ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Βελτίωση οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο

Βελτίωση οικονομικού κλίματος το Δεκέμβριο σε σύγκριση με τον Νοέμβριο

Τον Δεκέμβριο του 2022 το οικονομικό κλίμα βελτιώθηκε με τον Δείκτη Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ) να αυξάνεται κατά 3,3 μονάδες σε σύγκριση με τον Νοέμβριο 2022, σύμφωνα με ανακοίνωση του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, το οποίο σημειώνει ωστόσο ότι η βελτίωση πιθανόν να είναι πρόσκαιρη και εύθραυστη, αφού συνοδεύεται από αύξηση της αβεβαιότητας.

Όπως αναφέρεται, η αύξηση του ΔΟΣ οφείλεται στην ενδυνάμωση του επιχειρηματικού και του καταναλωτικού κλίματος, με τη μεγαλύτερη βελτίωση να καταγράφεται στον τομέα των υπηρεσιών. Η ενίσχυση του κλίματος στις υπηρεσίες, συνεχίζει η ανακοίνωση, ήταν αποτέλεσμα θετικότερων αξιολογήσεων για την πρόσφατη οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τον κύκλο εργασιών του επόμενου τριμήνου.

Σημειώνεται ότι στο λιανικό εμπόριο, οι ευνοϊκότερες απαντήσεις σχετικά με τις πρόσφατες και αναμενόμενες πωλήσεις οδήγησαν στην άνοδο του κλίματος. Η ενδυνάμωση του κλίματος στις κατασκευές , προσθέτει η ανακοίνωση, προήλθε από βελτιωμένες αξιολογήσεις για τα υπό εξέλιξη έργα.

Εξάλλου, αναφέρεται ότι στη μεταποίηση, το κλίμα καλυτέρευσε ελαφρώς, λόγω θετικότερων αξιολογήσεων για τις τρέχουσες συνολικές παραγγελίες και πιο αισιόδοξων εκτιμήσεων για τη μελλοντική παραγωγή.

Τον Δεκέμβριο, προστίθεται, οι καταναλωτές εμφανίστηκαν λιγότερο απαισιόδοξοι για τη μελλοντική οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών τους, με αποτέλεσμα το καταναλωτικό κλίμα να καταγράψει μικρή άνοδο.

Υπογραμμίζεται ότι η βελτίωση του κλίματος που καταγράφηκε τον Δεκέμβριο πιθανόν να είναι πρόσκαιρη και εύθραυστη, αφού συνοδεύεται από αύξηση της αβεβαιότητας. Τον Δεκέμβριο, αναφέρει η ανακοίνωση, η αβεβαιότητα στον τομέα των υπηρεσιών αυξήθηκε σημαντικά, οδηγώντας σε άνοδο του Δείκτη Οικονομικής Αβεβαιότητας για την Κύπρο. Η αβεβαιότητα στους υπόλοιπους τομείς και ανάμεσα στους καταναλωτές υποχώρησε.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι Έρευνες Οικονομικής Συγκυρίας στοχεύουν στην αποτύπωση των αντιλήψεων των επιχειρηματιών και καταναλωτών για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση και των προσδοκιών τους για διάφορα οικονομικά μεγέθη. Τα στοιχεία συλλέγονται μηνιαία, βάσει εναρμονισμένων ερωτηματολογίων σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και καλύπτουν τους τομείς των υπηρεσιών, του λιανικού εμπορίου, των κατασκευών, της μεταποίησης, καθώς και καταναλωτές. Η χρησιμότητα αυτών των στοιχείων έγκειται στις προπορευόμενες πληροφορίες που περιέχουν για την εξέλιξη διαφόρων μακροοικονομικών μεγεθών.

Όπως αναφέρεται η χρησιμότητα αυτών των στοιχείων έγκειται στις προπορευόμενες πληροφορίες που περιέχουν για την εξέλιξη διαφόρων μακροοικονομικών μεγεθών. Τα στοιχεία παρουσιάζουν τη διαφορά του ποσοστού των ερωτηθέντων που απάντησαν θετικά από το ποσοστό αυτών που εκφράστηκαν αρνητικά.

Σημειώνεται ότι οι έρευνες περιέχουν ερωτήσεις που αφορούν την τρέχουσα οικονομική κατάσταση των επιχειρήσεων και νοικοκυριών και τις προσδοκίες τους για το προσεχές μέλλον. Για κάθε τομέα υπολογίζεται ένας δείκτης που αντανακλά το γενικό κλίμα στον συγκεκριμένο τομέα.

Αναφέρεται ότι για την παρουσίαση της ευρύτερης οικονομικής κατάστασης στην Κύπρο δημοσιεύεται ο Δείκτης Οικονομικής Συγκυρίας (ΔΟΣ-ΚΟΕ) ο οποίος αποτελείται από σταθμισμένες απαντήσεις που αφορούν την τρέχουσα κατάσταση και τις προσδοκίες από όλους τους τομείς. Η στάθμιση του δείκτη λαμβάνει υπόψη τη συνεισφορά του κάθε τομέα στο ΑΕΠ της Κύπρου.

Υπογραμμίζεται ότι οι έρευνες διεξάγονται ανάμεσα σε ανώτερα στελέχη εταιρειών σε δείγμα το οποίο δίνει μεγαλύτερη βαρύτητα σε μεγαλύτερες επιχειρηματικές μονάδες. Η έρευνα καταναλωτών γίνεται με τη χρήση τυχαίου δείγματος. Οι έρευνες διεξάγονται μεταξύ της πρώτης και της τρίτης εβδομάδας του κάθε μήνα.

Προστίθεται ότι η καταγραφή του οικονομικού κλίματος στην Κύπρο διεξάγεται μέσω της συμμετοχής του Κέντρου Οικονομικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου (ΚΟΕ), σε συνεργασία με την εταιρεία RAI Consultants Ltd, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Joint Harmonised European Union Programme of Business and Consumer Surveys. Το έργο χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση, το Υπουργείο Οικονομικών και το Πανεπιστήμιο Κύπρου, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top