα, μετά τους Αθανάσιο Α (1592-1601) και τον Αθανάσιο Β (1705-1709). Το ίδιο θα συμβεί εάν εκλεγούν οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος και Κυρηνείας Χρυσόστομος, αφού γύρω στο 570 Αρχιεπίσκοπος Κύπρος ήταν ο Γεώργιος Α και μεταξύ 1254-1260 ο Γεώργιος Β, ενώ μεταξύ 1977-2006 ο Χρυσόστομος Α και μεταξύ 2006-2022 ο Χρυσόστομος Β.

Σε περίπτωση εκλογής του Μητροπολίτη Μόρφου, αυτός θα είναι ο 4ος κατά σειρά Αρχιεπίσκοπος που θα φέρει το όνομα Νεόφυτος, μετά τους Νεόφυτο Α (δεν προσδιορίζεται το διάστημα που ήταν Αρχιεπίσκοπος), Νεόφυτο Β (1222-1254) και τον Νεόφυτο Γ (1587-1592).

Τέλος, εάν εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος ο Μητροπολίτης Ταμασού και Ορεινής, θα είναι ο 2ος κατά σειρά Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου με αυτό το όνομα, μετά τον Ησαΐα Α που ήταν Αρχιεπίσκοπος από το 1209 έως το 1222.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Ανθρωπιστική βοήθεια: Αναχώρησε από Λάρνακα το σκάφος Jennifer για Γάζα

Αναχώρησε απόψε από το λιμάνι της Λάρνακας το σκάφος Jennifer φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ αρμόδιες πηγές. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top