Τη θέση ότι, υπάρχουν καλοί οιωνοί και πως, ήδη στον ορίζοντα φαίνεται η ευθυγράμμιση των άστρων, ούτως ώστε να είναι ο νικητής των Προεδρικών Εκλογών και κατ’ επέκταση ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, εκφράζει στο ThemaOnline ο ανεξάρτητος υποψήφιος Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα μας ο κ. Μαυρογιάννης τοποθετείται σε μία σειρά «καυτών» θεμάτων και αναλύει το όραμά του και τους τρόπους με τους οποίους, μεταξύ άλλων, θα ξεκλειδώσει το Κυπριακό, θα αντιμετωπίσει την ακρίβεια και το μεταναστευτικό, ενώ τοποθετείται με ευθύτητα σε ό,τι αφορά το θέμα κατάργησης του «πέναλτι» 12% στις συντάξεις για όσους συνταξιοδοτούνται πριν συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους.
Για τον κ. Μαυρογιάννη, τα 3 πιο φλέγοντα ζητήματα, τα οποία θα θέσει ως προτεραιότητα για αντιμετώπισή τους εάν εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας, είναι η διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του ψηλού πληθωρισμού και το καυτό θέμα των εκποιήσεων και της δυσπραγίας συμπατριωτών μας, και μέσω της συνέντευξης που μας παραχώρησε εξηγεί με ποιους τρόπους σκοπεύει να τα αντιμετωπίσει, αναφέροντας ότι εντός Ιανουαρίου θα παρουσιάσει το τι θα πράξει τις πρώτες 100 μέρες της διακυβέρνησής του.
Αναφορικά με τις προτάσεις για αντιμετώπιση της ακρίβειας, ο ανεξάρτητος υποψήφιος τονίζει πως αυτά έχουν κοστολογηθεί, λαμβάνοντας υπόψιν τα δημοσιονομικά δεδομένα του κράτους.
Ακολουθεί αυτούσια η συνέντευξη του ανεξάρτητου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέα Μαυρογιάννη, στο ThemaOnline:
Βρισκόμαστε, σχεδόν, δύο μήνες πριν τις Προεδρικές Εκλογές και σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αναμένεται ότι θα δώσετε μάχη με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ για κατάληψη της δεύτερης θέσης. Πιστεύετε ότι θα είστε στον δεύτερο γύρο;
Πρόθεση μας είναι να κερδίσουμε τις Προεδρικές εκλογές του Φεβρουαρίου. Όσο προχωρεί η προεκλογική εκστρατεία τόσο πιο πολύ ενισχύεται η πεποίθηση μας ότι θα τα καταφέρουμε. Οι πολίτες έχουν εδώ και καιρό εκφράσει την αγωνία τους για την ανάγκη της αλλαγής στον τόπο και όσο αναπτύσσουμε τις θέσεις και τις προτάσεις μας, όσο εντείνουμε την επαφή μας με την κοινωνία τόσο μεγαλώνει η στήριξη προς την υποψηφιότητα μας, την υποψηφιότητα της προοδευτικής αλλαγής.
Θεωρείτε ότι μπορεί να είστε ο νικητής των Εκλογών και κατ’ επέκταση ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Υπάρχουν καλοί οιωνοί, φαίνεται ήδη στον ορίζοντα η ευθυγράμμιση των άστρων.
Ποια θεωρείτε τα 3 πιο φλέγοντα ζητήματα που θα πρέπει να τύχουν άμεσου χειρισμού από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας, εάν εκλεγείτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας;
Η διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό, η αντιμετώπιση της ακρίβειας και του ψηλού πληθωρισμού και το καυτό θέμα των εκποιήσεων και της δυσπραγίας συμπατριωτών μας είτε συνεπεία του εκτοπισμού είτε λόγω των αξιογράφων, και της τραπεζικής κρίσης, είτε για άλλους λόγους
Με ποιους τρόπους θα τα αντιμετωπίσετε;
Με σύνεση και αποφασιστικότητα. Θα δούμε, για παράδειγμα, συγκεκριμένα τα θέματα της αντιμετώπισης της ακρίβειας εφαρμόζοντας τα μέτρα τα οποία περιλαμβάνονται στο πρόγραμμα μας και αφορούν την τροποποίηση του διατάγματος για τον κατώτατο μισθό, την εφαρμογή της ΑΤΑ προς όφελος των χαμηλόμισθων, την μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα και στα καύσιμα από το 19 στο 9%, για όσο διαρκεί η κρίση, την κατάργηση της διπλής φορολογίας στα καύσιμα και του πέναλτι του 12% για όσους συνταξιοδοτούνται στο 63ο έτος, μετά από την υπερκάλυψη των συνεισφορών τους, αλλά και το φλέγον θέμα των εκποιήσεων προωθώντας συγκεκριμένες ρυθμίσεις για προστασία της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης.
Υπάρχουν πολλές θέσεις και προτάσεις στο προεκλογικό μας πρόγραμμα. Με την ευκαιρία να σας αναφέρω ότι μέσα στο Γενάρη θα παραθέσω δημοσιογραφική διάσκεψη για να παρουσιάσουμε το τί ακριβώς θα πράξουμε τις πρώτες εκατό μέρες της διακυβέρνησης μας.
Έτσι θα σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό
Με το Κυπριακό να βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και μήνες και την Τουρκία να επιδιώκει συνεχώς τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, τι θα πράξετε προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο για να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες και ταυτόχρονα για να αποτραπούν νέα τετελεσμένα από την κατοχική δύναμη;
Για να σπάσουμε το αδιέξοδο στο βρίσκεται το Κυπριακό εδώ και μία πενταετία, αλλά και για να αποτρέψουμε τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, χρειάζεται πάνω από όλα αξιοπιστία και σθεναρή πολιτική βούληση.
Από την πρώτη ημέρα εκλογής μου, θα έρθω σε άμεση επικοινωνία με τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ούτως ώστε να δείξουμε πως έχουμε την καλή θέληση να επανακτήσουμε τη χαμένη μας εμπιστοσύνη και αξιοπρέπεια από τη Διεθνή Κοινότητα.
Θα απευθυνθούμε παράλληλα στα πέντε μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ζητώντας στήριξη στην προσπάθεια για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και προς στην τ/κ κοινότητα και στις εγγυήτριες δυνάμεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, από εκεί που έμειναν στο Κραν Μοντανά.
Πέραν των αναγκαίων διπλωματικών χειρισμών, χρειάζεται να δημιουργήσουμε τις οργανικές συνθήκες της ειρήνης, οι οποίες περιλαμβάνουν την αξιοποίηση του φυσικού αερίου της κυπριακής ΑΟΖ, ώστε να καταστεί καταλύτης για τη λύση. Την ανάληψη πρωτοβουλιών για επίλυση κοινών ζητημάτων μαζί με τους Τουρκοκύπριους. Καθώς επίσης και την αξιοποίηση της ΕΕ, με τρόπο εποικοδομητικό για την επίλυση του Κυπριακού.
Με δεδομένες τις θέσεις, τόσο της Τουρκίας όσο και της τουρκοκυπριακής πλευράς, πιστεύετε ότι μία λύση του Κυπριακού είναι εφικτή; Αν ναι, τι μορφή θα έχει αυτή η λύση;
Βεβαίως και θεωρώ πως η λύση του Κυπριακού Ζητήματος είναι εφικτή, αλλά χρειάζεται να κινήσουμε γη και ουρανό και να δημιουργήσουμε ελπίδα από την πέτρα. Η μορφή της λύσης, δεν θα μπορούσε να είναι άλλη από τη λύση που συμφωνήθηκε ήδη, η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ. Μία λύση που θα διασφαλίζει όλα τα δικαιώματα και τις ελευθερίες και την πλήρη εφαρμογή του ευρωπαϊκού κεκτημένου σε όλη την επικράτεια του κράτους.
Θα καταργηθούν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις και θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα; Αν ναι πότε θα γίνει αυτό. Πριν ή μετά τη λύση και σε πόσο διάστημα;
Η ύπαρξη αναχρονιστικών εγγυήσεων, αλλά και η παρουσία τουρκικού στρατού στην Κύπρο, δεν μπορούν να ιδωθούν ως μέρος μίας δίκαιης, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης.
Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί μέσω της στρατηγικής συμφωνίας επί των έξι σημείων Γκουτέρες, που προνοούν την κατάργηση της συνθήκης εγγυήσεως του 1960 και τη δραστική μείωση των τουρκικών στρατευμάτων, από τη πρώτη ημέρα επίλυσης του Κυπριακού, στους αριθμούς των αποσπασμάτων που προβλέπονταν στην συνθήκη συμμαχίας. Τα έξι σημεία του ΓΓ εγγράφονται, και αυτό είναι το πιο σημαντικό, σε λογική πλήρους αποχώρησης. Το πότε και πως ακριβώς θα ολοκληρωθεί η αποχώρηση, παραμένει να συζητηθεί και να συμφωνηθεί.
