Καλούμαστε, ως Κύπρος, και αυτό πράττουμε να λειτουργούμε προληπτικά με στόχο να αποτρέψουμε τη δημιουργία οποιωνδήποτε νέων τετελεσμένων, και μέσω των διπλωματικών οδών προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα με σκοπό να αποτρέψουμε οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.
Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, στο περιθώριο της δεύτερης εκδήλωσης για την παρουσίαση του Σχεδίου «Η Κύπρος – Το Αύριο», στο «Nicosia Mall», στη Λευκωσία, ο κ. Πελεκάνος ερωτηθείς για τις δηλώσεις εκ μέρους της τουρκοκυπριακής πλευράς για άνοιγμα δεύτερης περιοχής στην περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου και τις τουρκικές προκλήσεις ανέφερε ότι όσον αφορά την Αμμόχωστο βλέπουμε να δίνεται συνέχεια σε αυτές τις προκλητικές δηλώσεις που ακούμε όλο το προηγούμενο διάστημα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Νίκος Νουρής: «Η νέα παράνομη εισβολή πληθυσμών στις ελεύθερες περιοχές της ΚΔ αποτελεί ακόμη μια έκνομη ενέργεια της Τουρκίας»
«Βεβαίως και η Κυβέρνηση και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, και ο Υπουργός Εξωτερικών, αλλά και μέσω των διπλωματικών οδών προβαίνουμε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες και διαβήματα με σκοπό να αποτρέψουμε από το να συμβεί η οποιαδήποτε έκνομη ενέργεια, είτε αυτό αφορά την Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη μας είτε αφορά το έδαφός μας, είτε αφορά την περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου", είπε.
Είναι γεγονός, συνέχισε, ότι αυτή την περίοδο παρατηρείται μια στασιμότητα στο Κυπριακό λόγω της συνεχιζόμενης και απροκάλυπτης τουρκικής αδιαλλαξίας. Βλέπουμε, πρόσθεσε, να εκδηλώνεται μια νέα αναθεωρητική συμπεριφορά πολύ πιο επιθετική απ’ ότι προηγουμένως από πλευράς Τουρκίας, η οποία δεν εκδηλώνεται μόνο στην περίπτωση της Κύπρου, αλλά βλέπουμε να συμβαίνουν προκλήσεις και στο Αιγαίο και στη Λιβύη και στο Ιράκ και στο Ναγκόρνο Καραμπάχ και ούτω καθεξής.
"Καλούμαστε, ως Κύπρος, και αυτό πράττουμε να λειτουργούμε προληπτικά με στόχο να αποτρέψουμε τη δημιουργία οποιονδήποτε νέων τετελεσμένων, αλλά ταυτόχρονα να εργαστούμε με τέτοιο τρόπο ώστε να δημιουργήσουμε τις προϋποθέσεις για να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου", δήλωσε ο κ. Πελεκάνος. Βλέπουμε, συνέχισε, ότι η άλλη πλευρά, μετά την ανάδειξη του κ. Τατάρ στην εξουσία της τουρκοκυπριακής κοινότητας συνεχίζει να απαιτεί να αναγνωριστούν ίσα κυριαρχικά δικαιώματα στο παράνομο μόρφωμα προτού δεχτεί να γίνει το οποιοδήποτε βήμα στο Κυπριακό. Βεβαίως, υπογράμμισε, δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτό κάτι τέτοιο.
«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε και θα εντείνουμε τις προσπάθειές μας με στόχο να επανέλθουμε στο τραπέζι του διαλόγου εντός του πλαισίου που καθορίζουν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας», είπε.
Ο κ. Πελεκάνος ανέφερε ακόμη ότι προς αυτή την κατεύθυνση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είχε συναντήσεις με τον Γάλλο Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν, με τον Γερμανό Καγκελάριο, Όαφ Σολτς και έγινε και η συνάντηση με τους οκτώ ηγέτες των μεσογειακών χωρών. Σημείωσε ότι «έχουμε δει και την κοινή διακήρυξη η οποία μας ικανοποίει απόλυτα καθώς ξεκαθαρίζει ότι δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή η αξίωση για αλλαγή του πλαισίου λύσης».
