Πρόθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, η οποία συνεδρίασε έκτακτα σήμερα Πέμπτη για να εξετάσει τη νομοθεσία που διέπει τη λειτουργία των ιδιωτικών σχολείων, είναι να προχωρήσει σε αναθεώρηση της νομοθεσίας μετά την επανέναρξη των εργασιών της τον Μάρτιο, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Παύλος Μυλωνάς.
Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, ο Υπουργός Παιδείας, Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι το θέμα έχει ήδη απασχολήσει το Υπουργείο και έγιναν ήδη κάποιες παραστάσεις, όσον αφορά διαφήμιση που έγινε σχετικά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος από ιδιωτικό σχολείο. Διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί, στον βαθμό που υπάρχει.
Κατά την έκτακτη συνεδρία της Επιτροπής Παιδείας, η οποία διεξήχθη σε κλίμα έντασης, διαπιστώθηκε η ανάγκη για αναθεώρηση της σχετικής νομοθεσίας. Κατά τη συζήτηση, διαπιστώθηκαν κενά και ασάφειες, τόσο στη νομοθεσία όσο και στον έλεγχο εφαρμογής της, όπως δήλωσε ο Πρόεδρος της.
Αφορμή για τη σύγκληση της έκτακτης συνεδρίας την ήταν η διαφήμιση ιδιωτικού σχολείου, που απευθύνεται σε μαθητές της Γ τάξης λυκείου, εστιάζοντας στην προετοιμασία για ιατρικές σχολές, ενώ, όπως προκύπτει, οι μαθητές του δεν υποχρεούνται να παρακαθήσουν στις εξετάσεις τετραμήνων. Μιλώντας στην Επιτροπή, η Διευθύντρια της ιδιωτικής Σχολής Forum, Αντιγόνη Τζιαπούρα, ανέφερε ότι το Forum Premedical Private School είναι διαφορετικό ίδρυμα από την Ελληνική Σχολή Forum και ότι έχει λάβει άδεια λειτουργίας ως ιδιωτικό σχολείο παρομοίου τύπου, το οποίο σύμφωνα με τη νομοθεσία ακολουθεί το αναλυτικό πρόγραμμα του Υπ. Παιδείας κατά τα 2/3 μόνο.
Η κ. Τζιαπούρα διευκρίνισε ότι οι 15 μαθητές που φοιτούν στο συγκεκριμένο σχολείο, δεν υποχρεώνονται από τη νομοθεσία να παρακάθονται σε εξετάσεις τετραμήνων, ενώ αντίθετα οι 720 μαθητές της Ελληνικής Σχολής Forum, που είναι σχολείο ιδίου τύπου με τα δημόσια, θα παρακαθήσουν κανονικά στις εξετάσεις. Εξέφρασε, δε, την πικρία της για το γεγονός ότι το σχολείο είναι υπόλογο, παρά το γεγονός ότι έχει εξασφαλίσει άδεια, λειτουργεί βάσει αυτής και τηρεί τον κανόνα της διδασκαλίας του αναλυτικού προγράμματος του Υπουργείου Παιδείας κατά τα 2/3. Σημείωσε ότι οι μαθητές του συγκεκριμένου σχολείου στοχεύουν σε ιατρικές σχολές ευρωπαϊκών χωρών, επομένως δεν δημιουργείται αθέμιτος ανταγωνισμός για τους μαθητές που προετοιμάζονται για να διεκδικήσουν θέσεις στις πανεπιστημιακές σχολές Ελλάδας και Κύπρου, μέσω των Παγκύπριων Εξετάσεων.
Κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση, ο Υπουργός Παιδείας Πρόδρομος Προδρόμου, ανέφερε ότι το θέμα έχει ήδη απασχολήσει το Υπουργείο και έγιναν ήδη κάποιες παραστάσεις, όσον αφορά τη διαφήμιση που έγινε σχετικά με τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος από το σχολείο. Διαβεβαίωσε ότι το ζήτημα θα αντιμετωπιστεί, στο βαθμό που υπάρχει. Σημείωσε ότι η πλειοψηφία των 39 ιδιωτικών σχολείων που λειτουργούν στην Κύπρο είναι σχολεία παρομοίου τύπου, πρόσθεσε όμως ότι «δεν φαίνεται να είναι ακριβώς κατάλληλη η διατύπωση και η κανονιστική ρύθμιση για τα 2/3» του αναλυτικού προγράμματος που πρέπει να ακολουθούν τα σχολεία αυτά.
Ο κ. Προδρόμου ανέφερε, ακόμα, ότι για θέματα που αφορούν στην ιδιωτική εκπαίδευση, θα έπρεπε να υπήρχαν δομές στο Υπουργείο Παιδείας, αντίστοιχες των αυξανόμενων αναγκών, ώστε ο τομέας αυτός να εποπτεύεται πιο συστηματικά. «Υπάρχουν πάρα πολλές αιτήσεις για ιδιωτικά σχολεία και προβλέποντας τις τάσεις, θα πρέπει να υπάρξει μία πιο συγκεκριμένη δομή», είπε.
Πρόσθεσε ότι «μπορεί το σχολείο αυτό να αδειοδοτήθηκε νομότυπα, αλλά διαπιστώνουμε ότι στον τρόπο που προσπαθεί να εξειδικεύσει τη λειτουργία του υπάρχουν κάποια προβλήματα» και σημείωσε ότι αυτά τα προβλήματα αντιμετωπίζονται, ενώ διευκρίνισε ότι το Υπουργείο Παιδείας θα αποδεχθεί να υπάρχει σχολείο που λειτουργεί με μία μόνο τάξη. «Την πολιτεία και τη Βουλή πρέπει να απασχολήσει το τι είδους σχολεία είναι χρήσιμο και επιθυμητό να έχουμε», είπε ο κ. Προδρόμου, επισημαίνοντας ότι πιθανώς να χρειάζεται η εξέταση κάποιων διατάξεων της σχετικής νομοθεσίας.
Όπως σημείωσε και σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο Υπουργός, «το Υπουργείο Παιδείας το έχει απασχολήσει το θέμα για την προβολή που έγινε, αλλά ενόσω εξετάζεται το θέμα στο Υπουργείο θα πρέπει να παραμείνουμε όλοι ψύχραιμοι, έως ότου δούμε αν υπάρχει κάποιο ζήτημα», ενώ για τη λειτουργία του σχολείου δεν υπάρχει ζήτημα.
Ένταση προκλήθηκε κατά τη συνεδρίαση με την αναφορά του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Γιώργου Λουκαΐδη, στον «ελέφαντα στο δωμάτιο, που είναι οι εξετάσεις τετραμήνων», λόγω του ότι οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων δεν υποχρεούνται να παρακαθήσουν σε αυτές, αν και ξεκαθάρισε ότι σκοπός δεν είναι να «δικαστεί» οποιοδήποτε ιδιωτικό σχολείο, αλλά να ελεγχθεί το Υπ. Παιδείας για την εφαρμογή της νομοθεσίας της λειτουργίας τους. Ο Υπουργός αντέκρουσε με έντονο τόνο, λέγοντας ότι θέμα της συνεδρίασης δεν είναι οι εξετάσεις τετραμήνων, καλώντας το ΑΚΕΛ να απευθυνθεί στα μέλη της Βουλής που ψήφισαν τον σχετικό νόμο για τις εξετάσεις και όχι στο Υπουργείο.
Εξάλλου, σε παρέμβασή του αργότερα, ο Υπουργός επεσήμανε ότι «φέτος για πρώτη φορά εδώ και δεκαετίες, ο ρυθμός της διδασκαλίας και στα γυμνάσια ακολουθεί τα αναλυτικά προγράμματα και αυτό είναι χάριν στο νέο σύστημα αξιολόγησης», προσθέτοντας ότι, με αφορμή την πανδημία, «σε κάποια σχολεία και τμήματα, κάποιοι εκπαιδευτικοί είχαν φθάσει στο 70%-85% της ύλης», όπως είπε. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι «το όποιο θέμα (σχετικά με το ιδιωτικό σχολείο) θα υπήρχε είτε η αξιολόγηση ήταν ανά τετράμηνο, είτε ήταν στο τέλος του χρόνου, καθώς η νομοθεσία δεν προβλέπει τι γίνεται σχετικά με την αξιολόγηση στα παρομοίου τύπου σχολεία μέχρι τώρα, δεν θεσπίζεται κάποια υποχρέωση για την αξιολόγηση».
