ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Α. Δημητριάδης στο ThemaOnline: «Ήρθα και θα μείνω στη δημόσια ζωή της χώρας μας» - Οι προτάσεις για Κυπριακό, ακρίβεια και συνταξιοδοτικό

Α. Δημητριάδης στο ThemaOnline: «Ήρθα και θα μείνω στη δημόσια ζωή της χώρας μας» - Οι προτάσεις για Κυπριακό, ακρίβεια και συνταξιοδοτικό

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΜΑΡΙΟ ΑΔΑΜΟΥ

 

Το μήνυμα ότι «ήρθα και θα μείνω στη δημόσια ζωή της χώρας μας», στέλνει ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αχιλλέας Δημητριάδης, τονίζοντας ότι θεωρεί πως ο διάλογος και η επικοινωνία συνιστούν τον καλύτερο τρόπο για να δώσουμε νέα περιεχόμενα και ουσία στον πολιτικό μας αγώνα.

Σε συνέντευξή του στο ThemaOnline, ο κ. Δημητριάδης τοποθετείται επί των 3 πιο φλεγόντων, κατά τον ίδιο, ζητημάτων που πρέπει να τύχουν άμεσου χειρισμού από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων του, σε περίπτωση εκλογής του, και εξηγεί με ποιους τρόπους θα τα αντιμετωπίσει.

Ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, τοποθετείται ειδικότερα για το Κυπριακό, τη διαφθορά, την ακρίβεια, τα ενεργειακά, το μεταναστευτικό, τις εκποιήσεις και το συνταξιοδοτικό, καταθέτοντας τις θέσεις του για τα αυτά, ενώ ξεκαθαρίζει πως «εάν δεν είμαι στον Β γύρο, θα τοποθετηθώ μεταξύ των επιλογών που θα έχει ενώπιον του ο λαός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεσμεύω τον κόσμο που με ετίμησε με την ψήφο τους».

Τα 3 πιο φλέγοντα ζητήματα

Ποια θεωρείτε τα 3 πιο φλέγοντα ζητήματα που θα πρέπει να τύχουν άμεσου χειρισμού από την πρώτη μέρα ανάληψης των καθηκόντων σας, εάν εκλεγείτε Πρόεδρος της Δημοκρατίας;

Πρώτη προτεραιότητα είναι να βγει το Κυπριακό από το τέλμα. Έντονες διπλωματικές επαφές με τον ΓΓ του ΟΗΕ, την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλους σημαντικούς φορείς του διεθνούς παράγοντα, με κύριο στόχο να μεταφέρω το μήνυμα για μια καινούργια προσέγγιση στο Κυπριακό και ανάκτηση της αξιοπιστίας μας.

Επίσης, άμεσος διαχωρισμός των συμβουλευτικών και των διωκτικών αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα,ούτως ώστε να αποφεύγεται η σύγκρουση συμφέροντος μεταξύ Δημοσίου Κατηγόρου και Νομικού Συμβούλου της Εκτελεστικής Εξουσίας. Αυτός ο διαχωρισμός ενεργεί ως καταλύτης στη μάχη κατά της διαφθοράς.

Επιπρόσθετα, επαναξιολόγηση των μέτρων για βοήθεια προς τις ευάλωτες ομάδες που πλήττονται δυσανάλογα από τον υψηλό πληθωρισμό.

Με ποιους τρόπους θα τα αντιμετωπίσετε;

Με την επιλογή κατάλληλων συνεργατών, οι οποίοι θα εκπροσωπούν όλο το φάσμα του κοινωνικού συνόλου. Το Υπουργικό Συμβούλιο θα καταρτίζεται κατά το ήμισυ από γυναίκες. Κρίσιμης σημασίας είναι επίσης ο σχηματισμός Διαπραγματευτικής Ομάδας για το Κυπριακό που να έχει συνοχή και βέβαια ευρηματικότητα στη σκέψη, ώστε να δούμε τα «Έξι Σημεία» του Πλαισίου Γκουτέρες μέσα από μια σταυροειδή διαπραγμάτευση.

Πώς θα σπάσει το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Με το Κυπριακό να βρίσκεται σε στασιμότητα εδώ και μήνες και την Τουρκία να επιδιώκει συνεχώς τη δημιουργία νέων τετελεσμένων, τι θα πράξετε προκειμένου να σπάσει το αδιέξοδο για να επαναρχίσουν ουσιαστικές συνομιλίες και ταυτόχρονα για να αποτραπούν νέα τετελεσμένα από την κατοχική δύναμη;

Το Κυπριακό βρίσκεται στο ψυγείο για πάνω από 5 χρόνια. Προτείνω να αξιοποιήσουμε τα δύο κλειδιά – ενεργειακό και Ευρωτουρκική Σχέση – για να σπάσει το αδιέξοδο. Θυμίζω ότι στο Κραν Μοντάνα ήμασταν στο «παρά πέντε» της λύσης, ενώ τώρα φθάσαμε στο παρά πέντε της διχοτόμησης.

Ο απερχόμενος πρόεδρος Ν. Αναστασιάδης και οι στενοί συνεργάτες του, έχουν τεράστια ευθύνη για τα σημερινά αδιέξοδα, με τις ιδεοθύελλες για δύο κράτη και τις προτάσεις για επιστροφή στο Σύνταγμα του ’60.

Χρειάζεται σύμπλευση με τα ευρωπαϊκά συμφέροντα, να αξιοποιήσουμε τις νέες συμμαχίες για το φυσικό αέριο της ανατολικής Μεσογείου για να γίνει η ενέργεια καταλύτης και, παράλληλα, συμμετοχή στην περαιτέρω συζήτηση της Ευρωτουρκικής Σχέσης (Τελωνειακή Ένωση, μεταναστευτικό, βίζα), με στόχο την επίλυση του Κυπριακού. Αλλά για να γίνουν τα πιο πάνω χρειάζονται νέα πρόσωπα στην ηγεσία. Δεν μπορούν αυτοί που κατέστησαν την Κύπρο αναξιόπιστη να αποκαταστήσουν την αξιοπιστία της.

Με δεδομένες τις θέσεις, τόσο της Τουρκίας όσο και της τουρκοκυπριακής πλευράς, πιστεύετε ότι μία λύση του Κυπριακού είναι εφικτή; Αν ναι, τι μορφή θα έχει αυτή η λύση;

Έχουμε δυνατότητες και μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε. Ασπίδα μας είναι η ΕΕ που απορρίπτει τα δύο κράτη. Η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι η μόνη μορφή λύσης που μπορεί να σταματήσει την πορεία προς την διχοτόμηση.

Θα καταργηθούν οι αναχρονιστικές εγγυήσεις και θα αποχωρήσουν τα κατοχικά στρατεύματα; Αν ναι πότε θα γίνει αυτό. Πριν ή μετά τη λύση και σε πόσο διάστημα;

Οι βάσεις για να απαντηθούν τα πιο πάνω βρίσκονται μέσα στο Πλαίσιο του ΓΓ του ΟΗΕ Α. Γκουτέρες της 30ης Ιουνίου 2017. Ανακτώντας το Πλαίσιο, βρίσκουμε το υλικό για τα επόμενα βήματα μέσα στα οποία είναι, βέβαια, η αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής και ο τερματισμός των επεμβατικών δικαιωμάτων.

Ο ρόλος της ενέργειας

Σε σχέση με τα ενεργειακά, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μία στασιμότητα. Σε ποιες κινήσεις θα προχωρήσετε με την εκλογή σας; Θα μπορέσει η Κύπρος να αξιοποιήσει ποτέ τον φυσικό της πλούτο; Αν ναι, πότε και πώς θα αξιοποιήσετε τα έσοδα από το φυσικό αέριο;

Η ανεύρεση υδρογονανθράκων και η συνέχιση των ερευνών συνιστούν ένα εξαιρετικά σημαντικό έργο που βάζει την Κύπρο μέσα στον ευρύτερο ενεργειακό χάρτη. Οι συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με το Ισραήλ και την Αίγυπτο συνιστούν πολύ θετικά βήματα. Η αποτυχία προώθησης του EastMed δείχνει ότι χρειάζεται προώθηση του ενεργειακού σχεδιασμού με συστηματική δουλειά χωρίς τα φώτα της δημοσιότητας να στρέφονται στην εσωτερική κατανάλωση. Η επίλυση του Κυπριακού θα επιταχύνει τις διαδικασίες αξιοποίησης των υδρογονανθράκων στις θαλάσσιες ζώνες της Κύπρου.

