ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

«Ακέφαλες» από σήμερα οι Φυλακές- Παραδίδουν τα κλειδιά και φεύγουν πυροβολώντας

«Ακέφαλες» από σήμερα οι Φυλακές- Παραδίδουν τα κλειδιά και φεύγουν πυροβολώντας

Eκλεισε η Νομική Υπηρεσία το ποινικό κομμάτι των καταγγελιών της Διεύθυνσης των Κεντρικών Φυλακών εναντίον του ανώτερου αξιωματικού της Αστυνομίας Μιχάλη Κατσουνωτού για διαφθορά, αλλά κάθε άλλο παρά έκλεισε οριστικά το σίριαλ της αντιπαράθεσης που μαίνεται τους τελευταίους μήνες. Η απόφαση του Γενικού Εισαγγελέα και Βοηθού Γενικού Εισαγγελέα ότι δεν στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς, ούτε εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον με την προώθηση ποινικής υπόθεσης εναντίον του τέως Διοικητή της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) Μιχάλη Κατσουνωτού, δρομολογεί εξελίξεις, αφού η καταγγέλλουσες, Αννα Αριστοτέλους και Αθηνά Δημητρίου, ανοίγουν την πόρτα εξόδου και εγκαταλείπουν τις Φυλακές.

Η απόφαση των Γιώργου Σαββίδη και Σάββα Αγγελίδη αναμένεται ότι θα πυροδοτήσει αντιδράσεις. Οι επικεφαλής της Νομικής Υπηρεσίας παρόλον που αναφέρουν ότι ο ποινικός ανακριτής Αχιλλέας Αιμιλιανίδης θεωρεί ότι ο Μιχάλης Κατσουνωτός πιθανόν να διέπραξε το αδίκημα της κατάχρησης εξουσίας και το αδίκημα της συνωμοσίας, έκριναν ότι «το κίνητρο στην επικοινωνία του Μιχάλη Κατσουνωτού με τον συγκεκριμένο κατάδικο ήταν η άντληση πληροφοριών σχετιζόμενων με τα καθήκοντα του και την πιθανή διάπραξη αδικημάτων από άτομα εντός των Φυλακών, ενώ «η αποσπασματική» παρουσίασή τους σε ΜΜΕ αλλοιώνει αυτή την εικόνα», όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους.

Έχοντας υπόψη τα δημοσιεύματα σε διάφορα μέσα μαζικής επικοινωνίας, σε σχέση με την καταγγελία, καθώς και τα συμπεράσματα του Αχιλλέα Αιμιλιανίδη, ο οποίος είχε διοριστεί ως Ποινικός Ανακριτής για να διεξάγει ποινική έρευνα, ο Γενικός Εισαγγελέα και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ξεκαθαρίζουν, ότι, «ούτε ο κ. Αιμιλιανίδης, ούτε οι λειτουργοί της Νομικής Υπηρεσίας που μελέτησαν τα ενώπιον τους στοιχεία, αποφάνθηκαν ή εισηγήθηκαν ότι στοιχειοθετείται οποιοδήποτε αδίκημα διαφθοράς εκ μέρους του κ. Κατσουνωτού, με την έννοια του ότι αυτός απέβλεπε με κάποια πράξη του σε κέρδος».

Η απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας ότι δεν πρόκειται για υπόθεση διαφθοράς και δεν συντρέχει λόγως άσκησης ποινικής δίωξης του Μιχάλη Κατσουνωτού, προκάλεσε την άμεση αντίδραση της διευθύντριας των Φυλακών, Άννας Αριστοτέλους και της ανώτερης λειτουργού των Φυλακών. Αθηνάς Δημητρίου, οι οποίες διεμήνυσαν μέσω των δικηγόρων τους ότι σήμερα Πέμπτη 22/12 θα υποβάλουν τις παραιτήσεις τους από το Σωφρονιστικό Ίδρυμα, όπως είχαν προειδοποιήσει από την πρώτη ημέρα που κατήγγειλαν την υπόθεση. Οι δύο αξιωματούχοι των Φυλακών δηλώνουν απογοητευμένες από την απόφαση της Νομικής Υπηρεσίας και με την παραίτησή τους, το Σωφρονιστικό Ιδρυμα μένει ακέφαλο. «Το σύστημα δεν μας προστάτευσε στοιχειωδώς σε μια καθαρή υπόθεση κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσίας, οι οποίες αποτελούν πράξεις διαφθοράς», υποστηρίζουν με κοινή δήλωσή τους. «Ενόψει αυτής της εξέλιξης και λόγοι ελάχιστης αξιοπρέπειας, δεν μας αφήνουν άλλη επιλογή από να ζητήσουμε αύριο την άμεση μετακίνηση μας από την Διεύθυνση των Φυλακών γιατί ο χειρισμός δεν αποτρέπει την επανάληψη ανάλογων περιστατικών και ούτε τους σοβαρούς κινδύνους που διατρέχουμε. Το σύστημα δεν μας προστάτευσε στοιχειωδώς σε μια καθαρή υπόθεση κατάχρηση εξουσίας και συνωμοσίας, οι οποίες αποτελούν πράξεις διαφθοράς».

Το Προεδρικό καλείται τώρα να βρει τη διάδοχη κατάσταση στις Κεντρικές Φυλακές, οι οποίες παραμένουν ένα μόνιμο αγκάθι, αφού εδώ και χρόνια αποτελούν πηγή διελκυστίνδας και power game με την Αστυνομία, η οποία επίσης υπάγεται στο υπουργείο

Δικαιοσύνης. Oι Κεντρικές Φυλακές ήταν και παραμένουν έδρα οργάνωσης εγκλημάτων, από βαρυποινίτες, οι οποίοι κατά καιρούς είχαν συνεργούς εκ των έσω. Πρόσφατο παράδειγμα το έγκλημα που διαπράχθηκε τον Οκτώβριο, με θύμα τον τουρκοκύπριο Tansu Cidan. Τα τελευταία χρόνια υπόβοσκε η κόντρα μεταξύ Αστυνομίας και Διεύθυνσης των Φυλακών και ήταν θέμα χρόνου να βγει προς τα έξω. Η καταγγελία της Αριστοτέλους και Δημητρίου ότι ο Κατσουνωτός έδιδε οδηγίες για εξασφάλιση οπτικού υλικού με στόχο να πλήξει την ιδιωτική τους ζωή, έπεσε σαν κεραυνός εν αιθρία στην κοινή γνώμη, αλλά οι γνωρίζοντες πράγματα και καταστάσεις κάθε άλλο παρά αιφνιδιάστηκαν, αφού ήταν σαφές ότι ήταν ακόμη ένα επεισόδιο στο πολύχρονο σίριαλ, το οποίο προφανώς θα έχει και συνέχεια, τις επόμενες μέρες. Πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε σύσκεψη για την κατάσταση στις Φυλακές αλλά ματαιώθηκε μετά που έγινε γνωστό ότι η Άννα Αριστοτέλους νόσησε με κορωνοϊό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top