Στιγμές έντασης ακολούθησαν και μεταξύ του Υπουργού και του Προέδρου της Επιτροπής, Παύλου Μυλωνά. Ο Υπουργός ανέφερε ότι μπορούσε να παραμείνει στη συνεδρίαση για περιορισμένο χρονικό διάστημα, λέγοντας ότι το Υπουργείο σέβεται το γεγονός ότι η Βουλή έχει αναστείλει τις εργασίες της. Ο κ. Μυλωνάς εξήγησε ότι η Επιτροπή κλήθηκε να εξετάσει ένα θέμα που ανέκυψε ξαφνικά, ενώ ο κ. Προδρόμου απάντησε ότι το όποιο θέμα δεν αντίκειται στη νομοθεσία και εάν η Βουλή επιθυμεί να αλλάξει τη νομοθεσία είναι κάτι που αφορά το σώμα.
Στη συνεδρίαση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι των Συνδέσμων Γονέων, τόσο των δημόσιων, όσο και των ιδιωτικών σχολείων, εκπρόσωποι της ΟΕΛΜΕΚ και των μαθητών, εκπρόσωποι των ιδιωτικών σχολείων και της ΟΕΒ. Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Γονέων δημόσιων σχολείων, Λοϊζος Κωνσταντίνου, εστίασε ιδιαίτερα στον έλεγχο της εφαρμογής της νομοθεσίας από την πλευρά του Υπουργείου και έθεσε ζήτημα για τον τρόπο με τον οποίο εγκρίθηκε η αίτηση του εν λόγω ιδιωτικού σχολείου από το αρμόδιο γραφείο του Υπ. Παιδείας.
Με παρέμβασή του κατά τη συνεδρίαση σημείωσε ότι ο Σύνδεσμος δεν έχει κάτι εναντίον του σχολείου και ότι ενδιαφέρεται μόνο να τυγχάνουν ίσης μεταχείρισης όλοι οι μαθητές. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση εξέφρασε την ικανοποίησή του για την πρόθεση της Επιτροπής να εξετάσει αναθεώρηση της νομοθεσίας. «Το θέμα της ανισότητας παραμένει, έστω και σε αυτό τον μικρό βαθμό, αλλά τουλάχιστον δεν υπάρχει η πρόθεση για περαιτέρω επέκταση σε άλλα σχολεία και με τη νέα χρονιά ελπίζω να είναι ρυθμισμένο», δήλωσε.
Ο Πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ, Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση σημείωσε ότι το γεγονός ότι οι μαθητές των ιδιωτικών σχολείων παρομοίου τύπου δεν υποχρεούνται να παρακαθήσουν σε εξετάσεις τετραμήνων, προκύπτει από ερμηνεία της νομοθεσίας από το Υπουργείο. Έκανε λόγο για άνιση μεταχείριση των μαθητών και σημείωσε ότι η διαφήμιση που έγινε από το εν λόγω σχολείο απευθυνόταν μόνο σε μαθητές της τρίτης λυκείου, προσθέτοντας ότι «κάθε άλλο πρόγραμμα θα ξεκινούσε από την πρώτη τάξη». Το αίτημα για ίση μεταχείριση διατύπωσε, στη συνέχεια, και ο Πρόεδρος της ΠΣΕΜ, εκ μέρους των μαθητών, επισημαίνοντας τα προβλήματα που έχουν ανακύψει από τη θέσπιση των εξετάσεων τετραμήνων.
Τοποθετήσεις Βουλευτών
Ο Πρόεδρος της Επιτροπής και Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Παύλος Μυλωνάς, χαρακτήρισε τη συζήτηση στην επιτροπή πολύ χρήσιμη, στην κατεύθυνση του εντοπισμού πιθανών στρεβλώσεων στη νομοθεσία, που χρήζουν διόρθωσης. Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση, ανέφερε ότι έγιναν πολλές καταγγελίες με αφορμή τη διαφήμιση του ιδιωτικού σχολείου «για τις δυνατότητες που παρέχει στους μαθητές του να μην παρακαθήσουν σε εξετάσεις τετραμήνων», όπως είπε. Σημείωσε ότι κατά τη συνεδρίαση προέκυψε ότι ενδεχομένως και άλλα ιδιωτικά σχολεία να επιτρέπουν στους μαθητές να μην παρακάθονται στις εξετάσεις αυτές.