Παταγώδης αποτυχία Κυβέρνησης στα ενεργειακά
Σε σχέση με τα ενεργειακά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στασιμότητα. Σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσετε με την εκλογή σας; Θα μπορέσει η Κύπρος να αξιοποιήσει ποτέ τον φυσικό της πλούτο; Αν ναι, πότε και πώς θα αξιοποιήσετε τα έσοδα από το φυσικό αέριο;
Η Κύπρος ως κυρίαρχο κράτος, οφείλει να συνεχίσει το ενεργειακό πρόγραμμά της - παρά τις δυσκολίες που θέτει η Τουρκία - και να εκμεταλλευτεί το φυσικό της αέριο.
Εδώ οφείλουμε να σημειώσουμε την παταγώδη αποτυχία της απερχόμενης κυβέρνησης, καθώς 11 και πλέον χρόνια από την ανακάλυψη του πρώτου μας κοιτάσματος, του Αφροδίτη, το φυσικό μας αέριο παραμένει στον βυθό της θάλασσας. Η απραξία της απερχόμενης κυβέρνησης στο ζήτημα αυτό, έχει επηρεάσει αρνητικά τόσο το Κυπριακό, στο οποίο ο παράγοντας ενέργεια μπορεί να είναι τεράστιο κίνητρο, όσο και την οικονομία του τόπου.
Απαραίτητη προϋπόθεση για την αξιοποίηση του ενεργειακού μας πλούτου είναι να υπάρξει ένας μακρόπνοος Ενεργειακός Στρατηγικός Σχεδιασμός και Προγραμματισμός, με κεντρικό άξονα την Πράσινη Συμφωνία και τον Οδικό Χάρτη της Ε.Ε. μέχρι το 2050, με ενδιάμεσους στόχους το 2030 και το 2040. Ο σχεδιασμός πρέπει να καλύπτει όλες τις πτυχές της ενεργειακής στρατηγικής στον ηλεκτρισμό, στο φυσικό αέριο, στις μεταφορές και στην εξοικονόμηση ενέργειας, λαμβάνοντας υπόψη και τις επιπτώσεις στην οικονομία. Να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά τα θέματα της ανταγωνιστικότητας και την ανάγκη αειφορίας του περιβάλλοντος και την κλιματική αλλαγή, που αποτελεί πλέον το μείζον θέμα και τον βασικό πυλώνα για τη διαμόρφωση στρατηγικής, για την αντιστροφή ή τουλάχιστον τον μετριασμό των συνεπειών της. Να αξιοποιεί τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και να διασφαλίζει την αποθήκευση ενέργειας, την ενεργειακή αποδοτικότητα και τον απρόσκοπτο εφοδιασμό της χώρας.
Παράλληλα, πρέπει να περιλαμβάνει και το εθνικό ζήτημα της βέλτιστης αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στην κυπριακή ΑΟΖ, με πνεύμα εθνικής συνεννόησης και συναίνεσης, έχοντας ως γνώμονα και στόχο την επίλυση του Κυπριακού
Καταλύτης το φυσικό αέριο για λύση Κυπριακού
Επειδή το θέμα συνδέεται και με το Κυπριακό, θα προχωρήσετε με τη δημιουργία ταμείου στο οποίο θα κατατίθεται μέρος των εσόδων για να αξιοποιηθούν μετά την λύση;
Το φυσικό αέριο, μπορεί να δράσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού. Με την έλευση του κυπριακού φυσικού αερίου, μπορούμε να διαθέσουμε επίσης και προς την τ/κ κοινότητα όσο χρειάζεται για τις ανάγκες της, στη ίδια τιμή κόστους που θα έρχεται σε μας, άμεσα και ανεξάρτητα από την επίλυση του Κυπριακού. Έτσι και αυτό αποτελεί μέρος των οργανικών συνθηκών της ειρήνης - μπορούμε να τραβήξουμε το χαλί κάτω από τα πόδια της Τουρκίας και να δημιουργήσουμε την απαραίτητη εμπιστοσύνη μεταξύ των δύο κοινοτήτων.
Κοστολογημένα τα μέτρα που προτείνουμε
Η ακρίβεια αποτελεί ένα από τα κυριότερα, αν όχι το κυριότερο, θέμα που απασχολεί τους πολίτες. Με ποια απτά μέτρα θα αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα;
Είναι τα μέτρα που αναφέραμε πιο πάνω, αλλά και άλλα μέτρα που αφορούν την καθολική εγκατάσταση φωτοβολταϊκών σε οικιακές μονάδες, στη βάση κλιμακωτής επιδότησης, η οποία θα φτάνει μέχρι και το 100%, αλλά και την δυνατότητα διεκδίκησης από την Ευρωπαϊκή Ένωση περαιτέρω μείωσης του ειδικού φόρου κατανάλωσης, ώστε να μην επιβαρύνεται δυσανάλογα ο καταναλωτής από ενδεχόμενες νέες αυξήσεις.
