Μέσα από τους μύθους αλλά και διάφορες απεικονίσεις, οι άνθρωποι των σπηλαίων εμφανίζονταν με ελάχιστα ρούχα, κυρίως με γούνες, κάτι που μάλλον είναι πραγματικότητα σύμφωνα με αρχαιολόγους.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το CNNi, επιστήμονες στην Γερμανία, ανακάλυψαν μερικά από τα πρώτα στοιχεία χρήσης ρούχων των ανθρώπων της εποχής του λίθου.
Πρόσφατα, βρήκαν σημάδια από αρκούδα σε σπηλιά, κάτι που υποδεικνύει πως πράγματι τα προϊστορικά ζώα θανατώνονταν για τη γούνα τους πριν από περίπου 300.000 χρόνια.
Η ανακάλυψη αυτή, είναι ένα βήμα παραπέρα στην ιστορία, καθώς εκτός από τους μύθους, η αλήθεια είναι πως γνωρίζουμε ελάχιστα για το πώς οι πρώτοι άνθρωποι ντύνονταν και επιβίωναν τους σκληρούς χειμώνες.
Archaeologists in Germany have uncovered some of the earliest evidence of the use of clothing https://t.co/CMNAxLyaPU
— CNN International (@cnni) January 6, 2023
Η γούνα, το δέρμα και άλλα οργανικά υλικά συνήθως δεν διατηρούνται πέρα από 100.000 χρόνια, πράγμα που σημαίνει ότι οι ενδείξεις προϊστορικών ενδυμάτων είναι ελάχιστες.
«Η συγκεκριμένη μελέτη είναι σημαντική, γιατί γνωρίζουμε σχετικά λίγα για το πώς οι άνθρωποι στο βαθύ παρελθόν προστάτευαν τον εαυτό τους από τη φύση. Από αυτήν την πρώιμη χρονική περίοδο, υπάρχουν μόνο λίγες τοποθεσίες που δείχνουν αποδείξεις εκδοράς αρκούδας, με το Schöningen να παρέχει την πιο ολοκληρωμένη εικόνα», δήλωσε ο συγγραφέας της μελέτης Ivo Verheijen, διδακτορικός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Tübingen στη Γερμανία.
Ποιες ήταν οι αρκούδες των «σπηλαίων»
Οι αρκούδες των σπηλαίων ήταν μεγάλα ζώα, περίπου στο μέγεθος μιας πολικής αρκούδας, που εξαφανίστηκαν πριν από περίπου 25.000 χρόνια.
Το τρίχωμα τoυς, εξαιτίας της κατασκευής τους, παρέχει καλή μόνωση και ήταν κατάλληλο για την κατασκευή απλών ρούχων ή κλινοσκεπασμάτων, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Journal Of Human Evolution.
Τα ρούχα, επομένως, που προέρχονταν από εκείνες, ήταν δέρματα που τυλίγονταν γύρω από το σώμα χωρίς ραφές.
Οι βελόνες με τα «μάτια» που χρειάζονταν για να ράψουν πιο περίπλοκα σχέδια, δεν εμφανίστηκαν στα αρχαιολογικά αρχεία, μέχρι πριν από περίπου 45.000 χρόνια.
Πότε ξεκίνησε η χρήση ρούχων από τους ανθρώπους της Λίθινης Εποχής
Ο Verheijen εξήγησε πως, «Βρήκαμε τα σημάδια κοπής σε χέρια και πόδια, όπου υπάρχει πολύ λίγο κρέας ή λίπος στα οστά, κάτι που αντιτίθεται στα σημάδια που προέρχονται από το σφάξιμο του ζώου.
Αντίθετα, σε αυτό το μέρος, το δέρμα είναι πολύ πιο κοντά στα οστά, γεγονός που καθιστά αναπόφευκτο το σημάδι του οστού κατά το δέρμα ενός ζώου».
Το Σένινγκεν στη Γερμανία είναι επίσης το πιο διάσημο μέρος για την ανακάλυψη των παλαιότερων γνωστών ξύλινων όπλων –εννέα λόγχες ρίψης, μια λόγχη ώθησης και δύο ραβδιά ρίψης– που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτώσουν το θήραμα πριν από 300.000 χρόνια.
Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς ωστόσο, πότε ακριβώς ξεκίνησε η χρήση των ρούχων.
Σύμφωνα με μελέτες γενετικής, οι ψείρες των ρούχων απέκλιναν από τους προγόνους της ψείρας του ανθρώπου πριν από τουλάχιστον 83.000 χρόνια, και πιθανώς πριν από 170.000 χρόνια, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι άνθρωποι φορούσαν ρούχα πριν από μεγάλες μεταναστεύσεις από την Αφρική.
Μέσω εργαλείων των οστών επίσης ανακάλυψαν, ότι στην περιοχή που τώρα ονομάζεται Μαρόκο, οι άνθρωποι που ζούσαν εκεί, επεξεργάζονταν δέρματα ζώων πριν από 90.000 έως 120.000 χρόνια.
«Το κλίμα στην συγκεκριμένη περιοχή πριν από 300.000 χρόνια ήταν «λίγο πολύ παρόμοιο με το σημερινό», με μέσες θερμοκρασίες 2 βαθμούς υψηλότερες έως 2 βαθμούς ψυχρότερες από σήμερα», ανέφερε ο Verheijen.
«Έχουμε ανακαλύψει και άλλα υπολείμματα ζώων με σημάδια κοπής στην περιοχή, με σημάδια που σχετίζονται με τις εκδορές. Ωστόσο, οι εξαιρετικά μονωτικές ιδιότητες των δερμάτων της αρκούδας, σε συνδυασμό με το γεγονός ότι τα δέρματα της αρκούδας είναι πιο εύκαμπτα όταν χρησιμοποιούνται σωστά, τα κάνουν πολύ πιο κατάλληλα για ρούχα από αυτά άλλων ζώων», κατέληξε.
Πηγή: cnn.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις