ΚΟΙΝΩΝΙΑ

«Κλείδωσαν» οι εκλογές για τη Μητρόπολη Πάφου - Στη δημοσιότητα η εγκύκλιος

«Κλείδωσαν» οι εκλογές για τη Μητρόπολη Πάφου - Στη δημοσιότητα η εγκύκλιος

Tην εγκύκλιο για την προκήρυξη των εκλογών στην Ιερά Μητρόπολη Πάφου την Κυριακή, 19 Φεβρουαρίου, εξέδωσε σήμερα ο Αρχιεπίσκοπος Νέας Ιουστινιανής και πάσης Κύπρου Γεώργιος, ο οποίος είναι και ο Τοποτηρητής του κενωθέντος Μητροπολιτικού Θρόνου Πάφου. Γενικός Έφορος των εκλογών ορίζεται ο Ιωάννης Χαριλάου, Διευθυντής του Ελεγκτικού Τμήματος της Εκκλησίας Κύπρου.

Στην εγκύκλιο καλείται ο κόσμος να εκλέξει, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, το πρόσωπο που θεωρεί καταλληλότερο να προταθεί στην Ιερά Σύνοδο για εκλογή του νέου Μητροπολίτη Πάφου.

Σύμφωνα με το Καταστατικό Χάρτη της Εκκλησίας, προστίθεται στην εγκύκλιο, η διαδικασία εκλογής, για ανάδειξη νέου Μητροπολίτη, περιλαμβάνει δύο στάδια, την κατάρτιση τριπροσώπου διά καθολικής ψηφοφορίας και την εκλογή του Μητροπολίτη από την Ιερά Σύνοδο.

Ως εκ τούτου, συνεχίζει, θα διεξαχθεί καθολική μυστική ψηφοφορία την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου, μεταξύ των ωρών 10 π.μ. και 5 μ.μ., μετά διαλείμματος μίας ώρας μεταξύ των ωρών 1 μ.μ. και 2 μ.μ.

Επισημαίνεται επίσης πως δικαίωμα ψήφου προς τούτο έχουν οι όλοι οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί, ηλικίας άνω των 18 ετών, κάτοικοι της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου και οι διαμένοντες μονίμως, από ενός τουλάχιστον έτους, στην Μητροπολιτική Περιφέρεια Πάφου, πλην των προσφύγων.

Κατά την ημερομηνία αυτή, αναφέρεται, κλήρος και λαός, προσερχόμενοι στα εκλογικά κέντρα που θα οριστούν προσεχώς, θα ψηφίσουν το πρόσωπο της επιλογής τους.

Επιπρόσθετα, αναφέρεται, προς διευκόλυνση του πληρώματος της Ιεράς Μητροπόλεως Πάφου, διευθετήθηκε ώστε κατά την εκλογή να λειτουργήσει αριθμός εκλογικών κέντρων, ούτως ώστε, οι εκλογείς να ψηφίσουν στο πλησιέστερο προς τον τόπο διαμονής τους εκλογικό κέντρο.

Επί τούτου, σημειώνεται, θα καταρτισθούν εκλογικοί κατάλογοι για κάθε εκλογικό κέντρο. Ακόμη η Εφορευτική Επιτροπή του κάθε εκλογικού κέντρου θα οριστεί από την Εκκλησία της Κύπρου. Επίσης, όπως αναφέρεται, κάθε ψηφοδέλτιο θα είναι λευκό και θα φέρει για τους σκοπούς της εκλογής ειδική σφραγίδα της Ιεράς Συνόδου.

Στο ψηφοδέλτιο ο ψηφοφόρος θα αναγράψει ιδιοχείρως το όνομα του προς Αρχιερατείαν εκλογίμου της προτίμησής του, συμπληρώνεται.

Εάν ο ψηφοφόρος αδυνατεί να εκφράσει γραπτώς την βούληση του, ο  Πρόεδρος  της Εφορευτικής Επιτροπής υποχρεούται, σύμφωνα με την εγκύκλιο, να αναγράψει στο ψηφοδέλτιο το όνομα που θα του υποδείξει ο ψηφοφόρος.