Επειδή το θέμα συνδέεται και με το Κυπριακό, θα προχωρήσετε με τη δημιουργία ταμείου στο οποίο θα κατατίθεται μέρος των εσόδων για να αξιοποιηθούν μετά την λύση;

Σύμφωνα με τις συγκλίσεις που έχουν ήδη επιτευχθεί όπως αυτές καταγράφονται στο έγγραφο του ΟΗΕ «Συγκλίσεις 2008-2012», οι θαλάσσιες ζώνες θα είναι ομοσπονδιακή αρμοδιότητα, καθώς επίσης οι φυσικοί πόροι και η κατανομή των ομοσπονδιακών εσόδων. Η δημιουργία ταμείου είναι μέσα στις επιλογές ρύθμισης της κατανομής των εσόδων.

Πώς θα αντιμετωπισθεί η ακρίβεια

Η ακρίβεια αποτελεί ένα από τα κυριότερα, αν όχι το κυριότερο, θέμα που απασχολεί τους πολίτες. Με ποια απτά μέτρα θα αντιμετωπίσετε αυτό το ζήτημα;

• Αξιοποίηση των αυξημένων φορολογικών εσόδων που εισπράττει το κράτος, λόγω πληθωρισμού για την στήριξη ευάλωτων ομάδων.
• Έκτακτη φορολογία πάνω στα απρόσμενα αυξημένα κέρδη των προμηθευτών ενέργειας, όπως έχει γίνει σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ.
• Μείωση του ΦΠΑ που επιβάλλεται στους λογαριασμούς του ρεύματος.

Με τα πιο πάνω μέτρα θα προστατεύσουμε εκείνους τους συμπολίτες μας που πλήττονται περισσότερο από την ακρίβεια.

Μακροπρόθεσμα πρέπει να δημιουργήσουμε τις υποδομές για τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).

Ακόμη, η κυβέρνηση οφείλει να εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά στα δημόσια κτίρια και να επεκτείνει τα σχέδια επιδότησης για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών από ιδιώτες. Οι πόροι για αυτή την πολιτική μπορούν να αντληθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ

Έχετε υπολογίσει το κόστος για εφαρμογή αυτών των μέτρων;

Όλες οι προτάσεις μου είναι εφικτές, όμως λεπτομερής κοστολόγηση δεν μπορεί να γίνει, χρειάζονται αριθμοί από τα αρμόδια υπουργεία. Έχουμε Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της ΕΕ, έχουμε αυξημένα φορολογικά έσοδα, έχουμε έκτακτη φορολόγηση πάνω στα αυξημένα κέρδη των προμηθευτών ενέργειας

Αυτό το κόστος θα επηρεάσει ή όχι τα δημόσια οικονομικά; Με δεδομένο, δε, ότι ο προϋπολογισμός του κράτους για το 2023 έχει ήδη ψηφιστεί, αρκεί για να προωθήσετε τα μέτρα ή θα χρειαστούν επιπρόσθετες δαπάνες ή αναπροσαρμογή δαπανών;

Ο προϋπολογισμός έχει ψηφιστεί. Πολύ πιθανόν να απαιτηθούν προσαρμογές χωρίς να διασαλεύουν την αναγκαία ισορροπία στην τήρηση των δημοσιονομικών μας κανόνων, που άλλωστε εποπτεύονται από την ΕΕ.

Έτσι θα παταχθεί η διαφθορά


Όσον αφορά τη διαφθορά, τι προτίθεστε να πράξετε για αντιμετώπισή της, αλλά, κυρίως, για πάταξή της;

Βλέπω 5 σημεία.

Επείγει να προωθηθεί το σημείο 1 από τις προτάσεις μου, δηλαδή ο διαχωρισμός των συμβουλευτικών και των διωκτικών αρμοδιοτήτων του Γενικού Εισαγγελέα με τη δημιουργία άλλου θεσμού που να αποτελεί τον νομικό σύμβουλο της εκτελεστικής εξουσίας. Με αυτό τον τρόπο, ο Γενικός Εισαγγελέας θα μπορεί να λειτουργεί ως διωκτική Αρχή, χωρίς να υπάρχει κώλυμα λόγω του παράλληλου ρόλου του ως νομικού συμβούλου της Δημοκρατίας.

