Έφτασε η μεγάλη μέρα των εκλογών. Μια ακόμα εκλογική αναμέτρηση η οποία θα καθορίσει το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας σε όλα τα επίπεδα, τόσο κοινωνικοοικονομικά όσο και στην εξέλιξη του Κυπριακού. Οι εκλογές του 2023 είναι οι δέκατες τρίτες σε σειρά, με 14 υποψήφιους να διεκδικούν την θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αξίζει να αναφέρουμε ότι η Κύπρος ανακηρύχθηκε ανεξάρτητο κράτος στις 16 Αυγούστου 1960, βάσει των Συμφωνιών της Ζυρίχης και του Λονδίνου (11 - 19 Φεβρουαρίου 1959), που υπέγραψαν οι δύο κοινότητες του νησιού και οι τρεις εγγυήτριες δυνάμεις: Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία.
Στις 20 Ιουλίου 1974, η Τουρκία εισέβαλε στο νησί, προφασιζόμενη το άρθρο 4 της Συνθήκης Εγγυήσεων, έχοντας ως πρόσχημα το πραξικόπημα της χούντας των Αθηνών (15 Ιουλίου 1974), που ανέτρεψε τον Μακάριο.
Η Τουρκία μέχρι και σήμερα κατέχει το 37% του εδάφους της Κύπρου. Η Τουρκική εισβολή στην Κύπρο αποτελεί μια σοβαρή παραβίαση των κανόνων του Διεθνούς Δικαίου που αφορούν στην απαγόρευση χρήσης βίας και θεμελιωδών κανόνων του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και του Δικαίου των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: LIVE: Η Κύπρος εκλέγει τον νέο Πρόεδρό της - Το ThemaOnline στην καρδιά των γεγονότων
Θητεία Προέδρου, Διαδικασία Εκλογών και Προεδρική Δημοκρατία
Η Κύπρος είναι Προεδρική Δημοκρατία και επικεφαλής της εκτελεστικής εξουσίας είναι ο Πρόεδρος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκλέγεται απ' ευθείας από το λαό για πενταετή θητεία. Μέχρι το 2019 δεν υπήρχε όριο θητειών και έτσι ο Πρόεδρος μπορούσε να επανεκλεγεί απεριόριστες φορές, ενώ πλέον, μετά από ψήφισμα της Βουλής, ένας Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας δεν μπορεί να υπηρετήσει περισσότερο από 2 συνεχόμενες θητείες.
Σύμφωνα με το Σύνταγμα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προέρχεται από την ελληνική κοινότητα της Κύπρου και ο Αντιπρόεδρος από την τουρκική. Από τα γεγονότα του 1964 και εντεύθεν η θέση του Αντιπροέδρου παραμένει κενή.
Αριθμός Υποψηφίων και εκλογή
Στις εκλογές του 2023 κατέθεσαν υποψηφιότητα 14 πρόσωπα, ένας αριθμός ρεκόρ για τα χρονικά των εκλογικών αναμετρήσεων.
Με βάση το Σύνταγμα όταν μόνο ένας υποψήφιος υποβάλλει υποψηφιότητα, τότε ανακηρύσσεται ως εκλεγείς Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, χωρίς ψηφοφορία.
Όταν οι υποψήφιοι είναι περισσότεροι από έναν, τότε εκλέγεται ο υποψήφιος που εξασφαλίζει πάνω από το 50% των έγκυρων ψήφων στον Α’ γύρο. Αν κανένας από τους υποψήφιους δεν εξασφαλίσει την απαιτούμενη πλειοψηφία, τότε διεξάγεται επαναληπτική εκλογή, ο λεγόμενος Β’ Γύρος εκλογών, την αντίστοιχη μέρα της αμέσως επόμενης βδομάδας , ανάμεσα στους δυο υποψηφίους που πήραν τις περισσότερες ψήφους. Ο υποψήφιος που παίρνει, κατά την επαναληπτική εκλογή, το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων θεωρείται εκλεγείς.
Η εκλογή του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας γίνεται πριν από τη λήξη της θητείας του απερχόμενου προέδρου, έτσι ώστε ο νεοεκλεγόμενος πρόεδρος να είναι σε θέση να αναλάβει τα καθήκοντα του όταν η θητεία αυτή λήξει.
Σε περίπτωση που η θέση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει κενή, διεξάγεται αναπληρωματική εκλογή εντός 45 ημερών από την ημέρα που η θέση παρέμεινε κενή. Η θητεία του εκλεγομένου με αναπληρωματική εκλογή προέδρου είναι ίση με τη μη εκπνεύσασα περίοδο της θητείας του προηγούμενου προέδρου.
Εκλογικές Αναμετρήσεις από το 1959 - 2023
13 Δεκεμβρίου 1959
Οι Προεδρικές Εκλογές του 1959 ήταν οι πρώτες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κύπρο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας.