Ερωτηθείς για το εάν υπάρχει κάτι νεότερο σε σχέση με την εμπλοκή της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των Ηνωμένων Εθνών στη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ο κ. Πελεκάνος δήλωσε ότι είναι απόφαση του ιδίου του Γενικού Γραμματέα των ΗΕ, μια απόφαση που είχε κοινοποιηθεί στις δύο πλευρές εδώ και πάνω από ένα χρόνο. Ουσιαστικά, συνέχισε, είναι μια απόφαση την οποία είχε συζητήσει με τους δύο ηγέτες ο ΓΓ τον Σεπτέμβριο του 2021 στη Νέα Υόρκη και έκτοτε παραμένει σε εκκρεμότητα.
Πρόσθεσε ότι είναι θετικό το ότι έχουμε την εμπλοκή ανώτατων αξιωματούχων των ΗΕ, όπως είναι ο Βοηθός του ΓΓ, ο κ. Γιέτζια, ο οποίος επισκέφθηκε πρόσφατα την Κύπρο. Ανέφερε επίσης, ότι εάν προχωρήσει ο ΓΓ με τον διορισμό απεσταλμένου, είτε ειδικού είτε προσωπικού τότε θα μπορούσε να γίνει μια καλύτερη προετοιμασία του εδάφους. Όσον αφορά, είπε, την εμπλοκή της ΕΕ θα πρέπει να δοθεί λίγος χρόνος αφού μόλις πριν λίγες βδομάδες έγιναν οι συναντήσεις του Προέδρου Αναστασιάδη με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας και προχθές ήταν η συζήτηση με τους ηγέτες των μεσογειακών κρατών.
Σχολιάζοντας την πανευρωπαϊκή ενεργειακή κρίση, ο κ. Πελεκάνος είπε ότι τα κράτη της περιοχής μας, το Ισραήλ, η Αίγυπτος, ο Λίβανος, η Κυπριακή Δημοκρατία και άλλα κράτη της περιοχής δείχνουν όλα μια καλή διάθεση έτσι ώστε να συνεργαστούν με στόχο να αξιοποιηθεί η περιοχή μας και να συμβάλει στους στόχους της ΕΕ για απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο. Δυστυχώς, συνέχισε, η Τουρκία παραμένει μη συνεργάσιμη και συνεχίζει να απειλεί την Κύπρο και να διεκδικεί παράνομα μέρος της ΑΟΖ. «Αυτό όμως δεν θα εμποδίσει τις προσπάθειες που καταβάλουμε σε συνεργασία με άλλα γειτονικά κράτη», ανέφερε.
Για το Σχέδιο «Η Κύπρος – Το Αύριο» ο κ. Πελεκάνος είπε ότι «πρόκειται για ένα Σχέδιο που είναι πολύ σημαντικό να προβάλλεται καθώς αφορά τον κάθε Κύπριο, τον κάθε συμπολίτη και την κάθε συμπολίτισσα μας».
Είναι ένα Σχέδιο, πρόσθεσε, που σχεδιάστηκε από τους Κύπριους για τους Κύπριους, ένα Σχέδιο με το οποίο θα εισρεύσουν στην οικονομία μας ποσά που ξεπερνούν τα 4 δισεκατομμύρια ευρώ, με στόχο και σκοπό να δούμε την υλοποίηση διαφόρων μεταρρυθμίσεων, διάφορων αναπτυξιακών έργων που αφορούν διαφορετικούς πυλώνες όπως είναι η υγεία, η εκπαίδευση, η απασχόληση και ούτω καθεξής. Πρόσθεσε ότι το Σχέδιο αποτελεί την παρακαταθήκη της διακυβέρνησης του Νίκου Αναστασιάδη προς τις επόμενες γενιές.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις