Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy Socialista
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Οι EUMED9 καταδίκασαν τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια

Οι EUMED9 καταδίκασαν τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στα Βαρώσια

Οι ηγέτες των εννέα μεσογειακών κρατών-μελών της ΕΕ (EUMED9) καταδίκασαν τις έκνομες ενέργειες τα Τουρκίας στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων και ζήτησαν αντιστροφή τους στη βάση της προεδρικής δήλωσης του Συμβουλίου Ασφαλείας και της διακήρυξης του Ύπατου Εκπροσώπου της ΕΕ της 27ης Ιουλίου 2021.

Τα εννέα μεσογειακά κράτη-μέλη της ΕΕ, σε κοινή διακήρυξή τους, που υιοθετήθηκε μετά τη σύνοδο του Αλικάντε της Ισπανίας, χαρακτήρισαν προτάσεις περί λύσης δύο κρατών ως απαράδεκτες, με τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να τονίζει πως «δεν πρόκειται να γίνουν ανεχτές ή αποδεχτές οι όποιες προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Εξάλλου έμμεσες αναφορές στην παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας έκανε και ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, ενώ ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης υποστήριξε η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη «μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Στις δηλώσεις του στην κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης τόνισε πως σε περιόδους που παρατηρείται αναθεωρητισμός η καταπάτηση του διεθνούς δικαίου, των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η εργαλειοποίηση της μετανάστευσης, η μη εφαρμογή των κυρώσεων που επιβάλλει η Ευρωπαϊκή Ένωση κατά χωρών που βρίσκονται σε αντίθεση με τη διεθνή έννομη τάξη, επιβάλλεται να είμαστε απόλυτα ξεκάθαροι απέναντι σε παρόμοιες παραβατικές συμπεριφορές.

Όπως και δεν πρόκειται να γίνουν ανεχτές ή αποδεχτές οι όποιες προσπάθειες της Τουρκίας για αναγνώριση του παράνομου καθεστώτος στις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας, τόνισε.

Χαιρέτισε εξάλλου με ιδιαίτερη ικανοποίηση τη ρητή καταδίκη ανάλογων προσπαθειών, όχι μόνον από τους οκτώ μεσογειακούς εταίρους της ΕΕ, αλλά και από τη Διεθνή Κοινότητα, τα Ηνωμένα Έθνη και το σύνολο της κοινής μας ευρωπαϊκής οικογένειας.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας επανέλαβε εκ νέου πως «δεν θα παύσουμε ποτέ να αγωνιζόμαστε για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού που θα εξυπηρετεί το σύνολο των πολιτών. Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, πάντοτε στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ».

Εξάλλου με αφορμή ότι η σημερινή σύνοδος θα είναι η τελευταία υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, αφού η θητεία του λήγει την 1η Μαρτίου το 2023, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε την ευγνωμοσύνη και τις ευχαριστίες του για την άριστη μεταξύ τους συνεργασία, τη στήριξή σας όλα αυτά τα χρόνια, αλλά το εξίσου σημαντικό, και για την ειλικρινή φιλία που αναπτύξαμε μεταξύ μας.

Και ο Γάλλος Πρόεδρος, μιλώντας μέσω διερμηνέα, έκανε έμμεσες αναφορές στην Τουρκία, λέγοντας πως είναι κοινή η βούληση να προχωρήσουν οι χώρες της EUMED9 «σε θέματα άμυνας και τεχνολογίας κυρίως στη Μεσόγειο που είναι χώρος που επιθυμούν να διατηρήσουν ασφαλή και κυρίαρχο με κοινές δράσεις, δεδομένου ότι υπάρχει αμφισβήτηση όλο και περισσότερο από μη φιλικές ναυτικές δυνάμεις».

Και ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στις δηλώσεις του στο Κυπριακό, λέγοντας πως η λύση του Κυπριακού μπορεί να είναι δίκαιη και βιώσιμη «μόνο αν στηρίζεται στις αποφάσεις του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και απορρίπτει εν τη γενέσει της οποιαδήποτε σκέψη, οποιαδήποτε συζήτηση για μία λύση δύο κρατών, όπως μπορεί να προωθείται από κάποιες χώρες που θεωρούν ότι σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει να κινηθούμε».

Ο κ. Μητσοτάκης ευχαρίστησε προσωπικά, «όχι μόνο ως Ευρωπαίος αλλά και ως Έλληνας Πρωθυπουργός, τον φίλο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, τον Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος κλείνει μια δεκαετή πορεία στην ηγεσία της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Οι αναφορές για την Κύπρο στη διακήρυξη του Αλικάντε

Υπενθυμίζοντας τα Συμπεράσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ιουνίου 2022 και προηγούμενα Συμπεράσματα, υπογραμμίζουμε τα στρατηγικά συμφέροντα της ΕΕ σε ένα σταθερό και ασφαλές περιβάλλον στην Ανατολική Μεσόγειο και προς τον σκοπό αυτό επαναλαμβάνουμε τη βαθιά μας ανησυχία για τις επανειλημμένες μονομερείς ενέργειες και προκλητικές δηλώσεις της Τουρκίας.

Οι λύσεις σε εκκρεμούντα θέματα πρέπει να βρίσκονται κατά τρόπο ειρηνικό και με πλήρη σεβασμό στο διεθνές δίκαιο περιλαμβανομένης της Σύμβασης των ΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα όλων των κρατών μελών της ΕΕ πρέπει να διατηρηθεί και τα κυριαρχικά τους δικαιώματα να τυγχάνουν σεβασμού. Αποκλιμάκωση των εντάσεων, σεβασμός στο διεθνές δίκαιο και προώθηση των σχέσεων καλής γειτονίας κατά τρόπο ουσιαστικό θέτοντας τέρμα σε απαράδεκτες εχθρικές πρόσφατες αναφορές, είναι σημαντικά για την περιφερειακή σταθερότητα και συνεργασία περιλαμβανομένου του τομέα της ενέργειας . Προς αυτή την κατεύθυνση σημειώνουμε ότι το East Mediterranean Gas Forum υπηρετεί ως πλατφόρμα θετικής περιφερειακής συνεργασίας.

Επαναλαμβάνουμε την ισχυρή μας δέσμευση σε μια βιώσιμη συνολική λύση του κυπριακού προβλήματος στη βάση της δικοινοτικής διζωνικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που είναι δεσμευτικά για όλους, και σύμφωνη με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις ευρωπαϊκές αρχές και αξίες. Συνεπώς, προτάσεις για λύση δύο κρατών είναι απαράδεκτες. Οι προσπάθειες για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων δεν πρέπει να υπονομεύονται από παράνομες προκλητικές συμπεριφορές στις θαλάσσιες ζώνες και στο έδαφος της Κύπρου.

Καταδικάζουμε έντονα τις παράνομες τουρκικές ενέργειες στην περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων που αντίκεινται στα ψηφίσματα 550(1984) και 789(1992) και καλούμε για την αναστροφή τους σύμφωνα με την Προεδρική Δήλωση του ΣΑ των ΗΕ στις 23 Ιουνίου 2021 και τη Διακήρυξη του Ύπατου Εκπροσώπου εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 27 Ιουλίου 2021.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top