Στις προεδρικές εκλογές της 13ης Δεκεμβρίου 1959 υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ και ο Ιωάννης Κληρίδης (πατέρας του Γλαύκου Κληρίδη)
Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος Γ΄ είχε τη στήριξη της πλειονότητα των αγωνιστών της ΕΟΚΑ και του Ενιαίου Δημοκρατικού Μέτωπου Αναδημιουργίας (ΕΔΜΑ), ενώ ο Ιωάννης Κληρίδης είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, της Δημοκρατικής Ένωσης Κύπρου (της οποίας ηγείτο) και όσων ήταν αντιτιθέμενοι στις συμφωνίες Λονδίνου – Ζυρίχης.
Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας αναδείχθηκε ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος που εξασφάλισε το 66,29% των ψήφων, έναντι 32,92% του Ιωάννη Κληρίδη.
Χαρακτηριστικό της εκλογικής αυτής αναμέτρησης , το οποίο αξίζει να αναφερθεί ήταν η μη υποστήριξη του Γλαύκου Κληρίδη προς τον πατέρα του Ιωάννη και η σύμπλευσή του με το μακαριακό στρατόπεδο.
Η θητεία της κυβέρνηση θα ολοκληρωνόταν το 1965 οπόταν και θα διεξάγονταν προεδρικές εκλογές. Ωστόσο, οι εκλογές του 1965 ανεβλήθησαν λόγω των διακοινοτικών διαταραχών της περιόδου 1963-1964. Τότε, η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε παράταση της θητείας του Αρχιεπισκόπου Μακαρίου Γ΄ μέχρι το 1968.
25 Φεβρουαρίου 1968
Οι επόμενες εκλογές έγιναν στις 25 Φεβρουαρίου 1968 μέσα σε έντονο κλίμα καθώς εκείνη την περίοδο κυριαρχούσε το θέμα της ένωσης της Κύπρου με την Ελλάδα.
Υποψήφιοι ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος και ο ψυχίατρος Τάκης Ευδόκα. Τον Αρχιεπίσκοπο Μακάριο Γ υποστήριξαν οι αγωνιστές (Πατριωτικό Μέτωπο) και το ΑΚΕΛ, ενώ οι Ενωτικοί (ΔΕΚ) τάχθηκαν με τον ψυχίατρο Τάκη Ευδόκα. Η νίκη του Μακαρίου ήταν ξεκάθαρα συντριπτική καθώς συγκέντρωσε το 96,26% των ψήφων έναντι 3,74% του Τάκη Ευδόκα.
18 Φεβρουαρίου 1973
Οι Προεδρικές Εκλογές του 1973 ήταν οι τρίτες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κύπρο μετά την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της χώρας.
Στις εκλογές του 1973 μοναδικός υποψήφιος ήταν ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος κι έτσι επανεξελέγη για τρίτη θητεία. Λόγω του ότι ήταν ο μοναδικός υποψήφιος ανακηρύχθηκε πρόεδρος χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Παρέμεινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας μέχρι το θάνατό του, στις 3 Αυγούστου 1977.
10 Σεπτεμβρίου 1977
Μετά το θάνατο του Μακάριου, την Προεδρία της Δημοκρατίας ανέλαβε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού, για το υπόλοιπο της προεδρικής θητείας, που έληγε τον Φεβρουάριο του 1978. Ήταν ο μοναδικός υποψήφιος και οι πολίτες δεν χρειάστηκε να προσέλθουν στις κάλπες.
Συγκεκριμένα, όπως προνοεί το σύνταγμα όταν η θέση του Προέδρου μένει κενή , σε αυτή την περίπτωση λόγω θανάτου του Μακαρίου, ως προεδρεύων της δημοκρατίας ανέλαβε ο τότε ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού.
Σε 45 μέρες θα έπρεπε να διεξαχθούν εκλογές για νέο πρόεδρο, που θα υπηρετούσε το υπόλοιπο της θητείας του Μακαρίου, δηλαδή μέχρι το Φεβρουάριο 1978. Ωστόσο, λόγω του μικρού χρονικού διαστήματος που μεσολαβούσε, οι αρχηγοί των κομμάτων συμφώνησαν να μη διεξαχθούν εκλογές για το υπόλοιπο της θητείας Μακαρίου. Στις 31 Αυγούστου, ο Κυπριανού, ανακηρύχτηκε χωρίς ανθυποψήφιο, πρόεδρος της Δημοκρατίας.
5 Φεβρουαρίου 1978
Οι προεδρικές εκλογές του 1978 ήταν προγραμματισμένες για τις 5 Φεβρουαρίου 1978.
Στις 10 Νοεμβρίου 1977 ο ΔΗΣΥ εξήγγειλε την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη. Δώδεκα μέρες αργότερα στις 22 Νοεμβρίου 1977 το ΔΗΚΟ ανακοίνωσε την υποψηφιότητα του Σπύρου Κυπριανού. Ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ανήγγειλε ότι θα υπέβαλλε υποψηφιότητα αν αποτύγχαναν προτάσεις του προς το ΔΗΚΟ και το ΑΚΕΛ για καθορισμό μίνιμουμ προγράμματος συνεργασίας.
Ωστόσο, τα πράγματα ανατρέπονται όταν στις 14 Δεκεμβρίου 1977 απήχθη από το στρατόπεδο καταδρομών όπου υπηρετούσε τη στρατιωτική του θητεία ο πρωτότοκος γιος του Σπύρου Κυπριανού, Αχιλλέας Κυπριανού. Το γεγονός αυτό δημιούργησε κλίμα ανησυχίας ότι ο κίνδυνος από ανατρεπτικά στοιχεία του 1974 δεν είχε εκλείψει. Οι απαγωγείς μέσω μαγνητοταινίας ζήτησαν γενική αμνηστία σε όλους τους πολιτικούς κατάδικους, υπόδικους και καταζητούμενους. Η ανησυχία εντείνεται από κινδυνολογία πολιτικών προσώπων και κομμάτων για ενδεχόμενο να ξεσπάσει ακόμα και εμφύλιος πόλεμος αν δεν αφηνόταν σύντομα ελεύθερος ο Αχιλλέας.
Σε ένδειξη ομοψυχίας του πολιτικού κόσμου και για να μην εμπλακεί η χώρα σε προεκλογικές αντιπαραθέσεις, μέσα στις δραματικές συνθήκες που είχαν διαμορφωθεί, στις 16 Δεκεμβρίου ο Γλαύκος Κληρίδης ανακοίνωσε την απόφαση του να μη διεκδικήσει την προεδρία του κράτους. Δύο μέρες αργότερα ο Αχιλλέας Κυπριανού αφέθηκε ελεύθερος.
Η υποβολή των υποψηφιοτήτων έγινε στις 26 Ιανουαρίου 1978. Ο Σπύρος Κυπριανού ήταν ο μόνος που έθεσε υποψηφιότητα και ως εκ τούτου μετά τη λήξη της προθεσμίας υποβολής υποψηφιοτήτων, ανακηρύχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
13 Φεβρουαρίου 1983
Οι Προεδρικές Εκλογές του 1983 ήταν οι πέμπτες προεδρικές εκλογές που διεξήχθησαν στην Κύπρο.
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 3 Φεβρουαρίου 1983. Οι υποψήφιοι ήταν ο Σπύρος Κυπριανού , Γλαύκος Κληρίδης και Βάσος Λυσσαρίδης.
Ο Σπύρος Κυπριανού ήταν πρόεδρος της Κύπρου από το 1977 και πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Είχε τη στήριξη του ΔΗΚΟ και του ΑΚΕΛ. Τα δύο κόμμα συμφώνησαν σε ένα «μίνιμουμ πρόγραμμα» διακυβέρνησης.
Ο Γλαύκος Κληρίδης ήταν ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και βουλευτής. Είχε διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1960-1976), ενώ υπηρέτησε και ως Υπουργός Δικαιοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση (1959-1960). Συμμετείχε για πρώτη φορά στις προεδρικές εκλογές και υποστηρίχθηκε εκτός από το Δημοκρατικό Συναγερμό και από τη Νέα Δημοκρατική Παράταξη.
Ο Βάσος Λυσσαρίδης ήταν ο πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου (ΕΔΕΚ) και βουλευτής. Είχε τη στήριξη της ΕΔΕΚ και του Π.Α.ΜΕ.
Κυρίαρχα θέματα της προεκλογικής εκστρατείας ήταν το «μίνιμουμ πρόγραμμα» (με το οποίο είχε διαφωνήσει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Ανδρέας Παπανδρέου), η πανεθνική διάσκεψη για το κυπριακό πρόβλημα, το σκάνδαλο ΞΕΚΤΕ γύρω από την κατασκευή του δρόμου Λευκωσίας – Λεμεσού και το ζήτημα με την διαχείριση των τεθωρακισμένων Κάσκαβελ.
14 & 21 Φεβρουαρίου 1988
Πέντε υποψήφιοι διεκδίκησαν την Προεδρία και η εκλογή κρίθηκε για πρώτη φορά σε δύο γύρους, καθώς κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέρα του 50% των εγκύρων ψήφων, όπως απαιτείται.
Υποψήφιοι και υποστηρικτές τους
Σπύρος Κυπριανού: πρόεδρος της Κύπρου από το 1977 και πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Είχε τη στήριξη του ΔΗΚΟ και της Ένωσης Κέντρου.
Γλαύκος Κληρίδης: πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και βουλευτής. Είχε διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1960-1976), ενώ υπηρέτησε και ως Υπουργός Δικαιοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση (1959-1960). Συμμετείχε για δεύτερη φορά στις προεδρικές εκλογές και υποστηρίχθηκε από το Δημοκρατικό Συναγερμό.