Προέχει, επίσης, η άμεση και ουσιαστική αναθεώρηση του ύψους του κατώτατου μισθού και η απάλειψη των εξαιρέσεων για συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων καθώς και η προώθηση νομοθετικών ρυθμίσεων που να καθιστούν υποχρεωτικούς τους βασικούς όρους των εργασιακών σχέσεων και των συλλογικών συμβάσεων.
Όλα αυτά βεβαίως σε συνδυασμό με ολοκληρωμένη κοινωνική πολιτική και στεγαστική πολιτική που να δίνουν προστασία και στήριξη σε όσους έχουν ανάγκη, ιδιαίτερα στους νέους μας που δουλεύουν για 900 ευρώ το μήνα και η απόκτηση στέγης έχει γίνει γι’ αυτούς άπιαστο όνειρο.
Έχετε υπολογίσει το κόστος για εφαρμογή αυτών των μέτρων;
Ναι έχουμε κοστολογήσει τα μέτρα αυτά, λαμβάνοντας υπόψιν τα δημοσιονομικά δεδομένα του κράτους. Νοιαζόμαστε και θα μεριμνήσουμε περισσότερο από κάθε άλλον υποψήφιο και για την δημοσιονομική πειθαρχία και για την χρηματοπιστωτική σταθερότητα.
Αυτό το κόστος θα επηρεάσει ή όχι τα δημόσια οικονομικά; Με δεδομένο, δε, ότι ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2023 έχει ήδη ψηφιστεί, αρκεί για να προωθήσετε τα μέτρα ή θα χρειαστούν επιπρόσθετες δαπάνες ή αναπροσαρμογή δαπανών;
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα πλεόνασμα για το κράτος περίπου ένα 1 δισεκατομμύριο που προέκυψε κυρίως από τις φορολογίες στα καύσιμα. Πιστεύουμε ότι μπορεί ένα μέρος ν’ αξιοποιηθεί για να στηριχθεί η κοινωνία σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες.
Σε ό,τι αφορά τον προϋπολογισμό θ’ αξιοποιήσουμε τα υφιστάμενα κονδύλια και εάν και εφόσον χρειαστούν πρόσθετα θα μελετήσουμε με πάσα σοβαρότητα τα δεδομένα και αν χρειαστεί θα επανέλθουμε στην Βουλή.
Μπορούν να εφαρμοστούν άμεσα τα μέτρα ή χρειάζεται να περάσουν κι από τη Βουλή; Αν πρέπει να περάσουν από τη Βουλή, και δεδομένου ότι στηρίζεστε μόνο από το ΑΚΕΛ, θεωρείτε ότι μπορούν να εξασφαλίσουν την απαραίτητη πλειοψηφία για να περάσουν από το Κοινοβούλιο;
Τα πλείστα από αυτά τα μέτρα πέρασαν από την Βουλή παλαιότερα με τη συναίνεση όλων των κομμάτων πλην του ΔΗΣΥ αλλά τα ανέπεμψε ο απερχόμενος Πρόεδρος. Σε κάθε περίπτωση εκεί και όπου χρειάζεται η συναίνεση της Βουλής εξυπακούεται ότι θα γίνονται οι απαραίτητες διαβουλεύσεις για να επιτευχθεί η μεγαλύτερη δυνατή συναίνεση.
Θα μελετούσατε το ενδεχόμενο επιβολής μηδενικού ΦΠΑ για τον ηλεκτρισμό και την ύδρευση και μειωμένου συντελεστή στα καύσιμα έστω και για μικρό χρονικό διάστημα; Είναι κάτι που μπορεί να γίνει αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση;
Ασφαλώς δεν μπορώ ν’ απαντήσω σε αυτό αβασάνιστα. Όπως σας είπα έχουμε πρόγραμμα συγκεκριμένο, κοστολογημένο και αυτό θα επιδιώξουμε να εφαρμόσουμε για να ανακουφίσουμε τους πολλούς που υποφέρουν από αυτά τα φαινόμενα. Δεν πιστεύω πως θα υπάρξουν μηδενικοί συντελεστές. Απαιτείται απόφαση του Συμβουλίου. Αυτό που θα διεκδικήσουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι σίγουρα η περαιτέρω μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης καθώς και η μείωση του ΦΠΑ στα καύσιμα και στον ηλεκτρισμό για όσο διαρκεί η κρίση, στο 9%.
