Παγκόσμια ανησυχία προκάλεσε ο καταστροφικός σεισμός στην Τουρκία, ο οποίος έφερε τον τραγικό θάνατο σε περισσότερους από 5.000 ανθρώπους.
Όπως ήταν αναμενόμενο, ο «κώδωνας του κίνδυνου» κτύπησε και στην Κύπρο αφού αρκετοί πολίτες δικαιολογημένα ανησυχούν κατά πόσο ο συγκεκριμένος σεισμός μπορεί να επηρεάσει και το νησί μας.
Μιλώντας στο ThemaOnline, o Γεωλογικός Λειτουργός του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, Δρ. Ιορδάνης Δημητριάδης, ανέφερε ότι η Κύπρος βρίσκεται στην 2η πιο σεισμογενή ζώνη του πλανήτη.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Οι 19 σεισμοί που «ταρακούνησαν» την Κύπρο – Πότε και πόσα ρίχτερ ήταν ο μεγαλύτερος
«Είμαστε στη Μεσογειακή ζώνη διάρρηξης όπου αφορά την σύγκλιση των 2 μεγάλων πλακών, της Αφρικάνικης και της Ευρασιατικής» ανέφερε, σημειώνοντας ότι στην Κύπρο έχουμε το φαινόμενο μιας τριπλής σύγκρουσης, λόγω της σύγκλισης τριών πλακών - της Αραβικής, της Ανατόλιας και της Αφρικανικής.
«Η κίνηση των πλακών οδηγεί όγκους βουνών και ξηράς να μετακινούνται κάθε χρόνο ενώ κάποια στιγμή προκαλούνται και ρήγματα», πρόσθεσε, τονίζοντας ότι γενικά η Κύπρος ως χώρα είναι σεισμικά ενεργή ενώ έχουμε και ενεργά σεισμικά ρήγματα.
ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Αυτοί είναι οι τρόποι όπου οι Κύπριοι μπορούν να στηρίξουν τους σεισμόπληκτους σε Τουρκία και Συρία
«Υπάρχουν ρήγματα στην Κύπρο που μπορούν να προκαλέσουν σεισμούς όχι στο μέγεθος όμως όπως οι μεγάλες τεκτονικές δομές που έδωσαν τους σεισμούς στην Τουρκία», σημείωσε ο κ. Δημητριάδης.
Όπως μας ανέφερε ο γεωλογικός λειτουργός, η Κύπρος επηρεάζεται έμμεσα από τον σεισμό στην Τουρκία, αφού το σεισμικό «Κυπριακό Τόξο» καταλήγει στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να επιφέρει επιπτώσεις στην ευρύτερη περιοχή μπορεί όμως και όχι. Επίσης πιθανό είναι να προκληθούν μικρότερης έντασης σεισμικές δονήσεις στην Κύπρο.
«Ο κάθε πολίτης στην Κύπρο πρέπει να είναι προετοιμασμένος πάντα γιατί ζούμε σε σεισμογενή περιοχή. Πρέπει να είμαστε έτοιμοι, να είμαστε σε εγρήγορση αλλά να μην επικρατεί η ανησυχία», ήταν το καταληκτικό μήνυμα του λειτουργού.
Για περισσότερες πληροφορίες οι πολίτες μπορούν να ανατρέξουν στην ιστοσελίδα του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• ΕΡΕΥΝΑ ΑΓΟΡΑΣ: Πόσα κοστίζει μια απόδραση στα ορεινά; - Ανάρπαστες οι κρατήσεις για Σαββατοκύριακο
• Λουκάς Φουρλάς: Αποχαιρέτησε με συγκινητικά λόγια την Ρέα Παπαγεωργίου
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις