ΔΙΕΘΝΗ

Στο κενό η επιχείρηση Ερντογάν για την πολιτική εξόντωση Ιμάμογλου - Οργή λαού κατά του «σουλτάνου»

Στο κενό η επιχείρηση Ερντογάν για την πολιτική εξόντωση Ιμάμογλου - Οργή λαού κατά του «σουλτάνου»

Αντίθετα αποτέλεσμα φαίνεται πως έφερε η απόφαση για ποινή φυλάκισης και στέρηση πολιτικών δικαιωμάτων στο Εκρέμ Ιμάμογλου στην Τουρκία, μία απόφαση η οποία φαίνεται πως ακολουθεί τη βούληση της τουρκικής κυβέρνησης και του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι χαρακτηριστικό ότι o δήμαρχος της Κωνσταντινόπουλος συσπείρωσε μέσα σε λίγες ώρες ολόκληρη σχεδόν της Αντιπολίτευση στην Τουρκία ενώ χιλιάδες Τούρκοι διαδήλωσαν εκφράζοντας την οργή τους για τις μεθοδεύσεις της κυβέρνησης Ερντογάν.

«Διέγραψαν τις ψήφους σας» είπε ο Ιμάμογλου στο πλήθος που είχε συγκεντρωθεί μπροστά στο δημαρχείο, αψηφώντας τη βροχή. «Αυτή δεν είναι η δική μου δίκη αλλά η δίκη της δικαιοσύνης και της αμεροληψίας», τόνισε μπροστά σε χιλιάδες πολίτες που συγκεντρώθηκαν στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Ιμάμογλου έστειλε σαφές μήνυμα στον τούρκο πρόεδρο λέγοντας χαρακτηριστικά. «Δεν φοβόμαστε! Δεν έχω δικαστές για να με προστατεύσουν αλλά έχω μαζί μου 16 εκατομμύρια Κωνσταντινουπολίτες και το έθνος μας», συνέχισε, διαβεβαιώνοντας τους υποστηρικτές του ότι «όσο σκαιή και αν είναι η καταστολή, θα την διαλύσουμε».

Στο πλευρό του οι ηγέτες της Αντιπολίτευσης

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο πλευρό του Ιμάμογλου, βρέθηκαν οι ηγέτες της τουρκικής αντιπολίτευσης, για να εκφράσουν τη στήριξή τους στον δήμαρχο της πόλης, τον Εκρέμ Ιμάμογλου, ο οποίος καταδικάστηκε χθες σε ποινή φυλάκισης και σε στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων του.

Αυτή είναι η πρώτη φορά που τα έξι κόμματα της αντιπολίτευσης συμμετέχουν σε μια κοινή δημόσια κινητοποίηση αφότου συγκρότησαν την κοινή πλατφόρμα τους για να αντιπαρατεθούν στον πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023.

Ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος, του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού (CHP) και πιθανός κοινός υποψήφιος της αντιπολίτευσης για την προεδρία, κατήγγειλε «ένα πλήγμα της δικαιοσύνης στο έθνος» και υποσχέθηκε ότι «δεν θα υποχωρήσει ούτε χιλιοστό».

«Ζήτω η ελευθερία, κάτω η τυραννία», είπε στο πλήθος η ηγέτιδα του Καλού Κόμματος Μεράλ Ακσενέρ ενώ ο Γκιουλτεκίν Ουισάλ, ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Κόμματος, είπε ότι από την Κωνσταντινούπολη ξεκινάει σήμερα «ο μεγάλος αγώνας κατά του τυράννου».

Κινδυνεύει με μεγαλύτερη ποινή ο Ιμάμογλου

Παντως, την ώρα που χιλιάδες έχουν βγει στους δρόμους της Τουρκίας απέναντι στην καταδίκη του Εκρέμ Ιμάμογλου, ο Τούρκος εισαγγελέας Φουρκάν Οκουντάν, όπως έγινε γνωστό,  πρόκειται να ασκήσει έφεση στην απόφαση καταδίκης του δημάρχου Κωνσταντινούπολης σε δύο χρόνια και επτά μήνες φυλάκισης επειδή βρίσκει «λίγη» την τιμωρία.

«Θα ασκηθεί έφεση για την αναίρεση της προαναφερθείσας απόφασης λόγω του ότι υπάρχουν ζητήματα που έρχονται σε αντίθεση προς τη διαδικασία και τον νόμο», ανέφερε.

«Εξόντωση» πολιτικών αντιπάλων

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου που προέρχεται από το Λαϊκό Ρεπουμπλικανιό Κόμμα (CHP)  δεν είναι ένας τυχαίος πολιτικός και σίγουρα από το 2019 «κάθεται στο στομάχι» του Ερντογάν καθώς ακόμη δεν μπορεί να χωνέψει ότι πέρασε στα χέρια του ο δήμος της Κωνσταντινούπολης.