Σημείο 2: Καθιέρωση πολιτικής πρακτικής από τον Πρόεδρο να διαβουλεύεται με τη Βουλή όσον αφορά τους διορισμούς των ανεξάρτητων αξιωματούχων που ορίζει το Σύνταγμα. Η Βουλή με διαδικασία δημοσίων ακροάσεων (όπως στο Ευρωκοινοβούλιο ή την Γερουσία στις ΗΠΑ) να εξετάζει τα άτομα που προτείνει ο Πρόεδρος. Έτσι θα μπορεί να ασκεί πιέσεις για διορισμό, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ατόμων ευρείας αποδοχής και με τα κατάλληλα προσόντα.

Σημείο 3: Για τους διορισμούς ανεξάρτητων αξιωματούχων που δημιουργήθηκαν με νόμο ή λόγω των υποχρεώσεων που προέκυψαν με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, να νομοθετηθεί η διαδικασία διορισμού πάνω στο πρότυπο διορισμού της Αρχής Κατά της Διαφθοράς

Σημείο 4: Η διαδικασία αυτή να εφαρμοστεί και στην περίπτωση των Προέδρων των Δ.Σ. των Ημικρατικών Οργανισμών με σχετική τροποποίηση του νόμου που τους διέπει.

Σημείο 5: Δημιουργία αποτελεσματικού και θεσμοθετημένου «Πόθεν Έσχες» στα πρότυπα της πρότασης των Πισσαρίδη – Παναγιωτίδη - Συρίμη. Οι πολίτες δικαιούνται να γνωρίζουν την ετήσια οικονομική κατάσταση των εκλεγμένων αξιωματούχων και στενών συγγενών, τις σχετικές μεταβολές αλλά και την εξήγησή τους.

Θα είναι αρκετά αυτά τα μέτρα για πλήρη αντιμετώπιση και πάταξη της;

Πιστεύω ότι αποτελούν το πρώτο βήμα για να αλλάξουμε τα δεδομένα. Και μην ξεχνάτε: οι ηγέτες να ηγούνται και να εμπνέουν με το παράδειγμά τους. Έτσι θα θωρακίσουμε τη δημόσια ζωή με κανόνες που θα τηρούνται. Έτσι θα φέρουμε τη διαφάνεια που θα βασίζεται στους κανόνες που θέτει η GRECO για όλη την Ευρώπη.

Τα πέντε μέτρα αντιμετώπισης του μεταναστευτικού

Ένα άλλο καυτό θέμα, με το οποίο θα βρεθείτε αντιμέτωπος σε περίπτωση εκλογής σας, είναι αυτό του μεταναστευτικού. Πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί;

Με πέντε μέτρα άμεσης εφαρμογής:

1. Ακύρωση της πρόσληψης των 300 οριοφυλάκων. Να προσληφθούν 300 προσοντούχοι που θα εκπαιδευτούν στον τομέα του ασύλου με στόχο την ταχεία και δίκαιη εξέταση κάθε νέας αίτησης που υποβάλλεται, εντός 3 μηνών. Η γρήγορη διεκπεραίωση νέων αιτήσεων θα αποτρέψει την κατάχρηση.

2. Ξεκαθάρισμα των 27 χιλιάδων αιτήσεων που στοιβάχθηκαν (back logged) με διαδικασία ανάθεσης υπηρεσιών, με στήριξη και εποπτεία από την ΕΕ (European Union Agency for Asylum EUAA). Όσοι δικαιούνται διεθνούς προστασίας θα ενταχθούν σε προγράμματα ένταξης για εργασία και εκμάθηση της γλώσσας.

3. Αντικατάσταση της επιδοματικής πολιτικής με πολιτική εργασίας και κατάρτισης σε τομείς που η οικονομία χρειάζεται εργατικό δυναμικό.

4. Ενίσχυση του τομέα των επιστροφών μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους αλλά και της ένταξης όλων όσοι θα παραμένουν στη χώρα νόμιμα. Με ξεκάθαρη επιλογή: άμεση, εθελούσια επιστροφή, έναντι αυξημένου οικονομικού κινήτρου το οποίο να μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

5. Οι υποδομές στέγασης να γίνουν αξιοπρεπείς και βιώσιμες για να μπορούν να αξιοποιηθούν για κοινωνικούς και στεγαστικούς σκοπούς, όταν εκτονωθεί η παρούσα κατάσταση στο μεταναστευτικό.