Οι προτάσεις για αντιμετώπιση της διαφθοράς
Όσον αφορά τη διαφθορά, τι προτίθεστε να πράξετε για αντιμετώπισή της, αλλά, κυρίως, για πάταξή της;
Έχουμε ήδη παρουσιάσει σειρά προτάσεων για την αντιμετώπιση της διαφθοράς, το κράτος δικαίου και τον προοδευτικό εκσυγχρονισμό του κράτους. Ανάμεσα σε άλλα προτείνουμε τη μεταρρύθμιση της Νομικής Υπηρεσίας με διαχωρισμό της αρμοδιότητας του δημόσιου κατήγορου από τη λειτουργία του νομικού συμβούλου του Κράτους. Δεν μπορεί ο Γενικός Εισαγγελέας, ένας και μόνον άνθρωπος, να ασκεί και τα δύο και μάλιστα κατά τρόπο απόλυτο.
Επίσης, έχουμε ήδη υποδείξει ότι στις θέσεις ανεξάρτητων αξιωματούχων αλλά και Προέδρων και Μελών των οργανισμών κοινής ωφέλειας δεν μπορεί να επιλέγονται πρόσωπα που υπηρετούν σε δημόσια αξιώματα ή είναι ανώτατα κομματικά στελέχη. Θα δημιουργήσουμε μηχανισμό προκαταρκτικής εξέτασης και πρόκρισης υποψηφίων με βάση συγκεκριμένες προδιαγραφές, προσόντα και όρους υπηρεσίας. Στη δική μας κυβέρνηση δύο εν ενεργεία υπουργοί δεν θα διορίζονταν ποτέ ταυτόχρονα στη θέση Γενικού και βοηθού Γενικού Εισαγγελέα.
Επιπλέον, θεωρούμε ότι το Πόθεν Έσχες πρέπει να εκσυγχρονιστεί και να διευρυνθεί. Ο κατάλογος πρέπει να επεκταθεί, ώστε να περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, τις τρεις εξουσίες (εκτελεστική, νομοθετική, δικαστική) και όλους όσοι διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα ασκώντας δημόσια εξουσία ή, λόγω της θέσης τους, λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις που επηρεάζουν τα δημόσια οικονομικά ή τη δημόσια διοίκηση.
Είναι, επίσης, η θέση μας για υποχρεωτική δήμευση περιουσιακών στοιχείων, ανάλογης αξίας, πρώην και νυν πολιτειακών αξιωματούχων και δημόσιων λειτουργών, οι οποίοι καταδικάζονται για αδικήματα φοροδιαφυγής, δεκασμού και διασπάθισης δημόσιου χρήματος, όπως και στενών συγγενών τους εξ αίματος ή/και εξ αγχιστείας, αν αποδειχθεί ότι εμπλέκονται αλλά και η εφαρμογή και ο εκσυγχρονισμός της νομοθεσίας που αφορά το ασυμβίβαστο και τη σύγκρουση συμφερόντων κρατικών και πολιτειακών αξιωματούχων.
Θα είναι αρκετά αυτά τα μέτρα για πλήρη αντιμετώπιση και πάταξη της;
Για να είμαστε ειλικρινείς ποτέ κανένας νόμος και κανένα μέτρο δεν θα είναι αρκετά αν στις θέσεις- κλειδιά βρίσκονται άνθρωποι κατώτεροι των περιστάσεων, που δεν τιμούν την εμπιστοσύνη της πολιτείας και του λαού. Όλα ξεκινούν από το ήθος και τη βούληση που έχει ο καθένας, πρώτα και κύρια ο ανώτατος άρχοντας, να τιμήσει τον θεσμό που εκπροσωπεί με το προσωπικό του παράδειγμα, ο ίδιος αλλά και οι συνεργάτες του. Αυτό είναι για εμάς το στοίχημα. Να είμαστε πρώτα εμείς, εγώ και οι συνεργάτες μου το καλύτερο παράδειγμα ήθους και εντιμότητας κάνοντας πρώτοι εμείς πράξη την πεποίθησή μου ότι οι φορείς εξουσίας είναι υπηρέτες του λαού και της χώρας τους.
Από εκεί και πέρα ναι, χρειάζεται να δυναμώσουμε το νομοθετικό πλαίσιο για την αντιμετώπιση της διαφθοράς αλλά και να στείλουμε σαφές μήνυμα ότι η ατιμωρησία που αποθρασύνει τερματίζεται. Κάθαρση, εξυγίανση, λογοδοσία, από εδώ θα πρέπει να ξεκινήσουμε για να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο αλλά και να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας.
