ΚΥΠΡΟΣ

Χρ. Γιαννάκη: «Ο καρκινοπαθής είναι δικαιούχος του ΓεΣΥ και του ανήκουν αυτά τα φάρμακα, δεν είναι α-λα-καρτ»

Χρ. Γιαννάκη: «Ο καρκινοπαθής είναι δικαιούχος του ΓεΣΥ και του ανήκουν αυτά τα φάρμακα, δεν είναι α-λα-καρτ»

Έντονες επικρίσεις κατά του ΟΑΥ διατύπωσε κατά τη σημερινή (1/12) συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, το Υπουργείο Υγείας μέσω της Γενικής του Διευθύντριας, Δρ Χριστίνας Γιαννάκη, η οποία ήταν ιδιαίτερα έντονη σε ό,τι έχει να κάνει με τους ασθενείς που μέχρι και σήμερα συνεχίζει να στηρίζει το Υπουργείο.

Μάλιστα και αναφερόμενη στους καρκινοπαθείς, η κα Γιαννάκη τόνισε: «Είναι σημαντικό ότι δεν μπορεί σήμερα ένας άρρωστος που είναι καρκινοπαθής να γράφει σε εμάς εμείς να τον βοηθήσουμε.. Δεν ξεκινούμε μία θεραπεία και τη σταματούμε».

«Εμείς έχουμε ανθρώπους καρκινοπαθείς που τους κρατούμε στη ζωή από το 2016, και αυτό το Υπουργείο Υγείας. Θα συνεχίσουμε ως κράτος να στηρίζουμε τον ΟΑΥ, αλλά θα πρέπει να αναλάβουν αυτή τη μεγάλη ευθύνη», επεσήμανε.

Παράλληλα, κατά την παρέμβασή της, παρέθεσε στοιχεία, βάσει των οποίων, το Υπουργείο Υγείας πετύχαινε προ ΓεΣΥ μείωση στο κόστος αγοράς φαρμάκων και αναλωσίμων έως και 1600%.

Όπως χαρακτηριστικά υπέδειξε, «τέτοιες αυξήσεις στις τιμές δεν δικαιολογούνται, αφού αυξήθηκαν οι δικαιούχοι κατά 58% με την εφαρμογή του ΓεΣΥ, άρα θα αναμένετο οι τιμές να ήταν χαμηλότερες αφού το αντικείμενο διαπραγμάτευσης, δηλαδή οι ποσότητες είναι μεγαλύτερες».

Σημειώνεται πως, η Επιτροπή Ελέγχου ασχολήθηκε με τη σχετική Έκθεση του Γενικού Ελεγκτή, με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη να αφήνει υπονοούμενα και για μίζες, αφού, όπως είπε, ο ΟΑΥ αντί να ακολουθεί τις διαδικασίες δημόσιων προσφορών υιοθετούσε τις τιμές που οι έμποροι πρότειναν ή αγόραζαν μέσα από καταλόγους που ο ίδιος κατήρτισε. «Αυτό είναι υψηλού κινδύνου για θέματα διαφθοράς, διαφθοράς μεταξύ ιατρών και προμηθευτών ή των νοσοκομείων και των προμηθευτών», τόνισε.

Αξίζει, δε, να αναφερθεί πως από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΟΑΥ, Σταύρος Μιχαήλ, ζήτησε πίστωση χρόνου αναγνωρίζοντας την ύπαρξη προβλημάτων και στρεβλώσεων.

Δείτε σχετικό βίντεο από τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top