Γιώργος Βασιλείου: ανεξάρτητος υποψήφιος με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ. Επιπλέον, είχε τη στήριξη του Κόμματος των Φιλελευθέρων.
Βάσος Λυσσαρίδης: πρόεδρος της Ενιαίας Δημοκρατικής Ένωσης Κέντρου (ΕΔΕΚ), βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων. Είχε τη στήριξη της ΕΔΕΚ.
Θράσος Γεωργιάδης: ανεξάρτητος υποψήφιος.
Στον πρώτο γύρο (14 Φεβρουαρίου) έλαβαν: Γλαύκος Κληρίδης (ΔΗΣΥ) 33,32%, Γιώργος Βασιλείου (ανεξάρτητος με την υποστήριξη του ΑΚΕΛ) 30,11%, Σπύρος Κυπριανού (ΔΗΚΟ) 27,29%, Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΔΕΚ) 9,22% και ο ανεξάρτητος Θράσος Γεωργιάδης 0,06%.
Η αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Γιώργο Βασιλείου (30,11%) και στον Γλαύκο Κληρίδη (33,32%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους.
Β Γύρος:
Ο Β΄ γύρος διεξήχθη στις 21 Φεβρουαρίου 1988.
Στον Β γύρο η ΕΔΕΚ υποστήριξε την υποψηφιότητα του Γιώργου Βασιλείου. Το ΔΗΚΟ και η Ένωση Κέντρου είχαν καλέσει τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Νικητής και νέος πρόεδρος αναδείχθηκε ο Γιώργος Βασιλείου με ποσοστό 51,63%
7 & 14 Φεβρουαρίου 1993
Οι Προεδρικές Εκλογές του 1993 ήταν οι έβδομες προεδρικές εκλογές.
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 28 Ιανουαρίου 1993.
Υποψήφιοι και υποστηρικτές τους
Γιώργος Βασιλείου : πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 1988-1993. Είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ και του ΑΔΗΣΟΚ.
Γλαύκος Κληρίδης: πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) και βουλευτής. Είχε διατελέσει Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων (1960-1976), ενώ υπηρέτησε και ως Υπουργός Δικαιοσύνης στη μεταβατική κυβέρνηση (1959-1960). Συμμετείχε για τρίτη φορά στις προεδρικές εκλογές και υποστηρίχθηκε από το Δημοκρατικό Συναγερμό και το Κόμμα των Φιλελευθέρων.
Πασχάλης Πασχαλίδης: ανεξάρτητος υποψήφιος. Διετέλεσε Υπουργός Εμπορίου και Βιομηχανίας στη μεταβατική κυβέρνηση (1959-1960). Είχε τη στήριξη του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ.
Γεώργιος Μαυρογένης: ανεξάρτητος υποψήφιος ( βετεράνος δημοσιογράφος /γελοιογράφος)
Γιαννάκης Ταλιώτης: ανεξάρτητος υποψήφιος (γιατρός)
Πέντε υποψήφιοι και δύο γύροι εκλογών
Ο Α΄ γύρος των εκλογών διεξήχθη στις 7 Φεβρουαρίου 1993. Στον πρώτο γύρο ο Πρόεδρος Βασιλείου με τις ψήφους του ΑΚΕΛ εξασφάλισε το 44,15%, ο Γλαύκος Κληρίδης του ΔΗΣΥ το 36,74%, ο Πασχάλης Πασχαλίδης (ΔΗΚΟ-ΕΔΕΚ) το 18,64%, ο Γεώργιος Μαυρογένης το 0,25% και ο Γιαννάκης Ταλιώτης το 0,21%.
Κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέρα του 50% των εγκύρων ψήφων. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Γλαύκο Κληρίδη (36,74%) και στον Γιώργο Βασιλείου (44,15%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους.
Ο Β΄γύρος διεξήχθη στις 14 Φεβρουαρίου 1988.
Στον Β΄ γύρο το ΔΗΚΟ υποστήριξε την υποψηφιότητα του Γλαύκου Κληρίδη. Η ΕΔΕΚ κάλεσε τους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Νικητής των εκλογών και νεος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης με ποσοστό 50,31%.
8 & 15 Φεβρουαρίου 1998
Οι Προεδρικές Εκλογές του 1998 ήταν οι όγδοες προεδρικές εκλογές.
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 9 Ιανουαρίου 1998.
Για πρώτη φορά, επτά υποψήφιοι διεκδίκησαν τις εκλογές, αριθμός που αποτελούσε επίδοση.
Υποψήφιοι και υποστηρικτές τους
Γλαύκος Κληρίδης: πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 1993-1998. Είχε τη στήριξη του ΔΗΣΥ.
Γεώργιος Ιακώβου: ανεξάρτητος υποψήφιος. Διετέλεσε Υπουργός Εξωτερικών την περίοδο 1983-1993. Είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ.
Βάσος Λυσσαρίδης: πρόεδρος της ΕΔΕΚ, βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής. Είχε τη στήριξη της ΕΔΕΚ.
