Στόχος και μεγάλο στοίχημα της μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι ο Επαρχιακός Οργανισμός Αυτοδιοίκησης (EOA), να δώσει βελτιωμένες και ψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στους κατοίκους ολόκληρης της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Εσωτερικών Νίκος Νουρής.
Σε χαιρετισμό του στα εγκαίνια του έργου «Αναβάθμιση Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων της Κοινοπραξίας των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας (ΣΑΠ-ΣΑΑΝ) ο κ. Νουρής είπε ότι «το έργο συγχρηματοδοτήθηκε από το Ταμείο Συνοχής της ΕΕ ώστε να καταστεί εφικτή η αύξηση της δυναμικότητας του Εργοστασίου για κάλυψη των αυξανόμενων ροών λυμάτων από τις δυο περιοχές, στα πλαίσια της υποχρέωσης για συμμόρφωση με την Οδηγία 91/271/ΕΟΚ για τα Αστικά Λύματα».
Η συγχρηματοδότηση, ανέφερε, εμπίπτει στα πλαίσια του Άξονα προτεραιότητας «Διαχείριση Στερεών Αποβλήτων και Υδάτινων Πόρων.
Πρόσθεσε ότι το εργοστάσιο της Επεξεργασίας Λυμάτων διαχειρίζονται από κοινού τα Συμβούλια Αποχετεύσεων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας μέσω της Κοινοπραξίας που συστάθηκε και κατόπιν μίσθωσης κρατικής γης με βάση απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του 1991.
Εξήγησε ότι μεταγενέστερα «κρίθηκε αναγκαία η αναβάθμιση του έργου για την κάλυψη της αυξημένης ροής λυμάτων προς το εργοστάσιο, που παρατηρείται τα τελευταία χρόνια λόγω της αύξησης του πληθυσμού και των επισκεπτών της περιοχής μέσω της παράλληλης αύξησης των υποδομών σε ξενοδοχεία, διαμερίσματα, κατοικίες και μαρίνες».
Τα τελευταία χρόνια, συνέχισε ο Υπουργός, «η αύξηση της ροής λυμάτων, έχει φέρει το υφιστάμενο ΕΕΛ στα όρια των δυνατοτήτων του» και ήταν αναμενόμενο πως «η ροή λυμάτων θα αυξανόταν και θα εντεινόταν περαιτέρω μέχρι το 2030, ως αποτέλεσμα και κυρίως λόγω της ανάπτυξης της τουριστικής βιομηχανίας της περιοχής, συμπεριλαμβανομένων και των μαρίνων Αγίας Νάπας και Παραλιμνίου».
«Με το έργο καλύπτουμε άμεσα τις ανάγκες της περιοχής προλαβαίνοντας τυχόν δυσάρεστες εξελίξεις λόγω των σημαντικών δυσκολιών στη διαχείριση του αυξημένου όγκου λυμάτων με τις υφιστάμενες υποδομές», σημείωσε.
Με την επέκταση και αναβάθμιση του Εργοστασίου Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) της Κοινοπραξίας των Συμβουλίων Αποχετεύσεων Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας, είπε ο κ. Νουρής, «δίδεται στο εργοστάσιο η δυνατότητα για επεξεργασία 10.000 πρόσθετων κυβικών μέτρων λυμάτων και φτάνει πλέον τις 31.000 κ.μ. ανά ημέρα για κάλυψη της όποιας αυξημένης ροής».
Ταυτόχρονα, πρόσθεσε, «με την επέκταση του εργοστασίου, έχει αντικατασταθεί και σημαντικό μέρος των μηχανημάτων και του εξοπλισμού του υφιστάμενου ΕΕΛ έτσι ώστε να μπορεί το ΕΕΛ να ανταποκρίνεται στις αυξανόμενες ανάγκες της περιοχής».
Όπως είπε ο κ. Νουρής «η ολοκλήρωση του έργου συμπίπτει χρονικά με τις διεργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη για την υλοποίηση της σημαντικής μεταρρύθμισης της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η οποία προνοεί την κοινή διαχείριση των αποχετευτικών συστημάτων, τα οποία ομαδοποιούνται σε επαρχιακό επίπεδο κάτω από έναν ενιαίο Επαρχιακό Οργανισμό Αυτοδιοίκησης».
Ανέφερε ακόμα ότι «η συνεργασία των δύο Συμβουλίων Αποχετεύσεως Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας για την υλοποίηση αυτού του έργου, στέλνει ελπιδοφόρα μηνύματα για τη συνέχιση και βελτιστοποίηση της, κάτω από την ομπρέλα του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης, ο οποίος από τον Ιούνιο του 2024 θα αναλάβει για ολόκληρη την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, την διαχείριση και παροχή της υδροδότησης, των αποχετεύσεων, των αποβλήτων, καθώς επίσης και την αρμοδιότητα για την αδειοδότηση της ανάπτυξης με την έκδοση των αντίστοιχων αδειών».