Εκποιήσεις και «πέναλτι» 12% στις συντάξεις

Με το θέμα των εκποιήσεων τι προτίθεστε να πράξετε; Θα προστατεύσετε την κύρια κατοικία;

Σίγουρα η λύση στο πρόβλημα δεν μπορεί να είναι οι συνεχείς αναβολές στην εφαρμογή της νομοθεσίας. Το σχέδιο «Ενοίκιο αντί Δόσης» είναι μια καλή βάση για περαιτέρω στοχευμένα μέτρα. Αν πρέπει να προσθέσουμε κι άλλες ασφαλιστικές δικλείδες για να προστατεύσουμε ακόμη περισσότερο την πρώτη κατοικία συνεπών δανειοληπτών οι οποίοι λόγω διαφοροποίησης των οικονομικών τους δεδομένων αδυνατούν σήμερα να ανταποκριθούν, να το κάνουμε. Όμως δεν ψηφίζουμε μια νομοθεσία και μετά αναβάλλουμε συνεχώς την εφαρμογή της, είτε γιατί έχουμε εκλογές είτε για οποιοδήποτε άλλο λόγο. Δεν αντιμετωπίζουμε το πρόβλημα με αυτό τον τρόπο, απλώς το σπρώχνουμε πιο κάτω και ίσως το επιδεινώνουμε ακόμα περισσότερο γι’ αυτούς που υποτίθεται προσπαθούμε να προστατεύσουμε.

Στο συνταξιοδοτικό, τι θα πράξετε με το «πέναλτι» του 12% στις συντάξεις για όσους επιλέγουν να συνταξιοδοτηθούν στα 63 έτη; Θα το καταργήσετε; Αν ναι, με ποιο τρόπο και με ποιο κόστος; Θα αντέξει το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων;

Το συνταξιοδοτικό είναι ένα ζήτημα που επιβάλλεται να αντιμετωπισθεί στην ολότητα του και όχι αποσπασματικά. Δεν μπορείς να αποφασίσεις τι συντάξεις θα δώσεις αν δεν ξέρεις ποια είναι τα έσοδα του Ταμείου Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Το παρόν σύστημα, στο οποίο όλα τα έσοδα του Ταμείου απορροφώνται με μηδέν κόστος από την κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει και να ακολουθηθούν οι συστάσεις της Διεθνούς Τράπεζας με σκοπό την αυτονόμηση της διαχείρισης του Ταμείου.

Όσον αφορά το 12%, πιστεύω ότι δεν πρέπει η λύση που θα βρούμε να αφορά όλους τους συνταξιούχους, γιατί τότε είναι σαν να κατεβάζουμε γενικά το όριο συνταξιοδότησης στα 63. Όμως, πρέπει να δούμε κάποια ανθυγιεινά επαγγέλματα, πρέπει να δούμε κάποιους ανθρώπους που εισφέρουν στις κοινωνικές ασφαλίσεις από τα 18 τους ή ακόμα και μικρότερες ηλικίες.

Πού θα τον βρει η επόμενη μέρα μετά τις Εκλογές

Σε περίπτωση μη εκλογής σας, θα επιδιώξετε οποιαδήποτε συνάντηση ή επαφή με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας για να συζητήσετε τις προτάσεις σας και το ενδεχόμενο κάποιες από αυτές να προωθηθούν προς υλοποίηση;

Πριν πάμε εκεί, θέλω να ξεκαθαρίσω ότι αν δεν είμαι στον Β γύρο, θα τοποθετηθώ μεταξύ των επιλογών που θα έχει ενώπιον του ο λαός, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεσμεύω τον κόσμο που με ετίμησε με την ψήφο τους. Θέλω να είμαι χρήσιμος για τον χώρα μου, εξάλλου για αυτό κάνω όλη αυτή την προσπάθεια. Ασφαλώς θα συζητήσω τις δικές μου προτάσεις με άλλες πολιτικές δυνάμεις και βεβαίως η απάντηση μου στο ερώτημά σας είναι θετική. Επηρεάζοντας τις εξελίξεις, επηρεάζεις την πολιτική μας ζωή!

Ήρθα και θα μείνω στη δημόσια ζωή της χώρας μας και θεωρώ ότι ο διάλογος και η επικοινωνία συνιστούν τον καλύτερο τρόπο για να δώσουμε νέα περιεχόμενα και ουσία στον πολιτικό μας αγώνα.

Η Κύπρος αξίζει καλύτερα, γι’ αυτό είμαι εδώ, ήρθα και θα μείνω!

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top