ΔΙΕΘΝΗ

Βρετανία: Ξεκινούν κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία της γρίπης

Βρετανία: Ξεκινούν κλινικές δοκιμές για τη θεραπεία της γρίπης

Κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας ξεκινούν στη Βρετανία με στόχο να εντοπίσουν οι γιατροί τις πιο αποτελεσματικές θεραπείες για την γρίπη.

Οι επιστήμονες που ανακάλυψαν ένα σωτήριο φάρμακο για τη νόσο Covid, θέλουν να το δοκιμάσουν σε χιλιάδες Βρετανούς που νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα γρίπης, όπως αναφέρει δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας «Daily Mail».

Οι κλινικές δοκιμές θα διεξαχθούν σε 150 νοσοκομεία του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας (NHS) και θα διαρκέσουν δύο χρόνια.

Στη διάρκεια των κλινικών δοκιμών, οι γιατροί θα χορηγήσουν φάρμακα στους εθελοντές που νοσούν σοβαρά από γρίπη προκειμένου να δουν την αποτελεσματικότητά τους.

Με τα κρούσματα της γρίπης να αναμένεται να εκτοξευτούν φέτος, καθώς η ανοσία έχει μειωθεί μετά από δύο χρόνια καραντίνας, η επιστημονική κοινότητα της Βρετανίας κινητοποιείται άμεσα.

Οι κλινικές δοκιμές «REMAP-CAP», το κόστος των οποίων φθάνει τα 2,9 εκατομμύρια λίρες , αρχικά σχεδιάστηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας της νόσου Covid.

Tώρα όμως οι επιστήμονες που θα συμμετέχουν στις κλινικές δοκιμές, θα συνεργαστούν με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας και το ερευνητικό κέντρο «Care Research» (NIHR) για τη διεξαγωγή τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, το 2021, έρευνες έδειξαν ότι το φάρμακο για την αρθρίτιδα «tocilizumab» θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θανάτου από τη νόσο Covid πάνω από το 1/3.


Τότε, οι γιατροί σε όλο τον κόσμο άρχισαν να χρησιμοποιούν άμεσα το σχετικό φάρμακο.

Στην περίπτωση της γρίπης, ενώ πολλοί νοσούν και αναρρώνουν χωρίς να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη, μερικοί μπορεί να αρρωστήσουν σοβαρά σε σημείο που να κινδυνεύουν να πεθάνουν.

Δεν υπάρχουν σαφή στοιχεία σχετικά με το ποιες θεραπείες είναι καλύτερες για τις σοβαρές περιπτώσεις, επισημαίνουν οι ειδικοί.

Ωστόσο, όπως τονίζουν, για πρώτη φορά, θα πραγματοποιηθούν κλινικές δοκιμές ευρείας κλίμακας για την αποτελεσματική θεραπεία της γρίπης.

Ο καθηγητής Άντονι Γκόρντον, επικεφαλής ερευνητής των νέων κλινικών δοκιμών από το Τμήμα Χειρουργικής και Καρκίνου του Imperial College του Λονδίνου, δήλωσε στη βρτανική εφημερίδα:

«Κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid, οι κλινικές δοκιμές κατάφεραν να ανταποκριθούν γρήγορα σε έναν νέο ιό και η προσέγγισή μας βοήθησε να σωθούν ζωές. Τώρα τις αναδιαμορφώνουμε ενάντια σε μια γνωστή απειλή. Η γρίπη είναι πολύ μολυσματική και μπορεί σε ορισμένες περιπτώσεις να προκαλέσει σοβαρή αδιαθεσία στα παιδιά, τους ηλικιωμένους και τα ευάλωτα άτομα».

«Φέτος τον χειμώνα, ενδέχεται να δούμε περισσότερα κρούσματα γρίπης από ό,τι συνήθως, καθώς ο ιός δυνητικά αναζωπυρώνεται αφού τα μέτρα πανδημίας κράτησαν τα επίπεδα ανοσίας χαμηλά. Ευελπιστούμε ότι οι κλινικές δοκιμές μας θα βοηθήσουν στην ταχύτατη εύρεση θεραπειών γρίπης», πρόσθεσε.

Στην πρώτη φάση, οι κλινικές δοκιμές στοχεύουν στη στρατολόγηση χιλιάδων εθελοντών στους οποίους θα χορηγηθούν πολλές θεραπείες. Αυτές περιλαμβάνουν τις αντι-ιικές θεραπείες «oseltamivir» ( το γνωστό ως Tamiflu) και baloxavir, καθώς και στεροειδή και αντι- φλεγμονώδη φάρμακα που βρέθηκαν αποτελεσματικά κατά της νόσου Covid.

Στις κλινικές δοκιμές, που θα διαρκέσουν δύο χρόνια, θα μπορούν να λάβουν μέρος ενήλικες, παιδιά και μωρά ηλικίας άνω του ενός μηνός που νοσηλεύονται με σοβαρά συμπτώματα γρίπης.

Η καθηγήτρια Eλίζαμπεθ Γουάιτεκερ, σύμβουλος παιδιατρικών λοιμωδών νοσημάτων στο Imperial College έσπευσε να επισημάνει ότι , «Η γρίπη μπορεί να είναι μια πολύ σοβαρή ασθένεια για μερικά παιδιά, και σε ορισμένες περιπτώσεις, να προκαλέσει βρογχίτιδα και πνευμονία με αποτέλεσμα την άμεση νοσηλεία του ασθενούς.

«Το αντιγριπικό εμβόλιο είναι η πρώτη μας γραμμή άμυνας και μειώνει δραστικά τους κινδύνους για τα παιδιά. Χρειαζόμαστε όμως και περισσότερες θεραπείες για να βοηθήσουμε όσα απ΄πο αυτά αρρωσταίνουν βαριά , γι' αυτό και οι κλινικές δοκιμές είναι τόσο σημαντικές. Συνεργαζόμαστε με μια ομάδα ειδικών απ΄όλη τη χώρα κι ελπίζουμε να εντοπίσουμε τις καλύτερες θεραπείες για τη γρίπη και τελικά να σώσουμε ζωές».

Οι ερευνητές θα μελετήσουν την αποτελεσματικότητα των θεραπειών για τη μείωση των θανάτων από τη γρίπη και των ασθενών που πρέπει να νοσηλευτούν σε ΜΕΘ.

Οι κλινικές δοκιμές θα διεξαχθούν από ερευνητές και κλινικούς γιατρούς του Imperial College του Λονδίνου και του Imperial College Healthcare NHS Trust, σε συνεργασία με άλλους εθνικούς οργανισμούς, αναφέρει η βρετανική εφημερίδα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top