ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΣΙΠΕΚ: Τυχόν εφαρμογή νόμου για υποχρεωτική φοίτηση σε δημόσια νηπιαγωγεία θα δημιουργήσει «σοβαρά» προβλήματα

 ΣΙΠΕΚ: Τυχόν εφαρμογή νόμου για υποχρεωτική φοίτηση σε δημόσια νηπιαγωγεία θα δημιουργήσει «σοβαρά» προβλήματα

Να στηρίξει την προσπάθεια στήριξης χιλιάδων παιδιών και γονέων, για φοίτηση παιδιών σε υφιστάμενες, εγκεκριμένες δομές και να μην ανατρέψει τους σχεδιασμούς όπως έχουν εκπονηθεί, καλεί την Πολιτεία ο Σύνδεσμος Ιδιωτικής Προσχολικής Εκπαίδευσης Κύπρου (ΣΙΠΕΚ), χαιρετίζοντας την αναπομπή του Τροποποιητικού Νόμου με τον οποίο «επιβαλλόταν» όπως τα παιδιά άνω των τεσσάρων ετών θα έπρεπε υποχρεωτικά να φοιτήσουν σε δημόσια νηπιαγωγεία.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΣΙΠΕΚ, αναφέρει ότι τα όσα διαδραματίζονται το τελευταίο χρονικό διάστημα σε σχέση με την επέκταση της υποχρεωτικής προδημοτικής εκπαίδευσης από την ηλικία των τεσσάρων ετών, έχει ως αποτέλεσμα «την πρόκληση μεγάλης σύγχυσης και αναστάτωσης ανάμεσα στους χιλιάδες γονείς των οποίων τα παιδιά φοιτούν σε ιδιωτικούς σταθμούς και νηπιαγωγεία».

Ο ΣΙΠΕΚ «χαιρετίζει» την αναπομπή του «περί Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης (Υποχρεωτική και Παροχή Δωρεάν Παιδείας) Τροποποιητικού Νόμου του 2022», «με τον οποίο επιβαλλόταν όπως τα παιδιά άνω των τεσσάρων ετών θα έπρεπε υποχρεωτικά να φοιτήσουν σε δημόσια νηπιαγωγεία στερώντας το δικαίωμα των γονέων να επιλέξουν τον ιδιωτικό σταθμό ή νηπιαγωγείο που επιθυμούν και που μπορεί να εξυπηρετήσει τις ανάγκες των παιδιών αλλά και των ίδιων των γονέων καλύτερα (ποιότητα εκπαίδευσης, διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, κλπ.)».

«Σε κανένα δημοκρατικό κράτος και σε καμία βαθμίδα της εκπαίδευσης δεν απαγορεύεται δια νόμου η φοίτηση παιδιών ή έστω κάποιων από αυτά σε ιδιωτικά σχολεία», αναφέρει, προσθέτοντας ότι είναι «άξιον απορίας» γιατί κάποιοι Βουλευτές έχουν ψηφίσει την σχετική «οπισθοδρομική» νομοθεσία και διερωτάται «σε τι αποσκοπεί η πράξη αυτή, πέραν της σωρείας προβλημάτων που δημιουργεί».

Η συνεισφορά των ιδιωτικών βρεφοκομικών, παιδοκομικών σταθμών και νηπιαγωγείων στην προσχολική εκπαίδευση από το 1976, αναφέρεται, «ήταν μεγάλης σημασίας αφού η δημόσια προσχολική εκπαίδευση στην Κύπρο ήταν κυριολεκτικά ανύπαρκτη».

Σημειώνεται ότι οι ιδιωτικοί σταθμοί και νηπιαγωγεία προσφέρουν «υψηλής ποιότητας υπηρεσίες» που συνεχώς αναβαθμίζονται καθώς και διευρυμένο ωράριο λειτουργίας, ειδικά στις περιόδους των διακοπών. Αναφέρεται ακόμη ότι, για να καταστεί δυνατή η επανένταξη, ειδικά των μητέρων, στην αγορά εργασίας, προσφέρονται υπηρεσίες σίτισης, μεταφοράς, απογευματινής φροντίδας και εκπαίδευσης, και προαιρετικές δραστηριότητες εκμάθησης Αγγλικών, γυμναστικής, μουσικοχορευτικών μαθημάτων, λογοθεραπείας και πλειάδας άλλων προγραμμάτων «που αποσκοπούν στην σωστή και ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών».

Αναφέρεται ακόμη, ότι η ίδρυση και λειτουργία των ιδιωτικών σταθμών και νηπιαγωγείων διέπεται από ένα ιδιαιτέρα αυστηρό και απαιτητικό νομοθετικό και κανονιστικό πλαίσιο «από το οποίο τα δημόσια νηπιαγωγεία εξαιρούνται».

