ΠΟΛΙΤΙΚΗ

«Ασυνήθιστη εμπειρία»: Πολύ αισιόδοξος ο Έιντε ενώπιον του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό

«Ασυνήθιστη εμπειρία»: Πολύ αισιόδοξος ο Έιντε ενώπιον του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό

Ευχαρίστηση για την «ασυνήθιστη εμπειρία» να έχουν μία πολύ θετική ενημέρωση για την Κύπρο, εξέφρασε ο Νεοζηλανδός πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας, Gerard van Bohemen, σε δηλώσεις μετά την ολοκλήρωση των κλειστών διαβουλεύσεων του σώματος, τα μέλη του οποίου ενημερώθηκαν για τις εξελίξεις στο Κυπριακό από τον ειδικό σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Έσπεν Μπαρθ Έιντε. Στην ίδια συνεδρία για τα θέματα της ΟΥΝΦΙΚΥΠ μίλησε η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Λίζα Μπάτενχαϊμ.

«Η κ. Μπάτενχαϊμ κι ο κ. Έιντε ήταν πολύ αισιόδοξοι για τη διάθεση στο νησί και τις συνομιλίες, αλλά αναγνωρίζω ότι υπάρχουν μπροστά μας σημαντικές προκλήσεις. Υπήρξε μια αναγνώριση ότι οι δύο ηγέτες των κοινοτήτων είναι δεσμευμένοι να αποδώσει η διαδικασία και το Συμβούλιο ήταν πολύ ενωμένο και στηρίζει τον ειδικό σύμβουλο και την ειδική αντιπρόσωπο και θέλει να δώσει κάθε ενθάρρυνση που μπορούμε όσο οι συνομιλίες συνεχίζονται», είπε ο πρόεδρος του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η συζήτηση διήρκεσε περί τις δύο ώρες και τα μέλη του Σ.Α. εξέφρασαν σθεναρή υποστήριξη στις προσπάθειες του ΓΓ και του ειδικού του αντιπροσώπου. Πέραν των θεμάτων της έκθεσης του ΓΓ, ο κ. Έιντε αναφέρθηκε και στην κρίση με το «Μπαρμπαρός» και πώς διευθετήθηκε.

Μιλώντας στους δημοσιογράφος, ο Έσπεν Μπαρθ Έιντε χαρακτήρισε «πολύ πλούσια» τη συζήτηση στο Συμβούλιο, τονίζοντας την ουσιαστική συμβολή καθενός από τα δεκαπέντε μέλη του. Πρόσθεσε ότι επιστρέφει στην Κύπρο πολύ ενθαρρυμένος, για την επόμενη συνάντηση των ηγετών τη Δευτέρα.

«Όλοι τους είναι πολύ ενθαρρυμένοι από το έργο των δύο ηγετών, Νίκου Αναστασιάδη και Μουσταφά Ακιντζί και αναγνωρίζουν πραγματικά την προσπάθεια που κάνουν, σκεφτόμενοι τη μεγάλη εικόνα και την ουσία του τι είναι αναγκαίο για την επίτευξη λύσης στην Κύπρο, αντί της παλιάς εμμονής στα ήσσονος σημασίας και στις μικρολεπτομέρειες», είπε ο κ. Έιντε, επισημαίνοντας ότι το νέο αυτό ύφος αναγνωρίζεται στη Νέα Υόρκη και είναι ιδιαίτερα ευπρόσδεκτο. Κι ενώ το Σ.Α. είναι διαιρεμένο σε άλλα διεθνή θέματα, στην Κύπρο κρατά ενιαία στάση.

«Αυτή η ενότητα δεν είναι κατ `ανάγκην κάτι φυσιολογικό αυτές τις μέρες, αλλά είναι ένα τεράστιο κεφάλαιο για τους ηγέτες της Κύπρου, για εμάς ως αντιπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών στο νησί, αλλά περισσότερο από οποιονδήποτε άλλο για όλους τους Κυπρίους, οι οποίοι πιστεύουν ότι η ενοποίηση σε μία ομοσπονδιακή ενωμένη Κύπρο είναι πραγματικά επιθυμητή».

Ο ειδικός σύμβουλος είπε πως ενημέρωσαν τα μέλη με αρκετές λεπτομέρειες σχετικά με το πού βρίσκεται η διαδικασία και υπογράμμισε ότι ενώ υπάρχει ένα πολύ καλό κλίμα και μπορούν να αναφέρουν συγκεκριμένη πρόοδο, υπάρχει πολλή δουλειά ακόμη να γίνει.

«Απέχουμε πολύ από το τέλος και είναι μπροστά μας πολλοί μήνες πολύ σκληρής δουλειάς και παραχωρήσεων και συμβιβασμών και καινοτόμων προσεγγίσεων. Το εναρμονισμένο μήνυμα κάθε μέλους του Συμβουλίου Ασφαλείας που μόλις ακούσαμε είναι ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και ότι πρέπει να διατηρηθεί αυτή η δυναμική και απλά να την αδράξουν».

Ο κ. Έιντε είπε πως υπήρχε ένα σαφές μήνυμα σε όλες τις άλλες ενδιαφερόμενες χώρες να συμβάλουν, ενώ παράλληλα ενημέρωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας για τη διάσταση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στη διευθέτηση.

«Ενημέρωσα σχετικά με την πρόσφατη επίσκεψη του Προέδρου Γιούνκερ και το γεγονός ότι ο Πρόεδρος Γιούνκερ και εγώ είμαστε σε πλήρη συμφωνία για τη συνεργασία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και το ρόλο που εγώ παίζω ως εκπρόσωπος των Ηνωμένων Εθνών προεδρεύοντας των συνομιλιών».

Επίσης χαιρέτισε τον επαναδιορισμό του Πιερ Βαν Νούφελ.

Η Λίζα Μπάτενχαϊμ υπογράμμισε την ομοφωνία από μέρους του Σ.Α. στη στήριξη των προσπαθειών των δύο ηγετών, αλλά και του έργου που επιτελείται τόσο από μέρους της αποστολής των καλών υπηρεσιών, όσο και την UNFICYP.

«Και παρόλο που οι αποστολές μας δεν αποτελούν "ολοκληρωμένη αποστολή», όπως μερικές από τις μεγάλες ειρηνευτικές επιχειρήσεις, σήμερα εργαζόμαστε μαζί πολύ καλά ως μια ολοκληρωμένη ομάδα, τόσο στα αντίστοιχα επίπεδά μας, όσο και με τους συναδέλφους μας επί τους εδάφους ενισχύοντας ο ένας τον άλλον, τόσο στο έργο που επιτελείται από τις καλές υπηρεσίες ως μέρος των επίσημων συνομιλιών και ως υποστήριξη των τεχνικών επιτροπών».

Αναφέρθηκε επίσης στην υποστήριξη από μέρους της ΟΥΝΦΙΚΥΠ της τεχνικής επιτροπής για το άνοιγμα των σημείων διέλευσης, όπως και των τεχνικών επιτροπών για την εγκληματικότητα και ποινικές υποθέσεις.

Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το θέμα των υδρογονανθράκων, ο κ. Έιντε είπε πως η πραγματικότητα είναι ότι αυτό λύθηκε πριν από πολλά χρόνια, καθώς στις υπάρχουσες συγκλίσεις που έχουν επαναβεβαιωθεί πολύ πριν από τη νέα αυτή φάση, οι υδρογονάνθρακες ανήκουν μελλοντικά στην ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο.

«Εμπειρικά, δεν υπάρχει τόσο μεγάλη δραστηριότητα αυτή τη στιγμή, δεν είναι πραγματικά ένα θέμα που συζητείται. Όχι γιατί δεν θέλουμε να το συζητήσουμε, αλλά επειδή βασικά έχει ήδη λυθεί υπό το φως της μελλοντικής διευθέτησης».

Εξέφρασε επίσης την ελπίδα οι ηγέτες να οικοδομήσουν πάνω στις προϋπάρχουσες συγκλίσεις επί του θέματος αυτού.

Κληθείς να παραθέσει τα επόμενα βήματα στις συνομιλίες, ξεκαθάρισε ότι τόσο οι ηγέτες, όσο και ο ίδιος με τους συνεργάτες του συμφωνούν ότι δεν θέλουν χρονοδιάγραμμα.

«Αν έχετε ένα χρονοδιάγραμμα, μπορεί να είναι ασφυκτικό και στο τέλος οι ημέρες σου παίρνουν τον έλεγχο. Στη συνέχεια, αν έχετε μια εξαιρετική συμφωνία, αλλά αργότερα από ό,τι είχε πει, κάποιος στον Τύπο θα μιλήσει για αποτυχία, που φυσικά δεν είναι. Έτσι δεν έχουμε ούτε επίσημα ούτε ανεπίσημα χρονοδιαγράμματα. Αλλά θέλω να σας πω ότι οι δύο ηγέτες έχουν επανειλημμένα πει και με αυξανόμενη συχνότητα, ότι δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο. Και να σας υπενθυμίσω επίσης ότι από το δείπνο που οργανώθηκε στις 11 Μαΐου και την επανέναρξη των συνομιλιών στις 15 Μαΐου, είχαμε 25 συναντήσεις των διαπραγματευτών και 6 επίσημες συναντήσεις των ηγετών, καθώς και πολυάριθμες κοινωνικές εκδηλώσεις και ένα ακόμη μεγαλύτερο αριθμό διαφόρων ειδών συνεδριάσεων των ομάδων εργασίας».

Ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ επισήμανε την ταχύτητα με την οποία προχωρά η διαδικασία και το γεγονός ότι όλοι γνωρίζουν πως πρέπει να αδράξουν τη δυναμική που υπάρχει τώρα και δεν θα είναι εκεί για πάντα. Εκείνο που προσπαθούν να κάνουν είναι να προσπαθήσουν να βρουν όσο πιο πολύ μπορούν μια στρατηγική κατανόηση όλων των δύσκολων θεμάτων.

«Όταν πλησιάζουμε στο μεταγενέστερο στάδιο, θα εμπλακώ επίσης ακόμη πιο βαθιά στις διεθνείς διαστάσεις της διευθέτησης, που περιλαμβάνει συζητήσεις με τις εγγυήτριες δυνάμεις. Αυτό είναι ήδη σε στάδιο προετοιμασίας. Και στη συνέχεια, την κατάλληλη στιγμή, θα πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι τα ζητήματα αυτά αποτελούν μέρος αυτού που μπορεί να θεωρηθεί ως τελική λύση. Αν μετά απ’ αυτό η εργασία αποδώσει, (θα έχουμε) τα δημοψηφίσματα και μετά απ’ αυτά την εφαρμογή».

Περιγράφοντας τις τρεις φάσεις τις διαδικασίας, ο Νορβηγός πρώην υπουργός Εξωτερικών ενθάρρυνε όλους να σκεφτούν και τις τρεις φάσεις, γιατί όταν φτάσουν στη δεύτερη, θα πρέπει να έχουν σκεφτεί και για την εφαρμογή της λύσης.

«Εφαρμογή σημαίνει επίσης η αλλαγή και  η αλλαγή πρέπει να οργανωθεί με σωστό τρόπο και σύμφωνα με καθαρές αρμοδιότητες και με ξεκάθαρο συνταγματική έλεγχο».

Σε ερώτηση για το σχέδιο λύσης που θα προκύψει από τη διαδικασία, ο κ. Έιντε εξέφρασε την ελπίδα ότι θα είναι ένα κυπριακό σχέδιο, «σχέδιο Ακιντζί-Αναστασιάδη, ή Αναστασιάδη-Ακιντζί. Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, αλλά οι αποφάσεις πρέπει να ληφθούν από τους εκλεγμένους ηγέτες της Κύπρου και στη συνέχεια να υποστηριχθούν από τις δύο κοινότητες. Χωρίς αυτήν την υποστήριξη δεν υπάρχει σχέδιο».

Καταλήγοντας. ο κ. Έιντε επανέλαβε ότι η διαδικασία υποβοηθείται από τα Ηνωμένα Έθνη, όμως αυτής ηγούνται οι ηγέτες.

«Ανήκει στους ηγέτες, οι οποίοι εκλέγονται από τις αντίστοιχες πλειοψηφίες των δύο κοινοτήτων και στο τέλος της ημέρας είναι το κάθε μέλος και των δύο κοινοτήτων που θα έχει ισότιμο λόγο. Διότι στο δημοψήφισμα ο καθένας έχει μία ψήφο και η ψήφος σε ένα κομμάτι χαρτί λέει ναι ή όχι».

Κάλεσε τον κάθε Κύπριο να σκεφτεί από τώρα τη συμβολή του στο δημοψήφισμα αλλά και την επόμενη μέρα.

«Επειδή αυτό είναι δυνατόν. Δεν είναι σίγουρο, αλλά είναι δυνατό και νομίζω ότι είναι πιο δυνατό από ό,τι εδώ και δεκαετίες. Και το τονίζω - χρησιμοποιώντας πληθυντικό αριθμό - εδώ και δεκαετίες και όχι μία δεκαετία», κατέληξε.

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Το να ηρεμήσετε είναι πιο εύκολο στα λόγια - Ο ανάδρομος Ερμής του Νοεμβρίου φέρνει δράματα σε αυτά τα ζώδια

• Netflix: Το top5 των ταινιών και σειρών που προτιμούν οι Κύπριοι τον Νοέμβριο – Βαθμολογίες και trailer

• Επεισοδιακή καταδίωξη στους δρόμους της Λευκωσίας – Περιπολικό συγκρούστηκε με όχημα καταζητούμενου για υπόθεση απαγωγής

• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι

• Παγκύπριας κλίμακας επιχείρηση της Αστυνομίας για παράνομους μετανάστες - Χειροπέδες σε 24 πρόσωπα - Προχωρούν οι διαδικασίες για επαναπατρισμό τους

• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας



Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Αναστασιάδης-Χριστοδουλίδης: Από την «πατρική» στοργή, στον... «πατρικό» θυμό

Όταν στις 28 Φεβρουαρίου του 2023 ο Νίκος Χριστοδουλίδης ανέβαινε τον λόφο του προεδρικού με τη σύζυγο και τα παιδιά του, για την τελετή παράδοσης – παραλαβής της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, το κλίμα ήταν άκρως οικογενειακό, με τον Νίκο Αναστασιάδη να βλέπει τον <διάδοχό> του με ύφος περήφανου πατέρα. Ο Νίκος Αναστασιάδης μάλιστα, αποκαλούσε τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, <Νίκο μου>.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top