ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Απορρίφθηκε η αναπομπή του Νόμου για επέκταση υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης – Ομόφωνα αποδεκτές οι υπόλοιπες αναπομπές του ΠτΔ

Απορρίφθηκε η αναπομπή του Νόμου για επέκταση υποχρεωτικής Προδημοτικής Εκπαίδευσης – Ομόφωνα αποδεκτές οι υπόλοιπες αναπομπές του ΠτΔ

Μετά από έντονη συζήτηση, από την οποία δεν έλειψαν οι αντιπαραθέσεις, η Ολομέλεια της Βουλής, απέρριψε το απόγευμα της Τετάρτης (28/12) την αναπομπή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, του Νόμου για την επέκταση της υποχρεωτικής Προδηματικής Εκπαίδευσης.

Συγκεκριμένα, η αναπομπή απορρίφθηκε με 21 ψήφους κατά, ενώ 15 Βουλευτές τάχθηκαν υπέρ. Μετά την εξέλιξη αυτή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει πλέον δύο επιλογές: είτε να υπογράψει την νομοθεσία ως έχει, είτε να προχωρήσει με την αναφορά της στο Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο και θα αποφασίσει για τη συνταγματικότητά της ή μη.

Υπενθυμίζεται ότι, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε επιστολή του προς τη Βουλή αναφέρει ότι, μεταξύ των λόγων της αναπομπής είναι το ότι κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που κατατέθηκε από την εκτελεστική εξουσία προστέθηκε η τροπολογία (4γ), η οποία «φαίνεται να αποκλείει το δικαίωμα του πολίτη να εγγράψει το παιδί του σε ιδιωτικό νηπιαγωγείο, εάν επιθυμεί και έρχεται σε σύγκρουση με το άρθρο 2(1) της σχετικής νομοθεσίας».

Σημειώνεται ακόμη ότι, η ψήφιση του εδαφίου 4(γ) δημιουργεί ανυπέρβλητες δυσκολίες στην εφαρμογή του έργου για επέκταση της δωρεάν υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης, όπως αυτό έχει συμφωνηθεί με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και προβλέπεται στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, «Κύπρος το Αύριο».

Σε ό,τι αφορά τις υπόλοιπες αναπομπές του Προέδρου της Δημοκρατίας, η Ολομέλεια της Βουλής τις αποδέχθηκε ομόφωνα, απορρίπτοντας, όμως, τις αναπομπές των 2 εκ των 3 Νόμων που σχετίζονται με το Οικογενειακό Δίκαιο, αφού αποδέχθηκε την αναπομπή για τον «περί Γάμου (Τροποποιητικό) Νόμο του 2022» και ως εκ τούτου διορθωνόταν το πρόβλημα που δημιουργείτο για την εφαρμογή των «περί της Δέκατης Όγδοης Τροποποίησης του Συντάγματος Νόμο του 2022» και του «περί Οικογενειακών Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμο του 2022».

Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί πως, η αναπομπή που αφορά τον Νόμο για τις Βιομηχανικές Εκπομπές έγινε μερικώς αποδεκτή, αφού στο τελικό κείμενο της νομοθεσίας επήλθαν οι εξής τροποποιήσεις για:
• Επέκταση του χρονικού περιθωρίου εντός του οποίου του η αρμόδια αρχή θα δύναται να εξετάσει αιτήσεις για παραχώρηση ή ανανέωση κατά παρέκκλιση ΑΒΕ μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 2024.
• Αύξηση της διάρκειας της ισχύος της κατά παρέκκλιση ΑΒΕ από το ένα έτος στα δύο έτη.
• Διαγραφή του εδαφίου (4) του άρθρου 2 του αναπεμφθέντος νόμου, το οποίο προβλέπει ότι μετά την 1η Ιανουαρίου 2024 θα επιτρέπεται η χορήγηση ΑΒΕ ή η ανανέωση ΑΒΕ σε σχέση με την εγκατάσταση, μόνο σε περίπτωση που υφίσταται για την εγκατάσταση έγκυρο και εν ισχύι πιστοποιητικό έγκρισης.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: Διασωληνωμένος ο 34χρονος - Συνεχίζονται οι έρευνες για εντοπισμό των δραστών

Μονή Αββακούμ: Την Παρασκευή η διαδικασία αίτησης των μοναχών για ακύρωση δέσμευσης περιουσιακών στοιχείων

Υπουργείο Υγείας: Αυτές είναι οι συστάσεις προς το κοινό για προστασία από τη σκόνη

Αφορά χαμηλοσυνταξιούχους: Έρχεται αυξημένο το φετινό πασχαλινό επίδομα - Δείτε το ποσό

Στον αέρα η ανάπτυξη λιμανιού-μαρίνας Λάρνακας - «Το έργο θα γίνει» διαμηνύει ο Βαφεάδης



Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Σε ύφεση η πυρκαγιά στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού - Επιχειρούνται οι τελικές κατασβέσεις

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε σήμερα Τετάρτη, 24 Απριλίου, 2024 και ώρα 09:50 στο Κρατικό Δάσος Λεμεσού, βρίσκεται σε ύφεση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top