ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Καθαρά πρώτος ο Χριστοδουλίδης, «μάχη» Αβέρωφ-Μαυρογιάννη για τη 2η θέση – Χαμηλή η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ

Δημοσκόπηση ΑΝΤ1: Καθαρά πρώτος ο Χριστοδουλίδης, «μάχη» Αβέρωφ-Μαυρογιάννη για τη 2η θέση – Χαμηλή η συσπείρωση στον ΔΗΣΥ

Τη δεύτερη δημοσκόπηση για τις Προεδρικές Εκλογές, παρουσίασε το βράδυ της Παρασκευής (9/12) ο ΑΝΤ1, η οποία επιβεβαιώνει για άλλη μία φορά ότι ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα είναι ο μεγάλος νικητής, ενώ οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα δώσουν σκληρή μάχη για τη δεύτερη θέση.

Η δημοσκόπηση, που διενεργήθηκε μεταξύ 21 Νοεμβρίου με 2 Δεκεμβρίου, με δείγμα 1.006 ατόμων, καταγράφει, μεταξύ άλλων, τους παράγοντες επηρεασμού των ψηφοφόρων, την αναγνωρισιμότητα και εικόνα των υποψηφίων, καθώς και το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Προεδρικές Εκλογές.

Υψηλό ενδιαφέρον για τις Εκλογές

Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, δύο μήνες πριν τις Εκλογές, το ενδιαφέρον των πολιτών για τις Προεδρικές παρουσιάζεται αρκετά μεγάλο, με σχεδόν 3 στους 4 να δηλώνουν ότι θεωρούν τις επερχόμενες Εκλογές πολύ ή κάπως σημαντικές.

Την ίδια ώρα, το 61% των ερωτηθέντων δηλώνει ότι είναι αρκετά (45%) ή παρά πολύ (16%) ενημερωμένο σε σχέση με τη θεματολογία των Προεδρικών Εκλογών.

Σε ό,τι αφορά τους παράγοντες επηρεασμού της άποψης των πολιτών για τους υποψηφίους, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση αυτοί είναι, κυρίως, η υποστήριξη των κομμάτων και η προσωπική επαφή με τους υποψηφίους. Αξιοσημείωτο, πάντως, είναι το γεγονός πως οι προεκλογικές συγκεντρώσεις δεν φαίνεται να αποτελούν βασικό παράγοντα επηρεασμού τους.

Πάντως, οι πολίτες φαίνεται να γνωρίζουν σε μεγάλο βαθμό το προεκλογικό πρόγραμμα και τις θέσεις των υποψηφίων που υποστηρίζουν και σε μικρότερο βαθμό το αντίστοιχο πρόγραμμα των ανθυποψηφίων τους.

Περισσότερο ενημερωμένοι τόσο για το πρόγραμμα του υποψηφίου που υποστηρίζουν όσο και των ανθυποψηφίων του, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, είναι οι υποστηριχτές του Γιώργου Κολοκασίδη.

Αντίστοιχο, περίπου, ποσοστό και συγκεκριμένα το 74% των ερωτηθέντων, δηλώνει ότι σίγουρα θα προσέλθουν στις κάλπες για να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, ενώ μόλις το 4% δηλώνει ότι σίγουρα θα απέχει από την εκλογική διαδικασία.

Πιο αναγνωρίσιμος στους πολίτες ο Χριστοδουλίδης

Όσον αφορά την αναγνωρισιμότητα των υποψηφίων, οι 3 βασικοί διεκδικητές της Προεδρίας είναι αρκετά αναγνωρίσιμοι από τους πολίτες, σε αντίθεση με άλλους υποψηφίους.

Αναφορικά με την εικόνα των υποψηφίων, ο Νίκος Χριστοδουλίδης παρουσιάζεται ως ο υποψήφιος με την περισσότερο θετική εικόνα σε σχέση με τους ανθυποψηφίους του, σε αντίθεση με τον Αβέρωφ Νεοφύτου, ο οποίος καταγράφει τα μεγαλύτερα ποσοστά αρνητικής γνώμης.

Ως προς το εάν οι υποψήφιοι θα τηρήσουν τις προεκλογικές τους δεσμεύσεις, οι υποστηρικτές όλων των υποψηφίων εκφράζουν βεβαιότητα ότι θα τις τηρήσουν, σε αντίθεση με τις δεσμεύσεις ανθυποψηφίων τους, για τις οποίες θεωρούν σε μεγάλο βαθμό πως δεν θα υλοποιηθούν.

Πρόθεση ψήφου και συσπειρώσεις κομμάτων

Εάν αυτή την Κυριακή είχαμε εκλογές, πρώτος το νήμα θα έκοβε ο Νίκος Χριστοδουλίδης με ποσοστό 33%, ενώ οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα έδιναν μάχη για τη δεύτερη θέση, αφού ο μεν πρώτος λαμβάνει 16% και ο δεύτερος 15%.


Σε σχέση με τις συσπειρώσεις κομμάτων προς τον υποψήφιο που υποστηρίζουν, το μεγαλύτερο ποσοστό συσπείρωσης καταγράφεται ανάμεσα στους ψηφοφόρους του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ, που σε ποσοστό 68% στηρίζουν τους Ανδρέα Μαυρογιάννη και Νίκο Χριστοδουλίδη αντίστοιχα, σε αντίθεση με τον ΔΗΣΥ, του οποίου οι ψηφοφόροι φαίνεται να είναι διχασμένοι, αφού μόλις το 43% στηρίζει τον Αβέρωφ Νεοφύτου και το 35% τον Νίκο Χριστοδουλίδη.

Η υποψηφιότητα Νίκου Χριστοδουλίδη, εξάλλου, μέσα από τη δημοσκόπηση φαίνεται να είναι πιο πολυσυλλεκτική, αφού ο τέως Υπουργός Εξωτερικών αναμένεται πως θα στηριχθεί από ψηφοφόρους όλων των κομμάτων, έστω και σε μικρό ποσοστό.

Σενάρια β γύρου

Στο σενάριο στον δεύτερο γύρο να βρίσκονται οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Αβέρωφ Νεοφύτου, ο τέως Υπουργός Εξωτερικών κερδίζει άνετα τη μάχη καταγράφοντας ποσοστό 52% σε αντίθεση με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ που καταγράφει 20%.

Σε περίπτωση που στον δεύτερο γύρο βρεθούν οι Νίκος Χριστοδουλίδης και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο κ. Χριστοδουλίδης συγκεντρώνει το 54% των ψήφων σε αντίθεση με τον υποψήφιο του ΑΚΕΛ, ο οποίος συγκεντρώνει 26%.

Εάν στον δεύτερο γύρο βρεθούν οι Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης, ο τέως Διαπραγματευτής για το Κυπριακό κόβει πρώτος το νήμα με ποσοστό 41% έναντι 31% του Προέδρου του ΔΗΣΥ.

Παράσταση νίκης

Όσο πλησιάζουμε στις Προεδρικές Εκλογές, ολοένα και περισσότεροι ψηφοφόροι εκτιμούν πως νικητής θα είναι ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αφού σε σχέση με τον Οκτώβριο που το ποσοστό όσων θεωρούσαν ότι ο τέως ΥΠΕΞ θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας αυξήθηκε από το 56% στο 61% τον Νοέμβριο.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Μεγάλη η πυρκαγιά στην Πάφο, δυσκολεύουν την κατάσβεση οι ισχυροί άνεμοι - Δείτε βίντεο

Φωτιά ξέσπασε γύρω στις 20.00 την Τετάρτη στην περιοχή του «Aphrodite Hills», παρά την Πέτρα του Ρωμιού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top