Αλέξης Γαλανός: ανεξάρτητος υποψήφιος, βουλευτής και πρώην Πρόεδρος της Βουλής. Έως το 1997 ήταν μέλος του ΔΗΚΟ. Μαζί με άλλα στελέχη του ΔΗΚΟ, διαφώνησε με την αποχώρηση του ΔΗΚΟ από την κυβέρνηση Γλαύκου Κληρίδη 1993 και την υποστήριξη του Γεώργιου Ιακώβου σε συνεργασία με το ΑΚΕΛ.
Γιώργος Βασιλείου: πρώην πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 1988-1993 και πρόεδρο των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ). Είχε την υποστήριξη των ΕΔΗ.
Νίκος Κουτσού: πρόεδρος Νέων Οριζόντων. Είχε τη στήριξη του κόμματος του.
Νίκος Ρολάνδης: πρόεδρος του Κόμματος των Φιλελευθέρων. Είχε τη στήριξη του κόμματος του.
Ο Α΄ γύρος των εκλογών διεξήχθη στις 8 Φεβρουαρίου 1993.
Στον πρώτο γύρο έλαβαν: Γεώργιος Ιακώβου 40,61% (ΔΗΚΟ-ΑΚΕΛ), Γλαύκος Κληρίδης (ΔΗΣΥ) 40,06%, Βάσος Λυσσαρίδης (ΕΔΕΚ) 10,59%, Αλέξης Γαλανός (πρώην στέλεχος του ΔΗΚΟ) 4,04%, Γιώργος Βασιλείου 3%, Νίκος Κουτσού 0,91% και Νίκος Ρολάνδης 0,78%.
Κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέρα του 50% των εγκύρων ψήφων. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Γλαύκο Κληρίδη (40,06%) και στον Γεώργιο Ιακώβου (40,61%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους
Ο Β΄ γύρος διεξήχθη στις 15 Φεβρουαρίου 1988.
Στον Β΄ γύρο ο Γλαύκος Κληρίδης εξασφάλισε τη στήριξη των ΕΔΗ, του Κόμματος των Φιλελευθέρων, των Νέων Οριζόντων και του Αλέξη Γαλανού. Η ΕΔΕΚ κάλεσε τους ψηφοφόρους της να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Νικητής των εκλογών ήταν ο Γλαύκος Κληρίδης με ποσοστό 50,82%.
16 Φεβρουαρίου 2003
Οι Προεδρικές Εκλογές του 2003 ήταν οι ένατες προεδρικές εκλογές και παρουσίασαν ειδικά χαρακτηριστικά που δικαιολογημένα τις κατατάσσουν σαν μια ξεχωριστή αναμέτρηση στην ιστορία της Κυπριακής Δημοκρατίας. Η πορεία προς τις εκλογές σημαδεύτηκε από δύο παράγοντες, αποφάσεις για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την παρουσίαση ενός σχεδίου των Ηνωμένων Εθνών για επίλυση του Κυπριακού Προβλήματος.
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 17 Ιανουαρίου 2003.
Παρότι υπήρξαν εννέα υποψήφιοι, ψηφίστηκε πρόεδρος από τον Α' Γύρο ο οποίος εξασφάλισε πάνω από το 50% των έγκυρων ψήφων.
Υποψήφιοι και υποστηρικτές τους
Γλαύκος Κληρίδης: πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 1993-2003. Είχε τη στήριξη του ΔΗΣΥ, των ΕΔΗ και του ΑΔΗΚ.
Τάσσος Παπαδόπουλος: πρόεδρος του ΔΗΚΟ, βουλευτής, πρώην Πρόεδρος της Βουλής και πρώην υπουργός. Είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, του ΔΗΚΟ, του ΚΙΣΟΣ (ΕΔΕΚ), των Οικολόγων, της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου και του ΚΕΑ.
Αλέκος Μαρκίδης: Γενικός Εισαγγελέας της Κυπριακής Δημοκρατίας και πρώην βουλευτής. Μέλος του ΔΗΣΥ που διαφώνησε με την υποψηφιότητα Γλαύκου Κληρίδη.
Νίκος Κουτσού: πρόεδρος Νέων Οριζόντων. Είχε τη στήριξη του κόμματος του.
Κώστας Κυριάκου: ανεξάρτητος υποψήφιος
Ανδρέας Ευστρατίου: ανεξάρτητος υποψήφιος
Αδάμος Κατσαντώνης: ανεξάρτητος υποψήφιος
Χρίστος Ιωσηφίδης: ανεξάρτητος υποψήφιος
Γεώργιος Μαυρογένης: ανεξάρτητος υποψήφιος
Παντελής Σοφοκλέους: ανεξάρτητος υποψήφιος
ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ:
Τάσσος Παπαδόπουλος [ΑΚΕΛ-ΔΗΚΟ-ΚΙΣΟΣ (ΕΔΕΚ) και Οικολόγοι] 51,51%, Γλαύκος Κληρίδης 38,80% (ΔΗΣΥ-ΕΔΗ-ΑΔΗΚ), Νίκος Κουτσού (Νέοι Ορίζοντες) 2,12%, Ανδρέας Ευστρατίου 0,15%, Χρίστος Ιωσηφίδης 0,09%, Αδάμος Κατσαντώνης 0,13%, Κώστας Κυριάκου 0,44%, Γεώργιος Μαυρογένης 0,08% και Παντελής Σοφοκλή 0,05%.
Νικητής ήταν ο Τάσσος Παπαδόπουλος ο οποίος εκλέχθηκε στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με ποσοστό 51,51%
17 & 24 Φεβρουαρίου 2008
Οι Προεδρικές Εκλογές του 2008 ήταν οι δέκατες προεδρικές εκλογές.
Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 17 Φεβρουαρίου 2008.
Υποψήφιοι και υποστηρικτές τους
Τάσσος Παπαδόπουλος: Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας την περίοδο 2003-2008, πρώην πρόεδρος του ΔΗΚΟ. Είχε τη στήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, του ΕΥΡΩΚΟ, των Οικολόγων και του ΑΔΗΚ.
Δημήτρης Χριστόφιας: Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ. Είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ, των ΕΔΗ, της Έπαλξης Ανασυγκρότησης Κέντρου και της Πρωτοβουλίας Σοσιαλιστών.
Ιωάννης Κασουλίδης: Ευρωβουλευτής, πρώην υπουργός εξωτερικών. Είχε τη στήριξη του ΔΗΣΥ, τους Ελεύθερους Πολίτες, του ΛΑΣΟΚ και της ΕΥΡΩΔΗ.
Μάριος Ματσάκης: Ευρωβουλευτής, πρώην βουλευτής και πρώην μέλος του ΔΗΚΟ.
Κώστας Κυριάκου: Ανεξάρτητος υποψήφιος.
Κώστας Θεμιστοκλέους: Ανεξάρτητος υποψήφιος, πρώην Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος και πρώην μέλος των ΕΔΗ.
Ανδρέας Ευστρατίου: Ανεξάρτητος υποψήφιος.
Χριστόδουλος Νεοφύτου: Ανεξάρτητος υποψήφιος.
Αναστάσης Μιχαήλ: Ανεξάρτητος υποψήφιος.
Πρώτος Γύρος:
Στον πρώτο γύρο (17 Φεβρουαρίου) έλαβαν: Ιωάννης Κασουλίδης (ΔΗΣΥ) 33,51%, Δημήτρης Χριστόφιας (ΑΚΕΛ) 33,39%, Τάσσος Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ) 31,79%, και 1,46% οι έξι ανεξάρτητοι υποψήφιοι (Αναστάσης Μιχαήλ, Ανδρέας Ευστρατίου, Κώστας Θεμιστοκλέους, Κώστας Κυριάκου, Μάριος Ματσάκης και Χριστόδουλος Νεοφύτου).
Τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου επιβεβαίωσαν ότι το αποτέλεσμα των εκλογών θα ήταν αμφίρροπο. Ο Κασουλίδης, ο οποίος δινόταν από δημοσκοπήσεις, ακόμη και από δημοσκοπήσεις εξόδου κάλπης, χωρίς ιδιαίτερες πιθανότητες επιτυχίας, τερμάτισε πρώτος, με λιγότερο από 1.000 ψήφους μπροστά από τον Χριστόφια, και πάνω από 7.500 από τον Παπαδόπουλο. Ο πρώην Πρόεδρος, ο οποίος δινόταν νικητής των εκλογών για πολλούς μήνες, από σχεδόν όλες τις δημοσκοπήσεις, αποκλείστηκε από τις εκλογές δευτέρου γύρου.
Κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέρα του 50% των εγκύρων ψήφων. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Ιωάννη Κασουλίδη (33,51%) και στον Δημήτρη Χριστόφια (33,29%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους.
Δεύτερος Γύρος
Ο Δεύτερος Γύρος πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου.
Στον β΄ γύρο των εκλογών το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών στήριξαν τον Δημήτρη Χριστόφια. Το ΕΥΡΩΚΟ κάλεσε τους ψηφοφόρους του να μην ψηφίσουν κανέναν από τους δύο υποψήφιους ενώ το κάλεσε τους ψηφοφόρους του να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Νικητής ήταν ο Δημήτρης Χριστόφιας ο οποίος εκλέχθηκε στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με ποσοστό 53,36%.
Στις 24 Φεβρουαρίου 2008 η Κύπρος έγινε το μοναδικό κράτος μεταξύ των 27 μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ανέδειξε στη θέση του αρχηγού κράτους ένα κομμουνιστή πρόεδρο, τον Δημήτρη Χριστόφια, Γενικό Γραμματέα του ΑΚΕΛ.
17 & 24 Φεβρουαρίου 2013
Οι Προεδρικές Εκλογές του 2013 ήταν οι ενδέκατες προεδρικές εκλογές.
Οι υποψηφιότητες για τις προεδρικές εκλογές υπεβλήθησαν στις 18 Ιανουαρίου 2013.
Έντεκα υποψήφιοι διεκδίκησαν την ψήφο του Κυπριακού Λαού, σε μία ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο στην ιστορία της Μεγαλονήσου, λόγω της οικονομικής κρίσης και της επικείμενης υπογραφής της δανειακής σύμβασης με την Τρόικα.
Υποψήφιοι και υποστηρικτές τους
Νίκος Αναστασιάδης: Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και βουλευτής. Είχε τη στήριξη του ΔΗΣΥ και του ΔΗΚΟ.
Σταύρος Μαλάς: Πρώην Υπουργός Υγείας. Είχε τη στήριξη του ΑΚΕΛ.
Γιώργος Λιλλήκας: Πρώην υπουργός και βουλευτής. Είχε τη στήριξη της ΕΔΕΚ.
Γεώργιος Χαραλάμπους:Είχε τη στήριξη του ΕΛΑΜ.
Πραξούλα Αντωνιάδου: Πρώην Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, πρόεδρος των ΕΔΗ. Είχε τη στήριξη των ΕΔΗ.
Μακαρία Άντρη Στυλιανού: Ανεξάρτητη υποψήφια.
Λάκης Ιωάννου: Πρόεδρος του ΛΑΣΟΚ.
Σόλων Γρηγορίου: Ανεξάρτητος υποψήφιος.
Κώστας Κυριάκου: Ανεξάρτητος υποψήφιος.
Ανδρέας Ευστρατίου: Ανεξάρτητος υποψήφιος.
Λουκάς Σταύρου: Πρόεδρος του ΕΔΗΚ.
Οι εκλογές διεξήχθησαν στις 17 Φεβρουαρίου 2013
Το ΕΥΡΩΚΟ στον α΄ γύρο δεν υποστήριξε κανένα υποψήφιο, ενώ στον β΄ γύρο υποστήριξε τον Νίκο Αναστασιάδη. Οι Οικολόγοι κάλεσαν τους ψηφοφόρους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Πρώτος Γύρος:
Στον πρώτο γύρο έλαβαν: Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ) 45,46%, Σταύρος Μαλάς (ΑΚΕΛ) 26,91%, Γιώργος Λιλλήκας (Ανεξ.- ΕΔΕΚ) 24,93%, Γεώργιος Χαραλάμπους (ΕΛΑΜ) 0,88%, Πραξούλα Αντωνιάδου-Κυριακού (ΕΔΗ) 0,61%, Λάκης Ιωάννου (ΛΑΣΟΚ) 0,29%, Λουκάς Σταύρου (ΕΔΗΚ) 0,05% και 0,87% οι τέσσερεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι (Μακαρία - Άντρη Στυλιανού, Σόλων Γρηγορίου, Κώστας Κυριάκου, Ανδρέας Ευστρατίου).
Κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέρα του 50% των εγκύρων ψήφων. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη (45,46%) και στον Σταύρο Μαλά (26,91%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους.
Δεύτερος Γύρος:
Ο Δεύτερος γύρος πραγματοποιήθηκε στις 24 Φεβρουαρίου.
Στον β΄ γύρο των εκλογών η ΕΔΕΚ κάλεσε τους ψηφοφόρους της να μην ψηφίσουν κανένα εκ των δύο υποψηφίων. Οι ΕΔΗ κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Στον δεύτερο γύρο , ο Νίκος Αναστασιάδης εξελέγη άνετα Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς συγκέντρωσε το 57.48% των ψήφων, έναντι 42.52% του Σταύρου Μαλά.
Νικητής ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης με ποσοστό 57,76%, το πιο ψηλό που είχε εξασφαλίσει υποψήφιος σε αναμέτρηση δυο γύρων, στην μετά τον Μακάριο εποχή.
28 Ιανουαρίου & 4 Φεβρουαρίου 2018
Το σκηνικό των προεδρικών εκλογών του 2018 ήταν σημαντικά διαφοροποιημένο σε σχέση με το αντίστοιχο του 2013, ενώ η αναμέτρηση του 2018 έγινε ανάμεσα στα ίδια σχεδόν πρόσωπα.
Υποψήφιοι και υποστηρικτές τους
Νίκος Αναστασιάδης : διετέλεσε επί χρόνια βουλευτής και πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού. Εξελέγη για πρώτη φορά Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας το 2013. Είχε τη στήρικη του ΔΗΣΥ.
