Ένσταση κατά της αποδοχής της μαρτυρίας του λειτουργού της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς Άλκη Πιερίδη από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο Λευωσίας, κατέθεσαν οι συνήγοροι υπεράσπισης στη δίκη της Τράπεζας Κύπρου και των πέντε πρώην ανώτατων στελεχών της.
Στη σημερινή ακροαματική διαδικασία, αγόρευσαν οι Κρις Τριανταφυλλίδης, Ευστάθιος Ευσταθίου και Ηλίας Στεφάνου. Χθες αγόρευσαν οι Πόλυς Πολυβίου και Δημήτρης Αραούζος. Στην επόμενη δικάσιμο, που ορίστηκε για τις 29 Ιουλίου (09:00) θα απαντήσει της υπεράσπισης η εκπρόσωπος της κατηγορούσας, Αρχής Πωλίνα Ευθυβούλου και σε κατοπινή δικάσιμο το Κακουργιοδικείο θα εκδώσει ενδιάμεση απόφαση.
Στην αγόρευσή του, ο κ. Τριανταφυλλίδης υπέβαλε ένσταση κατά της αποδεχτότητας της μαρτυρίας του κ. Πιερίδη, λέγοντας ότι αυτή δεν μπορεί να γίνει αποδεχτή από το Δικαστήριο, καθότι τόσο η δήλωση όσο και αριθμός τεκμηρίων που τη συνοδεύουν παραβιάζουν το τεκμήριο της αθωότητας και το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης αναφέρθηκε σε νομολογία αλλά και σε αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις οποίες μαρτυρία και τεκμήρια δεν έγιναν αποδεχτά λόγω του τρόπου με τον οποίο εξασφαλίστηκαν και δη δια εξαναγκασμού (compulsion).
Ειδικότερα, είπε πως οι κατηγορούμενοι κλήθηκαν από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να προβούν σε γραπτές παραστάσεις σε σχέση με την ανακοίνωση που είχε εκδώσει η Τράπεζα Κύπρου για τις κεφαλαιακές της ανάγκες, στοιχεία που στη συνέχεια χρησιμοποιήθηκαν για σκοπούς ποινικής δίωξης, κάτι που, όπως είπε, παραβιάζει το δικαίωμα μη της αυτοενοχοποίησης.
Σημείωσε δε πως υπήρξε εξαναγκασμός υποβολής γραπτών παραστάσεων, αφού με βάση το νόμο της Επιτροπής, οι κατηγορούμενοι δεν το έπρατταν η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς θα τους επέβαλλε πρόστιμο, κάτι που παραβιάζει τη διεξαγωγή δίκαιης δίκης.
«Η μολυσμένη μαρτυρία (μαρτυρία που δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή) είναι στο σύνολο και δεν μπορεί να καθαρίσει», είπε.
Στο ίδιο μήκος κύματος και η αγόρευση του κ. Ευσταθίου, ο οποίος ζήτησε από το Δικαστήριο να μην κάνει αποδεκτή τη μαρτυρία αλλά και τα τεκμήρια, τα οποία αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της μαρτυρίας.
«Όταν μια μαρτυρία είναι μολυσμένη η αποδοχή της συνιστά άδικη δίκη και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανέναν άλλο σκοπό», είπε, προσθέτοντας πως το υλικό που συνέλεξαν οι ανακριτικές αρχές βασίζεται στα τεκμήρια που είχε συλλέξει η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς.
Σημείωσε πως ο κ. Πιερίδης προέβη σε συμπεράσματα ενοχής, το οποίο κατέθεσε στο Δικαστήριο.
«Δεν μπορεί κατ` οιονδήποτε τρόπο μια μαρτυρία η οποία κρίνεται ως μη αποδεκτή, για τους λόγους που η νομολογία επιβάλλει, να χρησιμοποιηθεί για σκοπούς θεμελίωσης καταδίκης», είπε.
Και ο κ. Στεφάνου αμφισβήτησε το κατά πόσον η μαρτυρία μπορεί να γίνει αποδεκτή, διότι παραβιάζεται το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης αλλά και της δίκαιης δίκης, υπό την έννοια ότι οι κατηγορούμενοι υποχρεώθηκαν βάσει του νόμου της Επιτροπής να δώσουν γραπτές παραστάσεις, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα τιμωρούνταν.
Η χρήση των γραπτών παραστάσεων για σκοπούς ποινικής δίωξης, είπε, παραβιάζουν το δικαίωμα της μη αυτοενοχοποίησης.
Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συνωμοσίας για καταδολίευση και της χειραγώγησης της αγοράς.
Εκτός από την Τράπεζα Κύπρου, υπό κατηγορία βρίσκονται οι Θεόδωρος Αριστοδήμου, Αντρέας Αρτέμης, Ανδρέας Ηλιάδης, Γιάννης Κυπρή και Γιάννης Πεχλιβανίδης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις