ΦΙΛΟΖΩΟΙ

Δρ Αρτεμίου: «Αδικαιολόγητη θανάτωση αλόγου στον Ιππόδρομο» - Αγωγές κατά των εμπλεκομένων

Δρ Αρτεμίου: «Αδικαιολόγητη θανάτωση αλόγου στον Ιππόδρομο» - Αγωγές κατά των εμπλεκομένων

Χωρίς την έγκριση του ιδιοκτήτη, χωρίς να προηγηθούν οι απαραίτητες διαγνωστικές εξετάσεις και χωρίς να τηρηθούν τα πρωτόκολλα ευθανασίας, «αχρηστεύτηκε» άλογο μετά από τραυματισμό στις ιπποδρομίες.

Τα πιο πάνω καταγγέλλει ο ιδιοκτήτης του αλόγου, κτηνίατρος δρ Ανδρέας Αρτεμίου, κάνοντας λόγο για «αναιδή και απαξιωτική αντιμετώπιση», «αντιδεοντολογική  προσέγγιση» και «ασέβεια απέναντι στο ζώο» που θανατώθηκε μετά από... συνοπτικές διαδικασίες. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «η ευθανασία έγινε στο πλαίσιο του ‘σύρ’τον κάτω να τελειώνουμε’».

Το περιστατικό σημειώθηκε στις 21 Ιουνίου, όταν κατά τη διάρκεια κούρσας, ο Άρτβετ σκόνταψε ανατρέποντας τον αναβάτη του.

Αποτέλεσμα του ατυχήματος ήταν κατάγμα των σησαμοειδών του αριστερού μπροστινού ποδιού του αλόγου, που σύμφωνα με τον δρ Αρτεμίου «δεν δικαιολογούσαν» την απόφαση του επί καθήκοντι κτηνίατρου να προχωρήσει σε ευθανασία, αφού οι μετά θάνατον ακτινογραφίες έδειξαν ότι «τα κατάγματα ήταν τέτοια που θα του επέτρεπαν να συνεχίσει τη ζωή του στη φάρμα, όπως ακριβώς έγινε με πάμπολλα άλογα με παρόμοια ή ακόμα και χειρότερα κατάγματα σησαμοειδών».

Σύμφωνα με την καταγγελία, η θανάτωση έγινε άμεσα και χωρίς προηγουμένως να ενημερωθεί σχετικά ο ιδιοκτήτης και να ζητηθεί η άδειά του, ενώ ο επί καθήκοντι κτηνίατρος περιορίστηκε στην οπτική εξέταση και στην ψηλάφηση. Από αιματολογικές εξετάσεις που διενεργήθηκαν προκύπτει ότι δεν τηρήθηκαν ούτε τα πρωτόκολλα ευθανασίας.

Συγκεκριμένα, στο αίμα του αλόγου δεν ανιχνεύτηκε ηρεμιστικό, παρά το γεγονός ότι στα επίσημα βιβλία του ιπποδρόμου καταγράφηκε η χορήγησή του. Η χορήγηση ηρεμιστικού είναι επιβεβλημένη βάσει νομοθεσίας, ενώ στο φύλλο οδηγιών του σκευάσματος που χρησιμοποιείται για ευθανασία αναφέρεται ρητά ότι «πρέπει να χορηγείται μόνο σε αναισθητοποιημένα (narcotized) ζώα».

Το περιστατικό διερευνάται από το ΤΑΕ Λευκωσίας, ενώ ο δρ Αρτεμίου προτίθεται να κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον  όλων των άμεσα και έμμεσα εμπλεκομένων, με σκοπό την αποτροπή ανάλογων περιστατικών στο μέλλον.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Σε ουδέτερο έδαφος οι συναντήσεις Ολγκίν με Χριστοδουλίδη και Τατάρ - Κανένα σημάδι για πρόοδο στο Κυπριακό

Τιμές καυσίμων: Μεγάλες αποκλίσεις μεταξύ των επαρχιών - Περαιτέρω αυξήσεις στον ορίζοντα - Πίνακες

Θεραπεία με το… σταγονόμετρο: Σοβαρές ελλείψεις σε καινοτόμο φάρμακο - Πότε θα είναι ξανά διαθέσιμο

Ανατροπή στο σοβαρό τροχαίο στην Πάφο: Ανταλλάξαν θέση ο οδηγός με τον συνοδηγό – Η κατάσταση της υγείας του 25χρονου μοτοσικλετιστή

Έκανε ψευδή καταγγελία στον συγκάτοικό του ότι τον μαχαίρωσε στην πλάτη - Κατηγορήθηκε 29χρονος

Πυρκαγιά στην Αραδίππου: Ομολόγησε 27χρονος τον εμπρησμό - Επιτέθηκε και σε αστυνομικό



Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Φόνος στην Ορμήδεια: Ψάχνουν ακόμη τον δράστη - Δεν ζητήθηκε η βοήθεια της Αστυνομίας - Δείτε φωτογραφίες από τη σκηνή

Συνεχείς είναι οι έρευνες για τον εντοπισμό του δράση, αναφορικά με τον φόνο έξω από την κοινότητα της Ορμήδειας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top