Τότε, άλλωστε, έγινε και η περίφημη δήλωση του Ιμάμογλου στην οποία «πάτησε» πάνω ο Ερντογάν για να μεθοδεύσει την πολιτική του εξόντωση και να γίνει πιο εύκολος ο δρόμος για άλλη μία θητεία στην προεδρία της Τουρκίας.

Η κατηγορία αφορούσε δηλώσεις που είχε κάνει το 2019, όταν χαρακτήρισε «ηλίθιους» τον υπουργό Εσωτερικών Σουλεϊμάν Σοϊλού και τα μέλη της Εκλογικής Επιτροπής η οποία ακύρωσε το αποτέλεσμα των δημοτικών εκλογών του Μαρτίου εκείνης της χρονιάς. 

Ποιος είναι ο Εκρέμ Ιμάμογλου

Ο Εκρέμ Ιμάμογλου γεννήθηκε το 1970 και κατάγεται από την Τραπεζούντα, από την πόλη Πλατάνα στα παράλια του Εύξεινου Πόντου. Η περιοχή αυτή παλιά κατοικείτο από Έλληνες, γι’ αυτό για τον Ερντογάν ο Ιμάμογλου είναι ο «Έλληνας» από τον οποίο έπρεπε να πάρει ξανά πίσω την Πόλη.

Η καταγωγή βέβαια του Ιμάμογλου από την Τραπεζούντα δεν σημαίνει πως είναι Έλληνας. Πρόκειται για προπαγάνδα του AKP, του κόμματος του Ερντογάν, το οποίο «πάτησε» σε δημοσίευμα της ελληνικής εφημερίδας Εθνος με τίτλο «Μία ημέρα με τον Πόντιο που πήρε την Πόλη από τον Ερντογάν».

Ενδεικτικό είναι ότι, μετά την επικράτηση του Ιμάμογλου στον πρώτο γύρο στις 31 Μαρτίου, ο Ερντογάν είπε σε ομιλία του: «Ποιοι χάρηκαν πιο πολύ από τις εκλογές της 31ης Μαρτίου; Ήταν οι Έλληνες. Θυμάστε τα πρωτοσέλιδα των ελληνικών εφημερίδων».

Σε κάθε περίπτωση, η Εκρέμ Ιμάμογλου μιλά ποντιακά και έχει σχέσεις με τους Ποντίους στα Γιαννιτσά. Την ίδια ώρα διατηρεί σχέσεις και ε την Κύπρο, αφού σύμφωνα με τοπικά μέσα σπούδασε στα Κατεχόμενα, με τα οποία έχει ιδιαίτερη σχέση. Χαρακτηριστικό είναι ότι έκανε στην Κωνσταντινούπολη μνημείο για την Κύπρο με τον Κιουτσούκ και τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο, το οποίο βανδαλίστηκε από τους Γκρίζους Λύκους.

Μετά τις σπουδές στην Κύπρο έκανε το μεταπτυχιακό του στο Πανεπιστήμιο της Κωνσταντινούπολης, στη Διοίκηση Επιχειρήσεων.

Το 2008 έγινε μέλος του CHP, ενώ το 2014 εξελέγη δήμαρχος στην περιοχή Μπεϊλίκντουζου που ανήκει στην Κωνσταντινούπολη. Το 2019 κέρδισε τη δημαρχία της Πόλης, μία νίκη που έκανε τους αναλυτές να θεωρούν πιθανή την αρχή της πτώσης για τον Ταγίπ Ερντογάν. Η επικράτηση του Ιμάμογλου προκάλεσε πανικό στον Τούρκο πρόεδρο και στο κόμμα του, με αποτέλεσμα να ξεκινήσουν τα fake news για υποτιθέμενες παρατυπίες στην εκλογική διαδικασία και το ΑΚΡ να προσφύγει ενάντια στο αποτέλεσμα.

ΠΗΓΗ: In.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Βουλή: Ζητά συγκεκριμένες ενέργειες από Κυβέρνηση και ΕΕ για το μεταναστευτικό

Συγκεκριμένες ενέργειες για το μεταναστευτικό ζητά από την Κυβέρνηση και την Ευρωπαϊκή 'Ενωση η Ολομέλεια της Βουλής που συζήτησε την Πέμπτη το θέμα και ενέκρινε ψήφισμα με 16 ψήφους υπέρ και 10 εναντίον. Το ψήφισμα κατατέθηκε από τον ΔΗΣΥ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top