Πως θα αντιμετωπιστεί το μεταναστευτικό
Ένα άλλο καυτό θέμα, με το οποίο θα βρεθείτε αντιμέτωπος σε περίπτωση εκλογής σας, είναι αυτό του μεταναστευτικού. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;
Είναι αλήθεια ότι η Κύπρος, δέχεται ροές μεγαλύτερες απ’ όσες μπορεί να διαχειριστεί. Το κλειδί του χειρισμού του μεταναστευτικού ζητήματος είναι η αντιμετώπιση της κατάχρησης του συστήματος ασύλου. Το γεγονός ότι σήμερα για να εξεταστεί μια αίτηση ασύλου χρειάζονται τρία ή πέντε και σε κάποιες περιπτώσεις για δέκα χρόνια είναι το μεγαλύτερο κίνητρο για όσους θέλουν να καταχραστούν το σύστημα ασύλου και να το χρησιμοποιήσουν αφού με μία αίτηση ξέρουν εκ των προτέρων ότι θα μείνουν για κάποια χρόνια στην Κύπρο, προσελκύοντας έτσι πιθανόν και μέλη των οικογενειών τους και άλλους φίλους και συμπατριώτες τους. Αυτή η ροή που οφείλεται στο ότι η Κύπρος θεωρείται ελκυστικός προορισμός πρέπει να τερματισθεί. Θα πρέπει να δοθεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι η εργαλειοποίηση που γίνεται από την Τουρκία και όλες οι λοιπές εισροές θα οδηγούν σε ταχύ επαναπατρισμό. Μόνο έτσι θα εκμηδενίσουμε τον σωρευτικό παράγοντα (pool factor).
Με δεδομένο ότι στην Υπηρεσία Ασύλου εκκρεμούν πάνω από 28,000 αιτήσεις σήμερα πρέπει να ξεκινήσουμε από την στελέχωση της Υπηρεσίας και την διαλογή των αιτήσεων ανάμεσα στις προδήλως αβάσιμες και στις προδήλως βάσιμες αιτήσεις. Αυτή η διαδικασία θα συνδεθεί με μια σταθερή και αποτελεσματική διαδικασία εθελούσιας επιστροφής, με την επιδίωξη συμφωνιών επανεισδοχής με τρίτα κράτη, με συστηματικό επαναπατρισμό των μη δικαιούχων που σήμερα συνιστούν την μεγάλη πλειοψηφία των αιτητών (υπολογίζεται πως πάνω από 90% των αιτητών είναι παράτυποι οικονομικοί μετανάστες) και σε συνδυασμό με τις δυνατότητες για μετεγκατάσταση μερικών χιλιάδων σε άλλες χώρες τις ΕΕ που έχει πρόσφατα αποφασιστεί. Η πολιτική που θα ακολουθήσουμε σε αυτό το κεφάλαιο θα είναι δίκαιη αλλά και αυστηρή έτσι ώστε να σταλεί το μήνυμα, σε κυκλώματα και διακινητές, ότι θα μπει μια τελεία στην κατάχρηση του συστήματος ασύλου, στέλνοντας σαφές μήνυμα ότι όποιος δεν είναι δικαιούχος διεθνούς προστασίας δεν θα μπορεί να παραμείνει στην χώρα.
Επιπλέον, θα προωθήσουμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση δυναμικά την θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για υιοθέτηση δεσμευτικής ευρωπαϊκής πολιτικής που να εδράζεται στην αρχή της αλληλεγγύης, στην οποία να μετέχουν όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. και να προνοεί για την ισότιμη κατανομή των αιτούντων άσυλο, με πλήρη σεβασμό των διαδικασιών που προβλέπονται για οικογενειακή επανένωση σε χώρες της Ε.Ε.
Εξυπακούεται ότι οφείλουμε ταυτόχρονα να επιδείξουμε σεβασμό και να διαφυλάξουμε ως Κυπριακή Δημοκρατία τα δικαιώματα που έχουν όσοι δικαιούνται και λαμβάνουν διεθνή προστασία καθώς και να αξιοποιήσουμε ορθά τα ευρωπαϊκά κονδύλια για συμπερίληψη τους στην κυπριακή κοινωνία.
Θα κατεδαφίσετε τον φράχτη που έχει δημιουργηθεί;
Όταν αξιολογούμε ένα μέτρο ή μια πολιτική, πρέπει να την κρίνουμε -εκτός από την φιλοσοφία και την προσέγγιση της- από το αποτέλεσμα. Ποιο αποτέλεσμα είχε ο φράχτης; Να δημιουργήσει προβλήματα στην πλευρά μας με τα Ηνωμένα Έθνη, να δημιουργήσει προβλήματα στις κοινότητες, να αναγκάζουμε ανθρώπους μας είτε να διαμένουν στην λάθος μεριά του φράκτη, είτε να τον διέρχονται για να καλλιεργήσουν την γή τους και ενώ επιβαρύνουμε τους φορολογούμενους με κόστος δύο εκατομμυρίων, τελικά οι ροές από τα κατεχόμενα αυξάνονται.
Συνεπώς δεν βλέπω ποια χρησιμότητα υπάρχει για ένα τέτοιο μέτρο. Δεν είναι έτσι που πρέπει να τύχει χειρισμού το μεταναστευτικό. Αλλά με αποτελεσματικές πολιτικές, με μέτρα που να δίνουν λύσεις και όχι να προσθέτουν πάνω στα προβλήματα.
Εκποιήσεις, συνταξιοδοτικό και πέναλτι 12%
Με το θέμα των εκποιήσεων τι προτίθεστε να πράξετε; Θα προστατεύσετε την κύρια κατοικία;
Η αλήθεια είναι ότι ενώ δόθηκαν στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα όλα τα εργαλεία για να προστατεύσουν τα συμφέροντα τους, οι δανειολήπτες έμειναν απροστάτευτοι. Όπως εξάλλου το ομολόγησε σε μια έκρηξη ειλικρίνειας στη Βουλή ο κ. Αβέρωφ Νεοφύτου όταν αναφώνησε «κουράστηκα να ψηφίζω νόμους για τις τράπεζες». Πρέπει λοιπόν με κάθε σοβαρότητα να εγκύψουμε πάνω στο πρόβλημα και να δούμε πώς μπορούμε να προστατεύσουμε τους δανειολήπτες που η κρίση άλλαξε τα δεδομένα τους και την ικανότητα τους ν’ ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.
Προς τούτο προτείνουμε τη δημιουργία μηχανισμού προστασίας των δανειοληπτών από παράνομες και καταχρηστικές πρακτικές των Τραπεζών σε δάνεια και χρεώσεις, στη βάση της νομιμότητας, τη διερεύνηση της δυνατότητας μετεξέλιξης της ΚΕΔΙΠΕΣ, ώστε να καταστεί φορέας προστασίας της κύριας κατοικίας και της μικρής επαγγελματικής στέγης και παράλληλα να είναι εγγυητής της εξασφάλισης βιώσιμων αναδιαρθρώσεων καθώς και την επέκταση του θεσμού της νομικής αρωγής, ώστε να καλύπτει την καταχώρηση αγωγής και την έκδοση προσωρινού διατάγματος αναστολής πλειστηριασμού, προκειμένου να διασφαλίζεται το δικαίωμα ευάλωτων ομάδων να έχουν πρόσβαση στη δικαιοσύνη.
Επίσης, προτείνουμε την ρύθμιση των οικογενειακών δανείων, ώστε να τερματιστεί η μεταφορά χρέους σε διαζευγμένους/-ες και στις επόμενες γενιές. Οφείλω να πω πως για μένα ως θέμα αρχής δεν είναι ηθικά ορθό να υπάρχει εκποίηση κατοικιών και άλλων ζωτικών αγαθών χωρίς τελεσίδικη δικαστική απόφαση
Στο συνταξιοδοτικό, τι θα πράξετε με το «πέναλτι» του 12% στις συντάξεις για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 έτη; Θα το καταργήσετε; Αν ναι, με ποιο τρόπο και με ποιο κόστος; Θα αντέξει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων;
Ναι είναι η θέση μας ότι η αποκοπή του 12% πρέπει να καταργηθεί. Θα προωθήσουμε ορθολογιστική και αναλογιστικά ισορροπημένη λύση, η οποία να λαμβάνει υπόψη τα χρόνια συνεισφοράς στο σύστημα.
Αυτή η αποκοπή που ισχύει εδώ και δέκα χρόνια δεν έγινε με βάση μια σοβαρή αναλογιστική μελέτη. Λήφθηκε ως πολιτική απόφαση λόγω των περιστάσεων και εφαρμόζεται έκτοτε. Ειδικά σήμερα, σε συνθήκες αυξημένου πληθωρισμού ερχόμαστε να πούμε σε ανθρώπους που δούλεψαν σκληρά τριανταπέντε και σαράντα χρόνια ότι δεν φτάνει που θα παίρνουν μια χαμηλή σύνταξη θα τους αποκοπεί επιπλέον και ένα 12%. Αυτό δεν είναι καθόλου δίκαιο.
