ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Στην Κύπρο ο Jean-Yves Le Gall - Στόχος του CSEO η ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου στον τομέα του διαστήματος

Στην Κύπρο ο Jean-Yves Le Gall - Στόχος του CSEO η ενίσχυση του ρόλου της Κύπρου στον τομέα του διαστήματος

Ο Jean-Yves Le Gall, εξέχων διαστημικός ηγέτης της παγκόσμιας διαστημικής κοινότητας, επισκέφθηκε την Κύπρο την Δευτέρα και είχε συναντήσεις με τον Κυπριακό Οργανισμό Εξερεύνησης Διαστήματος (CSEO). Στόχος είναι να γίνουν νέες μεγάλες συνεργασίες μεταξύ της Κύπρου και του διεθνούς διαστημικού τομέα. Σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στο CSEO, ο Πρόεδρος Le Gall προσκλήθηκε στο Συμβούλιο του CSEO.

Ανακοίνωση του Οργανισμού αναφέρει ότι ο Πρόεδρος Jean-Yves Le Gall είναι Επίτιμος Πρέσβης της Διεθνούς Αστροναυτικής Ομοσπονδίας (IAF), ενός οργανισμού που εκτείνεται σε ολόκληρο τον πλανήτη και περιλαμβάνει όλες τις διαστημικές υπηρεσίες και εταιρείες (όπως NASA, ESA, Roscosmos, SpaceX, Arianespace, Boeing, Airbus, Lockheed Martin, Houston Space Center, Blue Origin, Virgin Galactic κ.λπ.). Η IAF αντιπροσωπεύει ένα οικοσύστημα με ετήσια έσοδα άνω των 400 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Ο Πρόεδρος Le Gall διετέλεσε Πρόεδρος της IAF κατά την περίοδο 2016-2019, Πρόεδρος της Γαλλικής Διαστημικής Υπηρεσίας (CNES), Διευθύνων Σύμβουλος της Arianespace, Πρόεδρος του Συμβουλίου της ESA και πολλών άλλων αναγνωρισμένων φορέων. Επισκέφθηκε την Κύπρο στο πλαίσιο του ρόλου του ως Πρέσβης της IAF για να διευρύνει τις διεθνείς συνεργασίες των μελών της Ομοσπονδίας, της οποίας η Κύπρος είναι μέλος μέσω του CSEO.

Ο Πρόεδρος του CSEO, Γιώργος Δανός, ο οποίος κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου Καινοτομίας του COSPAR (του διεθνούς οργανισμού διαστημικής έρευνας) και είναι εκπρόσωπος της Κύπρου στην IAF, προσκάλεσε τον Πρόεδρο Le Gall στην Κύπρο προκειμένου να συμβάλει στη βελτίωση των διαθέσιμων ευκαιριών διαστημικής έρευνας για την Κύπρο και τα μέλη του CSEO.

Ο κ. Δανός είπε ότι αποτελεί στρατηγικό στόχο του Οργανισμού να εμπλακεί η Κύπρος περαιτέρω σε έργα εξερεύνησης του διαστήματος και να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην διαστημική διπλωματία και διαστημική έρευνα. Μέχρι στιγμής, πρόσθεσε, ο CSEO φιλοξενεί στην Κύπρο τρεις διεθνείς φορείς επιστήμης του διαστήματος, γεγονός που αναδεικνύει τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει στην παγκόσμια διαστημική κοινότητα.

Ανέφερε ότι με τη βοήθεια του Προέδρου Le Gall, "μπορούμε να ενισχύσουμε περαιτέρω τον ρόλο της χώρας μας στην ευρύτερη περιοχή και παγκοσμίως, στον τομέα της αστροναυτικής».

Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων στην Κύπρο, ο Πρόεδρος Le Gall ξεναγήθηκε στις εγκαταστάσεις διαστημικής έρευνας του CSEO στη Λευκωσία. Επισκέφτηκε το εργαστήριο όπου ετοιμάζεται ο μηχανισμός του Άρη (το όργανο που δοκιμάζεται στην Κύπρο και προορίζεται για τον Άρη για να χρονολογήσει τα ιζήματα του Κόκκινου Πλανήτη).

Επισκέφθηκε επίσης την έκθεση από τον "Απόλλωνα στην Άρτεμη" που διοργανώνεται από το CSEO με την υποστήριξη της Πρεσβείας των Η.Π.Α. Οπως αναφέρεται, συζητήθηκαν τα τρέχοντα και μελλοντικά διαστημικά σχέδια του CSEO και μια σειρά από διεθνείς διαστημικές πρωτοβουλίες που μπορούν να εμπλέξουν τον CSEO, το σύμπλεγμα εταιρειών του και την Κύπρο και συμφωνήθηκε ένας οδικός χάρτης.

Στο πλαίσιο της περιοδείας, του παρουσιάστηκε επίσης το έργο Nicosia Digital Twin του CYENS Center of Excellence, το Makerspace και το έργο Smart Cities της Λευκωσίας, τα οποία φιλοξενούνται από κοινού με τον CSEO στο Nicosia Hub for Innovation and Entrepreneurship, που βρίσκεται στο καρδιά της παλιάς πόλης.

Στο τέλος της επίσκεψής του, κατά τη διάρκεια τελετής στο CSEO, ο Πρόεδρος Le Gall έλαβε αναμνηστική πλακέτα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Εξήγγειλε και επίσημα την υποψηφιότητα του Τορναρίτη για τη δημαρχία Λευκωσίας ο ΔΗΣΥ: «Ο Νίκος την αγαπάει πραγματικά και την πονάει αυτή την πόλη»

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top