ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ν. Τορναρίτης: Η Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση μπορεί να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας

Ν. Τορναρίτης: Η Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση μπορεί να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας

Η Ασιατική Κοινοβουλευτική Συνέλευση (ΑΚΣ) μπορεί να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας, δήλωσε ο επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπίας στην ΑΚΣ, βουλευτής Νίκος Τορναρίτης, ο οποίος συμμετέχει στις εργασίες της 13ης Συνόδου της Ολομέλειας της ΑΚΣ, που άρχισαν τη Δευτέρα στην Αττάλεια της Τουρκίας.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, κεντρικό θέμα της Συνόδου, στην οποία μετέχουν αντιπροσωπίες από 25 κοινοβούλια-μέλη της ΑΚΣ, είναι η προώθηση της πολυμέρειας στο διαρκώς μεταβαλλόμενο διεθνές πεδίο, με έμφαση στην ενίσχυση της συνεργασίας μεταξύ των ασιατικών Κοινοβουλίων.

Σε παρέμβασή του ενώπιον της Ολομέλειας, ο κ. Τορναρίτης σημείωσε πως η 13η Σύνοδος της ΑΚΣ πραγματοποιείται σε μια περίοδο μεγάλων προκλήσεων, καθώς καταβάλλονται ακόμα να προσπάθειες για ανάκαμψη από την πανδημία COVID-19 και τις καταστροφικές συνέπειές της ανά το παγκόσμιο, ενώ η ανθρωπότητα βρίσκεται παράλληλα αντιμέτωπη με σωρεία άλλων διεθνών και περιφερειακών ζητημάτων, τα οποία χρήζουν συλλογικής και αποτελεσματικής αντιμετώπισης.

"Οι παγκόσμιες προκλήσεις απαιτούν παγκόσμιες λύσεις και συνεπώς, η υποστήριξη της πολυμέρειας και της διεθνούς συνεργασίας είναι η μόνη δυνατή οδός για να προχωρήσουμε μπροστά", υπογράμμισε ο κ. Τορναρίτης. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε, "τα κοινοβούλια έχουν να διαδραματίσουν βασικό ρόλο, καθώς είναι αυτά που εγκρίνουν τους προϋπολογισμούς, ασκούν κοινοβουλευτικό έλεγχο, ζητώντας από τις Kυβερνήσεις να λογοδοτήσουν και λειτουργούν ως σύνδεσμος μεταξύ των πολιτών και των κέντρων εξουσίας".

Ο κ. Τορναρίτης σημείωσε ότι η Κύπρος έχει υιοθετήσει και εφαρμόζει πολιτική βιώσιμης ανάπτυξης, σύμφωνα με την Ατζέντα 2030 των Ηνωμένων Εθνών, υποστηρίζοντας ενεργά τη διεθνή συνεργασία σε συναφή θέματα. Επιπλέον, υπογράμμισε, η Κύπρος, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης στο σταυροδρόμι Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης, έχει τη δυνατότητα να λειτουργεί ως συνδετικός κόμβος μεταξύ Ευρώπης, Μέσης Ανατολής και Ασίας, στόχος που εντάσσεται στις υψηλές προτεραιότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Σε αυτό το πλαίσιο, ανέφερε ο κ. Τορναρίτης, η Κύπρος συμμετέχει ενεργά σε μηχανισμούς τριμερούς συνεργασίας με χώρες της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, τους οποίους επιδιώκει να επεκτείνει ακόμα περισσότερο, με στόχο να συμβάλει στην επίτευξη συνθηκών ειρήνης και σταθερότητας στην περιοχή. Ως πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος αποτελεί έναν αξιόπιστο παράγοντα περιφερειακής ασφάλειας και σταθερότητας και γέφυρα διαλόγου και συνεργασίας μεταξύ Ευρώπης και Ασίας, πρόσθεσε.

Η ΑΚΣ, ανέφερε ο Κύπριος βουλευτής, έχει τα εχέγγυα για να αποτελέσει φωτεινό παράδειγμα περιφερειακής συνεργασίας που ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες καθημερινές ανάγκες και προσδοκίες των πολιτών. Τώρα είναι η ώρα, τόνισε ο κ. Τορναρίτης, να προσθέσουμε ουσιαστική αξία, ως βουλευτές στο πλαίσιο της κοινοβουλευτικής διπλωματίας, στις παγκόσμιες προσπάθειες για τη διασφάλιση ενός καλύτερου μέλλοντος για τους πολίτες και τις επόμενες γενιές, υποστηρίζοντας την πολυμερή προσέγγιση, στη βάση παγκόσμιων αρχών και αξιών και προάγοντας τους στόχους της ειρήνης, της ενότητας, του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της συμπερίληψης.

Εξάλλου, ο κ. Τορναρίτης συμμετείχε την Κυριακή, προ της έναρξης των εργασιών της Ολομέλειας, σε συνεδρία του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Συνέλευσης, κατά την οποία παρουσιάστηκε και συζητήθηκε η εξ αποστάσεως δράση του Οργανισμού κατά την περίοδο της πανδημίας. Επίσης, το Εκτελεστικό Συμβούλιο υιοθέτησε την ημερήσια διάταξη και εξέλεξε τα μέλη του Προεδρείου της Συνέλευσης, καταλήγει η ανακοίνωση.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top