Η τυχόν εφαρμογή «του καθόλα αντισυνταγματικού» Νόμου που ψηφίστηκε από την Βουλή, προστίθεται, «θα δημιουργήσει σοβαρά πρακτικά προβλήματα» στους γονείς που δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν θέση στα παιδιά τους στα δημόσια νηπιαγωγεία, στους γονείς που λόγω της φύσης της εργασίας τους έχουν άμεση ανάγκη την παροχή υπηρεσιών προσχολικής φροντίδας και εκπαίδευσης σε διευρυμένο ωράριο αλλά και σε μη Ελληνόφωνους γονείς που επιθυμούν όπως τα παιδιά τους φοιτούν σε σταθμούς και νηπιαγωγεία στα οποία η γλώσσα επικοινωνίας είναι διαφορετική (π.χ. Αγγλική, Γαλλική, Ρωσική, κλπ.).

«Επιπρόσθετα, θα επιβαρύνει το Κράτος με έξοδα εκατομμυρίων ευρώ, τα οποία θα κληθεί να καταβάλει ο φορολογούμενος πολίτης, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο για την οικονομία, τα οποία τα Κράτος μπορεί να διαθέσει για στήριξη των ευάλωτων ομάδων των συμπολιτών μας καθώς και για αναπτυξιακούς σκοπούς», αναφέρει ο ΣΙΠΕΚ.

Τυχόν εφαρμογή της νομοθεσίας, αναφέρεται, θα σημαίνει το κλείσιμο των τάξεων στις οποίες φοιτούν οι υπό αναφορά ηλιακές ομάδες των παιδιών και παράλληλα η απόλυση λόγω πλεονασμού του προσωπικού που απασχολείται σε αυτές αφού πλέον δεν θα έχουν αντικείμενο εργασίας.

Σημειώνεται ότι, η Πολιτεία κατάφερε να εξασφαλίσει σημαντική Ευρωπαϊκή επιδότηση ύψους περίπου 12 εκατομμυρίων ευρώ, μέσω της οποίας, επιτυγχάνεται η στήριξη χιλιάδων παιδιών και γονέων, για φοίτηση παιδιών σε υφιστάμενες, εγκεκριμένες δομές.

Ο ΣΙΠΕΚ καλεί την Πολιτεία να στηρίξει την προσπάθεια αυτή και να μην ανατρέψει τους σχεδιασμούς όπως έχουν εκπονηθεί αλλά και τα Κοινοβουλευτικά κόμματα «να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων και να μην ακυρώσουν την σημαντική αυτή πρωτοβουλία που αποσκοπεί στο όφελος των παιδιών προσχολικής ηλικίας».

Τέλος, ο ΣΙΠΕΚ καλεί τους γονείς να εγγράψουν κανονικά τα παιδιά τους στον ιδιωτικό σταθμό/νηπιαγωγείο που φοιτούν ή που έχουν επιλέξει για να φοιτήσουν για την σχολική χρονιά 2023-2024 προκειμένου να εξασφαλίσουν την θέση τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απαγόρευση κινητών: Πώς θα εφαρμοστεί και ποιες είναι οι ποινές - Όσα δήλωσε η Υπουργός Παιδείας στο «Τ»

«Σαν την Κύπρο εν έσχει»: «Πέταξαν» τα έσοδα από τον τουρισμό – Αυτές οι αγορές ξόδεψαν τα περισσότερα – Πίνακες

Στο Νοσοκομείο 29χρονος μετά από συμπλοκή: Εντοπίστηκε σε δρόμο με τραύμα στην πλάτη - Άφαντος ο δράστης

Νέα τοποθέτηση Λετυμπιώτη - «Εντελώς ανυπόστατοι οι ισχυρισμοί εμπλοκής της Κύπρου στον πόλεμο στη Γάζα»

Χριστιάνα Αριστοτέλους: Αποκαλύπτει τι θέλει να γίνει η κόρη της όταν μεγαλώσει – Δείτε φωτογραφία

Πυρκαγιά στην Τριμίκλινη: Τεράστιες οι καταστροφές - «Καταθλιπτική η κατάσταση, κάηκε ολόκληρο το βουνό» - ΒίντεοΣτις Βρυξέλλες για τη Συνόδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο ΠτΔ - Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

Στις Βρυξέλλες για τη Συνόδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο ΠτΔ - Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή στο επίκεντρο

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης μεταβαίνει αύριο αργά το βράδυ στις Βρυξέλλες όπου θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top