Σταύρος Μαλάς (Ανεξάρτητος): Ο Σταύρος Μαλάς ήταν για δεύτερη φορά υποψήφιος με την στήριξη του ΑΚΕΛ. Στις προεδρικές εκλογές του 2013 πέρασε στον δεύτερο γύρο, όμως έχασε από τον Νίκο Αναστασιάδη. Διετέλεσε Υπουργός Υγείας στην Κυβέρνηση ΧριστόφιαΝικόλας ΠαπαδόπουλοςΟ Νικόλας Παπαδόπουλος: είχε τη στήριξη του ΔΗΚΟ, της ΕΔΕΚ, της Αλληλεγγύης, του Κινήματος Οικολόγων και των εξωκοινοβουλευτικών κομμάτων/κινημάτων Μήνυμα Ελπίδας και Αυτόνομη Πλατφόρμα Πολιτών.
Χρίστος Χρίστου: Ο Χρίστος Χρίστου είχε τη στήριξη του ΕΛΑΜ
Γιώργος Λιλλήκας: Δεύτερη φορά υποψήφιος. Στις προεδρικές εκλογές του 2013 ήλθε τρίτος και δεν πέρασε στον β΄ γύρο. Είχε τη στήριξη της Συμμαχίας Πολιτών.
Ανδρέας Ευστρατίου (Ανεξάρτητος): Είχε συμμετάσχει στις προεδρικές εκλογές του 2003, στις προεδρικές εκλογές του 2008 και στις προεδρικές εκλογές του 2013.
Χάρης Αριστείδου: κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος.
Μιχάλης Μηνά: Πρόεδρος Κόμματος Δικαιοσύνης - ΟΑΔ Ο Μιχάλης Μηνά κατήλθε ως υποψήφιος του Κόμματος Δικαιοσύνης-ΟΑΔ.
Χρηστάκης Καπηλιώτης: Κατήλθε ως ανεξάρτητος υποψήφιος.
Α Γύρος εκλογών:
Νίκος Αναστασιάδης (ΔΗΣΥ) 35,50% , Σταύρος Μαλάς (ΑΚΕΛ) 30,25% , Νικόλας Παπαδόπουλος (ΔΗΚΟ) 25,74%, Χρίστος Χρίστου (ΕΛΑΜ) 5,65%, Γιώργος Λιλλήκας (2,18%), Ανδρέας Ευστρατίου 0,22%, Χάρης Αριστείδου 0,19%, Μιχαήλ Μηνά 0,17% και Χριστάκης Καπηλιώτης 0,10%. Η αποχή έφθασε το 28,13%.
Κανένας υποψήφιος δεν εξασφάλισε πέρα του 50% των εγκύρων ψήφων. Για τον λόγο αυτό διεξήχθη αναπληρωματική εκλογή ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη (35,51%) και στον Σταύρο Μαλά (30,24%), που πήραν τις περισσότερες ψήφους.
Β Γύρος Εκλογών:
Στον β΄ γύρο των εκλογών το ΔΗΚΟ, η ΕΔΕΚ και η Αλληλεγγύη κάλεσα τους ψηφοφόρους τους να μην ψηφίσουν κανένα εκ των δύο υποψηφίων. Το Κίνημα Οικολόγων, το ΕΛΑΜ και η Συμμαχία Πολιτών κάλεσαν τους ψηφοφόρους τους να ψηφίσουν κατά συνείδηση.
Η θέση του πήραν τα εξωκοινοβουλευτικά κόμματα ήταν:
- οι Ενωμένοι Δημοκρατές και στους δύο γύρους κάλεσαν τους υποστηρικτές τους να ψηφίζουν είτε Νίκο Αναστασιάδη είτε Σταύρο Μαλά λόγω των θέσεων τους στο κυπριακό πρόβλημα.
- το Κόμμα Δικαιοσύνης - ΟΑΔ στον β΄ γύρο στήριξε τον Σταύρο Μαλά.
- το κόμμα Εγώ, ο πολίτης δεν υποστήριξε κανένα υποψήφιο στον πρώτο γύρο των εκλογών. Στο δεύτερο γύρο υποστήριξε τον Σταύρο Μαλά.
- το Κόμμα για τα ζώα υποστήριξε και στους δύο γύρους τον Νίκο Αναστασιάδη.
- η Αυτόνομη Πλατφόρμα Πολιτών κάλεσε τους υποστηρικτές της να μην ψηφίσουν ούτε Νίκο Αναστασιάδη ούτε Σταύρο Μαλά.
Νικητής ήταν ο Νίκος Αναστασιάδης ο οποίος επανεκλέχθηκε στη θέση του Προέδρου της Δημοκρατίας με ποσοστό 55,99%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Σοβαρός τραυματισμός 84χρονου μοτοσικλετιστή μετά από τροχαίο - Ο οδηγός εγκατέλειψε την σκηνή
• Θρήνος: Πέθανε γνωστός Έλληνας Youtuber από ανακοπή - Ήταν μόλις 35 χρονών
• Χριστίνα Παυλίδου: Η υπόσχεση που έδωσε στην κόρη της Μαρία και η αναφορά στην Άλκηστη
• Netflix: Αυξήσεις στις τιμές σε Κύπρο και Ελλάδα - Δείτε το κόστος στα νέα πακέτα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις