ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το παρασκήνιο που μας έσωσε από το μπλακ άουτ - Έδωσαν χρόνο αλλά δεν κάνουν πίσω

Το παρασκήνιο που μας έσωσε από το μπλακ άουτ - Έδωσαν χρόνο αλλά δεν κάνουν πίσω

Πόνταρε στον Κυριάκο Κούσιο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και κέρδισε πολύτιμο χρόνο για την κυβέρνηση στην κόντρα με τους εργαζομένους στην Αρχή Ηλεκτρισμού, οι οποίοι ανέστειλαν στο παρά πέντε την απεργία που προκήρυξαν για σήμερα στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό Δεκέλειας. Η απρόσκοπτη ηλεκτροδότηση και η αποτροπή ενός παγκύπριου μπλάκ άουτ τις επόμενες μέρες προκαλεί ανακούφιση στην κυβέρνηση, η οποία βρέθηκε αντιμέτωπη με μια σοβαρή κρίση.

Κυβερνητική αναδίπλωση

Ουσιαστικά ο υπουργός Εργασίας έκανε αυτό που δεν έκανε η κυβέρνηση εδώ και μήνες, δηλαδή, να αποδεχθεί να προσέλθει σε διάλογο για μια σειρά από θέματα που εγείρουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις της ΑΗΚ, Ελεύθερη Παγκύπρια Οργάνωση Προσωπικού (ΕΠΟΠΑΗ), Συντεχνία Ημικρατικών Δημοτικών & Κοινοτικών Εργατοϋπαλλήλων (ΣΗΔΗΚΕΚ), Συντεχνία Επιστημονικού Προσωπικού (ΣΕΠΑΗΚ) και Συντεχνία Υπαλλήλων Βάρδιας (ΣΥΒΑΗΚ), όπως: Ευρύτερη διείσδυση της ΑΗΚ στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, δημιουργία νέων θέσεων για στελέχωση του οργανισμού ώστε να μπορέσει να λειτουργεί με ασφάλεια, επάρκεια και αποτελεσματικότητα, άρση της απαγόρευσης για την αγορά φθηνής ηλεκτρικής ενέργειας από ιδιωτικά φωτοβολταϊκά και εγκατάλειψη κάθε πρόθεσης για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα για κάλυψη αναγκών. Στο τραπέζι μπαίνει και το αίτημα των εργαζομένων για επίλυση των προβλημάτων που προκαλεί η λειτουργία ατμοηλεκτρικών μονάδων στον ηλεκτροπαραγωγό σταθμό της ΑΗΚ στη Δεκέλεια.

Η κρίση αποσοβήθηκε την τελευταία στιγμή μετά από τη μεσολάβηση που ανέλαβε ο Κυριάκος Κούσιος κατόπιν συνεννόησης με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο οποίος αναχώρησε στο εξωτερικό και θα απουσιάζει το επόμενο τριήμερο. Η προγραμματισμένη για σήμερα απεργία, που θα οδηγούσε σε εκ περιτροπής διακοπές στην ηλεκτροδότηση σε Λευκωσία, ελεύθερη Αμμόχωστο και Λάρνακα, για να αποτραπεί ο κίνδυνος κατάρρευσης του δικτύου διανομής ρεύματος σε όλη την Κύπρο, απασχολούσε έντονα την κυβέρνηση.

Δεν κάνουν πίσω

Ετσι, σε αντίθεση με την τακτική που ακολουθούσαν οι υπουργοί Ενέργειας και Οικονομικών, για αποφυγή διαλόγου υπό το βάρος κινητοποιήσεων, ο Κυριάκος Κούσιος πήρε την πρωτοβουλία και το ρίσκο, ζητώντας από τους ηγέτες των συνδικαλιστικών οργανώσεων να προσέλθουν σε διάλογο. Δύο ώρες μετά τη συνάντηση της Τρίτης ο υπουργός εξασφάλισε το ΟΚ των συνδικαλιστών, οι οποίοι του έδωσαν χρόνο μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα για να τους διευθετήσει συναντήσεις με τους Νατάσα Πηλείδου και Κωνσταντίνο Πετρίδη, στην παρουσία του ιδίου, ώστε να βάλουν ένα χρονοδιάγραμμα διαλόγου. Οι συνδικαλιστές προειδοποίησαν τον Κυριάκο Κούσιο ότι κάνουν το βήμα πίσω εις ένδειξη καλής θέλησης αλλά θα επανέλθουν με τον νέο χρόνο εάν τα πράγματα παραμείνουν στάσιμα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top