ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμβόλιο της γρίπης: Για ποιους συστήνεται – «Σπάνιες και ήπιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες»

Εμβόλιο της γρίπης: Για ποιους συστήνεται – «Σπάνιες και ήπιες οι ανεπιθύμητες ενέργειες»

Το Υπουργείου Υγείας, έχοντας ως προτεραιότητα την πρόληψη της ασθένειας  της γρίπης, την μείωση της πίεσης στο Σύστημα Υγείας και με βάση τον ικανοποιητικό αριθμό εμβολίων στο απόθεμα του, με ανακοίνωσή του, προτρέπει το κοινό ανεξαρτήτως ηλικίας, ή εάν ανήκει σε ομάδα υψηλού κινδύνου, όπως επικοινωνήσει με τον Προσωπικό του Ιατρό ώστε να λάβει δωρεάν το εμβόλιο της γρίπης.

Τονίζεται ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της γρίπης, είναι ιδιαίτερα σημαντικός να γίνεται στα άτομα που εμπίπτουν στις ακόλουθες ομάδες υψηλού κινδύνου:

- Άτομα ηλικίας άνω των 65 ετών

- Άτομα με χρόνια προβλήματα υγείας (άσθμα ή άλλες χρόνιες πνευμονοπάθειες, καρδιοπάθειες, ανοσοκαταστολή, μεταμόσχευση οργάνων, δρεπανοκυτταρική νόσος, σακχαρώδη διαβήτη, νοσογόνος παχυσαρκία, χρόνια νεφροπάθεια και ηπατοπάθεια, νευρομυϊκά ή νευρολογικά νοσήματα)

- Έγκυες γυναίκες

- Ενήλικες και παιδιά που λαμβάνουν ασπιρίνη μακροχρόνια

Συστήνεται επίσης για:

- Παιδιά άνω των 6 μηνών μέχρι 15 ετών

- Εργαζόμενους σε χώρους παροχής υπηρεσιών υγείας

- Φροντιστές ατόμων με υποκείμενο νόσημα

- Κλειστούς πληθυσμούς (προσωπικό και εσωτερικούς σπουδαστές σχολείων, στρατιωτικών και αστυνομικών σχολών, τρόφιμους και προσωπικό ιδρυμάτων, νεοσύλλεκτους και στρατεύσιμους στις ένοπλες δυνάμεις)

- Επαγγελματίες όπως κτηνίατροι, πτηνοτρόφοι, χοιροτρόφοι, σφαγείς και άτομα που έρχονται σε συστηματική επαφή με πτηνά

- Σε περίπτωση που τα άτομα είναι ανασφάλιστα στο ΓεΣΥ, μπορούν να επικοινωνήσουν με τα Κέντρα Εμβολιασμού Ενηλίκων ή τα Κέντρα προστασίας Μητρότητας και Ευημερίας Παιδιού του Υπουργείου Υγείας.

Τι είναι ο ιός της γρίπης;

Η γρίπη είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική ιογενής λοίμωξη, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει από ήπια έως πολύ σοβαρή νόσο. Οι περισσότεροι υγιείς άνθρωποι ξεπερνούν τη γρίπη χωρίς να παρουσιάσουν επιπλοκές. Ωστόσο, οι ηλικιωμένοι, τα μικρά παιδιά, και τα άτομα με υποκείμενες παθήσεις έχουν περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν σοβαρή ασθένεια με μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης επιπλοκών.

Σύμφωνα με τα στοιχεία του συστήματος επιτήρησης για τη γρίπης στη Μονάδα Επιδημιολογικής Επιτήρησης και Ελέγχου Λοιμωδών Νοσημάτων του Υπουργείου Υγείας, στην Κύπρο η εμφάνιση της γρίπης αρχίζει συνήθως με μικρό ποσοστό περιστατικών από το τέλος του Φθινοπώρου και κορυφώνεται τους μήνες Ιανουάριο-Φεβρουάριο.

Στην τρέχουσα περίοδο, λόγω της χαμηλότερης έκθεσης στον ιό της γρίπης, που οφείλεται στα περιοριστικά μέτρα έναντι της πανδημίας του COVID-19, το κοινό είναι πιο ευάλωτο στην γρίπη. Σύμφωνα με πρόσφατα στοιχεία, η δραστηριότητα της γρίπης συνεχίζει να αυξάνεται σε ολόκληρη την περιφέρεια της Ευρώπης, με προγενέστερη εποχική δραστηριότητα σε σχέση με τις περιόδους πριν από την πανδημία του COVID-19.

Το Υπουργείο Υγείας τονίζει πως το αντιγριπικό εμβόλιο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό.

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες του είναι σχετικά σπάνιες και ήπιες.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top