Έκανε λόγο για κενά στη νομοθεσία και στον έλεγχο της εφαρμογής της και πρόσθεσε ότι «αυτή η έλλειψη ισονομίας πρέπει να διορθωθεί», εξ ου και πρόθεση της Επιτροπής είναι «αμέσως μετά την επανέναρξη των εργασιών, να προχωρήσει στην αλλαγή της νομοθεσίας. Πρόσθεσε ότι γίνονται σκέψεις για την κατάργηση του ιδιωτικού σχολείου παρόμοιου τύπου. Κατέληξε ότι ως συμπέρασμα θα πρέπει να γίνει αποδεκτό ότι «όλα τα παιδιά διδάσκονται τα ίδια, έχουν τις ίδιες ευκαιρίες και δεν υπάρχουν προνομιούχα που εκμεταλλεύονται ελλείψεις της νομοθεσίας ή του ελέγχου από το Υπ. Παιδείας».
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλλας, στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι «το σχολείο λειτουργεί νομότυπα στη βάση της ιδιωτικής νομοθεσίας για την ιδιωτική εκπαίδευση και των ελέγχων από το Υπ. Παιδείας». Πρόσθεσε ότι αυτό που πρέπει να ρυθμιστεί είναι συγκεκριμένες πρόνοιες του νόμου για την ισοτιμία και αντιστοιχία για τα σχολεία παρομοίου τύπου, όσον αφορά ωρολόγιο και αναλυτικό πρόγραμμα, την αξιολόγηση και οποιοδήποτε άλλη πτυχή.
«Οφείλουμε ως Βουλή να επικαιροποιήσουμε τη νομοθεσία προς άρση των όποιων ανησυχιών και προς διασφάλιση της ισονομίας και αντιστοιχίας στον τομέα της αξιολόγησης του μαθητή», είπε. Επαναλαμβάνουμε, συνέχισε, την πάγια θέση για την παροχή απρόσκοπτα του δικαιώματος επιλογής μεταξύ ιδιωτικής και δημόσιας εκπαίδευσης. Τέλος, τάχθηκε υπέρ της προάσπισης του δικαιώματος για επιλογής ιδιωτικής εκπαίδευσης από όποιον το επιθυμεί και ευχήθηκε καλή επιτυχία στους μαθητές που θα παρακαθήσουν στις εξετάσεις τετραμήνων, σημειώνοντας ότι αυτές «είναι ένας θεσμός χρήσιμος με παιδαγωγική αξία».
Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι «εδώ και μερικά χρόνια στο εκπαιδευτικό μας σύστημα συντελείται ένα παιδαγωγικό έγκλημα», με τη θέσπιση των εξετάσεων τετραμήνων, «οι οποίες έχουν εκτοξεύσει την παραπαιδεία, οδηγούν στο περιθώριο και μεγαλώνουν τις κοινωνικές ανισότητες στις οικογένειες που δεν έχουν τη δυνατότητα να στέλνουν συνεχώς τα παιδιά τους σε φροντιστήρια, προκάλεσαν στα παιδιά άγχος, «σκότωσαν» τη μαθησιακή διαδικασία εφόσον πλέον επικεντρωνόμαστε σε δεξιότητες εξετάσεων και αποστήθιση- λογικές του 1970», όπως είπε. Πρόσθεσε ότι τα σχολεία είναι σε παρακμή και ότι σήμερα το 1/3 των μαθητών δεν θα είναι εκεί, αποδίδοντας ευθύνες στην κυβέρνηση του ΔΗΣΥ, τον Υπουργό Παιδείας και σε «όσες πολιτικές δυνάμεις τους έκαναν πλάτες και ψήφιζαν μαζί τους τόσο καιρό».
Συνέχισε λέγοντας ότι «η ανικανότητα του Υπουργείου παρουσιάστηκε σήμερα σε όλη της την έκταση και το μεγαλείο και σε ό,τι αφορά το συγκεκριμένο θέμα», λέγοντας ότι ουσιαστικοί έλεγχοι στα ιδιωτικά σχολεία δεν γίνονται και ότι ερμηνεύεται η νομοθεσία κατά το δοκούν, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδικίες και ανισότητες σε ό,τι αφορά στη διεκδίκηση θέσεων στα πανεπιστήμια. «Κανένα ιδιωτικό σχολείο ευθύνεται. Η ευθύνη είναι στο Υπουργείο Παιδείας, το οποίο δεν μπορεί και ούτε θέλει να κουμαντάρει ολόκληρο το εκπαιδευτικό σύστημα», είπε ο κ. Χριστοφίδης.
Ο Βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση ανέφερε ότι διαπιστώθηκαν σοβαρές ελλείψεις στη νομοθεσία που διέπει την ιδιωτική εκπαίδευση, καθώς ο τομέας έχει αναπτυχθεί ραγδαία και πρέπει να γίνουν αλλαγές. «Θα πρέπει να γίνουν αλλαγές στη νομοθεσία σε σχέση με τα παρομοίου τύπου ιδιωτικά σχολεία, ως προς το πώς διασφαλίζεται η αντιστοιχία και ισοτιμία των απολυτηρίων», μεταξύ της δημόσιας και ιδιωτικής εκπαίδευσης.
Αναφέρθηκε στην ανισότητα που προκύπτει λόγω των εξετάσεων τετραμήνων, η οποία «δυστυχώς θα παραμείνει παρά τις εκκλήσεις που έχουμε κάνει ως ΔΗΠΑ», όπως είπε. Κατέληξε ότι η ΔΗΠΑ θα πρωτοστατήσει στη διαδικασία για επανεξέταση της νομοθεσίας, με στόχο να διασφαλίζονται η ισονομία και η ισοτιμία μεταξύ όλων των μαθητών. «Όπως σεβόμαστε και τιμούμε τη δημόσια εκπαίδευση, έτσι σεβόμαστε και τιμούμε και την ιδιωτική», είπε ο κ. Τρυφωνίδης.
Ο Βουλευτής της ΕΔΕΚ, Ανδρέας Αποστόλου, κατά την τοποθέτησή του στη συνεδρίαση της Επιτροπής, ανέφερε ότι θα πρέπει να βελτιωθεί η νομοθεσία για σχολεία παρομοίου τύπου και πρόσθεσε ότι «ίσως να συζητήσουμε κατά πόσο πρέπει να υπάρχουν παρομοίου τύπου σχολεία», ώστε στη συνέχεια να κληθεί «ένα ιδιωτικό σχολείο να επιλέξει κατά πόσο θα είναι ίδιο ή διαφορετικό σε σχέση με τα δημόσια». Εξέφρασε την άποψη ότι αν το εν λόγω σχολείο είχε πάρει άδεια διαφορετικού τύπου, δεν θα υπήρχε κανένα πρόβλημα.
Ο ανεξάρτητος Βουλευτής, Ανδρέας Θεμιστοκλέους, είπε ότι «στην πράξη ένα ιδιωτικό σχολείο ιδίου τύπου δημιούργησε ένα τμήμα της τρίτης λυκείου το οποίο μετέτρεψε σε φροντιστήριο για τις προεισαγωγικές εξετάσεις για τα αντικείμενα που αφορούν τις εξετάσεις της ιατρικής, κτηνιατρικής και φαρμακευτικής σχολής» και πρόσθεσε ότι κακώς δόθηκε η άδεια λειτουργίας από το Υπ. Παιδείας.
«Όλες οι ενδείξεις και οι διαφημίσεις του σχολείου δείχνουν ότι θα μείνει μόνο το τμήμα της τρίτης λυκείου», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «ο επιπρόσθετος λόγος που δημιουργήθηκε το σχολείο αυτό, είναι επειδή οι μαθητές που φοιτούν σήμερα δεν έχουν την υποχρέωση να παρακαθήσουν σε εξετάσεις τετραμήνου». Διατύπωσε τη θέση ότι θα πρέπει όλα τα παιδιά, δημόσιων και ιδιωτικών σχολείων, να έχουν το δικαίωμα αλλά και την υποχρέωση να παρακάθονται σε όλες τις εξετάσεις.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις