Ιράν: Αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή τουλάχιστον 100 κρατούμενοι διαδηλωτές

Ιράν: Αντιμέτωποι με τη θανατική ποινή τουλάχιστον 100 κρατούμενοι διαδηλωτές

Ένας όλο και μεγαλύτερος αριθμός διαδηλωτών στο Ιράν έχουν καταδικαστεί σε θάνατο ή είναι πιθανόν να καταδικαστούν λόγω της συμμετοχής τους στις διαδηλώσεις μετά τον θάνατο της Μαχσά Αμινί, τονίζουν οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Σε όλη τη χώρα υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 100 άνθρωποι είναι αντιμέτωποι με την θανατική ποινή, μεταξύ τους και πέντε γυναίκες, τονίζει η ΜΚΟ Iran Human Rights, που εδρεύει στην Νορβηγία.

Ο αριθμός προκύπτει από επίσημες ανακοινώσεις ή αναφορές από τις οικογένειες στα κοινωνικά δίκτυα. Στην πραγματικότητα ο αριθμός μπορεί να είναι ακόμη μεγαλύτερος γιατί οι οικογένειες πιέζονται να μείνουν σιωπηλές, ενώ υπάρχουν πολλές αναφορές για σωματικά και ψυχολογικά βασανιστήρια στους κρατούμενους.

Ήδη δύο άνδρες έχουν εκτελεστεί μέσα στον Δεκέμβριο για «εχθρότητα κατά του Θεού», έπειτα από δίκες-παρωδία. Και οι δύο ήταν 23 ετών, αναφέρει το BBC.

Οι διαδηλώσεις έχουν αφορμή τον θάνατο της 22χρονης Μαχσά Αμινί, τον Σεπτέμβριο, έπειτα από τη σύλληψή της γιατί δεν φορούσε σωστά το χιτζάμπ.

Μέχρι σήμερα κατά τις διαδηλώσεις έχουν σκοτωθεί 476 άνθρωποι, μεταξύ των οποίων 64 παιδιά και 34 γυναίκες, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του IHR.

ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

ΠτΔ: Έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών ακόμη και αύριο - Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση του Κυπριακού

ΠτΔ: Έτοιμοι για επανέναρξη των συνομιλιών ακόμη και αύριο - Δεν υπάρχει άλλη επιλογή από τη λύση του Κυπριακού

Την ετοιμότητα της ελληνοκυπριακής πλευράς για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό, ακόμη και αύριο, επανέλαβε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, τονίζοντας ότι δεν υπάρχει άλλη επιλογή από την επίλυση του Κυπριακού. Μιλώντας στο 6ο Παγκύπριο Συναπάντημα Προσφύγων, στο Δάσος Άχνας, διαβεβαίωσε ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί με στόχο τον τερματισμό της κατοχής και την επανένωση της πατρίδας.

BEST OF TOTHEMAONLINE