Ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας - Το έξυπνο τσιρότο σε ρόλο 24ωρου καρδιολόγου

Ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας - Το έξυπνο τσιρότο σε ρόλο 24ωρου καρδιολόγου

Τα τελευταία χρόνια έχουν κάνει την εμφάνιση τους συσκευές που μπορεί να φοράει πάνω του κάποιος και να κάνει διαφόρων ειδών ιατρικές μετρήσεις. Η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας επιτρέπει πλέον τη δημιουργία ολοένα και πιο μικρών και εύκολων στη χρήση τέτοιων συσκευών, πολλές εκ των οποίων έχουν τη μορφή απλών επιθεμάτων (έξυπνα τσιρότα) τα οποία ενσωματώνουν πολύ προηγμένα συστήματα παρακολούθησης της υγείας του χρήστη τους.

Ένα τέτοιο σύστημα δημιούργησαν μηχανικοί και γιατροί στις ΗΠΑ. Πρόκειται για την πρώτη φορετή συσκευή υπερήχων που μπορεί να καταγράψει εν κινήσει σε πραγματικό χρόνο τόσο τη δομή όσο και τη λειτουργία της καρδιάς. Ο νέος ισχυρός μη επεμβατικός ιατρικός αισθητήρας απεικόνισης της καρδιάς, ο οποίος έχει μέγεθος γραμματοσήμου, μπορεί να φοριέται στο σώμα όλο το 24ωρο και δουλεύει ακόμη και την ώρα που κανείς ασκείται.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο, με επικεφαλής τον καθηγητή νανομηχανικής Σενγκ Σου, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στην επιθεώρηση «Nature», δήλωσαν ότι στόχος είναι να γίνουν οι υπέρηχοι για την καρδιά πιο εύκολοι. Σήμερα τα υπερηχοκαρδιογραφήματα (τρίπλεξ καρδιάς) απαιτούν ογκώδεις συσκευές και εξειδικευμένο προσωπικό. «Η νέα τεχνολογία επιτρέπει στον καθένα να κάνει υπερηχογράφημα εν κινήσει», δήλωσε ο Σου.

Η απεικόνιση της καρδιάς αποτελεί σημαντικό κλινικό εργαλείο για τον εντοπισμό πιθανών προβλημάτων. Χάρη στους ειδικούς αλγόριθμους τεχνητής νοημοσύνης που διαθέτει, η νέα συσκευή είναι ικανή να μετράει πόσο αίμα αντλεί η καρδιά, κάτι σημαντικό δεδομένου ότι η μη άντληση επαρκούς αίματος βρίσκεται στη ρίζα πολλών καρδιαγγειακών ασθενειών.

Το νέο εύκαμπτο ηλεκτρονικό «τσιρότο» – με διαστάσεις 2,2Χ1,9Χ0,09 εκατοστών – που προσαρμόζεται εύκολα στο δέρμα, χρησιμοποιεί υπερήχους για να απεικονίζει συνεχώς τους τέσσερις θαλάμους της καρδιάς υπό διαφορετικές γωνίες και μετά αναλύει τις εικόνες σε πραγματικό χρόνο χρησιμοποιώντας τεχνητή νοημοσύνη. Η συσκευή είναι ασφαλής και οι εικόνες της υψηλής ανάλυσης, ενώ δεν εκθέτει τον άνθρωπο σε ακτινοβολίες. Μπορεί να προσαρτηθεί στο στήθος πριν, στη διάρκεια και μετά την άσκηση ή άλλη δραστηριότητα.

Οι καρδιοπάθειες αποτελούν βασική αιτία θανάτου των ηλικιωμένων και σταδιακά γίνονται ολοένα συχνότερες στους νεότερους. Τα σημάδια των καρδιακών παθήσεων είναι συχνά παροδικά και απρόβλεπτα, κάτι που πολλές φορές καθιστά δύσκολη τη διάγνωση. Γι’ αυτό υπάρχει ανάγκη για πιο εξελιγμένες, μη επεμβατικές, φθηνές και σε συνεχή βάση μεθόδους παρακολούθησης της καρδιάς, κάτι που επιτρέπει η φορετή (wearable) τεχνολογία.

Προς το παρόν, το «έξυπνο» επίθεμα υπερήχων συνδέεται μέσω καλωδίου με υπολογιστή όπου «κατεβάζει» αυτόματα τα δεδομένα που έχει συλλέξει από την καρδιά. Ήδη οι ερευνητές έχουν δημιουργήσει ένα ασύρματο κύκλωμα για το «τσιρότο», που θα σύντομα θα ενσωματωθεί σε αυτό. Παράλληλα, έχουν δημιουργήσει τη νεοφυή εταιρεία-τεχνοβλαστό Softsonics για να αξιοποιήσουν.

Naftemporiki.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

ΕΔΕΚ: Έντονες διαβουλεύσεις για απόσυρση των τριών υποψηφίων - Στόχος, η ενότητα στο κόμμα

ΕΔΕΚ: Έντονες διαβουλεύσεις για απόσυρση των τριών υποψηφίων - Στόχος, η ενότητα στο κόμμα

Ενώ η ΕΔΕΚ, βρίσκεται σε προεκλογική περίοδο, για την ανάδειξη του νέου προέδρου στην ηγεσία του κόμματος, οι παρασκηνιακές διαβουλεύσεις συνεχίζονται για την εξεύρεση μεταβατικού προέδρου στο κόμμα, μέχρι την επόμενη εκλογική διαδικασία, που σύμφωνα με το καταστατικό του κόμματος, έχει καθοριστεί μέσα στον επόμενο χρόνο, μετά τις βουλευτικές εκλογές, του 2026.