ΥΓΕΙΑ

Για ποιους ασθενείς είναι επικίνδυνα τα χειρουργεία – 61% υψηλότερος κίνδυνος θανάτου μετά την επέμβαση

Για ποιους ασθενείς είναι επικίνδυνα τα χειρουργεία – 61% υψηλότερος κίνδυνος θανάτου μετά την επέμβαση

Με μεγάλη προσοχή και εξάντληση των ορίων θα πρέπει να λαμβάνεται η απόφαση για μια μεγάλη χειρουργική επέμβαση από ασθενείς με Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ) και τους θεράποντές τους, καθώς οι μετεγχειρητικές επιπλοκές είναι απειλητικές ακόμα και για τη ζωή, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Canadian Medical Association Journal (CMAJ). Η ΧΑΠ περιλαμβάνει δυο ασθένειες των πνευμόνων, τη χρόνια βρογχίτιδα και το εμφύσημα.

Μέσα από τα στοιχεία 933.000 ασθενών που υποβλήθηκαν σε σοβαρή επέμβαση (ολική αρθροπλαστική ισχίου ή γόνατος, επεμβάσεις του γαστρεντερικού συστήματος, αγγειοχειρουργικής ή άλλες εκλεκτικές επεμβάσεις) -με πάνω από 170.000 να πάσχουν από ΧΑΠ- η ερευνητική ομάδα από το Πανεπιστήμιο του Τορόντο με επικεφαλής τον κλινικό ερευνητή στην αναισθησιολογία, Δρ Ashwin Sankar, διαπίστωσε ότι:
• οι ασθενείς με ΧΑΠ είχαν 61% μεγαλύτερο κίνδυνο θανάτου εντός ενός έτους από την επέμβαση
• το κόστος περίθαλψης ήταν 13% υψηλότερο τον χρόνο μετά την επέμβαση συγκριτικά με όσους δεν είχαν τη νόσο του αναπνευστικού.

«Οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι και το αυξημένο κόστος έγιναν εμφανή πολύ μετά την άμεση μετεγχειρητική περίοδο 30 ημερών» σχολίασε ο Δρ Sankar και επεσήμανε την ανάγκη σχετικής ενημέρωσης των ασθενών πριν την απόφαση διενέργειας μιας μεγάλης επέμβασης.

Στα παραπάνω συνηγόρησε η Δρ Mangala Narasimhan, αντιπρόεδρος του Κέντρου Υπηρεσιών Εντατικής Θεραπείας στο δίκτυο υγειονομικής περίθαλψης Northwell Health στη Νέα Υόρκη, εξηγώντας πως είναι εύλογες οι πιθανότερες επιπλοκές στην εν λόγω ομάδα ασθενών και άρα αναγκαία η εκτίμηση όλων των κινδύνων πριν την απόφαση ενός χειρουργείου.

Αναγνωρίζοντας ωστόσο ότι «κάποιες επεμβάσεις είναι αναπόφευκτες», επεσήμανε δύο σημεία προσοχής για όσους ασθενείς με ΧΑΠ πρέπει να προβούν σε κάποια χειρουργική επέμβαση:
• ρύθμιση υφιστάμενων ιατρικών καταστάσεων πέραν της ΧΑΠ όπως διαβήτης, καρκίνος του πνεύμονα ή καρδιοπάθειες για τη βελτίωση της υγείας κατά το μέγιστο δυνατό, ώστε να παραταθεί όσο γίνεται η ημερομηνία της επέμβασης
• διακοπή του καπνίσματος, μιας συνήθειας εν γένει επιβλαβούς που αυξάνει τον κίνδυνο επιπλοκών και που η διακοπή της σε οποιαδήποτε ηλικία μπορεί να έχει σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Το προφίλ της ευάλωτης ομάδας

Οι ασθενείς με ΧΑΠ ήταν κυρίως άνδρες μεγαλύτερης ηλικίας, αδύναμοι, με χαμηλό εισόδημα και προϋπάρχουσες παθήσεις όπως καρδιακή νόσος, διαβήτης και καρκίνος του πνεύμονα.

Αν και η μελέτη δεν αποδεικνύει αιτιώδη σχέση μεταξύ ΧΑΠ και μετεγχειρητικής θνητότητας ακριβώς λόγω των χρόνιων συννοσηροτήτων, οι ερευνητές υπογράμμισαν ότι τα ευρήματα υποδεικνύουν στους θεράποντες να ελέγξουν τους ασθενείς και για άλλες παθήσεις επ’ αφορμή της ΧΑΠ και να βελτιώσουν όλους τους τροποποιήσιμους παράγοντες πριν την επέμβαση.

Επιπροσθέτως, αφού οι κίνδυνοι εκδηλώνονται μετά τον πρώτο μήνα ανάρρωσης, συστήνεται η παρακολούθησε των ασθενών αυτής της ομάδας πέρα από αυτό το διάστημα.

ΠΗΓΗ: ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Καιρός: Τοπικές βροχές και καταιγίδες στο μενού – Δεν αποκλείεται και χαλάζι - Πότε υποχωρεί η σκόνη

• Ανδρέας Γεωργίου για τα γενέθλια της Σιμώνης Χριστοδούλου: Σε ευχαριστώ που φώτισες όλα μου τα σκοτάδια

• Εορτολόγιο: Ποιοι γιορτάζουν σήμερα 2 Νοεμβρίου - Ο βίος των Αγίων

• Τα ζώδια σήμερα: Ουδέν κρυπτόν υπό τον ήλιον - Ένα Σάββατο - Θεία Δίκη ξεδιπλώνεται

• Βάζει τα γιορτινά της η Κύπρος - Άρχισαν οι προετοιμασίες για τα χριστουγεννιάτικα χωριά - Φωτογραφίες

• Απαγόρευση κινητών στα σχολεία: Πως θα επηρεάσει την ψυχολογία των μαθητών – Αρμόδιος ψυχολόγος του ΥΠΑΝ στο «Τ»



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Παρά τη μέχρι τώρα αδιάλλακτη τουρκική στάση, θα συνεχίσουμε την προσπάθεια μέχρι τέλους»

«Την προσδοκία ότι η πρόσφατη πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα (ΓΓ) των Ηνωμένων Εθνών (ΗΕ), αποτέλεσμα και των δικών μας επίμονων προσπαθειών, θα οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις», εξέφρασε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κηρύσσοντας χθες την έναρξη του Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου με τίτλο «Κύπρος και Ρωμιοσύνη», που πραγματοποιείται στη Φιλοσοφική Σχολή του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top