Ακολούθως, μετά την ολοκλήρωση της καταμέτρησης των ψήφων στα εκλογικά κέντρα, τα αποτελέσματα της ψηφοφορίας θα αποσταλούν στην Αρχιεπισκοπή.

Ακόμη οποιοσδήποτε ψηφοφόρος δύναται όπως υποβάλει εντός τριών ημερών στην Ιερά Σύνοδο, ενστάσεις περί της εκλογικής διαδικασίας.

Εντός πέντε ημερών από την παρέλευση της προθεσμίας υποβολής των ενστάσεων, συνεχίζει η εγκύκλιος, η Ιερά Σύνοδος θα συνέλθη και θα αποφανθεί οριστικά επ’ αυτών, θα προχωρήσει στην επικύρωση των αποτελεσμάτων και την κατάρτιση του τριπροσώπου, εκ των τριών πλειονοψηφισάντων προσώπων.

Σε περίπτωση ισοψηφίας, θα διενεργηθεί κλήρωση κατά την συνεδρία της Ιεράς Συνόδου, σημειώνεται.

Εντός τριών ημερών από την κατάρτιση του τριπροσώπου, η Ιερά Σύνοδος θα συγκληθεί για την εκλογή του Μητροπολίτη Πάφου.

Ο κατάλογος των ψηφοφόρων κάθε εκλογικού κέντρου θα δημοσιευθεί με ανάρτησή του στους ιερούς ναούς των ενοριών και κοινοτήτων της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Πάφου.

Προστίθεται ακόμη πως κάθε ένας που έχει έννομο συμφέρον δικαιούται να υποβάλει στον Τοποτηρητήν, εντός τριών ημερών από την ανάρτηση του καταλόγου, διά του ιερέα της ενορίας ή Κοινότητάς του, έγγραφη ένσταση επί του καταλόγου. Σημειώνεται ότι ο Τοποτηρητής εξετάζει τις ενστάσεις και αποφαίνεται το αργότερο πέντε μέρες πριν την καθορισθείσα ημερομηνία για εκλογή του τριπροσώπου.Αναφέρεται πως για την ομαλή τήρηση όλης της εκλογικής διαδικασίας δύναται ο Γενικός Έφορος των εκλογών να συνεργάζεται, όπου το θεωρεί αναγκαίο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες του Κράτους.

Ο Μητροπολιτικός θρόνος της Πάφου κενώθηκε μετά την εκλογή στις 24 Δεκεμβρίου 2022 του τότε Μητροπολίτη Πάφου Γεώργιου ως Αρχιεπισκόπου Κύπρου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Πόσα παιδιά γεννήθηκαν στην ΕΕ το 2022; - Η χώρα με την ψηλότερη γονιμότητα και η θέση της Κύπρου

Συναγερμός στις Αρχές: Έκρηξη σε γκαράζ οικίας σήκωσε στο «πόδι» περιοχή στη Λευκωσία - Ζημιές σε ένα όχημα

Καιρός: Θα «πνιγούμε» από τη σκόνη - Πότε αναμένεται να βρέξει - Αναλυτικά η πρόγνωση

Ακομπλεξάριστη η Δέσποινα Βανδή: Το βίντεο στο Tik Τοκ – Έτσι είναι όταν ξυπνάει



Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό αλλάζει την ατζέντα των κομμάτων - Οι προτεραιότητες των πολιτών ενόψει Ευρωεκλογών

Το μεταναστευτικό βρίσκεται πλέον στην προμετωπίδα της προεκλογικής εκστρατείας των κομμάτων ενόψει ευρωεκλογών, ιδιαίτερα στην Κύπρο όπου το τελευταίο διάστημα οι ροές μεταναστών από τον Λίβανο προς τα παράλια της χώρας μας, αυξάνονται δραματικά. Ούτε οι προσπάθειες της κυβέρνησης έφεραν αποτέλεσμα, ούτε υπάρχει θέληση από την Ευρώπη για επαναξιολόγηση περιοχών στη Συρία  ως ασφαλείς, προκειμένου να καταστεί δυνατός ο επαναπατρισμός ατόμων από τη Συρία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top