ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρειάζονται περισσότερα μέτρα κατά των εγκλημάτων μίσους διαμηνύει ο Επ. Εθελοντισμού

Χρειάζονται περισσότερα μέτρα κατά των εγκλημάτων μίσους διαμηνύει  ο Επ. Εθελοντισμού

Λίγα είναι τα κράτη που έχουν αναπτύξει κάποιου είδους στρατηγική για την εξάλειψη φαινομένων εγκλημάτων μίσους, σύμφωνα με έρευνες, αναφέρει σε μήνυμά του για την Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους, ο Επίτροπος Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων Γιάννης Γιαννάκη.

Σύμφωνα με τον ίδιο, ακόμα λιγότερα είναι τα κράτη που ασχολούνται με την καταμέτρηση των περιστατικών αυτών, την εφαρμογή μεθόδων προτροπής των θυμάτων για καταγγελία επιθέσεων και διακρίσεων, την ανάπτυξη υπηρεσιών στήριξης των θυμάτων και μεθόδων σωφρονισμού των θυτών.

Ως «Ευρωπαϊκή Ημέρα για τα Θύματα Εγκλημάτων Μίσους» καθιερώθηκε η 22α Ιουλίου, στη μνήμη των 77 σφαγιασθέντων νέων στο νησί Ούτεγια της Νορβηγίας από τον νεοναζιστή Άντερς Μπέρινγκ Μπράιβικ.

Ο κ. Γιαννάκη αναφέρει πως στις 29 Σεπτεμβρίου 2014, η Ολομέλεια της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ) ενέκρινε την Έκθεση της Σουηδής βουλευτού του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ) κας Μαριέττα ντε Πουρμπάιχ-Λουντίν για τον νεοναζισμό και κάλεσε πολιτικούς και βουλευτές να αντικρούσουν την άνοδο και τις πρακτικές του νοεναζισμού στην Ευρώπη, εκθέτοντας το πρόβλημα δημοσίως, με σαφήνεια, απορρίπτοντας και καταδικάζοντας τη νεοναζιστική ιδεολογία και πρακτική.

Ως «έγκλημα μίσους» νοείται η σωματική ή λεκτική επίθεση εις βάρος ενός ατόμου, η οποία υποκινείται από προκαταλήψεις εναντίον του εν λόγω ατόμου εξαιτίας συγκεκριμένου χαρακτηριστικού του. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου καθορίζει ως έγκλημα μίσους τις εχθρικές συμπεριφορές που πηγάζουν κυρίως από κοινωνικές προκαταλήψεις. Ο Χάρτης των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης απαγορεύει τις διακρίσεις, υποχρεώνοντας τα κράτη μέλη της ΕΕ να καταβάλλουν προσπάθειες για την καταπολέμηση εγκλημάτων, τα οποία υποκινούνται από τον ρατσισμό, την ξενοφοβία, τη θρησκευτική μισαλλοδοξία ή την αναπηρία ενός ατόμου, τον γενετήσιο προσανατολισμό ή την ταυτότητα του φύλου του.

«Τα εγκλήματα μίσους, τα οποία τις πλείστες φορές ανάγονται σε προσωπικές επιθέσεις, αποτελούν σοβαρή απειλή για τη σωματική και ψυχική υγεία των θυμάτων και ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να ληφθούν από την πολιτεία σε συνεργασία με τις εθελοντικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις περαιτέρω μέτρα για την καταπολέμηση του φαινομένου αυτού. Οι πολίτες θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν και να κινητοποιηθούν, ώστε να η κοινωνία μας να μην αποτελεί πλέον ένα απλό παρατηρητή καταστάσεων που σχετίζονται με επιθετικές συμπεριφορές και καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» σημειώνει ο Επίτροπος.
 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τα έκαναν «Γης Μαδιάμ» στη Λεμεσό - Βίντεο από την άγρια συμπλοκή, η κατάσταση της υγείας των τραυματιών

Ηλεκτροπληξία: Οι κίνδυνοι και πώς μπορείς να προστατευθείς - Χιλιάδες τα ακατάλληλα υλικά στην αγορά

Απαγόρευση κινητών: Θα εφαρμοστεί με τη νέα σχολική χρονιά; Οι διαφωνίες και τα «στρατόπεδα» στη Βουλή

Σε πολιτικό συνέδριο τον Οκτώβριο οδηγείται η ΕΔΕΚ - Δεν τίθεται θέμα παραίτησης της ηγεσίας

Λευκός καπνός στη Σύνοδο Κορυφής - Συμφωνία των «27» για Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας

Μονή Αββακούμ: Ο Νεκτάριος φέρεται να εξόφλησε αυτοκίνητο με εισφορές πιστών – «Ο Ταμασού έχει έκθεση που τον δικαιώνει…»



Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - «Η ΕΕ θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στους πολίτες της»

Συγχαρητήρια ΠτΔ σε Φον ντερ Λάιεν, Κόστα και Κάλας - «Η ΕΕ θα προσφέρει ακόμη περισσότερα στους πολίτες της»

O Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης συνεχάρη τους Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον Αντόνιο Κόστα και την Κάγια Κάλας για την επιλογή τους για την ηγεσία των θεσμών της ΕΕ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top