ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Πόσα κοστίζουν στην τσέπη των πολιτών οι εκλογές - Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και ανέργων που θα εργαστούν - Τα έσοδα που πήρε το Κράτος

Πόσα κοστίζουν στην τσέπη των πολιτών οι εκλογές - Ο αριθμός των δημοσίων υπαλλήλων και ανέργων που θα εργαστούν - Τα έσοδα που πήρε το Κράτος

Στα €7 εκατ. έχουν προϋπολογισθεί τα έξοδα που προορίζονται να καλύψουν τη διενέργεια των προεδρικών εκλογών 2023.

Όπως αναφέρεται σε σημείωμα του Υπουργείου Εσωτερικών προς τη Βουλή για τον προϋπολογισμό του, έχουν περιληφθεί για τη διεξαγωγή των εκλογών πιστώσεις ύψους 7 εκατ. ευρώ. Το ποσό αυτό υπολογίζεται ότι θα καλύψει τα έξοδα διενέργειας των προεδρικών εκλογών σε περίπτωση που χρειαστούν δύο γύροι εκλογικών αναμετρήσεων.

Τι περιλαμβάνει ο προϋπολογισμός

Συγκεκριμένα, υπολογίζεται ότι κονδύλι ύψους €2.3 εκατ. θα διατεθεί για την υπερωριακή απασχόληση, για την προετοιμασία των εκλογών και για τη στελέχωση των εκλογικών κέντρων, για σκοπούς της ψηφοφορίας και για τη διαλογή και καταμέτρηση των ψήφων.

Ποσό €100 χιλ. θα διατεθεί σε ενοίκια αιθουσών, υλικών και διαφόρων συσκευών, καθώς και ποσό ύψους €900 χιλ. για υπερωρίες και έξοδα για τη διακίνηση οχημάτων της αστυνομίας.

Για τις ανάγκες του Κυβερνητικού Τυπογραφείου (υλικά και υπερωρίες) έχει προϋπολογισθεί κονδύλι €150 χιλ. Παράλληλα, η δαπάνη για τις δημοσιεύσεις εκλογικών γνωστοποιήσεων και διαφημίσεις στις εφημερίδες υπολογίστηκε μέχρι τις €500 χιλ.

Περιλαμβάνεται επίσης κονδύλι για την εκστρατεία ενθάρρυνσης της εγγραφής στον εκλογικό κατάλογο και μείωσης της αποχής ύψους €280 χιλ., ενώ για την οπτικοποίηση και παρουσίαση αποτελεσμάτων, από το Τμήμα Υπηρεσιών Πληροφορικής έχουν περιληφθεί πιστώσεις ύψους €250 χιλ.

Όσον αφορά τα έξοδα του Τμήματος Δημοσίων Έργων για διάφορες κατασκευαστικές εργασίες και του Τμήματος Ηλεκτρομηχανολογικών Υπηρεσιών για διάφορες εργασίες που θα διενεργήσει, έχει προϋπολογισθεί κονδύλι ύψους €50 χιλ. για το κάθε τμήμα.

Για την γραφική ύλη, χαρτικά και άλλα αναλώσιμα υλικά ποσό ύψους €100 χιλ., ενώ για τα εκλογικά κέντρα του εξωτερικού περιλήφθηκαν πιστώσεις ύψους €300 χιλ..

Περιλήφθηκαν ακόμα πιστώσεις ύψους €70 χιλ. για τα απρόβλεπτα.

Σε περίπτωση Β΄ γύρου προβλέπεται για τη διεξαγωγή του ποσό ύψους €1.9 εκατ.

Πόσοι θα εργαστούν στις εκλογές

Σύμφωνα με ενημέρωση από την Υπηρεσία Εκλογών, στις φετινές Προεδρικές θα εργαστούν συνολικά 5,396 άτομα. Αναλυτικότερα, θα λειτουργήσουν συνολικά 1,148 εκλογικά κέντρα με αντίστοιχο αριθμό προεδρευόντων. Θα εργαστούν επίσης 4,248 βοηθοί προεδρεύοντα, εκ των οποίων οι 242 είναι άνεργοι πτυχιούχοι.

Η αμοιβή που θα λάβουν οι προεδρεύοντες είναι €357 και των βοηθών €180. Σημειώνεται ότι οι άνεργοι έχουν διοριστεί μόνο ως βοηθοί και το ποσό των €180 θα τους καταβληθεί χωρίς οποιαδήποτε αποκοπή.

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline o Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Εκλογών, Μενέλαος Βασιλείου, το πραγματικό κόστος των εκλογών θα εξακριβωθεί μετά το πέρας της διεξαγωγής της διαδικασίας και την έκδοση των ανάλογων τιμολογίων.

Συγκριτικά με τις προηγούμενες Προεδρικές Εκλογές, οι πραγματικές δαπάνες το 2018 ήταν 5 εκατ. 250 χιλ. ευρώ, το 2013 ήταν 4 εκατ. 220 χιλ. ευρώ ενώ το 2008 ήταν 7,5 εκατ. ευρώ.

Σημείωσε πως ο αυξημένος προϋπολογισμός για τις Προεδρικές του 2023 οφείλεται κυρίως στην αύξηση στις τιμές των πρώτων υλών, την μισθολογική αναβάθμιση πολλών δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και μετρά προστασίας από τον κορωνοϊό.

Την ίδια ώρα, το Κράτος έχει λάβει συνολικά έσοδα 28 χιλιάδες ευρώ από τους υποψηφίους (2,000 ευρώ από τους 14 υποψηφίους ως παράβολο της υποψηφιότητάς τους).

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παράνομα φωτοβολταϊκά: Προς διερεύνηση δύο περιπτώσεις - Πώς επηρεάζουν το δίκτυο της ΑΗΚ

Ξεκάθαρος ο Κεραυνός: «Ανέκδοτο ότι έχουν αντικατασταθεί οι συντάξεις με φιλοδώρημα»

Αυξήσεις στις τιμές καυσίμων: Πόσο έχουν ανέβει - «Οι γεωπολιτικές εξελίξεις επηρεάζουν»

Παραιτήθηκε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Αστυνομίας Κύπρου - Ποιος αναλαμβάνει στη θέση του

Τραγωδία στις ΗΠΑ: Μωρό ενός έτους έπεσε από παράθυρο ξενοδοχείου και σκοτώθηκε



Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Η διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία η μοναδική βάση λύσης»

Η μοναδική βάση επίλυσης του Κυπριακού είναι η λύση στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως περιγράφεται στα ψηφίσματα των ΗΕ, των συγκλίσεων που έχουν καταγραφεί μέχρι σήμερα και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, δήλωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης σε χαιρετισμό του, ο οποίος αναγνώσθηκε από τον Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, σε επίσημο δείπνο των ομογενών στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επέτειο της Ελληνικής Επανάστασης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top