ΔΙΕΘΝΗ

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Λύκος σκότωσε το πόνυ της προέδρου της Κομισιόν

Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν: Λύκος σκότωσε το πόνυ της προέδρου της Κομισιόν

Βίαιο θάνατο από γκρίζο λύκο βρήκε το βραβευμένο πόνυ της προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν τον περασμένο Σεπτέμβριο. Η ισχυρή κυρία της ΕΕ, διέταξε τη διεξαγωγή έρευνας για τους λύκους και την απειλή που συνιστούν για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, ένας γκρι λύκος κατάφερε να μπει σε καλά περιφρουρημένο χώρο στο δασικό οικισμό Burgdorf- Beinhorn στη Γερμανία, σκοτώνοντας ένα πόνυ, σύμφωνα με ρεπορτάζ του Politico.

Όπως σχολιάζει το δημοσίευμα, κανείς δεν θα ενδιαφερόταν ιδιαίτερα για το περιστατικό εάν δεν διαδραματιζόταν μόλις 100 μέτρα από την εξοχική κατοικία της Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν και εάν η Ντόλι δεν ήταν το βραβευμένο πόνυ του προέδρου της Επιτροπής.

Σημειώνεται ότι, οι λύκοι έχουν προκαλέσει αγανάκτηση σε πολλούς αγρότες ανά την ευρωπαϊκή επικράτεια, με πολλούς να προτείνουν ως λύση τη θανάτωσή τους.

«Όλη η οικογένεια είναι απίστευτα στενοχωρημένη από τα νέα», δήλωσε η φον ντερ Λάιεν μετά το θάνατο του πόνυ.

Οι τοπικές αρχές υποψιάζονται ότι ευθύνεται ένας γκρίζος λύκος (Canis lupus) γνωστός ως GW950m. Μάλιστα, ένα μήνα αργότερα μπήκε σε «λίστα δολοφονιών» με τις τοπικές αρχές να αναζητούν τον λύκο. Παρόλο που οι λύκοι είναι προστατευόμενο είδος στην Ευρώπη, οι κυβερνήσεις επιτρέπουν την εξάλειψή τους υπό ειδικές συνθήκες.

«Θανατική ποινή» για τον γκρίζο λύκο
Με τη βοήθεια αποδεικτικών στοιχείων DNA, οι ερευνητές επιβεβαίωσαν τον Δεκέμβριο του 2022 οτι ο γκρίζος λύκος, ήταν ύποπτος για περισσότερους από 12 θανάτους ζώων.

«Ένα αίτημα για ειδική εξαίρεση από τους νόμους για τα προστατευόμενα είδη υποβλήθηκε και αξιολογήθηκε σύμφωνα με τις σχετικές νομικές απαιτήσεις», δήλωσε η Christina Kreutz, εκπρόσωπος της περιοχής του Αννόβερου, της αρχής που εξέδωσε τη θανατική ποινή για τον GW950m, στη γερμανική εφημερίδα taz στις αρχές Δεκεμβρίου, αρνούμενη να πει εάν εμπλέκεται η πρόεδρος της Επιτροπής με την απόφαση.

Όταν διερωτήθηκε από το POLITICO εάν ο θάνατος της Ντόλι επηρέασε την απόφαση για την εξάλειψη του GW950m, η Kreutz επέμεινε ότι δεν είχε. «Η επίθεση στο πόνι της κυρίας φον ντερ Λάιεν δεν ήταν ο λόγος», προσθέτοντας ότι η αίτηση για την εξάλειψη του GW950m υπεβλήθη νωρίτερα. Πράγματι, σύμφωνα με το επίσημο πιστοποιητικό που επέτρεπε τη δολοφονία του (αντίγραφο του οποίου ήρθε σε γνώση του POLITICO), το αρχικό αίτημα για την εξάλειψη του λύκου κατατέθηκε στις 31 Αυγούστου, μια ημέρα πριν από τον πρόωρο θάνατο της Ντόλι.

Το μόνο ερώτημα είναι: Από ποιον; Η Εκπρόσωπος της Επιτροπής επέμεινε ότι δεν ήταν η φον ντερ Λάιεν. «Η Επιτροπή και ο πρόεδρος δεν εμπλέκονται με κανέναν τρόπο στην απόφαση», είπε. Μία καταξιωμένη ιππέας που μεγάλωσε δίπλα σε άλογα, η φον ντερ Λάιεν δεν φαίνεται να έδειξε ιδιαίτερη κατανόηση για τη «σφαγή» του αγαπημένου της πόνι.

Ακόμα κι έτσι, λίγοι θα περίμεναν ότι η πάντα χαμογελαστή φον ντερ Λάιεν θα αποκαλυπτόταν ως «λύκος με προβιά προβάτου» γράφει το Politico. Αντί για χριστουγεννιάτικη αμνηστία για τον λύκο GW950m, η πρώην υπουργός Άμυνας της Γερμανίας έβγαλε τα μεγάλα όπλα, βάζοντας στο στόχαστρο όχι μόνο τον δολοφόνο της Ντόλι, αλλά και ολόκληρη τη φυλή του.

Μετά το θάνατο της Ντόλι, η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν διέταξε τους αξιωματούχους της Επιτροπής να επανεξετάσουν τους κανόνες που προστατεύουν αυστηρά τους λύκους στην Ευρώπη. Στο τέλος Νοεμβρίου,ζήτησε μια «εις βάθος έρευνα» για την απειλή των λύκων μετά από αναφορές για αυξημένες επιθέσεις σε ζώα, ειδικά στις Άλπεις.

«Υπήρξαν πολυάριθμες αναφορές για επιθέσεις λύκων σε ζώα και αυξημένο κίνδυνο για τους ντόπιους», σημείωσε η φον ντερ Λάιεν σε μια επιστολή προς τους Χριστιανοδημοκράτες ευρωβουλευτές, την οποία εντόπισε το POLITICO και αναφέρθηκε για πρώτη φορά από το taz. «Είναι κατανοητό ότι αυτή η κατάσταση εγείρει ερωτήματα στις πληγείσες περιοχές σχετικά με το εάν το τρέχον καθεστώς προστασίας των λύκων δικαιολογείται».

Όξυνση του φαινομένου στις Άλπεις
Οι Ευρωπαίοι αγρότες παραπονιούνται για τους λύκους εδώ και χρόνια, το θέμα όμως είναι αν η απάντηση στο πρόβλημα είναι η θανάτωσή τους. Οι λύκοι είχαν εξαφανιστεί εντελώς στην περιοχή καταγωγής της φον ντερ Λάιεν έως ότου οι προσπάθειες διατήρησης της άγριας ζωής οδήγησαν στην επανεμφάνισή τους πριν από περίπου 15 χρόνια.

Έκτοτε, η παρουσία τους είναι πηγή συνεχών εντάσεων. Με περίπου 1.200 λύκους να περιφέρονται σε όλη τη Γερμανία, οι ετήσιες απώλειες ζώων έχουν εκτοξευθεί σε χιλιάδες. Τα άγρια ζώα βέβαια σπάνια θηρεύουν άλογα. «Ένας λύκος είναι λύκος, αλλά αυτός ο μεμονωμένος λύκος πιθανότατα έμαθε ότι είναι δυνατό να επιτεθεί και να πάρει άλογα», δήλωσε ο Φρανκ Φαμπ, Γερμανός ειδικός στους λύκους, αναφερόμενος στο GW950m, προσθέτοντας ότι η υπόθεση εξακολουθεί να αποτελεί εξαίρεση στον κανόνα.

Αν και ο Φαμπ τόνισε ότι λαμβάνει υπόψιν τα επιχειρήματα για την εξάλειψη ενός λύκου πίσω από ένα «δολοφονικό αμόκ» όπως ο GW950m, το κυνήγι των ζώων (οι αρχές ζητούν τοπικούς κυνηγούς για το έργο) είναι πιο εύκολο να το πει κανείς παρά να το κάνει. Ο ίδιος αναφέρει ότι η ειδική περίφραξη, αν και ακριβή, είναι η καλύτερη λύση. «Αυτό που έχουμε δει στην Κάτω Σαξονία είναι ότι όταν ένας λύκος πυροβολείται, δεν είναι ποτέ ο σωστός», συμπλήρωσε.

Πράγματι, ο γκρίζος λύκος είναι ζωντανή απόδειξη αυτού του γεγονότος. Οι αρχές τον έβαλαν για πρώτη φορά στη λίστα τους το 2021, αλλά τον αφαίρεσαν αφού ένας κυνηγός πυροβόλησε και σκότωσε μια γυναίκα σε ένα περιστατικό που έγινε γνωστό ως «Burgdorf Pack». Προς το παρόν, ο γκρίζος λύκος αναζητείται.Η τρέχουσα επικήρυξη λήγει στις 31 Ιανουαρίου, μετά την οποία θα είναι και πάλι ελεύθερος να περιπλανηθεί.

Πηγή: cnn.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top