Σε ό, τι αφορά τις αντοχές του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων πρώτα να υποδείξω πως όταν μιλούμε για κατάργηση της αποκοπής του 12% δεν σημαίνει πως χαρίζουμε χρήματα σε ομάδες συνταξιούχων. Από αυτά που εισέφεραν, από αυτά που δούλεψαν για δεκαετίες θα τους δώσει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Και να μου επιτρέψετε να πω ότι περισσότερο θα πρέπει να ανησυχούμε για το γεγονός ότι υπάρχει ένα χρέος του κράτους προς το ΤΚΑ στο οποίο η απερχόμενη διακυβέρνηση ουδέποτε εισέφερε, σε αντίθεση με την προηγούμενη. Εκεί θα πρέπει να επικεντρωθούμε με την εκπόνηση προγράμματος ετήσιων δόσεων προς αυτό, αλλά και με την ενίσχυση της διακυβέρνησης και της διαχείρισης του ΤΚΑ, με την αναβάθμιση του ρόλου των κοινωνικών εταίρων.
Θα επαναφέρετε το όριο συνταξιοδότησης στα 63 χρόνια;
Γίνεται στον κόσμο μια μεγάλη συζήτηση για το θέμα αυτό και υπάρχουν δυο αντίρροπες τάσεις. Θέση μας είναι η μελετημένη χαλάρωση της διασύνδεσης της αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης με το προσδόκιμο ζωής και η ισχυρότερη διασύνδεσή του με τα έτη συνεισφορών και την φύση του επαγγέλματος. Η βελτίωση της ποιότητας ζωής της τρίτης ηλικίας, τα καλά υστερινά που λέγαμε παλαιότερα στον τόπο μας, είναι ευγενής φιλοδοξία.
Η σύνθεση του Υπουργικού
Κύριε Μαυρογιάννη, σε περίπτωση εκλογής σας, στο Υπουργικό Συμβούλιο θα διορίσετε άτομα μόνο από το ΑΚΕΛ ή και από άλλους χώρους;
Έχω δηλώσει πολλές φορές ότι δεν έχουμε κάνει τέτοιου είδους συζητήσεις με το ΑΚΕΛ σε αντίθεση με άλλους που όπως φαίνεται μπήκαν στην λογική του ανατολίτικου παζαριού. Το ΑΚΕΛ με τιμά με την εμπιστοσύνη του εργάζεται αφειδώλευτα για την επιτυχία της προσπάθειας μας. Πιστεύει στην ανάγκη της προοδευτικής αλλαγής και αυτό είναι το κοινό μας κίνητρο και το κοινό μας όραμα. Έχει και το δικαίωμα και την ευθύνη και να συμμετάσχει στην διακυβέρνηση του τόπου και να εργασθεί για την υλοποίηση του προγράμματος.
Στην προσπάθεια αυτή συμμετέχουν επίσης πολλοί άλλοι καταξιωμένοι και αξιόλογοι άνθρωποι, με εμπειρίες, γνώσεις, κύρος, καταρτισμένοι από διάφορους πολιτικούς χώρους αλλά και άνθρωποι που είναι πολιτικοποιημένοι αλλά όχι κομματικοποιημένοι, και επίσης πλείστοι εξ’ αυτών, έχουν όλα τα εχέγγυα ν’ αναλάβουν ρόλους στο κυβερνητικό σχήμα και στο ευρύτερο πλέγμα της διακυβέρνησης.
Έχετε καταρτίσει στο μυαλό σας το Υπουργικό Συμβούλιο της Κυβέρνησής σας; Αν ναι, ποιος θα διορίσετε στη θέση του Υπουργού Οικονομικών;
Γίνονται διάφορες σκέψεις, να μου επιτρέψετε στο παρόν στάδιο να μην απαντήσω με ονόματα. Σύντομα θα δώσουμε ενδείξεις για τις προδιαγραφές και θα παρουσιάσουμε τις ομάδες μας σε κάθε μεγάλη θεματική, περιλαμβανόμενης φυσικά και της οικονομίας. Η προσέγγιση μας είναι τελεολογική και οι άνθρωποι που θα αναλάβουν τις συγκεκριμένες ευθύνες θα είναι όσο το δυνατόν αυτοί που θα μπορέσουν να οδηγήσουν στην εκπλήρωση του οράματος μας.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Συγκινητική πράξη από πατέρα σε Λύκειο στη Λευκωσία – Viral η ανάρτηση του σχολείου
• Τι κερδίζει τελικά η Κύπρος από την παροχή ευκολιών και υποδομών στις ΗΠΑ;
• Πόσα λεφτά κερδίζει ο πρόεδρος των ΗΠΑ - Τα μπόνους για ταξίδια και διασκέδαση
• Το Netflix θα αφαιρέσει μια ολόκληρη ενότητα περιεχόμενου - Μάθε ποια είναι
• Αυτοί είναι οι μαγικοί αριθμοί του Τζόκερ - Μάθε αν κέρδισες 3.100.000 ευρώ
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις