ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συνέρχεται και εκλέγει νέο Αρχιεπίσκοπο τον Πάφου Γεώργιο η Ιερά Σύνοδος – Για δεύτερη φορά φτάνει στην πηγή και δεν πίνει νερό ο Λεμεσού Αθανάσιος

Συνέρχεται και εκλέγει νέο Αρχιεπίσκοπο τον Πάφου Γεώργιο η Ιερά Σύνοδος – Για δεύτερη φορά φτάνει στην πηγή και δεν πίνει νερό ο Λεμεσού Αθανάσιος

Συνέρχεται σήμερα, μετά το πέρας της πρωινής Θείας Λειτουργίας, γύρω στις 10 το πρωί, η Ιερά Σύνοδος, για να εκλέξει σε μυστική ψηφοφορία τον νέο Αρχιεπίσκοπο Νέας Ιουστιανιανής και Πάσης Κύπρου, ο οποίος, όπως φαίνεται, θα είναι ο Μητροπολίτης Πάφου Γεώργιος, με τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο να φθάνει μέσα σε 16 χρόνια δύο φορές στην πηγή, αλλά να μην πίνει νερό.

Ειδικότερα και βάσει του τι προνοεί ο Καταστατικός Χάρτης, τα 16 μέλη της Ιεράς Συνόδου, προτού συνέλθουν στο Μέγα Συνοδικό για να εκλέξουν τον νέο Προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου, θα συλλειτουργήσουν στην πρωινή Θεία Λειτουργία, η οποία θα ξεκινήσει στις 7.30 το πρωί και σε αυτή θα χοροστατήσει ο Επίσκοπος Τριμυθούντος ως ο νεότερος από τα μέλη της Ιεράς Συνόδου.

Η ψηφοφορία για εκλογή του νέου Αρχιεπισκόπου θα είναι μυστική και για να εκλεγεί κάποιος εκ των Μητροπολιτών που απαρτίζουν το Τριπρόσωπο, δηλαδή μεταξύ των Μητροπολιτών Λεμεσού Αθανάσιου, Πάφου Γεώργιου και Ταμασού Ησαΐα, από την πρώτη ψηφοφορία, θα πρέπει να εξασφαλίσει τουλάχιστον 9 ψήφους. Σε αντίθετη περίπτωση, θα διενεργηθεί δεύτερη ψηφοφορία, ένα ενδεχόμενο εντελώς απομακρυσμένο, στην οποία θα συμμετάσχουν μόνο οι δύο πρώτοι και για να εκλεγεί ένας εκ των δύο και πάλι να λάβει τουλάχιστον 9 ψήφους. Εάν υπάρχει, όμως, ισοψηφία, θα γίνει κλήρωση.

Όπως έχει ήδη αναφερθεί, η σημερινή διαδικασία αναμένεται να είναι διαδικαστικού χαρακτήρα και αρκετά σύντομη, αφού ο Μητροπολίτης Πάφου θα εξασφαλίσει 11 συνολικά ψήφους. Αναλυτικά τον Πάφου Γεώργιο στηρίζουν οι Μητροπολίτες Αμμοχώστου, Κιτίου, Ταμασού, Μόρφου, Κυρηνείας και οι Επίσκοποι Μεσαορίας, Τριμυθούντος, Αρσινόης, Χύτρων και Καρπασίας, συν η δική του ψήφος. Οι υπόλοιποι πέντε Συνοδικοί είναι ο Μητροπολίτης Λεμεσού και οι τέσσερις που τον στηρίζουν, δηλαδή ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος και οι Επίσκοποι Λήδρας, Αμαθούντος και Νεαπόλεως.

Σημειώνεται πως, όταν ολοκληρωθεί η καταμέτρηση και εκλεγεί ο νέος Αρχιεπίσκοπος, όλα τα μέλη της Ιεράς Συνόδου θα μεταβούν στον παλαιό Καθεδρικό Ναό του Αγίου Ιωάννου του Θεολόγου και εκεί θα γίνει το μήνυμα του νέου Αρχιεπισκόπου και ακολούθως, θα γίνει η ανάβαση στο Συνοδικό της Αρχιεπισκοπής για τα συγχαρητήρια.

Πώς φτάσαμε στη μεγάλη νίκη του Πάφου Γεώργιου

Για να φθάσουμε, όμως, στην μεγάλη νίκη του Μητροπολίτη Πάφου, ο οποίος εξασφαλίζει την απαραίτητη πλειοψηφία για να εκλεγεί από τον πρώτο γύρο, προηγήθηκαν έντονες διεργασίες μεταξύ Συνοδικών, ασχέτως εάν σχεδόν κανείς δεν το επιβεβαίωσε άμεσα.

Μεταξύ άλλων, καταβλήθηκε προσπάθεια ώστε οι προερχόμενοι από τη Μονή Κύκκου Μητροπολίτες να στηρίξουν τον Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, προκειμένου αυτός να περάσει ως δεύτερος στον δεύτερο γύρο της σημερινής ψηφοφορίας.

Οι διαβουλεύσεις αυτές, ωστόσο, έπεσαν στο κενό, με αποτέλεσμα ο Μητροπολίτης Κύκκου και Νικηφόρος Νικηφόρος εκεί όπου στήριζε το πνευματικό του παιδί, όπως ο ίδιος αποκάλεσε τον Ταμασού, Μητροπολίτη Ταμασού Ησαΐα, να ψηφίζει σήμερα τελικά τον Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιο. Κι αυτό, όπως είχε γράψει το ThemaOnline, οι γνωρίζοντες το παρασκήνιο υποστηρίζουν ότι ο Μητροπολίτης Ησαΐας όταν είδε ότι δεν έχει πιθανότητες επιτυχίας, αποφάσισε να στηρίξει τον Πάφου.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες το αντάλλαγμα είναι η διεύρυνση των συνόρων της Μτητροπολιτικής του περιφέρειας με την συμπερίληψη του Δήμου Λακατάμιας. Οι ίδιες πηγές υποστηρίζουν ότι η στήριξη του Ησαΐα προς τον Πάφου προκάλεσε την ενόχληση του πνευματικού του πατέρα, Μητροπολίτη Κύκκου Νικηφόρου, ο οποίος και επέλεξε να στηρίξει τον επί σειρά ετών αντίπαλό του, Μητροπολίτη Λεμεσού.

Όπως πληροφορείται το ThemaOnline, ένα άλλο ιερό deal είναι η προώθηση του Επισκόπου Καρπασίας Χριστοφόρου για τη θέση του Μητροπολίτη Πάφου, σε περίπτωση που ο Γεώργιος εκλεγεί Αρχιεπίσκοπος. Επιπλέον οι πληροφορίες υποστηρίζουν ότι στη θέση του Επισκόπου Καρπασίας θα προωθηθεί ο Επίσκοπος Μεσαορίας Γρηγόριος.

Νέες εκλογές πριν ή μετά τις Προεδρικές

Αξίζει, εξάλλου, να αναφερθεί πως μετά την αναμενόμενη ανάδειξη του Μητροπολίτη Πάφου Γεωργίου ως νέου Αρχιεπισκόπου, η Μητρόπολη Πάφου θα μείνει ακέφαλη κι ως εκ τούτου, θα πρέπει να διενεργηθούν νέες εκλογές για ανάδειξη του νέου Μητροπολίτη.

Οι εκλογές αυτές, θα πρέπει να γίνουν εντός 40 ημερών από τη χηρεία της θέσης του Μητροπολίτη, εκτός κι αν η Ιερά Σύνοδος αποφασίσει να δώσει παράταση, αφού το εν λόγω χρονοδιάγραμμα λήγει στις 5 Φεβρουαρίου, δηλαδή την μέρα που θα γίνει ο πρώτος γύρος των Προεδρικών Εκλογών. Με αυτά τα δεδομένα, οι Εκλογές θα γίνουν μία ή δύο εβδομάδες είτε πριν τον πρώτο γύρο των Προεδρικών ή μετά από αυτές και δη κοντά στον Μάρτιο.

Βέβαια, εάν στη θέση του Μητροπολίτη Πάφου αναδειχθεί ένας εκ των ήδη εκλελεγμένων Μητροπολιτών ή Επισκόπων, τότε θα πάμε και σε νέες εκλογές για αναπλήρωση και της θέσης του Μητροπολίτη ή Επισκόπου που θα αναδειχθεί στον θρόνο της Μητρόπολης Πάφου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top