Ο στόχος και το μεγάλο στοίχημα της μεταρρύθμισης, συνέχισε, «είναι η λειτουργία του Επαρχιακού Οργανισμού Αυτοδιοίκησης (EOA), να δώσει βελτιωμένες και ψηλότερου επιπέδου υπηρεσίες στους κατοίκους ολόκληρης της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, εκμεταλλευόμενοι τις συνέργειες που προκύπτουν από τη συνένωση των υπηρεσιών και τη κοινή διαχείριση τους από τον Επαρχιακό οργανισμό».
Είναι γι’ αυτό το λόγο, είπε ο κ. Νουρής, «που η δυστοκία που προέκυψε με το θέμα του Προσωρινού Συντονιστικού Συμβουλίου στην επαρχία Αμμοχώστου, επιβάλλεται να βρει την λύση του το συντομότερο, και εν πάση περιπτώσει με το επανάνοιγμα της Βουλής τον προσεχή Μάρτιο».
Σύμφωνα με τον κ. Νουρή το Υπουργείο Εσωτερικών, θέλοντας να διασφαλίσει ότι η επαρχία Αμμοχώστου δεν θα υστερήσει περαιτέρω στην ετοιμασία της λειτουργίας του νέου ΕΟΑ, ανέλαβε συντονιστικό ρόλο τηρώντας ενήμερα τα μέλη του προσωρινού συντονιστικού συμβουλίου για όλες τις κατευθυντήριες γραμμές που εκδίδει η Κεντρική Συμβουλευτική Επιτροπή, βοηθώντας έτσι με κάθε τρόπο στην υπερπήδηση του προβλήματος που προέκυψε.
Ο Υπουργός συνεχάρη όλους τους συντελεστές που έχουν συμβάλει στην ομαλή υλοποίησή του έργου και αναφέρθηκε στο γεγονός ότι το έργο είναι σημαίνουσας περιβαλλοντικής αξίας, με πολλά οφέλη για την δημόσια υγεία, αφού μειώνει τον κίνδυνο ρύπανσης του περιβάλλοντος και των υπόγειων υδάτινων πόρων.
«Θα συνδράμει ακόμα την προσπάθεια για αξιοποίηση των ανανεώσιμων πόρων, την αειφόρο ανάπτυξη και την προστασία του υδάτινου περιβάλλοντος, επιτυγχάνοντας τους στόχους που απορρέουν από την ευρωπαϊκή Οδηγία για την επεξεργασία των αστικών λυμάτων και τα ύδατα», είπε.
Στον δικό του χαιρετισμό ο Πρόεδρος της Κοινοπραξίας Συμβουλίων Αποχετεύσεων Παραλιμνίου – Αγίας Νάπας, Δήμαρχος Αγίας Νάπας Χρήστος Ζαννέττου ανέφερε ότι το εργοστάσιο έχει μέχρι σήμερα συνολικό κόστος 115 περίπου εκατομμυρίων ευρώ.
Τον σχεδιασμό και την επίβλεψη του έργου είχε η φινλανδική εταιρεία «SOIL & WATER» μετά από διεθνείς προσφορές οι οποίες έγιναν μέσω της Διεθνούς Τράπεζας (World Bank), που ήταν ο κύριος χρηματοδότης του Έργου μαζί με το Ταμείο Ανάπτυξης του Συμβουλίου της Ευρώπης (Council of Europe Development Bank) και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως (European Investment Bank)».
Πρόσθεσε ότι το εργοστάσιο τέθηκε σε λειτουργία στις 15 Απριλίου 2002 και αφορούσε την κατασκευή των απαιτούμενων υποδομών για επεξεργασία 12.000 κ.μ. λυμάτων ετησίως έναντι κόστους 15 εκατομμυρίων περίπου ευρώ.
«Επιπρόσθετα του ποσού αυτού, δαπανήθηκε και από το Κράτος, μέσω του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, το ποσό των 7 εκατομμυρίων περίπου ευρώ για την κατασκευή των δεξαμενών της δευτεροβάθμιας επεξεργασίας και των υποδομών για την τριτοβάθμια επεξεργασία του νερού», ανέφερε.
Όπως είπε ο κ. Ζαννέττου «το αποχετευτικό έργο Παραλιμνίου – Αγίας Νάπας έχει επιλύσει σε μεγάλο βαθμό ένα τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα το οποίο είχε άμεσο αντίκτυπο στην υγεία των δημοτών της περιοχής, ενώ συνέβαλε καθοριστικά στη διατήρηση της καθαριότητας των παραλιών του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας με αποτέλεσμα να έχουμε σήμερα τις περισσότερες γαλάζιες σημαίες στην Κύπρο».
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού - Συνελήφθη 34χρονος
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις