Η Γκρέτα Τούνμπεργκ και άλλοι ακτιβιστές τέθηκαν υπό κράτηση επί «αρκετές ώρες» νωρίτερα την Τρίτη, μετά τις επεισοδιακές διαδηλώσεις για την επέκταση λιγνιτωρυχείου στην κοινότητα Λούτσερατ στο δυτικό τμήμα της Γερμανίας, σύμφωνα με αστυνομικές πηγές που επικαλείται το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
Απομακρύνθηκαν με όχημα της αστυνομίας, έγινε εξακρίβωση των στοιχείων τους και στη συνέχεια αφέθηκαν ελεύθεροι, είπε στο AFP εκπρόσωπος της τοπικής αστυνομίας, διευκρινίζοντας ότι η κράτησή τους διήρκεσε «αρκετές ώρες».
Σε σχετικές εικόνες που είδαν το φως της δημοσιότητας διακρίνεται η 20χρονη Γκρέτα Τούνμπεργκ, ντυμένη στα μαύρα, να απομακρύνεται συνοδεία αστυνομικών από το σημείο των διαδηλώσεων.
Η σουηδή ακτιβίστρια βρίσκεται από την Παρασκευή στο πλευρό των διαδηλωτών που διαμαρτύρονται για την κατεδάφιση οικισμού με σκοπό την επέκταση του λιγνιτωρυχείου στην περιοχή.
Χιλιάδες διαδηλωτές αρνούνται να συμμορφωθούν με τις υποδείξεις της αστυνομίας και παραμένουν στις θέσεις τους. Οι κινητοποιήσεις συνεχίστηκαν σήμερα με καταλήψεις σιδηροδρομικών γραμμών και αποκλεισμούς δρόμων.
Το λιγνιτωρυχείο, που ανήκει στον ενεργειακό κολοσσό RWE, βρίσκεται μεταξύ της Κολωνίας και του Ντίσελντορφ. Η παράταση της λειτουργίας του κρίθηκε απαραίτητη για την ενεργειακή ασφάλεια της Γερμανίας, προκειμένου να αντισταθμιστεί η διακοπή των παραδόσεων φυσικού αερίου από τη Ρωσία.
Από την πλευρά τους, οι ακτιβιστές καταγγέλλουν την «αθέτηση των δεσμεύσεων» της γερμανικής κυβέρνησης για την προστασία του περιβάλλοντος.
Το χρονικό των κινητοποιήσεων
Το 2017 οι περίπου 900 κάτοικοι του Λούτσερατ υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους και να μετεγκατασταθούν, προκειμένου να προχωρήσει η εκμετάλλευση της πλούσιας σε λιγνίτη περιοχής. Το 2013 το Ομοσπονδιακό Συνταγματικό Δικαστήριο είχε αποφανθεί ότι η επέκταση του ορυχείου Γκαρτσβάιλερ ήταν ξεκάθαρα προς το δημόσιο συμφέρον.
Αργότερα στα εγκαταλελειμμένα κτίρια εγκαταστάθηκαν περίπου 700 ακτιβιστές, αναδεικνύοντας το χωριό σε σύμβολο της κλιματικής κρίσης και του αγώνα για την απολιγνιτοποίηση στην παραγωγή ενέργειας. Δικαστήριο της περιοχής εξέδωσε στο μεταξύ διαταγές έξωσης, οι οποίες τέθηκαν σε ισχύ την περασμένη Τρίτη, χωρίς ωστόσο να πείσουν τους ακτιβιστές να απομακρυνθούν.
Αντιθέτως, ο αριθμός των διαδηλωτών αυξανόταν τις προηγούμενες ημέρες συνεχώς, ενόψει της προγραμματισμένης για χθες διαδήλωσης κατά του σχεδίου της κυβέρνησης, η οποία επικαλείται τις αυξημένες ανάγκες σε λιγνίτη, που οφείλονται στην εγκατάλειψη του ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου.
Τον Οκτώβριο του 2022 ο «πράσινος» υπουργός Οικονομίας Ρόμπερτ Χάμπεκ και η επίσης «πράσινη» υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας Μόνα Νοϊμπάουερ κατέληξαν σε συμβιβασμό με την εταιρεία ενέργειας RWE, για την επιτάχυνση της απολιγνιτοποίησης της περιοχής από το 2038 στο 2030, με τον ενεργειακό κολοσσό να δέχεται η επέκταση των δραστηριοτήτων του να περιοριστεί στο Λούτσερατ και να διασωθούν πέντε ήδη εγκαταλελειμμένα χωριά τα οποία επρόκειτο να ισοπεδωθούν.
Σύμφωνα με το σχέδιο κυβέρνησης και RWE, η επέκταση των εξορύξεων θα αποφέρει επιπλέον 280 τόνους λιγνίτη. Οι ακτιβιστές πάντως του Λούτσερατ, υπό το σύνθημα «Lützi bleibt» (Το Λούτσι παραμένει), είχαν καταλάβει τα εναπομείναντα κτίρια, ενώ είχαν δημιουργήσει και πρόχειρους καταυλισμούς.
ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις